Monday, February 29, 2016

TEMPAHAN QUILLING STICK

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Alhamdulillah...hari ni baru ada peluang nak berblog....

Hari ni saya nak share tentang tempahan quilling stick dari seorang budak yang comel.
Permintaannya cuba saya penuhi jugak jugak walaupun masa agak suntuk nak siapkannya =)))

Jom tgk hasil kerja saya...





Kesemua tempahan berjaya disiapkan...nampak tak....saya dah cuba clear stamp saya... tapiii macam sedikit kembang...sebab kita stamp kan kat kayu...kalau kat kertas...elok je jadinya.... tapiiiii....tapiiii...tapiii..... tak teruk sangat kannn.....hehehe....



Bookmarks



Lady bird...antara terbanyak yang di tempah oleh budak comel tu....



Flower stick



Yang paling banyak permintaan...
Teddy bear stick sebab comel macam saya [hehehe]





Cara pembungkusan....takut pulak stick ni jd hitam bila dah dipegang pegang....almaklumlah...saya agak cerewet sikit..... hehehe....

Dah ready untuk dihantar kepada si comel nih....
Petang lepas kerja terus ke Pos Laju..... tak sangka esoknya terus dapat...cepat dan pantas....

Alhamdulillah....semuanya suka...

Ok... quilling stick ni boleh juga dijadikan sebagai cenderahati atau buah tangan untuk majlis aqiqah...khas untuk kanak2... di letakkan/ ditampal dengan lollipop.... maka menariklah jadinya....

Boleh juga dijadikan sebagai bookmark....



















Terima kasih kerana membaca entry ini =))))






Monday, February 22, 2016

RESEPI KUIH BUAH MELAKA @ ONDE ONDE

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak share resepi kuih yang paling senang sangat untuk dibuat. Yang paling2 senang....beli dan makan terus kannn....hehehe..... Tapiii disebabkan mood kerajinan tetiba datang....maka terus rasa nak mencuba buat kuih nih....

Bahan2nya pun memang dah ada kat rumah....bukak je peti ais...terus ada bahan2 dia....kemainnn....Cuma daun pandan tu je..kena ambik kat luar rumah.....hahahaa...



Jom cuba resepi nih

Bahan-bahan

2 cawan tepung pulut
[depend pada bancuhan, kalau nak banyak boleh je tambah lagi]
5 helai daun pandan - di blander dan di ditapis jus nya.
Sedikit air kapur
sedikit garam
Sedikit air masak
[kalau air pandan tak cukup...boleh je campurkan dengan sedikit air masak]


Intinya

Gula melaka yang di potong dadu

Kelapa parut + sedikit garam



Cara membuatnya;

Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Kalau nak ada aroma wangi pandan.... boleh simpulkan 2 helai daun pandan dan campakkan masukkan ke dalam periuk yang berisi air tadi. Sementara nak tunggu mendidih tu....jom kita bancuh adunan.

Satukan tepung pulut, sedikit garam, air kapur dan pes/jus pandan serta air masak sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Kalau bancuhan masih lembik sebab tersimbah tertaruh air masak banyak, boleh lah di tambah sedikit tepung sehingga bancuhan tidak melekat2 kat tangan.

Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan sedikit, kemudian letak gula melaka yang dipotong dadu tadi dan tutupkan adunan dengan kedua tapak tangan sehingga menjadi bebola cinta kecil yang cantik dan comel.



Bebola2 yang dah ready nak di masukkan ke dalam periuk....

Setelah air mendidih, masukkan bebola bebola tadi ke dalam air yang tgh mendidih tu. Bila bebola tu dah timbul....maksudnya dah masaklah tu kan.....bolehlah dikaut dengan menggunakan penapis.

Toskan air dan campakkan masukkan ke dalam bancuhan kelapa parut + garam.

Goncang2kan golek-golekkan sehingga semua bahagian bebola bersalut kepala kelapa....dan bolehlah dihidangkan.

Sedia untuk dimakan.....


Mudah sangat kan....



Sedia untuk di nyum nyum nyum...
Suka dgn color original pandan nih.....


Maaflah....saya tak ada kerajinan nak ambik gambar2 cara2 membuatnya....hehehe.... kalau nak tahu tutorial buat kuih nih...boleh refer pada blog

Puan Azie Kitchen
Tutorial yang sangat complete....=)))

Resepi yang sama...cuma saya tambah sedikit garam pada bancuhan doh.

