Friday, October 30, 2015

MENGHARGAI PEMBERIAN

Assalammualaikum dan salam jumuah mubarakah.
Semoga hari yang barakah ini mendatangkan sejuta kebaikkan kepada kita semua.
Jom baca Surah Al-Kahfi.... =))

Hari ni saya nak share kisah di zaman Rasulullah dengan sahabat baginda tentang buah limau.
Hebatnya akhlak Rasullulah yang patut kita contohi.
Setiap peristiwa itu sebenarnya membimbing hati kita pada akhlak yang mulia.

Allah telah berfirman dalam surah Ibrahim ayat 7 yang bermaksud:

"Sekiranya kamu bersyukur, pasti Aku akan menambah (pemberian-Ku) kepada kamu, tetapi sekiranya kamu kufur sesungguhnya azab-Ku amatlah pedih"

Jom kita hayati kisah buah limau..




Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya. Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum.

Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu.

Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan

“Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya.”

Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula.

Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di’tewas’kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

* Kita hendaklah menghargai pemberian orang lain walaupun pemberian tersebut bukan kesukaan kita. Ucaplah terima kasih dan terimalah dengan hati yang ikhlas dan terbuka kerana setiap pemberian adalah rezeki daripada Allah s.w.t .

kredit: Perkongsian Ghazali


Jangan mengharapkan kebaikkan dari orang
yang tidak mengharapkan kebaikan dari kita
lupakan jasa kita pada orang lain,
tetapi INGATLAH dan KENANGILAH jasa orang pada kita
Lupakan kesalahan orang pada kita
tetapi ingatlah kesalahan kita pada orang


 “Tidaklah berterima kasih kepada Allah sesiapa yang tidak berterima kasih kepada manusia!” Demikian sabda Rasulullah s.a.w. dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dengan sanad yang sahih dalam al-Adab al-Mufrad, hadis no: 218. 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =))



Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
“Tidaklah berterima kasih kepada Allah sesiapa yang tidak berterima kasih kepada manusia!” Demikian sabda Rasulullah s.a.w. dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dengan sanad yang sahih dalam al-Adab al-Mufrad, hadis no: 218.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Thursday, October 29, 2015

KARAT CAFE



Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni kita up ttg makan pulak....
Seperti entry sebelum ni....[Birthday Enchik Suami ]
Kitaorang celebrate birthday en suami saya di Karat Cafe nih....

So...seperti yang dijanjikan...saya buat special entry untuk review Karat Cafe nih...
Tak mo lah bercampur2 dgn birthday en suami pulak kan....
Cafe ni punya moto...
Old is Gold.....
Yeahhhh.....mmg kena sangat kannnn.....



Disebabkan kami pergi malam.....so...ini gambar mode malam la ye....hehehe....

Ini adalah pertama kali kami sampai ke cafe nih..... tertinggal keretapi.....sebab ramai je yang dah menyinggah ke sini kann.....hehehe....

Memang sangat mudah nak mencari cafe nih sebab lokasinya...betul2 di sebelah Thumb Cafe

Bila tgkkan rumah yang dijadikan cafe tu.....sebenarnya...rumah tu adalah rumah asal yang diubah suai menjadi cafe....dulu rumah tu adalah asrama anak2 yatim...saya ada sahabat yang tinggal di asrama tu dulu....tapi sekarang dah lost contact dgn dia.....

Disebabkan kitaorang pergi pun dah malam kan....dan cuaca pun hujan renyai renyai masa tu..... orang tak berapa ramai sangat masa kitaorang sampai tu....so...mmg banyak tempat duduk kosong.....

Bila masuk je dalam cafe tu.....mulalah mata tengok sana sini.....

Suasana dalam cafe ni ala2 kampung... Hiasan dalamannya semuanya antik dan sgt menarik perhatian pengunjung yg mengunjungi cafe ni... Kalau blh... Disetiap sudut nk ambik gambar... Unik dan menarik..

