Friday, July 25, 2014

SALAM LEBARAN

Assalammualaikum dan salam Jumuah Mubarakah...penghulu segala hari. Semoga hidup kita dilimpahi keberkatan dan redha Ilahi.

Sedar tak sedar..kita telahpun sampai ke penghujung bulan Ramadhan. Sebenarnya sedih untuk berpisah dengan Ramadhan yang mulia...adakah kita dapat bertemu dengan nya lagii...semoga Allah mengurniakan kesihatan yang baik dan melindungi perjalanan hidup kita untuk kita sampai ke ramadhan yang akan datang...InshaaAllah...

Ibnu Hajar rahimahullah berkata: Dari Jubair bin Nufair ia berkata:

كَانَ اَصْحَابُ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، اِذَا الْتَقَوْا يَوْمَ الْعِيْدِ يَقُوْلُ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ : تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكَ

“Para sahabat Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam apabila bertemu di Hari Raya, sebahagian mereka mengucapkan kepada yang lain: Semoga Allah menerima dari kami dan darimu”. (Lihat: Fathul Bari 2/446)
Allah kemudiannya memberi petunjuk dalam ayat tersebut: 
“Hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin Allah mengampunimu? Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang” (QS 24:22).
Di kesempatan ini..saya ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf sekiranya disepanjang penulisan blog ini...ada diantara kata-kata dalam penulisan ini menyinggung hati dan perasaan anda... bukan sahaja penulisan.....bagi yang mengenali saya secara dekat atau jauh...kaum keluarga...saudara mara dan sahabat handai.... dengan rasa rendah hati ampun dan maaf dipinta andai ada terkasar bahasa...tersinggung perasaan dan ter"over" acting dari segi perbuatan... [hehehe]...sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kelalaian dan kelemahan saya sendiri.

Semoga di bulan syawal yang bakal menjelma ini memberi sejuta kenangan yang indah dalam hidup kita semua.

Namun...dalam kita bergembira menyambut lebaran..jangan pula kita lupa pada mereka yang telah tiada.....hanya iringan doa yang mampu disampaikan agar mereka semua sejahtera bersama yang Maha Pencipta. Selain...ingatlah kepada saudara kita di Gaza yang sedang berdepan dengan kekejaman zionis laknatullah...semoga Allah melindungi saudara2 kita disana... dan tak lupa juga kepada kesemua keluarga mangsa MH17..semoga Allah memberi kekuatan kepada mereka dalam menerima qada' dan qadar Ar-Rahman.... sesungguhnya dari Dia kita datang kepadaNya kita kembali.... Ingatlah...disetiap kepahitan dan keperitan...sebenarnya Allah ingin mengurniakan kemanisan di penghujungnya....yakin dan tawakal..inshaaAllah..

Bagi yang ingin pulang ke kampung halaman...berhati2lah dijalan raya..mulailah perjalanan anda dengan doa dan selawat ke atas nabi.... semoga perjalanan kalian selamat sampai ke destinasi....aminn...



Marilah juga kita saling berlapang dada, menghulurkan tangan sambil saling mengucapkan “minal aa’idiin wal faa’iziin”… Semoga kita dapat kembali mendapatkan jati diri kita, semoga kita bersama memperoleh ampunan,redha, dan kenikmatan syurgawi… Aamiiin…




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))




Wednesday, July 23, 2014

HYPERTHERMIA OH HYPERTHERMIA


Assalammualaikum dan salam ramadhan. Syukur kerana masih diberi kesempatan untuk menikmati keberkatan ramadhan yang mulia. Namun hanya sedikit permintaan saya... marilah kita sama-sama berdoa agar saudara-saudara kita di Gaza diberi perlindungan oleh yang Maha Esa dari kekejaman rejim zionis laknatullah.

Selain itu teruskan berdoa agar Allah memberi kekuatanNya kepada kesemua ahli keluarga mangsa MH17 dalam menerima ketentuan qada’ dan qadar Ar-Rahman dan mempermudahkan segala urusan pihak2 berkuasa dalam mencari keadilan diatas apa yang berlaku....aminn..

