Thursday, April 30, 2015

MACAM MACAM =))

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.... semoga Allah limpahkan rahmatNya dan kasih sayangNya kepada kita semua.

Alhamdulillah....hari ni seawal pagi lagi dah hujan.....sejuk dan sangat sejuk..... bestlah pulak rasanya.... nyaman je....syukur dengan nikmatNya...

Setelah bertungkus lumus dengan kerja...hari ni baru lah ada kesempatan nak menulis kat blog nih..... dan menjenguk jenguk blog jiran tetangga....Alhamdulillah...cerita mereka semuanya menarik dan memberi inspirasi kepada saya.

Beberapa minggu lepas termasuk minggu ni agak sibuk dengan kerja... Sepanjang minggu lepas, sibuk dengan MS ISO.... Pengauditan MS ISO telah diadakan. Walaupun saya hanya membuat satu part sahaja...tapiiii tu pun banyak beno dokumen yang nak disediakan..... so..masa audit tu....[nak cite sikitlah kan....] memang kena pergi mengadap auditor yang dilantik dari SIRIM... dan pegawai tu akan tanya macam2 kat kita.... dah macam nak masuk interview pulak.... bagaimana....kenapa dan mengapa....ehhh semualah dia tanya...tapiii taklah garang kan.... ok ok je....janji kita sediakan je segala documentation yang dikehendaki dan based on apa yang kita buat tu....bila kita menjawab pastikan ada bukti...... tu je.... nasiblah bos ada duduk sebelah backup.....[senyum meleret jugaklah...dah selesai part saya kan....hehehe...].

Alhamdulillah..... boleh hembus nafas legaa..... semuanya selesai dalam masa 2 hari tu dan keputusannya harap tidak menghampakan.... InshaaAllah.

Macam2 kejadian jugaklah sepanjang minggu lepas. Antaranya....saya bangun lambat nak ke tempat kerja....sedar sedar dah pukul 7.30 pagi....Ya Allah...memang melompat dari katil terus ke bilik air....ahahahaa.....bila ingat balik rasa macam lawak la pulak..... careless kann.... phone saya dah habis bateri...[selalu jaranglah biar bateri habis kan....ntah kepenatan apa ntah lah.....boleh terlena sampai tak sedo diri....ahahaha...sabar jelah....lupa nak charge hp]. So..memang tak berbunyilah alarm.....dan yang lebih parahnya...en suami lupa pulak nak set....tu lah harapkan bini dia ni kan....hehehe....sedar sedar tengok dah terang...terus tgk jam...ehhh dah pukul 7.30pagi.....

Dah tu pulak....en suami ada majlis APC pulak tu dan dia ada tugasannya dalam majlis tu....ahahahaa....memang bila ingat balik rasa nak tergelak..dengan baju tak ironnya...adoiyaiii.... Bangun2 je..terus dia cakap...

"awakkk..saya ada majlis hari ni....nak kena ada kat opis sebelum pkl 8.00pagi...."

"habis tu....cepat lah....yang awak termenung lagi tu kenapa....?" 
ahahahaa... sebab dia boleh duduk sekejap kat atas katil macam blur blur..... =))))

Saya terus charge hp.... dah selesai semua macam sepantas kilat je...... janji cepat..... sempat la jugak saya hantar msg kata hari ni lambat masuk...sebab lewat bangun....boleh macam tu..... lepas tu kawan saya tu call gelakkan saya.....adoyaiii..... sabar je lah kannn.....memang tak pernah lambat sampai macam ni sekali....

Dalam pada rasa tak sempat tadi tu...sempat jugaklah en suami iron baju dia...sebab kena ikut tema katanya..merah hitam...so..dia hentam kormo je pakai baju merah petak petak..... sapa suruh tak bgtahu awal......memang saya tahu dia akan iron jugak baju dia.....apakah nak pakai baju perenyuk2..... haishhh...... ahahaa....

Alhamdulillah...hari tu pulak saya yang hantar en suami [kebetulannya pulak...sebab satu jalan je kan....].... so...dalam kete tu kitaorang boleh gelak-gelak.... yelahkan....dalam banyak2 hari...boleh pulak terkena hari yang ada majlis APC opis en suami....sabar jelah kan...hari yang Allah nak menduga hati kitaorang. Tapiii memang tak salah kan sesiapa pun...memang salah diri sendiri... tak set alarm....tak charge hp.....

En suami cuma lewat 4 minit je...dan saya sampai opis jam 8.30 pagi....hambik kauuu..tak pernah2 lambat sampai macam tu sekali.... tapi.....memang tak pernah lambat lagi tahun ni.....cuma habislah rekod saya sebelum2 ni kan....hehehehehee.... bila sampai opis..kena perli lagi.....buat apa sampai lambat bangun...... itu biasa kan.....abaikan aje....sebab memang tahu....tido awal..tapiiii entah macma mana tido sampai tak hingat dunia.....hehehee..... memang rasa nak ketawa pun ada.....kesian kat diri sendiri pun ada...tapii buat muka tak bersalah je kannn.....ehehehe... [Masa tu cakap dalam hati...mintak2 lepas nih janganlah terlambat lagi untuk majlis2 penting..] takut jugekkk kannn...