Jom tgk hiasan dalaman cafe nih... [mungkin sebab saya suka dgn susun atur org dolu dolu.....sebab tu kata unik kot.....ehhh itu pandangan mata saya lah.....]



kat rumah saya masih ada TV nih lagiiii....dan masih boleh digunakan.....masih elokkk.....hehehe...TV color pertama abah saya beli dulu....



penuh dengan barang antik...beg beg lama tu....



antara tempat yang disediakan di dalam cafe nih..



alamak....saya minat sungguh dengan almari antik nihhh......



posing dulu



pintu dulu2.....susah nak dapat dah pintu macam nih.....

Kami ambik tempat di satu sudut... Ala2 meja mkn org dulu2... masa tu..terkeluarlah dialog nih...

"Abdul wahab.....sila duduk di situ......
Abdul wahid.....di sinun.....dan abdul wahub.....di sini......"
saja suka suka mengarut.....hehehee



ni tempat duduk kitaorang



di tepi tingkap...angin sepoi sepoi masuk ke dalam ruang cafe nih

Oleh kerana petang tu saya dengan en suami dah makan.....makanya kami order yang simple je lah....

Jom tengok menu dia....

Harga tu pada saya...berbaloi la dengan hidangannya.
Rasa masakannya....lidah saya kata ok....mungkin sebab masa kami datang tu...mood tukang masak tgh happy..... hehehe

Ada diantara sepupu saya yang kata tak ok....mungkin sebab masa dia ke situ...mood tukang masak tu swing entah kemana....hahahaa.....

Apa-apa pun semuanya bergantung pada lidah masing2 lah ye....

Kalau tanya pendapat saya...setakat yang saya rasa tu....sangat ok.... tak tahu pandangan orang lain....

Mungkin sebab saya kurang suka nak complain dengan rezeki di depan mata....makanya....kalau anda anda semua nak tahu....better rasa sendiri...sebab dia ada banyak menu.....dan rasanya pun berbeza beza.....bergantung kepada selera masing-masing...

Untuk pertama kali rasa masakan di cafe nih.... saya rasa sedap di lidah saya.... hehehe...bagi ruang kepada saudara seagama kita untuk berjaya dan memperbaiki kelemahan2 mereka ok....



menu minuman



menu untuk makanan

Mungkin sebab tak ramai orang masa tu....order kami sampai sangat cepat ke meja...

Biasalah pertama kali cuba...mesti nak rasa sana sini kann.....dan seriously semuanya not bad....sedap....tak tahu la akan datang tukang masak dah berubah rasa lain pulak.....hehee....[ehhh cakap kena berlapik...sbb itu cafe bukan saya yang punya okkkk.......mueheheeheh]



jus jus pilihan kami



ni jus pilihan saya....ehhh lupa lahhh....namanya apa ntah....tgk menu balik pun tercari cari...ehhh air apa ni haaa.....hahahahaa.....tapiii sedappp





Laksa Singapore pilihan kakak saya.... sedap....tapiii pedas sikit ya....





yang ni pilihan anak saudara saya zara....Thai Fried Rice... ok jugak...





yang ni set cucur bawang. Ingat kan cucur biasa je...sekali datang macam ni daaa...mmg special....sedap ok





Yang ni anak sedara saya ican yang punya.... chicken grill + air asam + White rice pun sedap jugakkk katanya....

Lama juga kami bersembang di meja makan tu..... seronok layan suasana desa nya tu....walaupun hanya dalam ruang tu je kannn.....teringat pulak suasana ruang makan di rumah arwah emak saudara saya..... sangat santai dan bersahaja....

Dah lama sikit kitaorang duduk kat situ.....semakin ramai pulak orang yang datang....
So...kita bagi ruang kat orang lain lah.....
Tapiii memang ramai lah yang makan kat situ.....



Kaunter bayaran



masih sempat ber wiefie



nak jugak posing kat sini



tempat menunggu sementara nak bayoo....

Saya recommend cafe ni pada sahabat semua untuk mencuba.....

Kalau ada apa-apa komen ke apa ke....tak puas hati dengan makanan dan layanan.....sila berhubung dengan mereka disini:

karatcafe135@gmail.com.