Dalam menjalani ibadah ramadhan yang mulia ini... saya diuji dengan tahap kesihatan yang kurang memuaskan di sepanjang bulan ni. Demam..batuk dan selsema...namun..jenis saya ni...tidak suka melayan sakit...jumpa dgn doktor pun masih boleh gelak2...sampaikan doktor pun mcm pelik je.... [saya tak kisah doktor..kalau tak bg mc pun saya boleh ambik cuti....hehehe....saya tak takut dgn manusia...saya hanya takut dgn tuhan je..tak de maknanya nak bohong2 nih.....] malahan ubat pun saya tak suka nak makan....hehehe...alhamdulillah..... sekarang dah beransur pulih walaupun masih ada en batuk di malam hari......

Anggaplah sakit itu sebagai kifarah dosa2 kita....syukur kerana Allah masih memandang kita dengan memberi ujian ini....

Masa saya tak sihat..en suami lah yang jaga saya... risau tak tentu hala... nak suap makan lah....haiyaaaa..saya demam je lahhhhh....bukan sakit teruk pun.... hahaha.... [ngada2 je lebih kannn...]
Apa-apa pun tqvm my dear...[ni saya dah ucap depan2 en suami saya okeh....] menjaga saya...tak tidur malam...setiap jam rasa suhu badan saya.... huhuhu...[terharu sangat....].

Okey.. Sepanjang minggu lepas, saya dan suami agak sibuk dengan urusan keluarga...berkumpul dan berjalan ke sana ke sini bersama.. dan masih sempat pergi ke rumah emak mertua yang juga tinggal di Petaling Jaya dan lewat malam ahad tu barulah saya dan suami sampai ke rumah. Kiranya semasa di KL [di rumah adik beradik saya] jadual kami ni sangat pack. Kebetulan en suami saya demam panas hari sabtu tu [19.7.2014] .

Hari isnin [21.7.2014] kami settlekan semua urusan peribadi..ke sana ke mari [memang kebetulan kami ambik cuti sebab nak rehat..konon...] dan memandangkan en suami pun masih belum sihat sepenuhnya, kami decide nak beli je tapau dan makan kat rumah. Nak tempah buffet ramadhan..en suami pulak tak ada selera makan..dia kata rugi nanti dia tengok saya je yang makan kan..hehehe...ok..kita sepakat beli je la...lagipun saya dengan en suami bukannya kuat makan sangat kan...

So.. pergilah ke satu gerai ni... memang ramai lah yang menunggu..jadi..sedikit panas... en suami bgtahu saya kata dia pening dan nak tunggu saya di belakang...[keluar dari kelompok orang ramai tu tadi...] saya ok je lah kan... dan dengan setia menanti orang tu bungkus pesanan saya. Tengah dok tunggu tu... tiba-tiba ada terdengar suara orang mcm menjerit dan kecoh2 kat belakang.... saya terdengar ada orang kat belakang saya kata...”ada orang jatuh”..terus saya berpaling...[entah kenapa gerak hati suruh tengok juga..] bila saya berpaling dan tengok...orang tengah angkat en suami yang dah terkulai tak bermaya... “alamak laki haku laaa.....dah sudah kenapa pulak nihhh....” terus saya berlari ke suami saya yang dah tak bermaya tinggalkan pesanan saya macam tu je...

En suami memang lemah dan tak bermaya... pakcik gerai tolong picit2 kepala en suami dan kebetulan ada seorang kakak nurse... suruh lap muka en suami dengan air/ais. Pakcik tu tolong lapkan dan picit2 kepala en suami. Memang wajahnya pucat sangat...ada yang tolong kipaskan en suami dan saya urut2 kesemua sendi2 en suami dan baru saya terperasan..tangan suami saya seolah kejang kerana dia menggenggam wang kertas dan duit syiling. Saya terus mintak suami saya yang tgh mamai mamai tu cuba utk buka genggaman tapii dia tak mampu... kakak nurse tu kata...en suami kena kejang/tarik... Dalam hidup saya...tak ada istilah putus asa... saya cuba usap wajah suami saya sambil berselawat dan yakin suami saya akan ok.... dan Alhamdulillah.... en suami mula sedar dan boleh buka mata...boleh lepaskan genggaman.... dan boleh berkata-kata walaupun memang wajahnya sangat pucat. Alhamdulillah juga... suami saya boleh berjalan ke kereta dan kakak nurse tu suruh jugak2 saya bawak suami ke hospital utk rawatan lanjut.[terima kasih kak....kerana susah payah membantu dan bg banyak panduan pada saya dan terima kasih pada pakcik yang tolong picit2 kan en suami dan orang2 sekeliling yang sangat prihatin]