Sepanjang minggu lepas sampai semalam.... sibuk siapkan tempahan quilling bookmark dari kawan en suami utk anak dia nak kasi hadiah kat cikgu sempena hari guru..... ohhhh...masa tu baru teringat..hari guru...memang nak kena buat bebanyak....takut nanti...ada yang call kata nak 4 nak 5 nak 10 la.....memang tak dapat nak tolonglah kalau nak benda tu dan dan tu jugak kan....nak selamat kita sediakan awal2 lahh...... harap dapat siapkan sebanyak mungkin.....sebab pengalaman sebelum ni...memang tak dapat nak penuhi permintaan...soo..kali ni bolehlah prepare awal2....karang dan dan pulak anak2 sedara saya nak.......tu mungkin boleh terjadi......hmmmm...







Ohhh ada tempahan kad jugakkk..... hehehee... yang ni pun kena buat banyak jugak...sebab selalu ada je yang bertanya...ada kad extra tak..... tengah mencuba mencari masa untuk siapkan banyak2....=))

Ok... semalam 29 April 2015 [Rabu]... kena jadi MC untuk majlis perhimpunan.... dah lama tak jadi MC...cuma ingat hujung tahun lepas je ada pg kursus MC lepas tu tak jadi MC dah.... alhamdulillah majlis berjalan lancar....cumanya... Bos datang terlalu awal dari kakitangan..... saya sampai...bos pun sampai.....ruang tempat duduk pun kosong lagi.....ehhhhh...... apakah....ahahahaa.....sooo...bos tunggu staff.....atee awal beno sampainya...dalam atucara majlis start pukul 8.15 pendaftaran....bos sampai 7.50pg apakah...... tapiiii nasiblah saya tak lewat...kalau tak...memang masaklah....... ahahahaha.....syukur sangat2....jangan lewat macam hari tu memang naya lah jawapannya......[sengih2 kerang....].



Dan esok bermulalah cuti yang panjang....Kita sambut hari pekerja...lepas tu cuti hari wesak.... dan di Negeri Perak.... hari Rabu tu adalah cuti umum sempena pertabalan Sultan Perak yang ke 35.... kebanyakkannya sambung cuti hari Selasa tu..... so...jumlah bagi yang sambung cuti tu 6 hari lah mereka semua bercuti....saya...hari selasa tu kerjalah kannnn...... So...selamat bercuti cuti semua....... =)))


Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Monday, April 20, 2015

LAKSA TELUR GORENG BERSARANG

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak cerita pasal makan lagiiii...ehehehe....memang kena azan dengan orang tua tu...dok asyik nak makan je haih.....tapii laaaa ni dah kurang sikit...tak macam sebelum ni.....tengah2 malam mintak en suami belikan burger daging special......setiap malam asyik nak makan......kadang2 en suami masakkan roti telur utk saya....ehhhh....... ntah saka mana yang datang singgah sekejap kannn......[gelak kuat2.....pandai salahkan makhluk lain.....ehhh mintak dijauhkan....hehehe....]

Ok...ok... hari minggu yang lepas.... memang tak kemana lah....dok rumah dengan cuaca yang panas terik....petang hujan lebat selebat lebatnya....alhamdulillah...walaupun ada sedikit ketakutan dengan dentuman kuat di awan sekali pakej dengan ribut dan petir..... kebetulan en suami pergi mengajar chess.....soo...kita peluk bantal je lah...... tabby dah lari dulu.....huhuhu...sabar je lah....namun tetap bersyukur.... bumi yang sebelum ni kering..akhirnya disirami oleh hujan rahmat anugerah Ilahi...

Janji dengan en suami nak pergi makan laksa telur goreng bersarang yang famous.... sana sini kawan2 dalam fb cakap sedap.... post gambar yang menarik selera saya..... so... apa lagiii....tak ada kerja katanya....kita main dgn en google....cari kat mana lokasi Laksa yang special nih.....

Hasil pencarian dari en google.... dah tunjuk kan en suami.....akhirnya...dalam pukul 5.45pm macam tu.... kebetulan hujan pun dah reda....langit dah terang..... kitaorang mulakan perjalanan....

Kalau dari Ipoh, lebih kurang 20 minit campur tolak dengan jammed semua tu barulah kami sampai ke lokasi gerai nih.

Boleh jenguk blog diaorang BLOG LAKSA TELUR GORENG BERSARANG complete dan memudahkan kita untuk mencari lokasinya....senang je.... guna waze okeh.....gerai dia ke dalam sikit kalau dari Jalan Gopeng. Keluar highway Simpang Pulai ambik ke Kanan.....nampak je Hillcity hotel atau sebelum sampai ke Limau Bali di sebelah kanan....ada signboard Taman-taman tu semua....masuk kiri dan terus je...ada nampak sekolah cina di sebelah kanan....jalan terus lagi....nampak beberapa gerai kat tepi jalan di sebelah kiri..... betul2 kat singboard Taman Cyber, Botani..... =))))

Saya..en suami dan sorang lagi anak sedara saya Ican..ikut kitaorang pi makan laksa nih.... Bila dah sampai ke lokasi gerai nih....punyalah ramai pelanggan dia...sampai berbaris panjang nak beli Laksa dia yang special nih...