So.... apalagi.... jom cuba....resepi nih mudah dan sgt sesuai untuk orang yang "rajin" macam saya....heheheee....




Selamat mencuba =)))

























Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Friday, February 19, 2016

KE MAJLIS MENGHAFAZ AL QURAN PERINGKAT KEBANGSAAN TAHUN 2016

Assalammualaikum dan salam kasih sayang, salam jumuah mubarakah.
Jom baca surah Al-Kahfi..
Semoga kebaikkan demi kebaikkan mengiringi langkah kita semua di dunia dan di akhirah...

Semalam 18/2/2016, saya dengan rakan sepejabat ke Majlis Menghafaz Al-quran Peringkat Kebangsaan Bagi Tahun 2016 di Pusat Convention Aman Jaya Casuarina @ Meru. Majlis start jam 8.30 pagi dan berakhir jam 12.30 tghari.

Kebetulan en suami pun kena pg jugak...makanya kami pergi sekali la kannn.....
Seronok sangat sebab dapat pergi ke majlis2 ilmu macam tu....rasa sangat kagum melihat anak2 yang diperingkat remaja ini berjaya menghafaz al-quran.




Di sebelah malamnya, ajak mak untuk tgk secara live majlis tersebut. Selalu mak tengok kat TV je kan setiap ptg, so kali ni kitaorang saja ajak mak tgk live. Lagipun bukannya jauh dari rumah....15 minit dah sampai.



Harus ada gambar kami....=)))

Malam tu majlis start pukul 8.45 malam. Kiranya satu hari ada 2 sesi satu pagi sampai tgh hari dan start balik di sebelah malam. Ramai jugak orang yang datang berbanding sesi pagi...yelah orang kerja kan...harapkan budak2 sekolah je lah.... Tapii di sebelah malam...memang penuhlah tempat duduk.....

Seramai 10 peserta yang terlibat di sebelah malam dari yang menghafaz juz 1 hingga 10, juz 1 hingga 20 dan dari juz 1 hingga 30.

Kategori menghafaz juz 1 -20, akan di beri beberapa soalan dan soalan terakhir akan diberi nama surah dan diminta membaca sambil bertaranum.

Manakala untuk kategori hafaz 30 juz, 2 soalan terakhir akan diberi sepotong ayat dan diminta peserta untuk mentafsirkan ayat tersebut dan soalan akhir, di beri maksud ayat dan peserta diminta untuk membaca ayat yang mempunyai maksud seperti yang dinyatakan.


Salah seorang peserta dan barisan hakim





Jam 10 malam, ada supper pulak...so..berhenti rehat sekejap sambil tu dihiburkan dengan nyanyian kumpulan nasyid dari sekolah agama......kemudian sambung balik....habis majlis lebih kurang pukul 11.15 malam. Kitaorang terus balik....





Alhamdulillah...













Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Wednesday, February 17, 2016

TEMPAHAN QUILLING CARD

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Sekali lagi nak share pasal quilling card saya..... jangan jemu pulak tauuu......hehehe...

Ni tempahan kad dari sorang kakak ni......
Tempahan last minit katanya.....untuk birthday girl.... hehehee...



Dan inilah hasilnya....sangat simple...
combination color pink dan light blue....dan masih bermotifkan bunga...







Harap kakak tu suka....dan si penerima pun suka...sebab si penerima tu saya kenal..... =))))

















Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Monday, February 15, 2016

TEMPAHAN ANNIVERSARY CARD

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Dapat tempahan untuk anniversary card daripada sahabat se opis.
Pn isteri ni nak bagi kad anniversary ni khas untuk en suami dia.... jadinya pn isteri tu pilih corak nih....



Combination color pink dan light green menjadi pilihan pn isteri nih...









Alhmadulillah...dapat siapkan mengikut tarikh yang adik tu nak....
syukur jugakkk sebab adikk tu sukaaa....


Happy anniversary untuk awak dan suami....
Moga kekal bahagia hingga ke jannah......aminnn....











Terima kasih kerana membaca enrty ini =)))

Thursday, February 11, 2016

PERNAH SEDU ATAU HICCUP

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Pelik sikit tajuk hari nih...