On the way nak ke kereta.....saya belikan air Bliss untuk en suami dan memang saya nak suruh dia minum... mungkin en suami kurang gula dalam darah sebab tu pengsan...[tu teori hantam kormo saya je tauuu....hehehe....]. Memang saya paksa en suami untuk minum tapii dia hanya minum sikit je. Saya on terus aircond kuat-kuat untuk hilangkan kepanasan..[sebab en suami pada ketika itu berpeluh peluh] dan saya terus bawa en suami ke Pusat Perubatan Ar-Ridzuan untuk rawatan lanjut. On the way nak ke sana...jalan pulak jammed...ya Allah...DIA je yang tahu perasaan saya masa tu....sabar..sabar.... inshaaAllah tak ada apa-apa... saya pujuk hati saya... tiba-tiba en suami cakap kat saya..tangan dia kejang dan tak boleh nak cakap pun.... Syukur Allah berikan pada saya kekuatan... sebelah tangan saya jaga steering kete..sebelah lagii saya cuba mengurut tangan en suami. Semakin lama semakin teruk kejangnya....terpaksa saya berhenti sekejap dan suapkan air bliss pada en suami dan suruh en suami habiskan sebotol... sambil tu saya tidak berhenti berzikir dan minta Allah mudahkan segala-galanya..dan beri pada saya dan suami kekuatan untuk menghadapi ujianNYA ini.

Alhamdulillah...10 minit lepas tu...keadaan en suami pulih seperti sediakala.... dan Allah memang mudahkan segalanya untuk kami... Sampai sahaja ke Ar-Ridzuan... doctor yang bertugas check la en suami. Dan memang suhu badannya sangatlah tinggi. Masa tu barulah doctor jelaskan yang en suami saya kena hyperthermia... dan jika lambat bertindak...memang boleh membawa maut.... Masa tu hanya Allah je yang tahu perasaan saya... Memang Allah melindungi kami berdua..syukur sangat-sangat.... Disebabkan en suami terkena kejangan sebanyak 2 kali..doktor buat ECG test untuk tengok samaada en suami ada masalah jantung atau pun tidak..dan Alhamdulillah... tak ada...dan gula dalam darah pun dah stable.... Ubat yang diberi hanya panadol dan doctor suruh en suami berehat... jika masih demam dalam masa 3 hari... doctor minta untuk datang semula ke sana untuk rawatan susulan.

Disini saya nak share mengenai Hyperthermia nih.

Pengertian hyperthermia adalah suatu keadaan ketika seorang individu mengalami kenaikan suhu tubuh diatas normal (36, 50C - 37, 50C) secara terus-menerus, suhu tubuh individu lebih tinggi dari 37,80C peroral atau 38,80C per rektal kerana faktor external dan internal.

Jika berlakunya kekejangan atau dalam bahasa scientific nya... Strok haba... antara langkah-langkah yang boleh diambil sementara menunggu paramedic sampai ialah:

(i) Pindahkan pesakit ke kawasan yang teduh

(ii) Kipas pesakit bagi mengelakkan peluh dan penyejatan. Letakkan pek ais di pangkal ketiak dan pangkal peha.

(iii) Pastikan tempat itu pengudaraan yang baik. Gunakan kipas untuk menurunkan suhu badan.

(iv) Jika pesakit mampu untuk minum cecair, berikan pesakit minuman tetapi pastikan ia tidak mengandungi alkohol dan kafein

(v) JANGAN sesekali memberi ubat-ubatan tahan sakit.

(vi) perlahan-lahan urutlah pesakit bagi menggalakkan peredaran darah.

(vii) Jika berlaku dirumah, letakkan pesakit di dalam tab mandi yang diletakkan ketulan-ketulan ais.

Semoga info ini sedikit sebanyak dapat membantu anda... so..jangan panic...yakin dan tawakal... yang sakit dah tentu sakit kan... kita yang sihat perlu segera menghulurkan bantuan agar pesakit itu dapat diselamatkan.

Syukur Allah mudahkan segala-galanya. Inilah pengalaman pertama saya dan en suami menghadapi saat2 genting seperti itu. Syukur kerana Allah berikan kekuatan pada saya untuk menghadapinya dalam usaha untuk selamatkan en suami dari terkena kejang yang berlarutan. Hope sangat agar perkara seperti ini tidak berulang lagi.... Semoga en suami cepat sembuh walaupun semalam sehari suntuk saya jadi nurse utk en suami saya...[jaga kerrr....ehehehe...]tapii hari ni dia masih belum betul2 stable lagi.... harap en suami segera sembuh dan boleh menggedik dengan saya seperti sediakala...ehehehe...