Dalam reramai orang kat gerai dia tu....alhamdulillah...rezeki kitaorang dapat tempat duduk dengan mudah. Kebetulan ada satu family tu elok je kitaorang sampai..diaorang pun nak beransur balik...memang rezeki kan....ehehehe....

Anak saudara saya order Laksa special 2 [laksa + telur goreng bersarang + fish cake] dan laksa biasa 1 [laksa + telur goreng bersarang] kalau tak makan telur...boleh order..laksa tanpa telur....... air kena order kat stall sebelah yang ada jual minuman dan makanan goreng-goreng....so..sesiapa pasangan yang tak makan laksa....biarkan pasangannya yg sorang makan laksa....lagi sorang boleh order goreng2 kat stall sebelah...tiada alasan tak nak bawak okeyy.....ehehehe....

Sekejap je...order kami sampai ke meja.... memang pantas walaupun orang tgh ramai dok beratur tunggu giliran.....

Bila rasa....memang sedap dan terbaiklah.....betul lah apa yang kawan2 saya cakap dalam post mereka di FB...memang laksanya sedap dan terbaik.... wajib cuba.....

En suami saya yang tak berapa nak minat sangat makan laksa pun kata sedap.....tapiii itu lidah kitaoranglah kan....lidah anda tak tahulah macam mana pulak rasanya..... kalau dah semua orang kata sedap..tetiba lidah korang kata biasa je..... yang tu tak berani nak habaq lah kannn.....ehehehe...



telur goreng bersarang dia dah tenggelam dalam kuah tu..... boleh tgk kat blog diaorang k...ada banyak gambar yang diaorang share utk tatapan anda semua ok.....tapiii memang tak tipu.....sedap dan recommended



dua orang maskot ehhhhh..... orang tua tu dengan ican kat depan gerai nih....hahahaa



Sampai beratur pelanggan dia....yang nak beli bungkus.....

Ok...stall nih nak berpindah ke

No 1 Jalan Margosa D/8
Seri Margosa
Bandar Seri Botani
31350 Ipoh, Perak

No Tel: 0135867886 / 0135867881 Bid Azril

[area2 situ jugak....hehee]

Waktu Perniagaan
 
Isnin, Rabu, Khamis, Sabtu dan Ahad
(Selasa dan Jumaat Cuti)

JAM: 5.00 Petang hingga 9.00 malam atau (hingga habis)


[yang nih kalau kalau diaorang dah berpindah nanti...tak taulah kot bertukar ke apa.....apa2 pun boleh tengok update terkini kat blog diaorang nih....] - saya bukan disuruh utk promote dan tak ada kena mengena pun dengan diaorang nih..... cuma sedara seislam sahaja ya....ehehehe....



Jom rasa....=)))



Terima kasih kerana membaca blog ini =)))


SHORT TRIP TO PENANG

Assalammualaikum dan salam kasih sayang wahai sahabat calon2 penghuni syurga....

Alhamdulillah... hari ni pepagi lagi dah sejuk sampai ke tulang. Semalam petang hujan turun dengan lebat selebatnya sekali dengan ribut petir dan awan yang berdentum dentam....Syukur kerana masih bernafas di bumi Allah yang indah ini sebagai pinjaman sementaraNya kepada kita.

Sejak dua menjak ni agak sibuk dengan tugasan yang diberikan dan hari ni...barulah ada peluang nak menulis di blog nih.

Ok..sebenarnya nak cerita yang dah tertangguh hampir seminggu.

11 April 2015 [Sabtu], saya, mak dan abah serta kakak saya sekeluarga ke Sg Bakap, Pulau Pinang untuk ke satu kenduri belah abang ipar saya. Kenapa pulak tetiba saya ikut sekali nih..... Kebetulan en suami ada tournament chess selama 2 hari di Hotel Syuen. Dan kebetulan mak dan abah nak ikut sekali ke kenduri kawin tu sekali heret saya....hehehe... yelah...katanya nak balik hari je kan....dari duduk sensorang kat rumah....baik ikut....katanya.......so...pagi tu jugak kakak saya ajak saya pergi sekali....nak tak nak kelam kabut siap..... sempat jugaklah ambik baju spare.... takut2 kalau depe dok lajak ke mana-mana ke atau nak tido sana ke... mana tahu kan....dulu pegi kelantan...terus tido sana..... semuanya dah tak perlu ada plan yang beria2....sabar jelah.....

Kitaorang sampai...pengantin dah siap makan beradap.... memang meriahlah kan....kenduri di kampung.... segala makanan utara dihidangkan.... dengan kari lembu freshnya....apam balik...dan macam2 lagi lah....



sangat meriah.....walaupun hari hujan...



kakak saya dengan anak daranya...



teknik nak mengempiskan pipi yang dah macam apam + baking powder.....ehehehee

Dah selesai di rumah kenduri....kebetulan hujan lah pulak time kitaorang dah nak balik tu....terpaksa tunggu sekejap sampai hujan reda.... Lepas tu kitaorang teruskan perjalanan....apa-apa pun kena berhenti sekejap untuk solat. So..kitaorang berhenti kat satu stesen minyak Petronas untuk solat dan terus salin baju...... Kebetulan hujan masa tu punya lah lebat selebatnya...

