Thursday, December 31, 2015

MACAM2 PERANGAI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Alhamdulillah... esok kita akan melangkah masuk ke tahun Masihi 2016 jika diizinkanNya. Kalau ikut kalendar islam...kita mmg dah lama masuk ke tahun baru kann....

Makanya.... apa-apa sahaja yang tak best tahun ni...kita tinggalkan siap2...jangan nak di bawa ke tahun hadapan...hehehe...

Ada pelbagai jenis perangai manusia yang semakin kita mengenalinya atau kita dah kenalinya....semakin berubah pulak perangainya....yelah..sedangkan pantai pun berubah....inikan pulak perangai manusia...[ehh betul ke pun ungkapan nih....ahahaa...]

Zaman kini......kebanyakkan manusia berbicara melalui laman-laman sosial.
Saya setuju dengan kata-kata ni:

"nama pun media sosial... yang disindir 1, yang terasa 3,4,5,10 orang" [hahahaaa]

Untuk mengelakkan perkara seperti itu berlaku.... janganlah menyindir.... berfikir dahulu sebelum melakukannya... tak ada orang yang saja2 suka kongsi tanpa ada sebab.... maka... nak yang terbaik....berbuat baiklah.....kalau nak mencari masalah..... memang kita akan dapat masalah itu....
Rugi kalau kita menyemakkan page kita dengan perkongsian yang asyik nak sakitkan hati orang je kann..... =))) [just my 20 cents]

Tapiii lantak lah....itu page dia.... salah kita lah yang pergi buka dia punya page tu buat apa?
Habis tu...dah terpampang besar kat screen komputer kita......
haruslah nak tahu..apakebenda yang dia kongsikan ni....
rupanya maklumat yang tak berguna dan tak berasas....
secara tak langsung..... terus dengan kita2 terjebak sama nak terasa hati....
ehhh apakah.......hahahaaa.......
fikir2lah dulu sebelum nak kongsi kan apa2 pun maklumat.....
udah kalau info tu dah macam sampah.....nak menyindir orang......
tak payahlah share...walaupun dengan niatnya tadi katanya suka-suka je....[boleh macam tu ehh....]
melainkan....awak yang share tu memang ada niat yang sama nak sakitkan hati orang...
kalau semua benda pun nak sakit hati...tak payahlah berdunia sosial....
mungkin kita boleh cakap..... sapa suruh awak terasa...bukan tuju kat awak pun....tak ada niat pun.....
habis tu dah awak share mcm tu....seolah macam mengata semua kawan2 awak kat dalam tu lah..... hahaha...tak terasa...cuma terkejut.....itukah awak....well...perangai manusia ni macam2kan.....kita buka minda dan ambik positif je lah kann....

Bahaya betul lah dunia sosial nih..... nak je tinggalkan terus....tapiii saya sayang dengan kawan2 saya yang semuanya best dan sporting....ada saudara mara saya dalam tu untuk share happiness.... ada kawan2 sekolah saya yang sangat best dan awesome.....ada kawan2 sekerja saya yang banyak bg info berguna....... dan kalau nak tahuu.....ada sahabat sepermainan saya masa kecik pun dalam tu.....dan tak sangka2 pulak....ada kawan masa di tadika....bersusah payah dia cari saya....takkan saya nak tinggalkan mereka hanya kerana sorang dua ni....memang tak lahhh......mungkin ada banyak cara lain untuk kita bersosial....dan ada banyak juga manusia yang tak tahu bagaimana nak menggunakan media sosial.

Sekarang ni pun dah macam2 group whatsapp dah.....memang tak terlayan..... tapiii kadang2 best jugak...sebab kita dapat byk informasi yang berguna......paling best dengan family sendiri dan saudara mara...sebab kita bebas nak cakap apa sahaja.... sebab dah kenal dari lahir.... [tapiii tak tahulah dalam sedara sendiri ada yang terasa ke apa ke....mintak sorry jelah ekk....hehehe] yang memang main langgar je...group whatsapp kawan sekolah saya....hahaha...paling best...kalau ada masa je saya menyibuk kat situ..kalau tak...baca kawan2 punya perbualan pun ketawa2.... memang best....

Haa.... bila dah ada kemudahan2 macam tu.... rasanya ianya boleh mengeratkan lagi jalinan silaturrahim antara kita yang dekat dan yang jauh..... tapiiii masih ada masalah jugak. Ada yang nak terasa hati...berdengki dan sakit hati....aduhaiii...pelik betul lahh.... macam mana kita nak bersatu utk menentang musuh Allah...kalau dalam komuniti yang kecil pun kita nak bersengketa pada perkara2 yang kecil....

Kalau ada yang merepek meraban tu.....just ignore jelah.....dalam dunia ni bukan kita sorang sahaja penghuninya......ada macam2 jenis manusia....jadi.....ignorekan sahaja.....mungkin kekurangannya begitu....tapiii dari segi perkara lain....dia sangat ok dan bertimbang rasa...begitulah sebaliknya.....fikir dan berpandangan jauhlah sebelum kita nak ambik apa2 tindakan yang boleh membuatkan org lain melabel anda..... tiada "sense of humor" hehehe... dalam diri manusia harus ada sikap baik dan buruk....maka...yang baik itu kita ambik sebagai panduan dan yang buruk kita cuba perbaikinya...mana tahu dia boleh berubah..... niat dan doa yang baik2 sahaja untuk dia....kita pun ada juga buruknya kann....[cakp kat diri sendiri....hahahaa]

Jadi berhati-hatilah sebelum mengambil apa-apa tindakan...... mengeluarkan sesuatu isu....bila ia ditimbulkan oleh orang sekeliling kita.......kita harus bersedia dengan jawapan yang meyakinkan....bukan jawapan yang hanya dianggap tin kosong sahaja. Tak ada orang yang saja2 suka nak share tanpa ada apa2 intention....pasti ada sebab dan musababnya....saya sendiri...boleh ambik dari sudut yang positif....orang lain....mungkin akan salah anggap dengan kita.... so..berhati2.... semakin zaman dipenuhi kemudahan....semakin susah untuk kita menjaga dan mengawal diri kita dan org sekeliling.

Bila ada insan yang datang menegur...itu tandanya dia sayangkan kita....bukan sebab dia tersentap atau terasa hati...kalau dia terasa hati...dia tidak akan menegur sebaliknya...membiarkan kita begitu saja dan terus meminggirkan kita.... jangan memperlekehkan orang yang menegur....kerana Allah menggerakkan hatinya untuk memperbetulkan kita....menyedarkan kita....bukan juga kerana dia sempurna...kerana tiada manusia yang sempurna melainkan Allah...begitulah halnya....bila kita nampak orang lain melakukan kesilapan.....kita tegur...bukan menjadi bahan untuk kita mengata dan mengutuk dia.... Tapiiii menegurlah dengan cara yang berhemah.......dengan perkataan yang tidak menyakiti hatinya. Kadang2 kita selalu nampak silap orang....kita tak nampak kesilapan sendiri..... ibaratnya....satu jari tunjuk kepada orang...yang empat jari lagiii terus kepada kita sendiri.....