Buka: 5.00pm - 12.00am

Tutup pada hari Rabu



Selamat mencuba. =))






Terima kasih kerana membaca entry ini =))


Wednesday, October 28, 2015

BIRTHDAY ENCHIK SUAMI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Mulakan hari dengan senyuman....

Senyum dan diam adalah dua senjata yang hebat...
Senyuman adalah cara untuk menyelesaikan pelbagai masalah
Manakala berdiam pula adalah cara untuk menghindarkan masalah

Walaupun dah hampir 2 minggu berlalu, masih gigih nak masukkan entry ni.

16 Oktober 2015 - Tarikh yang special utk en suami.
Pada tarikh inilah terlahirnya jodoh saya....dialah yang tercipta utk menjadi imam saya dunia dan akhirat...InshaaAllah...

Khamis malam.... kakak saya decide nak makan di luar. So..kami mencari2lah tempat yang best untuk dinner. Kebetulan dalam whatsapp group exclass saya...ada la kawan saya ni promote satu cafe yang agak baru jugak di Ipoh ni....masih berkonsepkan boutique cafe....nama dia [Karat Cafe]
Apalagi...jom terjah.... [itu saya akan ceritakan di entry akan datang....... InshaaAllah]

Ok...kebetulan esoknya birthday en suami.... so...dah kata nak dinner sekali dengan kakak saya dan anak2nya yang memang rapat dengan kitaorang...maka...sekali harung jelah celebrate birthday en suami...

Kitaorang naik satu kete jelah senang..... saya pakat dengan anak saudara saya zara......kata nak singgah ke secret recipe untuk beli kek..... so..en suami bawak kitaorang ke Secret Recipe... saya dgn anak saudara saya turun untuk beli kek.... masa bawak masuk ke kereta....ehhh...dia tak perasan saya bawak sekotak kek yang besar.........ahahaaa....sabar je lah orang tua tuuu.....

Bila dah turun kete...baru dia tertanya tanya....ehhh besarnya kotak kek....untuk sapa....
saya....selamba je terus jalan ke depan.....ahahaha...tapiii mesti dia dah tahu yang kek tu dia yang punya..... terus tarik tangan saya....cakap terima kasih.....hahahaa....sabar je lah....ingatkan nak marah ke apa tadi kan....tapiii jujurnya...encik suami mmg jarangggggg sgt2 marah saya.....hehehe...

Sepanjang berkahwin ni.....inilah pertama kali saya bagi dia kek....sebab dia tak suka nak potong2 kek....yang dia tak suka tu...memang sengaja saya nak buat.....hehehehe...salah satu sebab kukuh....en suami saya suka sgt dgn kek indulgence tu..... pasai tu beli......hehehe...



Sebelum makanan sampai ke meja.... apalagiii....jom kita potong kek.....
lilin hanya sebagai hiasan je lah....sebab orang tua sebelah saya tu tak suka nak tiup2 lilin.....dia nak potong kek tu pun dah kira bagus lah kan..... =)))



geng



Posing dulu dengan kek tu ya....hehehe





Geng pun nak kek jugak....acah acah sedih konon.......hehehe



Alhamdulillah....kitaorang enjoy sangat malam tu.....sambil celebrate birthday en suami...sambil menikmati makan malam yang sedap....dan sambil menikmati suasana cafe yang sangat unik....



To my lovely husband.....my roomate yang setia dan best..... and my imam....
Selamat bertambah umur....
Awak adalah suami yang terpaling best...dan saya adalah isteri yang terpaling bertuah sebab terpilih menjadi orang sebelah awak........[sambil buat muka excited cakap depan2 muka suami......ahahahaa.....]
Semoga selalu buat saya happy....selalu buat saya bahagia....selalu manjakan saya....
[semuanya mcm pihak pada saya je kan......terus dia buat2 tidur...tak dengar kata nyee......sangatttt lahh....]
ok ok serius.....
Semoga hari2 awak di temani dengan sinar kebahagiaan.....
Semoga di beri kesihatan yang baik berpanjangan....
Dan semoga kebaikkan demi kebaikkan mengiringi langkah awak didunia dan diakhirat.....