Disebabkan setiap kali saya minum air buah....memang selalu je ter sedu macam nih..... nak tahu jugaklah apa puncanya.....hehehee....

Dah sedu memalam buta.....pepagi masa kerja pun jadi balik......bila bercakap je dah tersekat sekat...macam lawak pulak....sendiri cakap...sendiri gelakkk....ahahaa....adoyaiiii....

Tak tahulah dalam situasi apa pun..... kalau minum air buah je..mesti sedu atau hiccup.... pelik jugaklah.....en suami pun tegur.....kalau budak.....orang kata nak membesar....awak nih dah tua tagunnnn [kata saya tua tagunnn...kuangasammmmm betoiii orang tua tu tauuuuuu......hahahahaaaa] nak membesar apa lagiii..... ngekkk sangat kata-kata ituuuu......[rasa mcm nak gelak kuat2.....betul jugak apa en suami saya cakap tu....]

Saya kalau sedu mcm tu...habis kuat akan minum air masak....tak sampai beberapa minit sedu tu akan hilang dengan sendiri.... kadang2...kalau kena time tgh solat tu...masa nak sujud tu.....terus sedawa dan sangat2 melegakan....sebab tu orang kata mungkin angin dalam badan kannn....tapiiii tak tahulah kan..lain orang lain pulak situasinya....

Tapiiii tapiii tapiiii.....saya jarang pulak dengar en suami saya sedu atau hiccup nih....ntah la..perasan atau tidak....tapiii memang tak pernah lah....ke orang lelaki memang susah nak sedu sedu nih.....hehehe.....

So....saya pun mencarilah punca kenapa dan mengapa..... dan akhirnya berjumpalah dengan blog Dr Zubaidi Hj Ahmad nih
drzubaidi.com [sedu dan kaitan dengan jantung]

Manalah tahukan kot kot kalau ianya merbahaya.....takutlah jugak sebab sekarang ni macam2 penyakit ada....harap janganlah kita terkena....biar mengelak dari terkena.....so...berjaga2 lah....

Rupanya hiccup atau sedu nih tak delah yang merbahayanya [harap2 mcm tu lah kan....].....tapiiiii apa yang saya buat......kalau sedu nih...saya akan banyak minum air masak yang suam suam tu......memang tak lama lepas tu....terus ok.... kalau yang berlarutan tu non-stop kenalah berjumpa dengan Doktor ya....takut penyakit lain pulak...... rupanya ada ubat untuk berhentikan sedu nih.....selagi kita rasa cara minum air masak tu berkesan.....saya akan teruskan dengan cara begitulah.....unless kalau dah teruk..... setakat nih tak lah terukkk.....sekali sekala je.....hehehee.....


Harap penjelasan Dr Zubaidi di dalam blog beliau dapat membantu.....



















Terima kasih kerana membaca blog ini =)))

Wednesday, February 10, 2016

SUKASUKI CUTI 4 HARI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Alhamdulillah....setelah cuti 4 hari lamanya....hari ni dah kembali bekerja....
Cuti panjang kali nih.....semua adik beradik kecuali kakak saya..... tak balik....sebab sebelum tu dah balik.....

First day cuti...hari Sabtu tu....saya demam.....kes tak lain...berjangkit dengan en suami la...apa lagi kan..... macam rugi je demam hari cuti nih.....sabar je lah kan.....Cecepat makan ubat...sebab en selsema dah cuba nak berdamping...... makan ubat selsema hospital...memang terus wengggg kepala...ngantuknya sehari suntuk.....nak nak pulak...sabtu tu memang cuaca mendung dan best je.....sooo...sabtu tu memang hari tidur saya.....hehehee

Alhamdulillah....cuma sehari je rasa tak sihat....esoknya dan hari2 seterusnya dah rasa ok...