Pelik...ada sesetengahnya....bila ditegur....dia mempertikai perkara tu.... lepas tu dia sendiri yang meminggirkan dirinya.... tak tahu kenapa.....kalau dia cakap diri dia boleh je terima teguran..open minded....kenapa pulak nak menjauhkan diri... nak memilih bulu pulak....hitam dan putih.....hehehee..... ehhh peliklah.....

Muhasabah diri sendiri.....lapangkan dada dan minda untuk menerima teguran....jaga lisan kita..... jaga jemari kita dari segala perkara yang sia-sia....

Semoga Allah senantiasa perlihara hati2 dan lisan kita.....

Wallahualam...

Ni cuma pendapat saya....kadang2...saya pun ada kesilapan dalam pendapat dan penulisan.... maka..tegurlah saya...InshaaAllah...akan cuba memperbaikinya....

Dahh...jom kita tinggalkan semua perkara2 buruk dan tak best kat tahun 2015 ni...jangan dibawa ke tahun hadapan...... bawa yang best2 je ok..... =))))



Last but not least....

Selamat Tahun Baru 2016!!

InshaaAllah...dengan izinNya...kita jumpa di tahun hadapan.




















Terima kasih kerana membaca entry ini =)))










BALIK KL & PJ

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Baru2 ni ada cuti 4 hari sambungan cuti Maulidur Rasul dan Cuti hari Krismas terus sambung ke sabtu & Ahad. [ni cerita minggu lepas...baru ada feel nak update....hehehe.....]

Memang tak de plan apa-apa pun nak kemana-mana. Plan nya nak jaga Adam sahaja. Kebetulan kakak saya balik time tu. Dan tak semena-mena, mak mertua call suruh balik PJ. Katanya ada urusan yang nak di selesaikan....so.. kami pun plan nak balik PJ hari Jumaat tu...lepas kakak saya sampai dari KL naik train ETS.

Kebetulan pulak, bapa saudara saya di masukkan sekali lagi ke Hospital Ampang dan berkait pulak kakak ipar yang selamat bersalin anak ke 5 mereka di Prince Court.... so..berkait dan kait itu.... maka, kami pun ke KL dan bawa mak saya sekali.... sebab nak tgk cucu baru dan adik ipar yang admitted.

Benar, perancangan Allah itu sangat teratur dan sempurna. Perfect...

Kami bergerak ke KL dalam jam 11.00 pagi, hari Jumaat. Masa tu dah bajet jalan mesti dah clear. Memang benarlah andaian itu, kami ke kl dengan santainya. Abah tak ikut, tinggal dengan kakak2 saya..hehehe..

Jam 2.00pm macam tu kami dah sampai KL...sebab berhenti makan....terus ke rumah abang saya hantar mak ke sana. Kebetulan kakak ipar dah discharge pulak masa tu....kalau tak..... nak jugak saya merasa ke Prince Court tu.....hehehe.....Memang masa tu tak sabar nak tgk baby baru....Sangat sangat comel.... semua baby dalam dunia ni comel2 belaka kan..ahli syurga....

Lepas tu terus gerak ke PJ rumah mak mertua. Elok sampai mama tak de pulak... keluar beli makanan katanya..... so...masa tu en suami terus decide nak ke KLCC...jalan2 cuci mata... punyalah susah nak dapat parking, dah dapat jauh la pulak...hehehe.... elok kitaorang masuk je....memang penuh sangat dengan manusia.....ok... air cond pun dah tak rasa....masa tu dah rasa rimas ya amat..... terus keluar dan balik ke PJ semula.... masa tu mama call dan bagitahu mama dah ada kat rumah.

Dah sampai rumah mama di PJ- Lepas solat semua..kitaorang keluar ke Jaya Store...teman mama cari barang dan minum2 di Starbuck. Kebetulan cuaca pun hujan selebat lebatnya.

Sembang2 dengan mama spent masa dengan mama.... macam2 ceritera...hehehe.... lewat jam 8.00pm kitaorang balik. Masa nak balik, pakcik siap ambik kan kitaorang rambutan [dah siap kait] dengan limau bali yang ditanam tumbuh dengan subur kat depan rumah.



Posing dgn mama kat Jaya Store PJ

Minum2 hot chocolate di Starbuck

Kitaorang gerak balik ke KL semula. Ingat nak ajak anak2 sedara keluar makan...teringin nak makan pulut mangga..... sekali abang saya suruh tunggu dia sebab nak keluar makan sekali.

Abang saya suruh naik kete dia sekali...dan bawak kitaorang pg makan kat Wangsa Grill by Chef Zubir. First time saya dan en asben makan kat situ....mmg sedap dan terbaik...



Esoknya, memang tak ada plan nak kemana-mana...cuma nak ke hospital tengok bapa saudara saya.

Lepas breakfast...layan my domei2 Muhammad Umar....sementara nak tunggu masa lawatan kat Hospital Ampang yang bermula jam 12.30 tgh hari. Masa tu abang saya kat rumah jadi mr mama..... masa tu dia terfikir2 nak masak apa utk kakak ipar yang dalam pantang....saya terus cakap...masak ikan steam....terus abang sy suruh bibik keluarkan ikan dan potong halia banyak2....bawang putih.....dan bawang merah...wahhh tak sabar nya nak lunch..... Untuk pengetahuan...abang saya memang pandai memasak...dan masakannya...mmg first class...lazat sgt.....nak harapkan adik dia yang tgh menulis nih..... memang tak lah.....ahahahaaa....sabar je lah kan...[nyorok belakang pintu....]..tapiii adik beradik saya semuanya master di dapur.... saya...boleh masak dessert je lahhh....ahahaa...ehh kira ok lah tu kannn.....

Kami ke Hospital dengan mak dan ambil sekali mak saudara yang balik sekejap utk masakkan bubur utk ayah ali... sampai2 terus dapat masuk. Eh.....ok jugak Hospital Ampang nih..... kemudahan yang sangat eklusif jugaklah berbanding dengan hospital kerajaan yang lain. Mungkin sebab baru.....Tempatnya pun sangat selesa. Tak kisah lah kan....janji pesakit dapat rawatan yang terbaik dari Dr.

So, dapatlah kami berjumpa dengan bapa saudara saya. Sepatutnya discharge hari tu jugak...tapi disebabkan demam yang berterusan dari malam tadi, terpaksa Dr tahan wad dan dalam pemantauan. Harap ayah ali saya cepat sihat dan diberi kekuatan berganda oleh Yang Maha Penyembuh. Sempat jugak bergurau senda dengan ayah ali saya tu..... namun..jauh disudut hati.... memang tak tertahan hati....nak menangis...sedih dan tak sangka ayah ali yang jarang sakit...tetiba terlantar di Hospital....AllahuAkbar.....

Abang saya hantar whatsapp kata makanan dah ready utk lunch....so...kitaorang balik..tapii mak dan kebetulan kakak saya yang sulung pun ada sekali...diaorang balik lewat sikit sbb nak teman mak saudara saya kat hospital.

