Friday, January 29, 2016

NEW BORN QUILLING CARD UNTUK PUTRI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Salam jumuah mubarakah.... Jom baca surah al-kahfi....

Hari ni sekali lagi nak share tentang quilling card saya... Yang ni saya buat khas untuk sahabat merangkap adik saya iaitu Putri.....geng saya di pejabat yang selalu gaduh2 manja...walaupun kami berlainan Jabatan.....hehee....selalu keluar bersama.....sahabat suka dan duka saya.....tak lupa jugak.....eryn.....makcik tu pun sahabat baik saya......so..kami ni 3 orang yang suka bertepuk bertampar bersama.....hehehee....

Alhamdulillah..... 31 Ogos 2015 Putri selamat melahirkan baby girl yang sangat2 domei domeiiiii...... [sebijik copy paste muka dia.....hehehee....] yang sangat putih melepak......[adoyaiii...rasa macam nak gigit la budak bam bam tu......]. Putri bersalin di Hospital Pantai Ipoh secara cesarean .....alhamdulillah.....saya curi masa untuk ziarah adik nih....dan dapat lahhh tgk baby girl yang domeiiii tuuu.....

Bila Putri berpantang 3 bulan tu.....kami selalu la jugak berhubung antara satu sama lain.....tak de lah saya dgn eryn ke rumah dia..... tak nak ganggu adik tu tgh berpantang....lagipun tak elok untuk baby......takut lah kan....kadang2 kita ni berpeluh la apa la....dari luar....tgk dia....sebab baby ni fragile kan..... so..ambik langkah selamat....biarlah putri berpantang dengan jayanya tanpa ada gangguan dari kami kannn.....hehehehe....

Selalu je...mintak Putri belanja gambar baby girl yang makin lama makin montel tu.....

Dah cukup 3 bulan cuti berpantang......ehhh sebelum habis cuti dia dah bawak baby datang opis tunjuk kat 2 orang makcik nih.......aiyoyoyo....bestnya dapat pegang baby........ cium bau baby tu menghilangkan stress sekejap....hehehe...comeiii sangat......

Saya siapkan kad khas untuk Putri....... dan haruslah ada something special utk baby girl tu kannn....

Ini kad quilling yang saya buat untuk putri & baby girl yang comel tu....


Asyik tapak kaki je....kali ni kita try botoiii susu pulak ok....hehehe


Saya guna combination color pastel....rasanya baby sesuai dengan color yang lembut2 nih....














Botol susu......


baby butterfly yang colorful



Seronok betul si mama ni dapat kad nih....dan makcik ni pun macam terkembang2 je bila mama tu puji kata cantik.....hehehe....apa2 saja utk sahabat2 saya lah.....

Yang ini untuk baby Putri Aaisyah Nadia....baby girl yang domei2


Kasut yang comel nih kakak saya pesan kat bos dia utk beli semasa bos dia ada course kat London ke kat mana tak tahu lah.....so...bos dia belikan 3 pasang kasut kat outlet sana..... satu utk baby girl....2 lagi utk baby boy Adam..... so..yang ini memang sangat sesuai utk baby Aaisyah yang bam bam...


Yang ni saya dah lama belikan utk baby Aaisyah nih..... masa ni ter blur blur nak bagi apa lah pada baby girl nih..... at last...tgk baju ni mcm comeiii je....ehhh belikanlah......hehehe....yg penting color pink mmg sesuai utk baby girl kan....


Dan.....disebabkan masa ni macam famous je blanket minky nih.....jadinya saya terpesona dengan satu IG ni yang menjual blanket dan pillow....ada macam2 yang IG ni jual....dan yang penting semuanya handmade ok.

Memang kemas sangat jahitannya...dan yang paling best sekali harganya sangat2 berpatutan..... lagiii best sebab boleh jahit sulaman nama Aaisyah tu......

Tq Rifqah kerana merealisasikan kehendak saya yang agak cerewet nih.....hehehee..... Yang penting simple dan menarik......

Sesiapa yang nak buat tempahan...boleh refer IG nih: pinkgreenhouse
memang puas hatilah...

Dan untuk sahabat saya / adik saya nih..... TAHNIAH tahniah dan tahniah sebab dah jadi seorang mama.....
Semoga Aaisyah menjadi anak yang solehah kebanggaan Putri dan suami di dunia dan di akhirat.


Lepas nih boleh bagi adik lagi untuk Aaisyah.....hehehe....

























Terima kasih kerana membaca entry ini =)))




Thursday, January 28, 2016

PARATHA SARDIN

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni nak share pasal masak memasak saya....