Hari Ahad.....adalah hari berdating dengan en suami.....jalan2 pg aeon Klebang je pun....sambil berdating.....sembang2 dengan en suami..... kitaorang pg makan ke chicken rice shop.... tempat tu open je....... tengah2 nak tunggu makanan sampai ke meja....dok belek2 hp....sekali terpandang macam ada orang lambai2 kat luar.....saya betulkan pandangan saya 10 saat...sebab kalau nak tahu.....orang rabun ni...macam nak kena tgk elok2.....betul ke orang tu lambai pada kita...kalau lambai pada orang lain buat malu je kan.....hahahahaa.....10 saat macam ter blurrr sekejap.....macam kenai.......sekali en suami cakap kat saya....kawan awak ke tu........ehhh...terus bangun keluar pg pada naniiiii kawan sekolah saya......Ya Allah...rindunyaaaa...... last jumpa masa pg kenduri kawin adik nani beberapa tahun lepas....lepas tu kita hye hye dalam whatsapp dan fb saja...... Nani yang masih maintain comellll dengan anak2 dia yang comel macam dia jugakkkk...... sembang sekejap je.....Dah rezeki nak jumpa kan......happy sangat.....harap lepas nih...kalau terserempak lagiii.....boleh pg minum2 pulakkk....bolehlah sembang2 lama sikit....hehehe...harap terserempak je lah.....kalau plan bagai memang selalunya masing2 ada hal.....selalunya saya lah tu kann.....hehee



Kakak saya masak laksa mee...makanan orang utara belah2 Pantai Remis sana nun..... mee yang macam spaghetti tu.....di rebus dan dimakan bersama dengan sup dan sambal tumis udang serta sayur kacang panjang dan lobak masin yang di potong dan di tumis ringkas.....ehhh layan sangatlah makan dia......hehehe...



Petang tu jugakkkk....saya terlebih rajin....saya buat kuih onde onde....orang kita panggil kuih buah melaka....ehhh senang sangat buatnya....... nanti saya share resepi.....

Hari Isnin tu pulak.....kesibukkan mengemas rumah......memang jadi bibik sepenuh masa hari tu..... lepas kemas rumah.....terus kemas kandang Tabby......kutip segala permainan2 dia yang kitaorang beli yang dah tak berpakai2..... sayang lah pulak nak buang sebab masih elok...cuma tak dijaga je......en suami bahagian berus memberus....cuci toilet budak2 tu......saya...kemas2 kandang depe....cuci2 apa yang patut...keringkan dan letakkan di satu tempat..... terus nampak tersusun rapi.....terus rasa plan nak beli itu dan ini lagiii utk bebudak tu......hehehee.....kucing2 saya pun happy je tgk kandang depe dah bersih dan harummm.....=)))



Lewat tengah hari dah selesai semua kerja....bertungkus lumus bersihkan semuanya...... saya dan en suami terus keluar lunch....kali ni teringin pulak nak makan laksa telur goreng bersarang.... so..dating lagi berduaan..... ramai jugak orang time mcm tu......Tengah dok tunggu en suami order makanan....datang la sorang ni menegur saya......ehhhh....jumpa pulak kawan sekuliahhhh...geng masa muda belia dulu.....amirrr..........hahahaaa.....katanya dah tegur en suami saya...tapiii en suami macam tak kenal je...... [tu memang......en suami tak kan kenal sesiapa yang mmg dia jaranggggg jumpa......].

Amir duduk dengan kitaorang sambil bersembang2 macam2 benda.... best pulak....sebab dah lama tak jumpa.....kagum dengan kejayaan kawan saya tu...... dah ada business sendiri.....seronok dengar kejayaan kawan2.....Tapii tak boleh nak duduk lama lagiii..kalau ikutkan nak sembang banyak benda lagiii....disebabkan orang dah ramai sampaikan tak cukup tempat duduk.....jadinya...terpaksalah kami beredar...... InshaaAllah...ada rezeki boleh jumpa lagiii....no phone pun dah dapat.....hehee....



Lepas tu saya dengan en suami ke Tutti Frutti.... ntah kenapa lepas baik demam macam kemaruk nak makan itu ini....hehehe....tapiii tak best sangat...sebab semua perasa yang manis2.... tak ada yang masam2...kalau masam masam sikit barulah ok.....tak ada rezeki la tu....makan pun macam terpaksa telan je....=))))

Malam tu pulak ada jemputan kawin dari keluarga sepupu mak saya kat Meru. Katanya kenduri kawin tu jemputan hanya utk keluarga sahaja.... kira ok lah tu...kebetulan kakak saya pulak balik ke Teluk Intan.....so..saya dgn en suami la yang kena bawak emak dan abah ke kenduri tu....

Makanya...berjumpalah kami dengan sedara mara...tu pun ada jugaklah sepupu2 yang tak boleh nak datang sebab masing2 ada yang balik kampung belah suami dan isteri memasing.....jumpa mana yang ada je lah....tapiii itu pun best...... dapat sembang2 dengan pakcik dan makcik serta sepupu2 yang ada....