Lepas solat...kami lunch sama-sama dengan keluarga abang saya....memang terbaik masakan abang saya..... suami isteri pandai masak....kakak ipar saya pun sangat pandai memasak especially nasi ayam....mmg terbaik......dulu kakak ipar selalu masakkan utk mak ikan steam masa mak lepas bypass...saya tumpang 2 kaki je..... hehehee....berselera kitaorang makan.


Sebelum di steam kan.....nampak tak banyaknya halia disitu....hehehe..Gambar selepas tak sempat nak snap...sebab dah tak sabar nak makan....sedappp ok...

Lepas lunch kitaorang rest sekejap. Ingat nak balik awal....lps solat en suami terlajak tido sampai pkl 5.00pm mcm tu....hahaha..sabar je lah [kenyang sangat tuu...]..... kitaorang bersiap semua konon nak balik. Sekali en suami ajak ke KLCC katanya nak ke kinokuniya..... memang jenis yang suka membaca nih.....pantang la nampak kedai buku...adoiyaii.....nak pg jugak2.... kitaorang ajak anak2 abang saya keluar sekali sebab nak makan terus. Memang teringin sangat nak makan pulut mangga tu kan...so..memang rezeki kitaorang...makan hidang sekali dengan dessert..pulut mangga...hehehe...


Pulut mangga ni mmg sangat sedap dan terbaik

Lepas tu terus ke KLCC... dah ke kedai buku Kinokuniya.... anak sedara nak makan ice cream Jipangi.... dan saya pun tak pernah rasa..... kitaorang jalan kaki dr KLCC ke Avenue K... dan terus beli ice cream Jipangi....ehhh..lain macam sangat bentuk ice cream tu...dah dah..jangan nak fikir benda lain..... Ada sijil pengesahan halal...dan dengan yakin...kami pun sama2 makan.....memang sedap ice cream tu......semua ambik perasa vanilla. Satu RM6 untuk junior punya.


Selalu datang ke KLCC idak perasan yg kita blh nampak bangunan KLCC tu.....kali ni datang baru perasan dan rasa jakun sekejap....hehehe....anak2 sedara saya pun baru perasan benda tu.... =))


Dengan anak2 sedara..... sepanjang kon tu ada ice cream....memang sedap...

Dah puas menjelajah KLCC...kitaorang gerak semula balik ke rumah abang saya....solat terus dan barulah gerak balik ke Ipoh. Mak tinggal kat KL nak tolong jaga baby domei Muhammad Umar.... Ahad baru balik ikut sepupu saya [anak ayah ali].

On the way nak balik....memang jalan ke arah Selatan...sangat2 sesak.... nasiblah tak plan nak ke KL hari Sabtu.... kalau tak mmg naya...jalan nak ke Utara....memang lengang....hehehe...dan kerana tak banyak kereta itulah...tiba di Tapah....en asben terus diam....termasuklah saya...macam ada sesuatu menumpang kami.... masa tu dah rasa lain macam je....dada saya berdebar kencang masa tu..... bukan takut tp macam nak marah benda yang mengganggu perjalanan kami tu...... terus baca surah al-fatihah dan ayat kursi.... tak lama lepas tu terus rasa ok.... kami saling berpandangan.... sebab tu...saya tak suka travel memalam...bukan kali ni je.... beberapa kali dah terkena...ada sekali tu......benda tu siap tolong bercakapkan utk saya lagiiii...sampai asben saya cepuk muka saya sebab cakap benda yang bukan2.........sabar je lah...sebab masa tu saya lost.......mamai kerana penat....lepas balik kerja terus travel ke KL.....huhuhu.....sekali tu...ada benda menolak bangku saya beberapa kali......dah lama tak travel memalam niii......tu yang rindu kat kitaorang kot.....ahahahaaa....ehhh...jangan nak merepek lagilah...hope tak nak jumpa makhluk jahat tu lagiii......

Kitaorang tak berhenti pun.... sampai Ipoh jam 11.30 malam...anak2 sedara di rumah dah siap tunggu kitaorang lagi.....alhamdulillah...Allah melindungi perjalanan kami.

Dah siap basuh kaki semua...barulah saya pegang Adam....rindu si guni beras tu.....

Keesokkan harinya....bawak anak2 saudara saya keluar makan lagi ice cream Jipangi di Aeon Klebang. Upah sebab jaga kucing2 notty saya....heheheee...



Kali ni try perasa coklat.....kurang sedap....vanilla sangat sedap...=))

Manakala kakak2 saya sibuk masak2 di dapur...macam2 masakan diaorang masak [kan dah kata diaorang master sgt kat dapur tu.....]..... saya..... lepas balik dr Aeon Klebang terus rehat dalam bilik.....berlatih nak jadi permaisuri katanya....hahahaa....[keluar tanduk jahat....] Layan Adam sebelum si guni beras tu balik KL...huhuhu..... lepas diaorang semua balik.... memang rasa sunyi sepi rumah..... rindu pulak nak main dgn Adam....

Malam..kemas rumah sampai berpeluh2 dibuatnya [hilang terus feeling permaisuri....terus rasa mcm si bawang putih pulak.....ahahaha...] lepas tu......terus layan cite hindustan..... ingat nak tungggu mak sampai dr KL...rupanya....dah lena di buai mimpi...pkl berapa mak sampai pun saya tak sedar..tau tau dah pagi..... kena pg opis......pandang kiri kanan...macam pelik....rupanya jam loceng dah balik KL....huhuhuu....nasib en suami baik hati....nak hanta saya.....terus senyum sampai ke telinga......

Tulah cerita 4 hari bercuti.... kalau tak balik KL...mesti balik PJ.... itulah kampung saya sekarang...... =))













Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Wednesday, December 30, 2015

DIBERI PELUANG UNTUK MENJAGA ADAM IBRAHIM

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Pejam celik pejam celik, lagi 2 hari kita akan melangkah masuk ke tahun baru masihi 2016.
Terlalu cepat masa berlalu meninggalkan kita dengan kenangan suka dan duka.

Beberapa hari ni terasa kerinduan dengan si comel Adam Ibrahim setelah hampir 2 minggu saya menjaga Adam sementara nak mencari baby sitter baru. Sebelum ni Adam dijaga oleh emak saudara saya, tetapi disebabkan emak saudara perlu menjaga bapa saudara saya yang kini menjalani rawatan kanser perut di HKL, maka kakak saya perlu mencari pengasuh baru untuk Adam.

Di Ipoh, kakak saya dah siap call jiran sebelah rumah untuk menjaga Adam sementara saya ke pejabat. Sebelah pagi, sebelum ke tempat kerja, saya akan hantar Adam dan sebelah petang, kakak2 Adam [anak2 kakak saya] akan ambil Adam dari rumah jiran sebab saya kadang2 sampai agak lewat.