Last but not least....

Semoga menjadi imam yang setia mengimami saya sehingga ke hujung nyawa saya....aminnn....



Selamat bertambah umur.....
lagii tiga tahun dah naik 4 series.... aiyoookkk tua sudahhhhh......ahahaha....InshaaAllah....
Katanya.......dia mmg tak jangka saya nak buat surprise kat dia....selalunya terus je cakap plan itu dan ini.....kali ni mcm menjadi je surprise saya.....ahahaha....ok...lepas ni boleh buat lagiiiii.....ehehehe...







Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Tuesday, October 27, 2015

KE KL HANTAR MAK DAN ABAH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni sambungan dari entry sebelum nih.

14/10/2015 - Rabu

Alhamdulillah...bangun je pagi....dah 1 Muharram 1437 hijrah. Awal Muharram di KL....Alhamdulillah. Terasa sangat segar setelah dapat melelapkan mata semalaman.

Memang tak ada agenda apa-apa pun hari ni..... yang pasti...hari ni kena balik Ipoh segera...sebab en suami ada meeting malam nanti pkl 8.30 malam katanya.

Sebenarnya memang tak ada plan pun nak ke KL ni.....mula asalnya....mak dengan abah nak ke KL dengan ETS sahaja...tapiii en suami pulak rasa kesian sebab mak ngan abah dah berumur...jadi rasa susah hati pulak nak lepaskan mak ngan abah berdua naik train...lainlah kalau ada anak saudara temankan..... so...kami bersetuju nak hantar mak ngan abah ke KL.... hari Isnin malam baru en suami bgtahu...so...mana yang baik...i follow je....lgpun untuk mak ngan abah.....tak kisah susah mcm mana pun.....mereka berdua harus diberi keutamaan.....

Abah saya ada appointment dengan Dr di IJN hari khamis tu 15/10/2015.... tak tahu sama ada Dr. proceed utk buat angioplasty atau apanya... harap biarlah abah ke IJN dengan sihat....dan balik pun dalam keadaan yg lebih sihat.....aminnn...

Ok sambung cerita di pagi 1 Muharram...

Pagi ni abang saya ajak breakfast di O'Briens di Great Eastern Mall Ampang.
Pepagi dah pekena kopi nya yang sangat best.....dah rasa addicted pulak dgn kopi dia.....



set yang abang saya dgn kakak ipar saya pilih ni memang sedap dan terbaik...tak tahu la pulak apa nama set nih....tapii seriously memang sedap....hehehe....
setiap hidangannnya...mesti ada potato chip....



Kopi nya yang super sedap......abang saya siap beli biji kopi nih dan buat sendiri di rumah dia.....



my only brother and sister in law....



dan harus ada gambar si penulis yang gedik.....jemput minum kopi.....
selalu minum kopi che nah je kat rumah kannn.....=)))

Ok..pada yang tak tahu..... O'Briens ni dapat pensijilan halal JAKIM ya..... ada sijil JAKIM di pamerkan di cafe ini.

Dah selesai breakfast, kami jalan2 kat dalam shopping mall tu....nak mencari tongkat abah....so...kitaorang masuk ke dalam outlet jual barangan sukan....dan beli hiking stick adjustable punya.

Memula tertanya2...apasal la abang saya suruh pilihkan hiking stick nih.....rupanya....ringan, senang dan mudah dibawa. Memudahkan abah saya.....