Harus ada gambar KAMI.....=)))


Dengan anak sepupu saya...kira anak sedara jugak lah nih...comel sangat nihhhh.....


Dengan sepupu saya


Simple but very nice.....saya suka kenduri yang macam gini.....bersederhana....


dengan sedara mara

Keseluruhannya.....saya suka sangat2 majlis simple macam tu....tak perlu nak membazir utk pelamin bagai....... majlisnya sangat simple...pengantin sama2 menyambut tetamu bersama kedua ibu dan bapanya.....dah ramai tetamu [sedara mara] yang dah duduk kat tempat masing2...[sebab buat kat dewan] pengantin terus masuk dan duduk makan beradap sahaja.....diteruskan dengan bacaan doa....dan tetamu dijemput makan...... ehhhh....suka lah macam tu...simple but very nice...... tetamu pun tak sampai 200 orang..tetapi ada macam2 jenis makanan yang di jamu.....sedap dan sangat menarik......macam2 makanan ada...... ni first time saya pg ke majlis perkahwinan yang simple tapiii sangat menarik........ dan sangat kagummmm dengan kesederhanaan yang susah kita nak jumpa dalam zaman sekarang nih.....

Kitaorang balik selepas majlis selesai....sebab mak pun jarang jumpa dengan sepupu2nya...so..kita bagi peluang lah...tambah adik beradik mak pun ada yang datang.....memang rancak lah diaorang bersembang.....

Last day cuti.... pepagi en suami dah ajak keluar.... kitaorang breakfast kat coffee bean....dah lama tak pekena kopi....so...kita pekenalah kopi pepagi tu....nak ajak mak dan abah keluar.....malas katanya....so....mak abah kasi chance kitaorang berdating puas2....hehehee.....




Kopi dengan fresh milk.....kalau minum susu campur dengan kopi saya sukaaa......kalau susu saja....saya tak sukaaa.....sebab tu kurang kalsium......sebab tu kaki selalu cramp......hehehe.....

Sempat jugaklah buat window shopping kat aeon Kinta City.....apalagi kalau bukan jalan cari kedai buku......best sangat dapat tgk barang2 yang kita suka kan....akhirnya....jumpa jugak dengan barang yang saya nakkkk.....hehehe....alhamdulillah...

Petang tu...en suami hantar mak ke rumah mak sedara saya...nak tgk ayah ali yang ada balik bercuti.....

Malam...kitaorang pg ambik mak kat rumah mak sedara saya tu ...sempat jugaklah kami bersembang....alhamdulillah...kelihatan ayah ali saya semakin sihat dan bertenaga setelah melakukan chemotherapy [makan ubat] dan effect nya...kaki ayah ali bengkak tapiiii selera makan bertambah...harap ayah ali terus kuat dan pulih seperti sediakala... Malam tu sebelum balik ke rumah...bawak mak minum kopi kat kedai mamak sambil bersembang sembang dengan mak......

Begitulah kisah 4 hari cuti2 chinese new year.....






















Terima kasih kerana membaca entry ini =))))




Friday, February 5, 2016

CLEAR STAMP & QUILLING STICK

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak share kegilaan baru saya.....hehehee....

Pernah berbincang dengan sahabat saya.....makcik banyak bagi idea pada saya...dan ideanya tu sangat2 best ok...

Antaranya clear stamp nih....



Memula memang tak tahu pun apa function benda nih.....selalu je nampak tergantung gantung kat rak kat kedai2 buku.....rupanya inilah clear stamp.....hehehe..... memang ketinggalan zaman betul saya nih kan.....hehehe.... nasib ada makcik eryn tu bgtahu saya......lepas ni lg banyak benda saya boleh buat dengan clear stamp nih......



Gigih mencari ke Popular.....at last jumpa....dengan harga yang sangat berpatutan...ada banyak tulisan2 yang saya nak....sebenarnya dia ada banyak ayat2 kat clear stamp nih.....ada bentuk frame pun......tapiiii setakat nih.....yang saya beli ni je yang rasanya saya suka.....