Dah selesai semua perkara2 yang wajib.... dah rasa sangat selesa....kitaorang teruskan perjalanan ke Penang. Kakak saya nak ke Gurney Plaza. Dulu masa pegi tu memang ada sale.... dan seronok shopping kat sana...kalau sales tu memang betul2 sales.... tapi kali ni kitaorang pergi macam biasa-biasa je...harga pun standard je lah kan.... so...jamu mata je lah ekkk. Cuma abah dengan mak je yang membeli.....hehehe... Nak ke tempat lain macam dah tak sempat dah.... ni pun sebab dah sampai ke Penang...so...lajak je lah tempat yang nak pergi..... sampai ke Gurney Plaza pun dah pukul 4.00 petang..... so..memang tak kemana lah kan...



welcome to Penang.....ehehee.... kredit to kakak saya lah...dia yang ambik gambar nih....

Dah puas menjelajah Gurney Plaza....perkara wajib...haruslah pekena pasembornya kan.... Kali ni memang tak nak ke Padang Kota. Sebab...satu harganya macam tak berbaloi dengan apa yang kitaorang makan....[dulu lah masa pergi family trip ke sana...] lepas tu rasanya tak la sedap mana.... peniaga kat sana macam ambik kesempatan pulak...tapiii tak semua..... sesetengah...mungkin masa tu nasib kitaorang kurang baik kot....dapat peniaga yang macam tu....ada peniaga yang ok....tapii rezeki tu bukan kat kitaorang....

So..kali ni cuba di Persiaran Gurney pulak.

Dalam keadaan hujan yang renyai2 tak berhenti tu..... dapat lah jugak tempat duduk kat satu stall jual pasembor yang famous..... [baca tentang stall pasembor ni pun dari blog sahabat....so..dah sampai...harus lah nak cuba....]. Dalam keadaan hujan yang renyai2 tu pun masih ramai pengunjung.....dalam hati tu macam...ehhh depe ni tak reti nak balik ke.... lepas tu ada lah suara baik cakap dalam hati la jugak.....hehehehe.... ingat ko sorang je ke dalam dunia ni yang baru nak merasa pasembor kat situ....ahahahaaa....sabar je lah......

Baca dari blog2 sahabat kata peniaga dia akan menari ketika potong cucur pasembor tu.....tapiii time kitaorang datang tu tak menari pun....hehehe...owh lupa..... hari tengah hujan....dan kebetulan memang ramai sangat pengunjung masa tu.... tak silap dari Jepun....siap ambik video bagai.....namapun pelancong.....

So...saya dengan kakak saya pun pilih lah apa yang berkenan di hati....rasa teringin nak makan sotong....so..ambiklah sotong.... memang banyak..... menakala abang ipar saya sibuk membeli nasi lemak ayam cili api [kalau tak silap saya nama dia].



Kat Gurney Drive nih.... ada stall untuk chinese dan ada yang Islam....berasingan....kalau ke sini.... pilih stall no 09 nih okey....dialah satu2nya yang signboard kedainya bewarna warni mcm nih....hehehe









Banyak pilihan....so boleh pilih je apa yang teringin di tekak anda okeh.... kalau boleh saya nak rasa semua....tapiii teringat cakap en suami...jangan makan macam naga...makan macam malu2 sikit tau.....paham lah apa maksud dia....sabaq je lah orang tua tu tauuu...hehehe



dan inilah hasil2 dari pemilihan saya dan kakak saya....ehhhh rasa mcm pilih sikit je tadi...pasaipa jadi banyak mcm nih...... hehehehee...

Memang pasembor dia sedap...recommended.... berpatutan dengan harga.... dan memang puas hati.....

Disebabkan dah terlambat sampai ke Penang nye kan.... memang tak pergi beli jeruk pun..... lepas makan kat Persiaran Gurney tu.... kitaorang terus balik ke Ipoh. Salah satu sebab nya nak terus balik.....sebab anak saudara saya zara tetiba demam panas..... so...memang terus gerak balik Ipoh lah.....

Singgah kat RNR Bukit Merah untuk solat..... beli buah2 bagai.... lepas tu kakak saya cakap...nak singgah ke Changkat Jering nak makan laksa. ehhhh apakah.....tapii sebenarnya....saya pun sukaaa......hehehe....

Selaku driver yang berdedikasi.....[heheeee....] abang ipar saya pun bawaklah kitaorang singgah di pasar minggu di Changkat Jering.



tersangat sedap....ni baru betoiii laksa utara....Boleh pilih laksa udang dia..... memang melambak2 udang dia taruh dalam laksa nih....dan sangat terbaik.....