Pengalaman menjaga Adam adalah pengalaman yang sangat manis.... sebab si guni beras tu adalah budak comel yang paling baik dan tak banyak kerenah. Selain sangat aktif dan suka main....dia jarang menangis kecuali kalau nak susu je..... tidur dengan saya sepanjang saya menjaganya....2 kali jaga setiap malam....pukul 2.30 pagi dan pukul 6.00 pagi... wahhh best betul bila ada jam loceng yang comel nih....hehehe... kadang2 kalau Adam lewat bangun...saya akan kejutkan dia... dan automatik....dia akan tersenyum sebagai hadiah pagi yang paling indah untuk mak sedara dia nih...... kadang2 sebelum mandi.....en suami akan main dengan adam....memang mengekek dia gelak.....heheheee...

Baru2 ni badan Adam gatal2 dan ada bintik2 merah di seluruh kulit badannya. Masa balik kerja, saya dengar dia menangis dan mak dah siap buka baju dia... Ingatkan Adam nak tidur atau menyusu.... bila tgk..... ada banyak bintik2 merah kat kulit badan Adam....sambil tu dia menangis2 macam gatal sangat.


Bintik2 merah penuh satu badan...depan dan belakang....

Masa memula tgk....Rasa macam nak gugur jantung....risau sgt tgknya..... saya terus bgtahu kakak saya... Niat hati memang nak terus bawa ke emergency Pantai Putri.... saya sempat tanya pada kawan2 sekolah di group whatsapp untuk bg info klinik pakar kanak2 yang masih buka pada waktu2 begitu. Mujur salah seorang sahabat sekelas saya cepat bagi cadangan untuk bawa ke klinik pakar kanak2 di pekan Ipoh yang masih beroperasi sehingga jam 8.30 malam. Tq tq sangat immie.... memang dah tak boleh fikir apa dah....almaklumlah...saya tak ada pengalaman bawak baby ke klinik kanak2... memang tak tahu pun.....



Tak bertangguh, saya dan suami serta saya bawak Adam dan kakak sulung Adam ke klinik Dr Tang di Pekan Ipoh. Alhamdulillah, klinik masih buka....dan kakak Adam yang isi form untuk Adam....hehehe..dah cerdik anak saudara saya tu.

Bila jumpa Dr Tang....Dr check Adam...syukur Adam tak demam, dia sangat aktif bila Dr nak check dia....hahahahaa....rupanya Adam kena jangkitan virus persekitaran yang sapa sahaja boleh terkena tambahan pula kulit Adam sangat sensitif sejak lahir lagi....

Dr bagi ubat makan [utk tahan gatal] dan krim untuk sapu diseluruh badan. 2 Hari lagi kena follow up jumpa Dr. lagi.

Balik tu, dah bagi ubat dan susu, serta sapukan krim kat seluruh badan yang gatal2 tu, Adam tidur lena.... tak menangis pun malam2 kecuali bangun untuk menyusu sahaja.

Esoknya bgtahu dekat pengasuh Adam untuk jangan menggunakan apa2 sabun pun, gunakan krim yang diberikan oleh Dr dan makan ubat untuk tahan gatal.... [tak sangka pepagi dah mengadun baby kan.....hehehe....] memang banyak songeh budak gomok nih tauu.....janji Adam sihat....[sambil gurau2 dengan pengasuh Adam...]

Alhamdulillah.... selepas check up Dr utk kali ke 2...Dr Tang cakap ada improvement.... gatal2 dah mula kering. Dr bagi sabun dan continue dengan krim sapu. Lagi seminggu Adam kena datang klinik lagi untuk check up....




Beberapa hari ni...bintik2 merah dan mula kering dan hilang....syukur sangat2.... harap Adam terus sihat dan ceria sampai bila2...

hari Ahad lepas [27.12.2015] kakak saya bawak Adam balik sebab dah ada pengasuh yang nak menjaga Adam dan anak sedara lagi sorang. Kalau ikutkan hati...nak je suruh kakak saya tinggalkan sampai hujung tahun nih...nak saya jaga terus pun boleh...tapiii tak sesuai sebab kalau apa2 jadi....mesti kakak saya susah hati kat KL..macam baru2 ni terjadilah.....sampai nak balik malam tu jugak sebab risaukan anak dia.....harus lah risaukan.........kalau saya menangis terus....anak lelaki sorang pulak tu......huhuhuu.....

Sekarang dah terasa sunyi..... sampaikan en suami cakap..... nanti dah masuk rumah sendiri [InshaaAllah...siap sepenuhnya tahun depan], boleh lah kita jaga salah seorang anak2 sedara saya...tak kiralah kecil atau pun besar..janji diaorang nak tinggal dengan kitaorang...... hehehe...siapakah....tunggu jelah approve dari adik beradik saya....rasanya diaorang pun ok je.... sebab memahami kan....hehehe....


Sebelum balik...... snap satu picture budak tembun ni dengan uncle dia yang baru tahu nak dukung budak....bila dah start tahu dukung budak....dah rasa seronok pulak...sebab katanya macam pelok teddy bear....ahahahaa...sabar je lah......

Alhamdulillah...dapat pengalaman menjaga anak saudara sendiri dan terasa seronok pulak.... tak kira kecil atau besar..mereka semua adalah kesayangan saya......semoga semuanya menjadi anak2 yang soleh dan solehah di dunia dan diakhirat..... Allahumma Aminnn... =)))








Terima kasih kerana membaca entry ini =)))






















Tuesday, December 29, 2015

BARAH PERUT

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Nak buat entry ni ianya mengambil masa yang lama utk saya luahkan..... Hakikat sebenar harus kita tempuhi.....kita berada di dunia yang nyata.... saya berharap ianya sekadar mimpi... namun.... itulah reality nya... Allah menciptakan kita untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang khalifah.... sekaligus menguji kita dengan ujian-ujianNya....samada kita lulus dengan ujianNya atau pun tidak...ianya bergantung kepada tahap keimanan kita padaNya.... InshaaAllah.... moga ujian dan dugaan ini dapat kami hadapi dengan keimanan yang utuh kepadaNya Rabbul'alamin...

Jujurnya...masa menaip ni...hati saya rasa sangat sebak dan sedih tak terkata.... sejak dari awal saya dapat berita nih.....sehingga kini...rasa macam tak percaya..... susah nak percaya sebenarnya....

Namun...itulah ketentuan Yang Maha Esa....Yang Maha Pecipta.....DIA merencanakan takdir setiap hamba2Nya....dan sebagai hamba....kita harus redha dengan ketetapanNya.

Menerima berita bahawa bapa saudara saya mengidap Barah Perut..... sebenarnya sesuatu yang pada awalnya...sukar untuk diterima. Perkataan Barah atau Cancer itu sendiri dah menakutkan saya...apatah lagii....ianya dihidapi oleh orang yang terlalu rapat dengan keluarga saya....bapa saudara saya sendiri.....