Tak pe...lepas ni kalau ke mana2 shopping mall....wajib masuk ke kedai buku....atau kalau en suami singgah mana2 kedai buku....wajib lah saya membelek benda2 nih.....kalau dah tak de sangat barulah kita cari kat kedai online....rasanya tak berbaloi beli online sebab harganya agak mahal berbanding kat bookstore...... tapiiii kalau dah tak ada sangat....terpaksa lah jugak kan......sebab minat....hehehe.....



Ok...kalau dah ada clear stamp tu....wajib ada clear block......

Clear block dia tu macam block yang berat.....macam kristal tu lah.....
jenuh mencari....tak jumpa....

Akhirnya dapat idea....kita guna penutup yang clear nih...... [saya guna penutup bekas ferrero rocher] hahahaaa...pun boleh jugak kan......memang getah tu melekat je..... sementara nih....kita gunakan apa yang ada dulu...... yang clear block ni memang ada jual kat online.....tapiiii kalau boleh nak try cari dulu.....kalau dah tak ada sangat....terpaksa lah beli online....tak kisahlahkan.....asalkan tercapai hajat dihati.....heheheee....kalau dah minat tu...memang tak boleh nak sabar sikit kan.......=)))



Jom kita cuba cuba stamp kan kat ice cream stick nih.......
dannnnn.....inilah hasilnya....


Lepas ni...InshaaAllah...dah boleh proceed dengan ice cream stick nih.....untuk tujuan apa....tunggu je lah nanti akan saya update kat sini ok....

Berbaloi jugak rasanya beli benda2 macam nih.....boleh je nak stamp kan kat kad dan macam2 kegunaannya.....

Lepas ni harus gigih nak kumpul benda nih......hehehe...









Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Thursday, February 4, 2016

KUCING-KUCING COMEL SAYA #2

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni terlebih rajin nak up pasal kucing2 comel saya.

Ehhhh...dah lama rasanya saya tak buat entry pasal anak2 berbulu saya nih....
Hari ni nak buat entry tentang gelagat2 anak2 berbulu saya yang semuanya comel comel belaka.... =)))

Entry sebelum nih kucing-kucing comel saya

Jom tengok gelagat kucing-kucing comel saya..... =)))



Ini Tabby..... yang first sekali hadir dalam hidup kami suami isteri......
Mula-mula susah nak faham kehendak dia..... kita terpaksa belajar cara dia...kesukaan dia... makanan kegemaran dia....emosi dia.....
sebab awal2 bela dia...memang saya dan suami selalu jadi mangsa gigitan dan cakaran dia.....rasa macam nak potong je kuku dia tuuu....hehehe.....
Tapiii lama kelamaan..... kita bagi kasih sayang....belaian dan manjakan dia....
at last.....Tabby menjadi kucing yang paling manja......pandai merajuk uolls....rasa macam nak gigit muncung dia bila tgk dia merajuk.....

Nak tahu mcm mana dia merajuk..... bila panggil nama dia 100 kali pun.....dia tak nak berpaling kat kita...... dia boleh buat bodo dia je tgk tempat lain sambil termenung.........bila nak ambik....dia keras2kan badan dia.......penat pakcik nak makcik tauuuu......ahahahaaa.....



Memang sedari kecil...sangat sangat dan sangat sukakan kotak dan kertas. Tabby boleh main kertas yang kitaorang renyukkan macam bola tu....dari dapur sampai ke depan..... pernah sekali tu...dia main...dari dapur...berlari sampai terhantuk ke sliding door......terus terpening2.....hahahaaa....lawak sangat mamat ni tauu....

Yang suka melayan haruslah pakcik dia....selalu bawakkan kotak balik....macam2 bentuk lah dibuatnya...sebab bukan setakat tabby...tapiii bini dan anak dia pun suka duduk dalam kotak tu......

Tengoklah tu...sampai tertidur dalam kotak tu...hehehee.....comel sangat kan..... =))



Tabby si Ah Fatt....ahahahaa....
Muka wenggggg sebab kena paksa pakai benda tu.....
mangkuk khas utk dia minum susu dan air masak kalau masuk ke dalam bilik kitaorang...



Ini....muka tengah excited nak main...... comel sangat....