Kali ni pekena laksa dia...lokasinya....kat pasar minggu Changkat Jering..... bukan kat dalam pasar minggu tu.....Owner dia bawak lori kecik tu dan meniaga laksa kat betul2 depan Restoran Makanan siam [kalau tak silap saya....sorry sebab tak ambik gambar......masa tu rasa mcm dah weng dah kan.....so..tak teringat nak ambik gambar...ehehehe.....]... sebenarnya gerai laksa tu famous dengan laksa udangnya yang memang sedap.... kalau nak rasa boleh cuba singgah.....sementara balik ke Selatan tu dari Utara la..... exit je tol Changkat Jering...ikut je Signboard ya.... Pasar minggu tu hanya akan ada pada hari Sabtu dan Ahad sahaja.... dan kakak yang jual laksa ni mungkin ada setiap hari.....

Dah kenyang tak hingat dunia..... kitaorang teruskan perjalanan balik ke Ipoh......

Kitaorang sampai Ipoh dalam jam 11.30 malam..... tengok2 en suami dah tido....sebab esoknya ada tournament lagi.....

Alhamdulillah..keputusan tournament en suami tidaklah menghampakan..... dapat hadiah berupa wang tunai....no 14 daripada 80 orang peserta kategori open yang mana semuanya hebat2 dari pelbagai negara.....dan peringkat umur dan kelayakkan....

Itu jelah short trip kitaorang ke Penang. InshaaAllah kalau ada rezeki boleh mai Penang dengan family semua....dulu dah mai beberapa kali untuk percutian keluarga....cumanya saya tak sempat nak masukkan....hehehe..... satu satu naaa.....


Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Tuesday, April 7, 2015

GIRLS DAY OUT 3 [FIRST TIME BAYAR GST]

Assalammualaikum dan salam kasih sayang sahabat2 kesayangan Ilahi...

Ni cerita Jumaat baru ni 3/4/2015
Seperti biasa....saya...Eryn dan Putri akan keluar.....apa lagi kalau tak ke Aeon Seksyen 18.
Selalunya kitaorang ke Secret Recipe...tapi kali ni semuanya nak mengubah selera...kitaorang ke Kenny Rogers pulak...

Tengok menu....masing2 macam...."ehhhh....dah banyak menu baru lah...." [nampak beno dah lama tak ke sana kan.......kesian uncle Kenny's tau....heheee...]
 
So memasing pun membuat order mengikut selera memasinglah kan...


Ice lemon tea dan Orange Juice

Vanilla muffins

Yang ni Putri punya...
Kenny's chicken & pasta meal.... kemain mokcik nih....owh...lupe..
dia makan berdua....mummy and baby....hehehe....habis tauuu....

Yang ni saya punya....
Teppanyaki chicken & soup.... Yang ni kalau nak order....kena mintak ayam tu well-done... kalau tak dia buat half-cook je.....rasa sos teppanyaki dia sedap..... dan soup tu pun sangat2 sedap.....

Dan yang ni pulak makcik eryn punya.... House Favourite meal......

Dah ambik diff meal...so..boleh rasa rasa sana sini....hehehehe....

Sebelum nyum nyum....kita ambik gambar dulu....


Muka 3 orang menyengih sebab tak sabar nak bayar GST...ahahahaa...kemain kan.....

Sebenarnya..memang tak teringat langsung pasal GST tu..... tahu dikuatkuasakan pada 1 April 2015......tapiii bila ke kedai macam lupa ingatan ttg GST nih....sabar je lah......[tu saya....yang lagi 2 org makcik ni alert la jugak.....] so.....4 April mmg 3 orang makcik ni berniat sahaja aku bayar GST bla..bla bla.... ahahaha...

Dah makan sambil bersembang.....dah rasa...dia punya sedap...saya punya sedap...dan semuanya kiranya sedap lah kan...... so..dah tiba masanya untuk kitaorang bayar.....hehehe...

Total untuk semua menu yang kitaorang order....

Bila dah sampai office....kemain makcik calculate....[ehhh opkos nak tahu kan berapa cukai2 yang dikenakan kepada kita sebagai pengguna terakhir nih....] hamboih hayat tu....ahahaa.... tapi memang hak kita untuk tahu kan....

Kalau ikutkan...harga yang diletakkan di dalam menu yang dia first bagi kita tengok sebelum order tu memang lain.... contohnya...harga ice lemon tea tu kalau dalam menu harganya rm6.50 segelas.... tapi dalam bil dia jadi rm7.58 segelas.... total kesemuanya [keseluruhan termasuk makanan semua]....dikenakan GST lagiii......Kita ni mcm tak jelas dengan harga yang dalam menu dengan harga di bil.... Selalunya kalau kat Secret Recipe tu..dia dah include cukai semua dengan harga makanan dalam menu [actually benda2 mcm gitu dia nak mengaburi mata kita je kan.....so..tak la terasa sgt masa nak membayo tu]...so..bila bayar tu...dia just appear berapa GST yang dikenakan...... kan senang macam gitu....Walaupun kenaikkan tu secara senyap kan [mcm tak perasan kan.....disebabkan kitaorang ni pelanggan tetap SR opkos perasan perbezaan harga tu]....tapii tak de lah nampak sangat mcm ni perbezaannya....sama jugaklah dengan makanan2 lain yang kitaorang order tu.....


pengiraannya macam ni lah kot lebih kurang utk dapatkan harga segelas ice lemon tea tu.... tapii ni calculate antara kitaorang je.... yang cukai2 tu pepandai sendiri je taruh.....mungkin macam gini pengiraannya.....[ikut otak sendiri....sebab tak profesional dalam pengiraannya..... nak tahu lanjut....sila ke laman web kastam.....] Sebab GST ni masih baru untuk kita semua kan....mestilah excited nak tahu walaupun memang duit pun dah dikeluarkan untuk GST ni....... hehehe...