Ehsan gambar dari: Google

Beginilah rupanya hiking stick yang abang saya belikan tu....lepas ni kalo nak mendaki bukit yang tinggi dan tak berapa nak tinggi....boleh pinjam abah sy punya.......saya cakap mcm ni kat abang saya....terus kena jeggil dgn dia......ahahahaa.......terus kena julur lidah dgn saya.....bweeekkkk... en suami jadi tukang gelakkk.....ahahaha

Lepas tu kami jalan2 lagi dalam mall tu tgk barang2 rumah..... macam2 lah barang2 yang best yang terlintas di fikiran...... abang saya cakap...mark siap2 dalam wishlist........cehhhh....mark je pun...ingatkan suruh booking....ahahahaa..... tak kisah...janji dah ada dalam listing......[sambil dalam otak dah siap ada calculator.... + - % x = $$]

Abang saya bawak kitaorang ke rumah baru dia Infiniti dekat dengan Wangsa Walk tak silap saya..... nak tunjuk kat en suami saya rumah baru dia yang dijangka siap tahun 2017. Saya dah tengok dah sebelum nih..... tapiii best jugak...dapat tgk rumah contoh.....ok..ambik gambar siap2...simpan dalam wishlist saya.....ahahaha....

Dah tengah hari baru sampai rumah..... en suami cadang nak terus balik lepas solat zohor. Tapiii abang saya suruh kitaorang lunch dulu. Lepas tu pekena kopi secawan. Kebetulan kakak saya ada datang bawak Adam yang bam bam bam....main dgn budak gemokk tu...cium dia puas2.....rinduuu....huhuhu....





Kita minum kopi O'briens di rumah je lah.....hehehehe....
abang saya buatkan utk kitaorang....terus request nak mesin tuu...... ahahahaaa.....tak payah pg kopi bean dan stabak lagiiii...... =)))

Lepas zohor dan lepas lunch...kami gerak ke PJ...singgah rumah mak mertua sebelum terus balik ke Ipoh. Memang selalunya akan begitulah....kalau ke KL...harus ke rumah mertua....satu jalan nak balik ke Ipoh.....atau...dari Ipoh ke PJ dulu kemudian ke KL...balik tu singgah lagi ke PJ....ikut mana yang senang.

Dah sampai PJ...sembang2 dengan mama.....

Mama bagi en suami saya bag Samsonite. Kat PJ memang ada butik2 barang2 berjenama nih.... katanya saja jalan2 ke butik tu....lepas tu tertarik dengan beg sandang tu....terus belikan untuk anak kesayangan.....katanya.....hahaha..

Saya dengan en suami just lepak2 kat rumah mak mertua saya tu sambil tgk2 burung dan ikan.....nak rehat sebelum gerak ke Ipoh. Mak mertua ajak makan....tapii dah kenyang....memang dah tak ada ruang nak masuk dah....hehehe....

Tiba-tiba mama datang pada saya dan bagi saya seutas jam. Katanya saja2 beli untuk menantu..... terkejut la jugak masa tu..... sebenarnya....mama memang selalu bagi saya barang....seperti sebelum ni...ada je lah barang yang mama nak bagi kat saya.....sampaikan kalau mama beli perfume pun....mesti mama akan belikan satu untuk saya......katanya lagi....pakai pelasah jam tu hari2...saya terima dengan hati yang sangat happy.... mama bagi jam tu dalam kotak habib jewels....masa tu dalam fikiran saya....mungkin kotak tu kecik sikit dari kotak jam....agaknya lah.....hehehe.... so..saya pun dengan happynya...ambil la kotak tu....bila saya keluarkan bantal kecik yang khas utk jam dari kotak tu..... terus nampak seutas rantai tangan emas dibawah bantal kecil tu. Agak terkejut jugak bila dikatakan yang itu juga untuk saya...... masyaAllah.....tak tahu nak kata apa..... Allah je tahu perasaan saya masa tu. Walaupun saya ni bukanlah peminat emas.....yang suka nak pakai emas sana sini mcam mummy jarum tu hehehee........ tapiii pemberian itu sangat bermakna pada saya.

Setiap apa yang org2 tersayang bagi pada saya ianya memang akan menjadi benda yang paling saya sayang......

Saya sangat sangat menghargai pemberian itu namun pelbagai persoalan bermain diminda saya sehingga saya merasakan...layakkah saya menerima barang semahal itu.........Pertama...ianya dari emak mertua saya...
Kedua....layakkah saya memiliki barang tersebut......
Ketiga....apakah kebaikkan yang saya dah buat sehingga saya dapat barang2 semahal itu daripada mertua saya.....
Keempat....saya bukan menantu yang baik...yang selalu akan ada di samping mertua saya..... hanya sekadar berkongsi cerita di corong telefon sahaja....itupun kadang2....