Yang muka tersenyum lebor nih....namanya Kitty.... yang kedua kami bela selepas Tabby.
Tujuannya nak kawinkan dengan Tabby.....
Bila dia dah bunting....terus lah bela......
Memula bawak balik.....Kitty sangat garang....seolah memberontak....
senang macam ni lah......kenapa dia dibawa ke rumah kami.....kenapa tak tinggalkan dia je kat KL...ewahhh kemain demand kauuu tuuu....hehehe...padahal...sebelum ni menggatal dengan si Tabby tu sampai bunting.......ahahahaaaaa....

Agak susah nak ambil hati dia.... walaupun dia nampak manja....tapiii hakikatnya...dia sebenarnya sangat garang macam mak singa.....

Yang selalu jadi mangsa kena cakar dengan kuku dia setajam jarum tu....saya lah....
kalau dengan en suami...kemain mengada2.... boleh je di belai.....main dengan dia...pegang dia....
dengar cakap pulak tu.....ikut je arahan uncle dia....
Tapiii kalau dengan saya...memang tak nak langsung.......
Apa2 pun....tetap sayang kat dia....sebab kalau dia sakit nak beranak.....dia cari saya...
kalau dalam bilik tu sejuk....dia datang tidur golek2 kat saya sambil2 cium2 saya....[tapiii time saya tido la......kalau saya jaga.....jangan harap......hehehee....sampai sekarang tak tahu kenapa......pelik kitty nih]
kalau dia sakit.....memang nak dengan saya....uncle pegang pun kena marah.......
redha je lah.....sebab sayangggg dengan si mulut luas nih.....hehehee....
[mungkin sebab saya suka mengata dia kot....pasai tu dia suka nak cakar saya......ehhh...nak kata jugak2.....muka tenyekkkk.......hahahaaaa....]



Sekor lagiii suka duduk dalam kotak....siap berposing lagiiii....macam tahu je saya nak ambik gambar dia.......ahahahaa....

cantik sangat makcik ni posing macam nih....macam queen of Kitty lah....heheheee.....jelita dari makcik dia ok....ahahahaaa [engkauuuu jangan nak perasan kitty....]



Tapiiii kalau tido...dah macam teletubbies muka dia.....ahahahaaaa
Mulut luas.....dahi cendollll........tapiii dia sgt comellll.....
Ni...kalau dia terjaga tetiba nampak saya depan muka dia...terus feeling nak cakar saya nih.......



Setiap kali masuk je ke bilik....ni lah rutin harian dia.....mesti nak minum.....
Memang sediakan sebotol besar air masak dalam bilik saya utk depe nih.....kalau tak de......dia akan masukkan kaki dia kat dalam bekas tu....cara dia bgtahu pada kami....dia nak minum......
"cepat sikitttt.....saya dah haus....." [lbh kurang macam tu lah kot dialog dia......hehehee....]



Buat muka comel lepas menghilangkan dahaga...



Tengok kaki depan dia tu....dah ready nak cakar saya dengan kuku dia sehalus jarum.....



Inilah cara2 dia tido tak ingat dunia.....hehehe....
Gaya macam nak masuk acrobatic berirama je.... =)))



Yang muka serious garang bagai laksamana hang lekiu nih.....nama dia Sakura...muka garang...tapii nama bunga.....ahahahahaaa.....
Tapiii dia sangat manja dan baikkk sangat...
Geng dengan uncle dia.....memang dari kecik manja dengan pakcik tu....



Lagi sekor suka duduk dalam kotak sambil berposing ala ala model gitu......handsome sangat dia buat muka macho macam tu kan.....hehehee....



Suka sangat dengan gambar nih..... secara tak sengaja dapat snap gambar nih......



Main dengan dragon dia....suka sangat main dengan benda tu sampai terkoyak2 dibuatnya....
Bila dah masuk dalam kotak tu....
terus gelap gelita....ahahahaaaa.....nampak kaki dia je...tu pun sebab ada cahaya lampu....
adoyaiii.....itulah kucing hitam kesayangan kami......
yang senantiasa nampak sangat comel.....



Sangat tak suka bergambar...sebab dia ni agak pemalu dan pendiam.



Dah macam caterpillar hitam pulakkkk.....ahahahaaa.....
suka sangat bergolek2 macam tu...setiap kali masuk...memang berlenggang lenggok badan dia berguling2...



Bila dia perasan makcik dia yang suka nak ambik gambar dia.....hahahaaa....
sukeee gambar nih.....comel sangat si Sakura ni...