Sebagai hamba..... tidak harus tidak....nak bertahan hati dan perasaan...sekuat mana pun kita cuba berpura2 kuat....namun akhirnya.....berderai juga air mata saya..... namun...tidak dihadapan bapa saudara saya..... saya cuba bertahan....saya cuba bagi kata-kata semangat padanya..namun....hakikat sebenar.....jauh disudut hati saya.....saya mempersoalkan..kenapa dia....kenapa dia........ Subhanallah..... RASIONAL menghampiri saya....dan mengatakan..... .dia manusia yang paling baik yang pernah saya jumpa....yang menganggap kesemua anak2 saudaranya seperti anaknya sendiri.....dia akan ada dimana saja kalau kita memerlukannya.....dia tidak pernah merungut untuk membantu kami semua.....dan kerana semua kebaikkan itu jugalah Allah nak angkat martabatnya dan dia terpilih untuk menerima ujian yang Maha Hebat ini...... Allah mengatur segalanya...dan Allah jua yang akan memberi jalan penyelesaiannya....

Symptom awal:

Awal bulan Oktober, bapa saudara saya selalu tak sihat. Beliau cepat penat, hilang selera makan, berak berdarah dan last sekali beliau muntah darah. Ini mengakibatnya.....wajahnya kelihatan pucat akibat kehilangan darah hampir separuh dari badannya kerana hampir setiap hari akan berak berdarah dan kali kedua muntah darah yang banyak.
[muntah darah - keluar cecair yang bewarta hitam pekat
Berak berdarah - najis yang bewarna hitam pekat
- Jika ada 2 simpton ni....
sila ke hospital dengan kadar SEGERA supaya
rawatan awal dapat diambil]

Abang saya segera membawa bapa saudara saya ke Hospital untuk rawatan. Dan alhamdulillah..... tindakan segera pihak hospital....kesihatan bapa saudara saya kembali stable [doktor masukkan beberapa pine darah dan air kerana bapa saudara saya banyak kehilangan darah mengakibatkan tubuh badannya menjadi pucat.

Keesokkan harinya, doktor melakukan ct scan dan memasukkan camera ke dalam perut untuk confirm kan sama ada ulser atau ketumbuhan.

Result nya sangatlah menghampakan apabila doktor mengesahkan bahawa di dalam perut bapa saudara saya ada satu ketulan/ketumbuhan seperti cendawan dan ada banyak ketulan2 di sekeliling perut bapa saudara yang lebih kepada ketumbuhan yang bernama barah [ini andaian awal doktor kerana simptom nya lebih kepada cancer]

Masa mula2 mak saudara saya dengar penjelasan doktor...dan saya rasa sesiapa sahaja yang dapat tahu bahawa orang yang disayangi menghidapi penyakit yang bernama cancer ini.....pasti dan mesti akan rasa sedih........saya cuba pujuk mak saudara saya......hakikat sebenarnya......saya turut menangis dari jauh mendengar berita tersebut......saya cuba pujuk hati saya dan emak saudara saya.....itu baru andaian oleh doktor.... ketumbuhan tidak semestinya cancer.....namun kalau dah demikian takdirnya....yakinilah dengan takdir Allah..... pasti ada jalanNya...setiap penyakit pasti ada ubatnya...InshaaAllah.....kita doalah sama-sama agar itu hanyalah sebuah andaian....... [itu je mampu saya perkatakan....namun hakikatnya...saya sendiri tak kuat]

Setiap hari saya berdoa....dan terus berdoa...agar kesihatan bapa saudara saya kembali pulih seperti sediakala....

Tahap kesihatannya...adakala naik dan adakala menurun.

Bila diberi penjelasan oleh doktor tentang 90% kemungkinannya adalah cancer.... bapa saudara saya jadi seorang pendiam.... kami cuba meyakinkan dia.... bahawa...dia boleh sembuh sepenuhnya...asalkan dia kena kuat semangat.....

Alhamdulillah.... mungkin bukan hanya kami sahaja yang memberi kata-kata semangat.....anak2 saudara di sebelahnya, sahabat handai....yang terlalu ramai datang menziarahinya..... semuanya memberi kata-kata semangat padanya.....dan saya boleh mengukirkan sedikit senyuman bila ayah ali saya balik dari kl ke ipoh dan dari ipoh ke kl.....datang ke rumah kami untuk bersembang dengan mak dan abah.... nampak luarannya seperti orang yang tak sakit....boleh bersembang...boleh bergelak ketawa..... saya yakin.....ayah ali akan pulih.....InshaaAllah...

Start bulan Disember ni, tahap kesihatan bapa saudara saya semakin menurun. Beliau kerap ke hospital dan semakin lemah. Setiap malam PASTI suhu badannya meningkat kerana demam. Selera makan semakin menurun. Namun...kuatnya semangat beliau, dan atas sokongan emak saudara yang senantiasa berada disisinya, bapa saudara saya gagahkan dirinya dan kuatkan semangatnya untuk menjamah makanan. Alhamdulillah.

Baru-baru ni, bapa saudara saya sekali lagi dimasukkan ke hospital kerana berak berdarah. Pembedahan untuk membuang ketumbuhan yang semakin membesar di perut bapa saudara tidak dapat dilakukan kerana kata Dr yang merawat, takut terjadinya komplikasi kerana keadaan jantung bapa saudara saya juga tidak stable. Dan akhirnya, Dr. memberi kata putus bahawa, hari ini [jika diizinkan Allah], bapa saudara akan meneruskan rawatan chemotherapy di HKL bagi mengecutkan ketulan di perut tersebut dan InshaaAllah, jika ianya berjaya, barulah pembedahan dapat dilaksanakan. Bapa saudara saya menghidap cancer perut tahap 3 dan ianya lewat dikesan kerana kata Dr. mengikut pada saiz ketulan/ketumbuhan itu, ianya sudah hampir setahun.....Innalillah.....Subhanallah....Allahuakbar.....semoga Allah memberi kekuatan kepada emak saudara saya dan anak2nya untuk mengahadapi ujian Ilahi ini.....

Mulai saat saya mengetahui tentang penyakit cancer yang dihidapi oleh bapa saudara saya, saya mula alert dengan penyakit yang membunuh secara senyap ini. Banyak informasi yang saya cuba cari bagi membantu pesakit cancer ini. Antara ubat dan pemakanan yang sesuai untuk penyakit ni. Supaya bapa saudara saya lebih bertenaga dan ada selera makan bagi membantu beliau dalam menjalani rawatannya.

Beliau adalah insan yang paling sibuk jika ada dikalangan saudara mara saya yang ingin mengadakan kenduri kendara. Tidak pernah berkira masa untuk menghulurkan bantuan. Anak2 saudara dah macam anak2nya sendiri. Dan inilah peluang yang Allah bagi kepada kami untuk membalas jasa2 beliau kepada kami semua. Makteh dan ayah Ali saya nih antara pasangan yang romantik....dimana usia perkahwinan mereka sama seusia saya....amat mudah untuk saya mengingati ulangtahun perkahwinan mereka.....sebab tarikh nya selang 2 hari dari tarikh kelahiran saya..... dan untuk pengetahuan juga, mereka antara sumber inspirasi saya untuk menyabarkan hati kerana masih belum mempunyai anak. Mak teh dan ayah ali mampu bersabar selama 10 tahun sebelum ditakdirkan mempunyai anak. Mereka selalu memberi kata-kata perangsang kepada saya....