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Thursday, July 3, 2014

MY 34TH BIRTHDAY!!

Assalammualaikum dan salam kasih sayang. Semoga hidup kita dipenuhi dengan barakah Ilahi.

Dah agak lama saya tak update blog. Tapiii disebabkan hari ini hati saya berbunga riang....saya curi jugak masa saya untuk menulis di dalam blog nih....[tapiii memang rasa sangat hampasgas...setiap kali nak update..ada gangguan.....uwaaaaaaa.....ok..cuba..cuba...] hehehe..

Alhamdulillah... 2 Julai 2014 [Rabu]..maka genaplah usia saya 34 tahun.. ehhhh..rasanya macam baru je nak masuk 24 tahunnn....heheheee....[perasan sangat kannn....hehehe]. Tak pe..tak pe...positifkan diri...lagiii usia meningkat...lagiii nampak kematangan dan kejelitaan....[betul ke....hantam sajalah kannn....hahaha..].

Syukur ke hadrat Ilahi kerana masih diberi kesempatan untuk menghirup udara di muka bumi ini...menikmati kasih sayang dan memberi kasih sayang.... belajar banyak perkara suka dan duka....dapat menikmati hikmahNya disetiap ujian dan dugaanNya......melihat dan berfikir di atas setiap kejadian.... dan paling utama...dapat bertemu dengan bulan Ramadhan yang penuh kemuliaan ini....syukur..syukur padaMu Ya Rabb...

Jutaan terima kasih juga kepada semua ucapan-ucapan dan doa yang baik buat saya.... doa yang terbaik juga saya panjatkan untuk kalian.... [terharu sangat.....okeh]

Jujurnya...saya kurang sihat [nampak dah ketuaannya....hehehe]...... dan mood pun kelaut sebenarnya.... tapiii bila baca semua ucapan-ucapan tu..terus hati berbunga-bunga riang..... wahhhh rasa diri ini sangat dihargaiii.... tq tq tq....[terus senyum sampai ke telinga]hehee...

Dah nak dekat petang....makcik nih bersemangatlah membalas ucapan2 di fb [sangatlah kannnn....hehehe] sambil tersengih-sengih baca message...[al maklumlah..bulan2 puasa nih...nak makan kek pun mmg tak la kan..nak kena tunggu malam la pulakkk.....hmmmmm....duduk diam2 sambil buat keje..sambil balas message je la kannn....hehehe] tetiba kakak saya call... ok..sembang sembang dengan dia... tgh rancak bersembang... tetiba ada orang ketuk pintu bilik.... sambil bersembang sambil tengok...sapa pulak la petang2 ni datang ke bilik haku nihhhh..... hehehe.... bila bukak je pintu..... ada dua orang budak comel nih...terus nyanyi2 lagu "happy birthday" untuk saya kat luar bilik... Memang terkejut gajah saya....terus rasa nak tergelak dan terus je matikan phone...padahal kakak saya tgh sedap je pot pet pot pet kat dalam talian.....hahaha...

Ada persembahan istimewa rupanya sempena birthday saya...wahhhh rasa sangat terharu...sampai menitik air mata okeh.....terus gelak...gelak dan gelakkk sampai sakit pipi... Ya Allah...adik2 haku nihhhhh..... memang menceriakan suasana betul la..... diaorang [faten dan byezura] datang ke tempat saya dari blok lain semata-mata nak wish kat saya happy birthday....sambil nyanyi..... padahal..seawal pagi lagi diaorang dah call dan wish dalam phone..tak cukup dengan tu bagi pulak wish kat dalam fb.... dan kemudian...datang terus depan saya.... seriously sangat2 appreciate.... sangat terharu.....korang berjaya bagi kak lia menangis hari itu okeh.....

Ok..disebabkan hari ni hari jadi saya... so..sepastinyalah en suami akan hantar dan ambik saya....memang rasa mcm putri raja je kannn....hehehe....[hakikatnya.... tpt keje saya jauh dari rumah dan office en suami...-40 minit pergi dan 40 minit balik].. Pepagi tu memang en suami cuma cakap "happy birthday awak".... [tu je okeh...].. So..petang tu kebiasaannya...dia akan sampai awal la sikit..... hari ni rasa mcm ..eh kenapa lambat ekk orang tua nih..... Bila call kata 7 minit lagii sampai...ok...dah dekat 15 minit tunggu.....