Sepanjang jalan ke Ipoh...bermacam2 persoalan bermain di minda saya....ini kali ke 3 saya menerima hadiah semahal itu....pertamanya, sepasang brooch bertahtakan berlian kesayangan mertua saya [saya sayang nak pakai....] kedua... sebentuk cincin...juga bertahtakan berlian.....dan ini yang ketiga...sekaligus 2 sekali utk saya....

Alhamdulillah...

Namun.....en suami meredakan hati saya......katanya.....itulah rezeki dari Allah....buat hambaNya.....layak tidak layak...sebenarnya bukanlah perhitungan kita.......kelayakkan untuk masuk ke syurga dan neraka juga di dalam perhitungan dan ketentuan Allah.... ini rezeki dariNya.... dan Allah menggerakkan hati ibunya untuk memberi kepada saya.....dan itulah bahagian saya......jadi..bersyukurlah dengan pemberianNya...tambahan....ibu mertua saya tak ada anak perempuan......
memang saya bersyukur sangat......sangat sangat....



Alhamdulillah....kejutan dari ibu mertua saya.....

Sepanjang jalan ke Ipoh kami ditemani oleh hujan yang agak lebat.
Alhamdulillah...lewat jam 7.30 malam....kami selamat sampai ke Ipoh.
Lepas solat isya'...suami terus ke meetingnya.....

Saya...sibuk berwhasapp dengan group adik beradik saya ttg pemberian mertua saya tu.....share happiness dengan diaorang....memang terkejut siput saya dibuatnya....

Alhamdulillah...semua rezeki itu datangnya dari Allah.

Kata suami saya....ni permulaan rezeki untuk tahun baru 1437 hijrah....alhamdulillah...semoga Allah terus murahkan rezeki kita semua..

Itulah perjalanan kami untuk 2 hari.....memang penat... namun disebalik kepayahan itu....ada hikmahNya yang tidak ternilai.....

Alhamdulillah.


Nota kaki:

saya just share happiness saya.....tak ada riak sekalipun nak menunjuk2....senantiasa bersyukur dengan kurniaanNya... Menulis dan share kegembiraan disini adalah untuk tatapan dan catatan peribadi saya....untuk saya selak semula helaian demi helaian kenangan2 saya di setiap hembusan nafas yang sementara kuniaanNya....

InshaaAllah....semoga Allah membantu saya dalam menjaga hati saya.....=))




Terima kasih kerana membaca entry ini =))



Monday, October 26, 2015

SELAMA - JURU - KUALA KURAU - IPOH - KL

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Semoga hari2 kita disinari barakah Ilahi.
Alhamdulillah....kita dah berada pada 13 Muharram 1437.
Semoga pada tahun baru ini.... kita akan menjadi lebih baik dari yang sebelum...InshaaAllah.

Setelah hampir 2 minggu tak menjenguk ke blog.... hari ni baru ada feel nak menulis.

Ni cerita 2 minggu lepas.

13/10/2015 [Selasa] - Saya dan en suami ambil cuti nak teman kakak saya buat post visit di Selama. Nak ke Selama tu sebenarnya agak jauh dan risau jugak kakak saya nak drive sensorang.

So... saya dgn en suami pun decide lah nak teman kakak saya nih....dapat jugak saya mencuci mata...hehehe..... saja suka suki je pun...

Seawal pagi kitaorang dah keluar rumah dan menuju ke Selama.

Perjalanan ambik masa lebih kurang 2 jam jugaklah nak sampai ke sana. Memang tak berani nak bagi kakak saya tu drive sensorang sebab jalannya sunyi...kalau jadi apa2...memang agak susah sikit nak minta bantuan kan.....