Baru2 ni saya menziarahi beliau di Hospital Ampang. Alhamdulillah.... kami sempat bersembang dan bergurau senda.......dan kami sekeluarga hanya mampu berdoa dan terus berdoa agar Allah mengurniakan kekuatan kepadanya untuk melawan penyakit ini.

Kepada pembaca yang budiman, tolong doakan bapa saudara saya agar terus kuat melawan penyakit cancer ini.....doakan semoga tahap kesihatannya semakin pulih...Allahumma Amin....


Rujukan: Wiikipedia.org [Barah_perut]
Rujukan: eatinghints.pdf
Rujukan: Diet dan Penyakit Kanser dari IKN







Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Monday, December 28, 2015

BERJUMPA DENGAN TUANKU PERMAISURI ZARA SALIM

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Kali ni lama kita bercuti. Cuti yang sambung menyambung... Alhamdulillah...bolehlah rehat2 kan diri sebelum nak masuk tahun baru ni kan...

Alhamdulillah... semasa bermalam di Hotel Casuarina @ Meru baru2 ni...seperti yang saya ceritakan di sini: Casuarina @ Meru & Pulau Orang Utan Bukit Merah, Taiping
kebetulan adanya majlis anjuran Yayasan Bina Upaya Negeri Perak bersama Tuanku Sultan dan Permaisuri Perak.

Saya, suami dan kakak serta abang ipar saya masih duduk di lobby hotel sambil menanti keberangkatan pulang Tuanku Sultan dan Permaisuri Perak.

Kakak saya ni bertekad sangat nak tengok Permaisuri Zara katanya. Sebab dan motipnya.... sila baca lagi....

Bila kitaorang tgk semua kakitangan Yayasan Bina Upaya dah ready berbaris untuk keberangkatan pulang Sultan, kami dah get ready berbaris kat tepi.... saya just berniat nak ambil gambar Tuanku.

Tak lama tu Tuanku Sultan dan Permaisuri pun keluar dari ballroom tersebut dan bersalaman dengan semua kakitangan Yayasan Bina Upaya seorang demi seorang. Manakala yang berdiri di sebelah kitaorag ni semuanya orang2 besar kerajaan Negeri Perak, termasuklah Dato Sri Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. dan my boss pun ada dalam majlis tu...





Di barisan paling hadapan, setelah Tuanku Sultan dan Tuanku Permaisuri bersalaman dengan semua kakitangan Yayasan Bina Upaya, kakak saya terus berjumpa dengan Tuanku Permaisuri Zara....dan hulurkan tangan...

"Do you still remember me....I'm your classmate from SM Convent Ipoh"

Tuanku Zara sambut salam kakak saya dan cakap

"Ingat rasanya......."
dan terus tgk muka kakak saya...ye lah...dulu kakak saya tu free hair...
sekarang dah bertudung...mungkin susah sikit Tuanku nak cam kan...

Beberapa saat lepas tu..rasanya Tuanku ingat..terus senyum dengan kakak saya...dan masa tu PA Tuanku terus datang menyapa kakak saya untuk tidak mengganggu laluan Tuanku.

Masa tu Tuanku Zara terus cakap kat PA beliau

"It's ok....she's my classmate"
dan terus lah mereka bersembang....macam2 soalan Tuanku Zara pada kakak saya.

Kakak saya ni kurang pengetahuan tentang protokol istana....macam kakitangan kerajaan....kita diajar bagaimana protokol untuk berjumpa dengan orang2 kenamaan ni.......alhamdulillah....kakak dan Tuanku berbual mesra dalam masa yang agak limited.... kerana Tuanku Permaisuri Zara masih dalam majlis Rasmi.... jadi..kita perlu menghormati majlis tersebut...

Masa diaorang bersembang tu...semua bodyguard mmg bagi ruang utk kami sahaja berada di atas karpet tu.....supaya orang luar tidak mengganggu masa Tuanku Permaisuri..... Di kesempatan itu, terus saya minta izin daripada Tuanku Permaisuri untuk bergambar....Masa nak ambik gambar Tuanku Permaisuri masih bertanyakan soalan kepada kakak saya....hehehe...yelah...Tuanku Permasuri dan kakak saya pernah berkawan rapat sebelum Tuanku Permaisuri bertukar sekolah.






Walaupun sebenarnya....jantung tu sangat berdebar2 tapiii gagahkan juga untuk bergambar...malangnya...gambar dari phone kakak saya tu bergoyang......huhuhu...gementar sangat katanya.... Actually..kakak saya ni pun tak sangka...Tuanku Zara masih ingat kat dia....dan sudi nak bersembang dengan dia.....semuanya berlaku secara spontan..... yang paling best, kakak saya memperkenalkan saya sebagai adiknya kepada Tuanku Zara.....sangat menghargainya....

Saya....terus tunduk hormat [sebab kat tangan ada hp] dan bersalaman dengan Tuanku Permaisuri.

Alhamdulillah...moment yang paling indah untuk kami malam tu...dapat berjumpa sendiri dgn Tuanku dan bersalaman dengan beliau.....kakak sayalah orang yang paling happy sekali.... Mungkin terlalu nervous......kakak saya terlupa nak bagi kad nya pada PA Tuanku....

Permaisuri yang sangat cantik, sangat friendly dan sangat lemah lembut.... Itulah Permaisuri kesayangan rakyat jelata Negeri Perak.... =))









Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Wednesday, December 23, 2015

CASUARINA @ MERU & PULAU ORANG UTAN, BUKIT MERAH TAIPING

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Awal cuti persekolahan baru ni, kakak saya share satu pakej percutian 2 hari 1 malam tidur di Hotel Casuarina dan ke Pulau Orang Utan, Bukit Merah, Taiping dengan hanya RM168.00 sebilik beserta dengan tiket dan pengangkutan ke Pulau Orang Utan dan tak lupa juga breakfast utk 2 orang.

Promosi tersebut hanya pada cuti persekolahan ni di bawah Destination Perak Sdn. Bhd. dan Casuarina @ Meru.

Kalau ada sesiapa nak pergi masih sempat lagi nih.....sebab promosi sehingga habis cuti sekolah.



So..promosi ni kakak saya share kat dalam group whatsapp sepupu... manalah tahu kot kot para sepupu semua nak buat gathering kan....lagipun dekat je dengan rumah dan yang penting harganya sangat berpatutan.

Saya...harus lah nak pergi..... sesaja suka...hahaha.... dan adik beradik yang lain pun nak join sama [kecuali abang saya sebab kakak ipar nak tunggu hari utk melahirkan baby baru mereka...].... semua anak2 sedara saya pergi manakala sepupu yang lain macam tak berminat dan ada setengah tu ada urusan masing2....yang pergi hanya sorang sepupu saya...ema, adik dan anak2nya. Tak kisahlah...janji kita enjoy....

Secara tak sengaja...tetiba saya dipertanggungjawabkan untuk handle kitaorang punya gathering nih.