Mood kerajinan dah datang utk memasak..... tapiii kali ni nak cuba resepi yang sangat simple tapiii sedap.
Dah ramai je yang cuba resepi ni....macam biasa..saya selalu je ketinggalan keretapi.....hehehe.

Meh nak bagi resepi dan cara membuatnya.
Kali ni agak gigih jugak ambik gambar cara nak buat paratha sardin nih....=)))



Bahan-bahan:

Plain Paratha
[tak kisahlah nak perasa onion ke cili ke original ke] sebab ada banyak versi perasa untuk plain paratha nih]

Saya guna jenama ni dan perasa onion....yang ni seriously sedap...tapii kalau tak de...guna jelah yang original pun ok....suka hati lah....

Inti sardin / karipap
Saya guna inti sardin..... yang ni en suami yang pakar masak sardin yang tolong masakkan......saya cuma ambikkkk dan lenyekkan sardin tu jangan bagi berketul2.... heheheee....mudah dot com sangat kan.... tq en suami..... =)))

Kuning telur - yang ni saya tak taruh tapiii seeloknya taruhlah utk nampak cantik berkilau keemasan....hehehe....
Tak taruh sebab ada orang dalam rumah saya allergic sangat dengan bau telur nih.....saya pun tak tahu kenapa...tapiii kita tak payah taruh lah.....senang kan....hehehe...

Cara-cara membuatnya:

Panaskan oven terlebih dahulu ye....



Ambik sekeping paratha nih....angkat sekali dengan plastik melapik dia tu....senang sikit kan...idak melekat...



Paratha tu di belahkan dua....sama rata....tapii saya punya macam tak sama rata...hahaha...hantam sajalah....



Ambiklah sesudu besar sardin tu dan letakkan kat tgh2 tu..... jangan banyak sangat....nanti sardin tu melimpah ruah pulak....udah tak cantik segitiga tu nanti....hehehe....



Lipat atau telangkupkan supaya menjadi segitiga macam dalam gambar tu ya...lepas tu tekan2 sikitlah tpt lipat tu bagi dia bercantum.... saya pun baru tahu....macam ni rupanya paratha nih.....ahahaha...sebelum ni tahu makan je.....ngeeeee.... =)))))

 Gunakan garfu untuk tekan2 di bahagian tepi..... motip...nak bagi dia bercantum...tak lah inti tu terkeluar.....dan nampaklah berseni sikit.....[bersenilah sangatkann......ahahahaaaa...]



Ada pelbagai versi kecik dan besar bentuk paratha sardin saya....ni baru dikatakan seniii.....[ahahahaaa.....sambil angkat2 kening....]

Nampak tak minyak yang melimpah ruah tu.....silap sebab tak bagi minyak masa masak sardin tu tos dulu.....nak toskan macam mana....apa susahnya.....tarik je adunan sardin tu ke tepi pinggan...bagi minyak dia turun.....tapii saya tak buat pulakkkk..... nak cepat sangat......

Motip saya belah2 kat atas paratha tu..... sebab tak nak bagi isinya melimpah atau terkeluar ikut tepi masa memasak tu.....kalau nak keluar...biar dia keluar ikut atas.....hehehe....

ehhh...saja je sebenarnya...tapiiii kalau tak nak belah pun tak mengapa.....ikut suka hati hantam kormo je.....

sebab saya suka nak buat cara saya....ikut suka hati sayalah kan......

Ok masa kat step nilah..... boleh sapukan kuning telur kat atas adunan tu.....
Macam saya bgtahu tadi...saya tak sapu.... biar dia mcm tu je....

Masukkan ke dalam oven suhu 180 - 190 [ikut pada oven memasinglah ya...]

Bakar sehingga kekuningan / sehingga masak

Untuk kes saya nih...lebih kurang 30 minit baru siap dimasak....[itu oven saya ya....oven uolls tak tahulah macam mana....hehehee.....] janji jangan hangit...dah nampak kuning2 tu....kira dah masak le tu.. 

Ada yang bertanya...kalau goreng boleh ke tak..... boleh je...cuma mungkin serapan minyak tu banyak sikit.....bakar lebih nampak cantik...rasanyalah....ala..masak2 ni kita just coba2 je lah....janji sedap....hehehe...

Taraaaaaaa....inilah hasil usaha saya menyiapkan paratha sardin nih.
Sangat2 sedap.

Dapat 10 ketoii je pun...sebab dalam paket paratha tu ada 5 slice...bahagi 2....dapat le 10...