So..lepas habis makan semua.... isu kitaorang kat opis ialah bayaran GST...baru permulaan kot....sebab tu agak keliru....nanti lelama dah biasalah dengan kadar2 yang dikenakan......

Apa-apa pun.......happy sgt dapat keluar dengan makcik2 semua....

Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Monday, April 6, 2015

ABC DAN POPIAH SS ALI DI TKK IPOH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Alhamdulillah.... seawal jam 5.00 pagi Allah limpahkan titisan hujan rahmatNya menyejukkan bumi yang kepanansan ini.... rasa syukur sangat2 [sambil tarik selimut...ehhhh....].

Ok....saya selalu je terjaga awal pagi dalam jam 4.30pagi dan kadang2 jam 5.00 pagi macam tu..... Kena ucapkan jutaan terima kasih kepada nyamuk....sebab kalau dia tak gigit saya.....makanya saya akan tidur sampai lah jam loceng berbunyi....dah tutup...last sekali...bangun lewat.....uwaaaa...... [gelak utk diri sendiri...].

Memalam tadi punyalah banyak nyamuk....bila dah tersedar..... apalagi....saya jadi mosquito hunter [gelaran oleh en suami kepada saya....sabar je lah....]. Cari nyamuk sana sini [sorry nyamuk...ko kejutkan mokcik...sekali mokcik bunuh ko kannnn.....ehehehe...]..... kalau boleh solat.....saya teruskan dgn tanggungjawab lah...kalau tak boleh solat....teruskan pencarian menjadi mosquito hunter.....hehehe...lepas tu kejut en suami..... kalo tak bangun...katanya renjis dgn air kan..... ok.... kali ni rasa nak renjis dgn penyembur baju tu....[aci tak macam tu.....] saya cakap.........nak kasi rasa nikmat hujan di atas katil.......sweet tak isteri awak nih.....[sambil kenyit2 mata.......sengal kan...].

Dan pagi ni orang tua tu hantar saya....[sambil buat muka comel......sangat kan.....hehehee...]

Selingan sekejap....ehehehe

Hari Sabtu lepas......emak dan abah serta kakak dan keluarganya ke Kelantan. Memula katanya nak ke Pengkalan Hulu je....sekali call cakap terus nak ke Kelantan.... nasiblah kitaorang tak ikut....kebetulan en suami ada hal hari Sabtu tu....dan Ahad pulak ada sesi mengajar chess.... lagii..kalau kitaorang ikut....kesian kat budak2 berbulus semua....mesti kelaparan.....ada hikmahNya jugak..... tambahan diaorang tu tak ada plan pun nak ke sana...sabar je lah....

Kebetulan hari Sabtu tu ada kematian..... emak bapa saudara saya meninggal dunia.... dan emak suruh saya dan en suami jadi wakil untuk ziarah. Kan dah kata....ada hikmahNya di situ.... tak pe lah..kalau emak tak suruh pun....saya dan suami memang nak pergi ziarah.....ayah ali dan mak teh tu baik dan rapat dengan kitaorang.....

Cuaca pulak tu sangatlah panas terik..... so....balik je dari ziarah..... terus en suami ajak saya makan ABC... Suruh saya bagi cadangan kat mana best kalau nak makan ABC....macam-macam tempat saya suggest.... at last...kitaorang ke Taman Kanak Kanak Ipoh. Rasanya dah berzaman dah tak ke sana..... memang nostalgia betul tempat tu.... kalau dulu....kalau ke Super Kinta [dulu supermarket tulah yang paling best kat Ipoh nih....sekarang tak ada dah....kerajaan jadikan sebagai UTC] mesti akan singgah ke TKK ni pekena ABC dan popiah SS Ali..... wajib tu.... kekadang kalau saya balik dari sekolah....mesti ke sini nak makan ABC dengan sahabat saya....ehhh...banyak beno memory indah kat situ...... ehehehee...

Suami cakap..kalau awak ada memory indah kat situ....ingat saya tak ada...ok lah.....pendek kata....itulah tempat yang best masa dedulu termasuklah Taman DR.... kalau sesiapa orang Perak..mesti tau tempat2 nih... =))

Kitaorang pilih kedai yang betul2 bersebelahan dengan popiah SS Ali. Pekena ABC dengan popiah....memang sangat marvelous..... nak nak pulak di tgh2 cuaca yang sangat2 terik nih....sambil makan....sambil mengingati nostalgia lama.....zaman persekolahan dedulu....suami dengan cerita dia dan saya dengan cerita saya..... ehhh best la pulak kan...santai je.....



popiah ni memang sangat awesome....ada popiah basah dan ada popiah goreng.....kalau ke sini....mesti mintak popiah basah dia..... kedai dia buka dari jam 3.30 petang sampai ke tgh malam..... tak tahulah hari apa buka dan hari apa tutup.... ikut suka hati dia je lah kan....yang penting sedap....