Saya berurusan dengan Cik Najwa [Staff Destination Perak] dan uruskan tarikh yang sesuai untuk semua orang yang terlibat. At last....kita ambik tarikh 19 & 20 Dec 2015. Sebab tarikh weekend yang lain..ada macam2 hal...Kalau pergi weekdays..memang senantiasa ada...weekend, selalunya hotel full.... Dan memang rezeki kami pada tarikh yang kami nak tu....ada...alhamdulillah.

Dah dapat dia punya Invoice dan harga, maka saya seperti biasa akan update dalam group ttg pembayaran semua. Alhamdulillah....itulah yang dikatakan rezeki.....abang saya cakap nak belanja semua orang yang dah confirm nak join gathering tu.

Semua sekali, kami ambik 6 bilik bersama dengan 12 tiket dan breakfast utk 12 orang.
RM168 x 6 bilik kesemuanya = RM1008.00
Plus additional ticket to Pulau Orang Utan [utk budak2 sahaja] 6 ticket x rm16.30 = RM97.80 [last minit abang ipar saya tak nak pg....dia nak jaga Adam si guni beras tu....hehehe] - yang ni diaorang bayar sendiri masa nak pergi tu sekali dengan duit makan breakfast [kanak-kanak]

Kiranya murahlah pakej nih... sebab stay kat hotel satu malam pun dah berapa kan...tiket ke Pulau Orang Utan lagi....transportation disediakan...=))

Alhamdulillah...urusan saya dengan Cik Najwa pun berjalan lancar. Alaaa... trip Pulau Orang Utan je pun...heheheee....

Check in hotel pukul 2.00pm...tapii biasalah...kalau dah rumah dekat tu....bila2 masa pun boleh datang check in.... hehehe...

Saya dgn en suami check in dah nak dekat maghrib. Semuanya dah ada kat bilik memasing masa tu....kecuali kakak sulung saya. Dia dtg lewat sikit.


Deluxe room

Okeylah untuk tido semalam...=))


Lepas isya' kitaorang berkumpul sembang2 kat lobby hotel. Kebetulan, sepupu saya bawak kek sempena birthday anak dia....so..kita makan kek kat lobby je lah sambil berborak2 kosong.

Hari Sabtu tu pulak ada event kat hotel tu.... majlis dengan Tuanku Sultan dan Permaisuri Perak oleh Yayasan Bina Upaya Negeri Perak. So...jalan ke situ agak sesak la juga sebab majlis start pkl 8.30pm.


Kek dari sepupu saya. Kek coklat moist yang sangat lazat. Maaf..gambar kek tak sempat nak ambik....dah ngap dulu....hehehe...tq sepupu =))

Macam2 makanan kitaorang bawak...berkelah la pulak kat lobby hotel tu....dah macam rumah sendiri pulak....hahaha....

Alangkah seronoknya kalau semua sepupu dapat join sekali.... kitaorang ni je pun dah riuh kan..kalau semua nya ada...rasanya lagii meriah....

Mak mak semuanya dah rapat kan..... bila buat gathering macam nih..... anak2 pun terus jadi rapat dan mesra...maka kuatlah ikatan silaturrahim itu...

Bersama dengan anak2 kakak yang sulung

Keluarga kakak sulung saya.

Rasanya majlis Tuanku tu ada jemputan para2 artis. Kebetulan depan bilik saya dgn kakak saya, bilik Naib juara Gegar Vaganza iaitu Faradhia. Saya tak terserempak langsung....kakak saya ada lah...masa dia nak check in tu....hehehe...Anak2 saudara saya siap berwefie lagi dengan dia...dan yang bestnya.... diaorang masukkan gambar dia dalam insta....dan seronok sangatlah bila artis yang sgt friendly ni komen kat gambar2 mereka tu.....hehehe...Kagum jugak saya dengan artis bernama Faradhia nih....sesibuk mana pun beliau....masih sempat layan komen2 anak2 sedara saya....

Masa kat lobby tu... jumpa dengan artis Ummie Naziera.... sempatlah bergambar dengan dia. Tinggi lampai dan cantik orang nya....saya ni takat bahu dia je kot....hahahaa.... tapiii seriously memang sangat peramah dan baik...lembut je orang nya.


Bila tgk live.... tinggi dan cantik orangnya.... dan sangat friendly.....
semuapun nak bergambar sekali kan..

Tak lama lepas tu...jumpa pulak dengan sedara kitaorang...yang dah lamaaaa tak jumpa.... Datuk Salleh.... bila dah lama tak jumpa...nama pun boleh lupa kan....ahahaha...selamba je panggil Datuk Idris....ahahahaa.... ehhh yang tu nama bapa mertua saya....hahahaaa...Nasib sepupu saya ima ingat siapa beliau......nak harapkan kami adik beradik...memang tak kot...sebab memang saya pun tak pernah jumpa...kecuali abang saya yang banyak berurusan business dengan beliau..Lama jugaklah kami sembang....sebab dah lama tak jumpa...so... beliau tanya pasal mak pak kitaorang....InshaaAllah..nanti jumpa lagi kat kenduri bapa saudara saya bln January nanti...


Datuk Salleh adalah anak jati kelahiran di kampung halaman saya yang berjaya dalam bidang perniagaannya. Beliau salah seorang [kalau tak silap saya] yang bekerjasama dalam pembinaan Hospital Sungai Buluh KL. Beliau juga banyak berjasa pada orang2 di kampung saya.
Setiap tahun beliau akan memberi sedekah atau zakat kepada balu2 dan orang2 yang berpendapatan rendah di kampung saya. Beliau sangat humble....dan kami sangat menghormatinya.

Malam tu saya dengan en suami naik ke bilik lewat sikit. Kitaorang supper cucur udang dengan teh tarik kat coffee house hotel. Sesaja suka...naik bilik pun nak buat apa kan...hehehehe...


Promosi yang senantiasa ada [tak silap saya] cucur udang + teh tarik dan
goreng pisang cheese + teh tarik dengan harga RM9.90 setiap satu set.
Murahlah untuk standard makan kat hotel....hahahaa....

Esok pagi nya...turun breakfast pkl 8.00 pagi.... saya dah siap kemas pakaian semua masuk dalam kete... nak ke Pulau Orang Hutan jam 9.00 pagi. Kitaorang request late check out. Dalam pkl 2.00pm macam tu. Saya jumpa dengan Cik Najwa untuk ambil semua document utk ke Pulau Orang Utan.


Breakfast kat sini....sedap dan menyelerakan.

kakak dan sepupu

So...lepas semua dah breakfast....makanya kami terus ke Pulau Orang Hutan dengan 2 buah van yang disediakan oleh pihak Destination Perak Sdn. Bhd. Dari hotel dalam pkl 9.10am macam tu...Cik Najwa tunggu sampai van bergerak ke Pulau Orang Utan.


kenapakah saya nampak macam over excited nih....hehehe

Sebelum bergerak kita ambik gambar dulu....lepas tu masukkan ke dalam group whatsapp....lepas tu abang saya call dan gelak2....katanya dah macam rombongan cik kiah....ahahahaa....