Anak sedara makan sampai 4 ketoii...untuk first trial mak sedara dia nih....Itu untuk malam tadi punya masak ye... siap dalam pukul 10pm macam tu....kalau siang....harus kena buat lebih dari itu....
Itu pun anak sedara request suruh buat lagi....
Ok nanti mak sedara buat lagii sebab bapak sedara pun suka makan jugakkkk....hehehee...




Selamat mencuba!!!










Terima kasih kerana membaca entry ini =))))









Wednesday, January 27, 2016

WANGSA GRILL BY CHEF ZUBIR

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Dah lama ada dalam draft....so..hari ni kita keluarkan post ini tentang review saya makan2 di Wangsa Grill.

Hujung tahun lepas saya, suami, abang dan 2 org ank teruna [ank2 sedara saya] dinner di sini.

Ini first time saya makan disini.... sebelum ni pernah makan di Laman Grill dan berpeluang bergambar dengan chef Zubir yang ketika itu kebetulan ada di Restorannya ini.

Beliau seorang yang sangat peramah dan mudah tersenyum. Yang ni cerita dah beberapa tahun lepas....memang tak ada entry khas pun sebab....belum lagi bermula zaman saya berblog nih....tapiii...saya share kan sekeping gambar je lah ekkk....hehehe...


kenangan beberapa tahun lepas....kecik2 lagi bebudak tu....hahahaaa...
Nii kat Laman Grill kat Bangi, Shah Alam....memula chef bukak kat sana....

Ni add dia: 

Laman Grill Steak & Bar-b-que
Persiaran Sukan,
40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia
Phone: 012-699 5417


Jom layan menu yang kami pilih di Wangsa Grill.....nak tahu nama menu tu.....haruslah saya tak ingat....heheheee....sabar je lah...

Dinner malam tu....abang saya belanja.....bestnya kalau hari2 mcm nih.....ahahaaaa....
Terus di bawanya kami ke Wangsa Grill nih.
Memang tak tahu menu apa yang special kat sini.....

Abang saya recommend beberapa menu disamping en pelayan juga turut memberi beberapa suggestion menu yang terbaik.... sebenarnya...semuanya terbaik.....hehehee...

Ok..selera saya malam tu nak makan salmon....

So....saya ambik menu salmon.....lupa lah apa nama menunya....tapiii rasanya satu2nya hidangan salmon di dalam menu.....hehehe...

Ni antara gambar yang sempat diambil.




Ni apa yg tertulis dalam menu dia


Harus ada gambar berduaan


hero2...


Yang ni abang saya punya....


sangat menyelerakan....dan memang sangat sedap


Yang ni en suami punya......steak....


memang terbaik dan sangat sedap....


yang ini...2 org hero tu punya...ada macam2 dalam 1 hidangan....dan semuanya sedap...


cara presentation yang kemas dan menarik


Last but not least..... saya punya....salmon.....


sangat sedap dan menyelerakan.... ada macam2 hidupan laut dalam pinggan nih.....tapiii mcm biasa....memang tak boleh nak habiskan seketoiiii mcm nih...harus ada yang tolong habiskan....hehehee.....

Secara keseluruhan....sangat enak dan menyelerakan..... recommended !!

Haruslah terbaik...... lidah saya kata sedap..... hehehe =)))

Ni alamat nya



Operation hour: 12:00 noon - 11:00 pm


atau boleh terus refer wangsagrillchefzubir FB untuk apa-apa info mengenai promosi dan menu baru.







Selamat mencuba =)))







Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Tuesday, January 26, 2016

TEMPAHAN QUILLING CARD

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Dalam kekalutan saya nak siapkan tempahan dan nak kejar masa.....saya terima jugaklah tempahan kad simple ni dari seorang adik....sekeping je pun kannn......akan ku usahakan jugak.... sebab nya....beliau nak bagi kad birthday untuk insan yang teristimewa dihatinya....iaitu ibu nya.....

Adik ni kawan kepada anak saudara saya....ehhh...adik yee....hehehe...[tak kisahlah....kakak muda lagiiii....ehhh.....pehrasan sangat.....hahahaa]

Lagipun kad ni bukanlah custom made.... dan specialnya.... kad ni seringkali menjadi pilihan oleh my lovely customer untuk diberi kepada ibunda mereka......

Cuma saya ubah sikit je lahh.....


sweetkan....untuk ibu nya tersayang





 





Kad ni sampai sehari lewat.... hehehe...sebab anak sedara saya kata post lewat sikit....so..saya pos hari jumaat, selasa baru sampai....ampunnnn sangat2....=)))


Alhamdulillah....feedback nya sangat positif..... adik tu dan ibunya sukaaa.....lepas ni blh order lagi ok.....

