Dedulu ada sorang uncle dengan auntie [suami isteri bangsa cina] meniaga kat situ.....[rasanya sekarang pun ada...ehhh lupa pulak nak tengok.....] anak uncle tu satu sekolah dgn saya.......tapi dia senior lah..... ABC dia sangat2 terbaik...ice cream dia buat sendiri....ice cream kacang....memang sangat sangat sedap...[masa tu lah...]. Setiap kali balik sekolah...mesti singgah pekena ABC diaorang..... tapii sekarang tak lah kannn....ni kita pekena ABC kat sebelah kedai popiah SS Ali tu...kedai orang melayu......hehehee... Bila cerita dgn suami.....rupanya dia pun ckp benda yang sama......ahahaha...sabar je lah....

Sesaja je nak masukkan entry nih....TKK ni dekat je dengan Gerbang Malam dan Kamdar....dan kedai2 makanan kat sini bukak sampai lewat malam.... ada banyak kedai dan ada bermacam menu...... so..kalau sesiapa yang nak ke Ipoh...boleh la singgah...sebab popiah tu memang dari zaman saya kecik lagi dah ada dah..... dan rasanya tetap sama...harga je dah berbeza....hehehee.... Yang original punya kat TKK tu lah.... =))



Terima kasih kerana membaca entry ini =))



Friday, April 3, 2015

MELUAHKAN ISI TERPENDAM

Assalammualaikum sahabat kesayangan Ilahi...
Salam jumu'ah mubarakah...

Bertabahlah hati bila berdepan dengan manusia yang pelbagai....
Berzikir dan terus berzikir.... sambil berdoa agar insan dihadapan saya ni dapat menerima takdir Ilahi dengan penuh rasa redha...

Sepanjang perjalanan hidup..pelbagai jenis orang yang saya jumpa.... dari secara sengaja mahupun tidak sengaja.... secara berdepan mahupun di alam maya....
Itulah hakikat pembelajaran hati....mendidik agar kebaikkan itu diambil sebagai pengajaran dan pedoman...dan keburukan diambil sebagai satu pembelajaran untuk ke arah yang positif.... dan menjauhi segala yang negatif.