Yang comel lagi gebu nih nama dia Hideo....
Setiap kali masuk je mesti nak kena belai2 badan dia....
Dia suka sangat orang tepuk2 badan dia...macam best pulak muka dia bila saya dan suami buat macam tu.....menderita je.....hahahahaaa....



Yang ni memang sangat manja dengan saya...... dia mesti akan cari saya kalau saya tak ada dalam bilik....
kalau ke kandang dia.... mesti kena usap2 dia...sebab secara automatik...dia akan jatuhkan badan dia dan suruh orang belai dia.....

Satu sikap dia....dia sangat suka kalau orang adun2 dia...contoh macam dalam gambar tu....
Yang tu makcik dia punya kerja la tu....suruh2 dia peluk dragon tu......ahahaaaa....



Memang suka sangat duduk gaya macam tu.....
macam ambik feel pulak mamat nih.....ahahahaaa....
Nasib laaaa comel....



Hoshi my dayang senandung......pekat likat sangat kehitaman dia....
Tapiiiii dia comel.....tersangat comel dan gemokkkk...
ni lagi sekor manja uncle dia.....
kalau dengan uncle dia...dia punya gedik sampai panjat2 badan uncle dia.....
sabar je lah...... dengan saya pun dia suka jugak...tapiii gitu2 je.....
sebab saya suka usik2 dia kot.....ahahaaa...



Memang sangat active bermain tapiiii cepat penat sebab dia gemokkkk.....
sampai terkeluar2 lidah...sambil menggonggong benda tu.....sambil penat......ahahahaaaa



Dia memang suka duduk dalam buaian.
Tambah kalau cuaca sejuk....lagiiilahhh...tak bangun2 dari situ...bangun hanya untuk makan, minum dan urusan2 peribadi dia je......hehehee....



Si jelita Hoshi......
Satu sikap dia yang bagi saya ni gerammmmm sangat2....
Hoshi ni pantang tgk benda cantik....
Contoh...kalau saya tengah bersiap nak kemana2....sambil pakai lah cream muka ke apa ke....
dia akan sibukkk panjat tempat saya bersiap tu sebab nak tgk dengan lebih dekat.....adoiyaiii..... kalau boleh dia nak pakai kot lipstick semua tu.....ahahahaaa...

Andai kata ada baju yang saya gantung lepas iron.....dia akan tgk baju tu lelama.....lepas tu dia akan panjat baju tu........sebab dia suka dengan benda2 yang cantik.....lebih2 lagi kalau ada yang berkilau2 tu......pelik sangat lah.....

Pernah baju saya yang memang tak pernah pakai lagi.....dah iron....gantung sekejap....sekali dia masuk.....terus panjat.....lepas tu koyakkkkkk.......aaaaaaaaa....menjerit makcik masa tu.....

Lepas tu dah tak berani dah nak gantung baju kalau lepas iron kalau dia punya turn yang masuklah..........ahahahaaa...



Buaian ni kesukaan dia.....datag meroyan apa ntah....tgh2 cuaca panas pun nak duduk dalam buaian.....adoiyaiiii lah dayang senandung nih....



Nampak tak kebuntalan dia bila dia duduk semacam je macam tu....dah macam doormat je lahhh.....ahahaaaa....



Yang ni pulak Musashi....kucing yang datang menumpang kasih sayang.....ehhhhhh saya dan suami yang menumpang kasih sayang dia..... sangat manja....

Dia datang pada kami untuk minta dibelai....sebab di buang oleh penjaga dia.....iaitu jiran kat area rumah saya jugak....

Tengok mata dia...unik sangat....sebelah color lain.....comel....

Yang bestnya....Musashi nih sangat2 mendengar cakap.....
Setiap hari akan tunggu kami kat pagar kalau setiap kali nak pg atau balik kerja...

Dan.....sampai hari ini.....Musashi dah termasuk dalam kucing2 kesayangan saya dan suami....dia adalah ahli baru dalam keluarga anak2 berbulu saya walaupun Tabby dan Kitty tak boleh menerima dia sepenuhnya....tapiiii 3 ekor anak2 berbulu yang lain....blh jadi geng dengan dia...

Nanti kalau ada rezeki berpindah ke rumah baru....memang akan angkut mereka2 nih sekali ikut kami.......

Itulah alkisahnya kucing2 comel saya.....















Terima kasih kerana membaca entry ini =))))