Van yang disediakan untuk ke Pulau Orang Utan Bukit Merah Taiping

Kami sampai dalam jam 9.50am macam tu dan kena jalan kaki sikit utk ke jeti. Memang happening sangat bila dah berkumpul ramai2 macam tu..... sangat enjoy.

Nak ke Pulau Orang Utan, kita kena seberang menggunakan boat2 yang disediakan untuk pelancong. Kebanyakkan pelancong datangnya dari Luar Negara yang minat untuk mengetahui ttg habitat Orang Utan ni. Inilah tempat yang sesuai untuk kita kenal tentang Orang Utan nih. Best kan..tak payah pergi jauh2 nak tgk Orang Utan nih.


Baru je sampai....so..kena jalan kaki sikit untuk ke jeti....

Puan sepupu yang supper happy...hehehe


Sebelum sampai ke jeti...ambik gambar lagi.....alhamdulillah..semuanya sangat sporting....

Jalan nak ke jeti untuk naik boat

Mereka jalan dengan gembira....hahahaa...

Harga tiket yang dikenakan. Tapi kalau ikut pakej kami ni.... ada 10% diskaun untuk harga dewasa dan kanak-kanak.

Sementara nak menunggu boat.

en asben dengan gayanya....orang utan sangat....hahaha

Saya, sepupu bersama dengan anak2 sedara

saya dengan sepupu...sama-sama suka bergambar.

Anak2 sedara. Yang dua orang kat tengah tu sama-sama baru lepas dapat result UPSR. Anak saudara saya [baju kuning bubble] dapat 4A1B manakala anak sepupu [yang bertudung] dapat 5A. Kedua2 mereka abang saya hadiahkan jam swatch....tu yang buat gaya tayang jam tu....tunjuk kat abang saya la tu...hehehee... alhamdulillah....semoga mereka semua berjaya di dunia dan di akhirat....aminnn...

Pemandangan dari jeti....rasanya tu hotel...ntahlah...cantik sangat view nya...

anak sedara dengan bapak sedara.... dia tak sedar uncle nya duduk kat belakang dia...hahaa..

Okey boat dah sampai jom kita naik...

sempat lagi nak posing...hahaha



Masa ni semua excited nak naik boat...

Anak2 sedara saya. Dua kat depan ni memang kawan baik dari lahir....

Harus ada gambar makcik dan pakcik....hehehe...


Bila boat sampai ke Pulau Orang Utan, kita disambut oleh Staff yang bertugas untuk membawa kita berjalan2 ke sekitar habitat haiwan ini sambil memberi penerangan tantang haiwan tersebut. So masa ni...nak tanya beliau apa sahaja tantang Orang Utan ni...InshaaAllah beliau memang boleh jawab....


Ada 20 ekor Orang Utan berada di Pulau tersebut untuk proses penjagaan sebelum ianya dilepaskan di habitat asal.


Nak tahu info lanjut tentang harga tiket dan tujuan mereka tubukan Pulau Orang Utan ni...boleh rujuk disini: Orang Utan Island







Pemandangan dari dalam boat sebelum sampai

masih nak berposing...hehehe

geng 4 orang. Balik je dari Pulau Orang Utan boleh pulak pg tgk wayang ber 4 orang nih....tengok Star Wars.

Ini laluan untuk kita menjelajah Pulau nih. Melihat sendiri habitat haiwan ni yang dijaga rapi.


Informasi



Jom menjelajah Pulau Orang Utan sambil melihat haiwan istimewa ini

Laluan untuk pelancong yang mengunjungi Pulau Orang Utan ni

Jom kenali spesis haiwan ini.

Bila tgk gambar2 ni.... saya teringat balik 6 tahun lepas, saya pernah sampai ke Pulau ni selepas lapor diri di Selama. Kebetulan ada seekor anak orang utan yang baru dilahirkan yang ditempatkan di dalam wad. Memang dah macam wad kanak2...hahaha.... masa tu nampak baby orang utan ni pakai pampers dan tgh menyusu.... Ya Allah..memang sangat comel makhluk Allah nih..... rasa macam nak dukung dan pegang je....tapiii kami orang luar tidak dibenarkan pegang......takut ada jangkitan ke apa ke...kesian pulak kat baby tu.......tapiii masa kami datang ni...wad tu kosong...tak ada baby baru yang lahir.....hehehe....rezeki saya 6 tahun lepas.....alhamdulillah.

Buat renungan kita bersama =)))


Sempat juga kami melihat aksi2 anak Orang Utan ni apabila ia melihat rombongan cik Kiah nih datang. Terhibur jugaklah hati melihat gelagat mereka.


2 ekor anak orang utan ni berusia 8 tahun. Tak ingatlah namanya apa....tapii dua2 ekor ni sangat notty....hehehe...tunjuk perangai dan aksi mereka.... comel sangat

Masa ni ada sedikit persembahan dari Orang Utan ni....sorry...lupa la pulak namanya.....hahahaa.... pelatihnya mengajar orang utan ni tepuk tangan sehingga 3 kali...tapiii dia degil..buat 2 kali je.... at last.... pelatih berlakon merajuk......terus dia tepuk 3 kali.....hehehe....dapat lah habuannya...iaitu kacang cap tangan [ehhh pandai2 je...hehehe...]....suka mkn kacang rupanya...

tgh makan buah si comel nih...

tunjuk perangai

si comel ni tgh tgk rombongan cik kiah yang jakun tgk dia..... hehehe

maskot....hahahaa.....

Masa utk melawat wad2 yang tak ada pesakit pun...hehehe....


yang ni tgk dari luar je...tidak dibenarkan masuk demi keselamatan kesihatan orang2 utan nih.

untuk pengetahuan kita bersama

Dah puas menjelajah....dah tiba masanya untuk pulang...bye bye semua orang2 utan...ada masa nanti kita jumpa lagi....hope mereka semuanya membesar dengan sihat.....

Jom kita balik semula ke sarang.
Kakak dan saya.


Alhamdulillah...selesai menjelajah Pulau Orang Utan, kami balik semula ke Hotel. Lebih kurang pkl 1.15 pm kami tiba di Casuarina dan terus chek out....memasing pun dah keletihan....


Apa yang penting, kami semua enjoy dengan trip yang singkat ini. InshaaAllah, kalau ada rezeki, boleh buat gathering lagi....dan harapnya lepas ni biarlah ramai lagi sepupu yang boleh join...pasti lagi best.....


Selain eratkan lagi silaturrahim...anak2 pulak boleh mengenali sepupu mereka...... dan boleh jadi kawan baik lagi.... kan best macam tu....


Marilah kita beramai2 ke Pulau Orang Utan. Sambil melihat gelagat mereka...sambil kita menderma untuk membiayai keperluan haiwan yang hampir pupus ini. Kebanyakkan yang datang adalah pelancong2 dari luar negara yang kebanyakkannya meminati tentang haiwan ini..... di sana...kita di beri banyak info mengenai habitat, tingkah laku dan macam2 lagi ttg haiwan ini.... Jom ke sana.... =))








Terima kasih kerana membaca entry ini =)))