Seringkali menemui manusia yang suka merungut...menyalahi takdir Ilahi...
"kenapa dia jadi begitu dan begini...."
Membandingkan kehidupan dia dengan si polan dan si ponah....
Pertikaian demi pertikaian...
namun dalam masa yang sama...bercakap bab agama..dia lah yang hebat....sekali diuji..dia merungut seolah tidak redha dengan takdir Ilahi kepadanya.... Sepanjang masa....setiap hari...itulah ungkapannya...
Ya Allah.... macam mana nak berdepan dengan orang sebegini...sedangkan emak saya pun yang diuji lagi hebat tidak pernah merengus...tidak sedikit merungut.... beliau menerima dengan pasrah dan redha...menyerahkan segala takdir dan segalanya di tangan Allah.... 
Itulah bezanya dia dan emak saya..... 
Perbezaan itulah yang merungsingkan saya.... namun hati tetap berkata....
"sabar.....ini ujian Allah untuk berdepan dengan insan sebegitu.....ada jalanNya...."
Benarlah....Allah menguji saya........
Untuk menjadi pendengar yang terbaik sebenarnya bukanlah sesuatu yang mudah...mendengar dan terus mendengar sambil di selitkan dengan kata-kata nasihat.... walaupun ianya tidak berkesan dihatinya...namun....cuba redakan hati.....cuba sabarkan jiwa.... hadapilah apa yang ada di depan mata.... mungkin saya orang terpilih untuk menjadi pendengarnya......[kesat air mata....] kekuatan jiwa mengatakan...... mungkin dialah insan yang suatu hari nanti yang akan mendoakan kita....dan kerana doanya itu kemungkinan menyelamatkan kita di alam yg  kekal.... kerana kita tidak tahu bagaimana keadaan kita di sana....
Itulah cara untuk saya redakan hati.... dan saya akui.....naluri pujukan secara halus itu...datangnya dari Allah..... itulah salah satu cara untuk  kita mendidik hati....mungkin sebelum ini terlalu mengikut perasaan sehingga kita lupa tentang akhirat. Mungkin bila kita sudah mula memahami ilmu.... hati dengan mudah menerima dengan tenang.....
Perjalanan mendidik hati dalam menuju redha Ilahi sebenarnya bukanlah mudah..... Ya...benar....kita perlu menyerahkan diri kita secara total kepada Allah.... mendekatkan diri denganNya.... menjaga aurat...lebih penting menjaga solat...melakukan amal kebajikan dan beramal soleh....melakukan segala suruhanNya dan meninggalkan segala laranganNya....
Itu yang utama....
Namun disebalik yang utama...adanya persekitaran....adanya orang disekeliling....adanya hawa nafsu dan adanya minat....adanya cobaan-cobaan ini... adanya keinginan.......
Di pertengahan akhirnya hati tertewas juga.... kita bukan manusia yang sempurna.... kita penuh dengan kekurangan....sebab itu kita digelar manusia....sebelum kita tercipta....Allah tahu manusia itu bagaimana hatinya....bagaimana mereka bermain dengan perasaan...sebab itu kita di didik untuk berilmu...mengenal tuhan.....
Berhari-hari bercerita perkara yang sama...sedangkan kamu tidak redha dengan ujian Ilahi...bagaimanakah cara nya untuk saya jelaskan.....mendengar sehari2 perkara yang sama tanpa henti.....seolah telinga pun dah tak mampu nak menadah dan mendengar setiap rungutan....sabar lah..... ini ujian Allah.... redhalah....Allah ambik satu nikmat...kalau kita bersabar..kita berusaha....kita bertawakal dan kita berdoa....InshaaAllah...Allah akan gantikan nikmat yang ditarik itu dengan nikmat yang berlipat kali ganda keindahannya....
Kata-kata itu tidak menjadi kesan positif kepadanya...esoknya...cerita yang sama berulang...... 
Ye...Allah juga sedang menguji diri saya.... untuk berdepan dengan insan seperti itu...... maka....saya redakan hati dan perasaan untuk memikirkan tentang akhirat....kerana dengan itu seketika hati menjadi tenang dan naluri dengan mudah berkata...ceritalah lagi....ceritalah lagi.....[senyum senget]..
Terus teringatkan emak....beliau berbeza dengan orang yang pernah saya kenal.... pengalaman menjaga mak di wad mula terbayang dalam ingatan...disana...mereka semuanya pasrah berserah dan tawakal...di sana..mereka mencari kekuatan mereka sendiri..... disana...mereka pasrah dan berserah..... redha Allah bersama dengan mereka....tak terdengar satu rungutan....tak terdengar satu keluhan...sebaliknya....yang didengari.... InshaaAllah....Allah ada untuk menentukan takdirNya pada diri kami....masyaAllah.... indahnya pengalaman yang Allah tunjukkan kepada saya....sehingga kini ianya dikenang sebagai satu hikmah untuk mendidik hati..... bila Allah uji sakit.....itu baru sikit....jangan nak merungut...... ada insan yang Allah uji lebih teruk dari itu......[muhasabah diri....]
Itulah perbezaan orang yang berserah dan redha dengan orang yang sebaliknya...
Benar saya tidak berada di tempat dia....saya tak rasai apa yang dia rasa....saya tak faham kesukaran dia.....saya tak hadapinya...tak pernah hadapinya.....
Tapiii kesimpulannya ringkas..... mengadulah pada Allah..... dia mempunyai ubat yang sebaik2 ubat yang ada di dunia ini......iaitu berzikir....bukan keluh kesah..... 

Apa pun jua keadaannya....anggaplah semuanya berlaku disekeliling kita itu juga satu ujian....semoga kesabaran mengiringi hati dan naluri saya...semoga...perjalanan hati dalam menuju akhirat yang indah dipermudahkan Allah.....semoga Allah senantiasa berada di hati saya bagi mendidik dan mendorong ke arah yang lebih baik.....
Demi tuhan..... kadang kala...hati tidak mampu menahan kesabaran...namun itulah tuntutan kehidupan menjadi yang sabar itu sukar.....menjadi sebaliknya sangat mudah....dugaan apakah ini...hanya dengan berdepan dengan  manusia yang suka berdolak dalik yang tidak tetap pendirian sahaja....yang suka mengadu damba perkara yang berulang2 kali......hati mudah melontarkan kemarahan..... ok..saya akur dengan tuntutan perasaan.... namun masih dalam fasa kesedaran..... semoga Allah pelihara hati dan naluri yang lemah ini.....

Semoga yang berlaku di hadapan mata..... menjadi pedoman untuk lebih mengajar dan mendidik hati untuk redha dan tawakal..... InshaaAllah...semoga Allah ampunkan dosaku jua kerana merengus dan keluh kesah di sini.....duhai hati....bertabahlah....... fahami erti sabar yang sebenar...engkau memberi pengertian....dan engkau perlu memahaminya dan mendalaminya jua....tentu ada hikmah di sebalik ini..... supaya di kemudian hari bila bertemu pada orang yang sama....saya bersedia dengan sepenuh hati untuknya..... juga mendidik saya...agar...sebenarnya..memang manusia itu pelbagai....ada banyak perangai manusia...ada banyak pe'el nya.... maka bersabar dan didik hati untuk menerima.....Allahurabbi... saya pasrah....saya berserah...... [sambil beristighfar....]





Nota kaki: sekarang berada dalam mood yang ntah apa-apa.... akal dan naluri sepantas jemari yang menaip....maka terciptalah ungkapa dan ayat yang sebegini....harap memahami....ini luahan hati sendiri.....rasanya tak penting untuk memahami.....[lepas nafas kuat-kuat.....]..