Tak lama lepas tu en suami parking betul2 depan saya........dari jauh saya dah nampak ada sesuatu dalam kete tu..... colorful...hahaha...saya dah tersengih sengih kerang busuk dah..... kesengalan makcik nih....cakap kat luar kete sambil gelak2 katak...."awakkkkkk.......apakah?????" en suami yang kat dalam kete buat mcm tak dengar apa.....adoyaiiiiii.....

Bila bukak je pintu kete.... berterbangan balloon2 yang bewarna warni nak keluar dari pintu kete.....jenuh pulak satu keje makcik ni alih alihkan ballon tu..bila tgk balloon2 yang banyak kat tpt duduk belakang .....uwaaaaaaaa..... terus hati rasa mcm terawang awang bawak naik ke awan oleh ballon2 tu..... dalam banyak2 balloon tu...ada la pulak terselit sejambak bunga......terkembang kuncuplah hati saya......hahahaa....

Dalam kete..sepanjang jalan saya dok sebokk baca di setiap balloon tulisan2 dan kata-kata di tulis atas balloon tu.... saya tanya en suami...sapa yang tiup balloon balloon nih... dia cakap..

"sebenarnya...saya mintak balik awal hari nih.... ambik tempahan bunga ni...terus pg beli balloon ni dgn marker pen.... lps tu tiup balloon2 ni di setiap traffic light.... dah tiup..saya tulis....nasib la sempat....." [saya dengar terus tersengih2 mcm kerang busuk okeh.....hahahaaa...mmg gigih betul la en suami meniup balloon nih....tq awak....]. Sepanjang jalan selama 40 minit mmg asyikk tersenyum je...pandang luar tingkap pun tersenyum....sampaikan kat traffic light senyum lagii...kete sebelah terperasan senyum kat dia....terus paling tempat lain....muehahahahaa....] mesti orang pun pelik...apasal la...penuh kete dia dgn balloon2 tu...ahahahaa....apa nak buat encik oiiii...suami saya mmg suka buat kerja2 begituuu.....tapiiii saya sukeee.....ahahahaa.....

Memang hati saya bergirang gembira...sampaikan masa menulis blog nih pun masih tersengih sengih....

Syukur padaMu Ya Allah....









 
alamak bergoyang pulak gambar nih..tapiii nak masukkan jugakkk... [suka hati tok nenek katak sayalah kannnn.....]



sampai rumah....kengkonon en suami nak letak dalam bilik....bukak je pintu kete....terus berterbangan balloon2 nih..... soo..ambik gambar dengan muka tersengih mcm ikan duyung kat luar rumah je.....hehehehe...

Untuk awakkkk....ehehee...macam biasa.... saya ucapkan berjuta-juta terima kasih.... ni nak habaq...kat depan tak berani nak habaq...lepas nih kalau nak buat surprise lagiii....awak hantar kek besauuuuuuu kat saya guna balloon turun dari langit tu tauuuuu.....ahahahaa.....[mmg sah awak akan pangggg sekali kat saya kannnnn.....kihkihkih]...

Ok...jujurnya...saya suka dan sangat suka....saya happy sangat2....dalam keadaan yang kurang sihat....memang boleh terus sihat dan happy.....terus jadi sihat...lepas nih kalau saya tak sihat...awak buat lagi mcm nih ok..kali ni guna balloon yang besauuuu tauuu....yg gas hidrogen tu.[sambil kenyit2 mata] hehehee.... [melampau nak mam kannnnn]. Really appreciate it...love you till Jannah..... [saya tahu awak baca nih]..soo sila baca feeling feeling sikit okeh...[errrkkkkk....]

And to my lovely sisters Byezura dan Fatin.... tq tq tq sebab menceriakan dan meng happy kan kak lia.... syukur dapat berjumpa dengan insan2 yang sempoi mempoi macam you all... love love love sangat2.... [huhuhu...terharu......eh dah kenapa cepat emosi pulak nih.....hihihi]...



Bila teringat kembali kisah semalam.... hati masih bergirang gembira...tido pun ada senyum.... hehehe.... InshaaAllah..ada kelapangan saya akan update lagi blog saya nih....... :D





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))