Terima kasih kerana membaca entry ini =))


Friday, January 22, 2016

WALIMATULURUS SEPUPU DI SEREMBAN N9

Assalamualaikum dan salam kasih sayang.

Hari sabtu lepas [16.01.2016] kami ke kenduri sepupu di Seremban N9.

Ni anak sulung bapa saudara saya....Bapa pengantin adalah adik mak yang bongsu. Sepupu saya perempuan. Menikahnya hari Jumaat...memang tak dapat nak hadirkan diri sebab kerja....makanya...kami datang pada hari kenduri.

Seperti biasa, kami transit ke rumah abang saya di KL... Tak nak balik enstek katanya sebab kakak ipar saya masih dalam pantang...lagi... anak2 abang saya 2 orang duduk hostel... so...tak payah susah susah kan diri....kita dari KL je terus ke Seremban

Kami gerak dari Ipoh ke KL malam jumaat tu lepas isya' terus ke KL..bawak mak dan abah sekali satu kete. Macam biasa....haruslah mengantuk tahap dewa dewi......dah la hujan sepanjang jalan......mujur en suami cuti Jumaat tu.... dia nak uruskan anak2 berbulu....dan dapatlah rehat...

Anak sedara yang sulung dah ready ada kat KL dah nak ambik sepupu2 dia dari hostel..orang baru dapat lesen kete.....suruh ke sana kemari mmg berkehendak sahaja lah kan....hehehe...senang sangat bila dia dah ada lesen kete.....boleh jadi en driver kitaorang..... hehehee

So... saya dengan abang saya gerak awal sbb adik mak...harus lah mak nak pegi awal.... Nasiblah jalan tak sibuk sangat...... jauh jugak dari KL nak ke Seremban...lebih kurang 1 jam setengah macam tu la.....dapatlah berjumpa dengan sedara mara sebab mereka sampai awal yang rata2nya dari Perak...dan ada yang bermalam kat homestay yang disediakan oleh bapa saudara saya nih.

Alhamdulillah.....boleh dikatakan semua sepupu sepapat datang....kecuali kakak saya yang ada course sabtu dan ahad tu dan sepupu saya sorang lagi tak ada....mak mertua dia tak sihat.....dan sorang lagi ada hal yang tak dapat dielakkan.... dapat jugaklah bersembang dengan mereka semua...memang sangat meriah kenduri nya...yang paling menggedik.....adalah Adam....hehehe.....semua sedara mara geram dengan dia.... kena dukung di bawak ke sana ke mari.......passing dari tangan ke tangan.........macam jadi tumpuan pulak budak debab bam bam bam tu.....hehee...dianya tersengih2 je..... nasiblah bukan jenis meragam.......dia suka lagiii ada.....hahahaaa.....adoyaiiii....

Jom tengok gambar2 kami di sekitar majlis resepsi sepupu saya Umaira... ni je gambar yang sempat saya ambik...hehehe...

Ada sepupu yang sampai awal...ada sepupu yang sampai lewat....so..mana yang sempat je lah.... =)))


harus ada gambar berduaan....hehehe


Bersama ibu dan ayah pengantin


Saya, kakak sulung dan anak2 sedara


sepupu...geng lelaki


Goodies atau door gift


Bersama dayang2.


Adam budak domok


kakak & sepupu


My domok adam yang menjadi perhatian sedara mara....


Sebelum ke pelamin....pengantin duduk kat sini dulu....sebab ada persembahan silat oleh bapa saudara saya....tapiii malangnya tak ada gambar.... video je yang ada.....hehehe


Sepupu dan suaminya.....


Tetamu VVIP
Yang Teramat Mulia Undang Luak Sungei Ujong & Isteri
Negeri Sembilan DK


Bapa saudara dan mak saudara mengiringi tetamu VVIP untuk menepung tawar pengantin.

Jadinya bila ketibaan VVIP..majlis menjadi agak formal....


dapat bergambar dengan kereta pun jadilah....hehehe...


Di pelamin bersama pengantin....


Sebelum balik...sempat jugaklah ambik gambar dengan pasangan ini....

Malam tu ada majlis ringkas lagi...tapii kitaorang tak dapat nak datang. Kakak saya yang atas saya tu belikan 120 cucuk satay daging dan ayam yang sangat2lah sedap..... memang habis licin kitaorang makan....hehehe...

Last but not least...
Semoga rumahtangga yang kalian bina mendapat barakah Ilahi...
Hidup bersama bukan senantiasa bahagia....adakala suka dan adakala duka...
hadapilah setiap ujian2 yang hadir dengan sabar dan redha....
Semoga pasangan ini berbahagia hingga ke syurga....













Terima kasih kerana membaca entry ini =)))