Dalam pukul 10.45 pagi macam tu kitaorang dah sampai ke Selama. Kakak saya buat post visit adalah dalam 15 minit je....yang lebihnya....masa banyak habis di jalan....Sempat lah jugak saya mengimbau balik kenangan selama berada di Selama.... masa tu gelak2 dengan en suami bila singgah di satu pasaraya nih..... masa tu.....beli barang pun nak sedih kan.....sabar je lah..... sebab memang tak biasa tinggal jauh2 dari en suami....siap kena perli2 lagi dgn en suami......haishhh.... ngengada lah...tak payah ingat....hehehe....



Wefie dgn en suami...wajahku yang tembun bagaikan di taruh baking powder....uwaaa.....
Masa inilah mengimbau kenangan disini.....ahahaha....



Wefie lagiii sebelum meneruskan perjalanan ke Juru....

Ok..next destination kitaorang cadang nak terus ke Juru.....dah lama tak lunch ikan bawal goreng rangup tu....alang2 dah ke sana...tak sampai sejam je lagi nak sampai ke Juru tuu.... makanya...kami bertiga pun berpakat nak terus lunch di Juru...yeay....

Sampai dalam jam 12.00 tengah hari macam tu...memang time yang tepat lah....untuk kita terus lunch. Pelanggan pun dah ramai masa tu.... kalau datang lambat sikit...harus tinggal ikan goreng je kot... tapii masa kitaorang sampai tu....lauk pauk nya banyak lagiii.... so..boleh pilih la...nak kari ikan sembilang ke.....sayur semua tu....dan haruslah menu utama yang menjadi pilihan semua....ikan bawal gorengnya dengan cicah kicap.

Saya just ambik nasi separuh, taruh kuah kari dan seekor ikan bawal goreng..... memang terbaik...dah memadai utk mengenyangkan perut masa tu.....alhamdulillah...



Inilah tujuan nya ke Juru ni.....ikan bawal goreng rangup.....ehehee....



Cicah dengan sambal kicap pekat yang pedas nih.



hasil laut tangkapan kakak saya di dalam periuk kedai nih.....ehehehee....



Jemput makan....makanan yang simple...tapiii....sangat menyelerakan....

Layan makan semua dah dekat sejam.... dah siap solat semua....kitaorang gerak ke Kuala Kurau.

Memula lalu dulu Tanjung Piandang. So...sempatlah kakak saya singgah buat post visit kat sana... 10 minit je kan... lepas tu terus ke Kuala Kurau.

Selesai kakak saya buat post visit, kitaorang pergi ke kilang buat telor masin yang biasa kitaorang pergi tu.... Kali ni mak dia pulak yang jaga.... biasalah orang2 tua dulu2...memang peramah....hehehe...



Wefie lagi di kilang telor masin....pun boleh lahhh.....ahahahaa



Kebanyakkan pekerja....majoritinya melayu.... ramah dan mesra....orang2 kampung ni jugak kata owner kilang nih.....berbangsa cina...tetapi sangat baik dan peramah.



telor2 itik



pemilihan sebelum di masinkan.....hehehe



Yang ni dah ada orang tempah.



6 kotak ni kitaorang punya..







Sempatlah ambik gambar aunty ni ikat kotak telor masin nih....

Selesai membeli semua pesanan2 orang..... kitaorang singgah kat jeti tempat berlabuhnya sampan2 nelayan untuk berehat. So...kebetulan ada satu sampan nelayan kat situ tgh berlabuh.....kitaorang ambik kesempatan utk berposing kat situ......adoyai.....namapun laut kan....haruslah panas.....tapiii nak posing punya pasal.....ku redahkan jua....hehehe...



menikmati view yang sangat indah dan mempersonakan.



candid....masa ni tgh gayat nak naik jeti nih.....kakak saya siap pakai heel lagi....kau mampu....sabar je lah....hehehehe....



dan akhirnya berjaya jugak.....ahahaha



harus ada gambar berduaan.....walaupun terik mentari...ku gagahi jua...hahahaaa......caittt...

Kitaorang teruskan lagi perjalanan untuk singgah ke pejabat pos Kuala Kangsar.
Pukul 5 petang kitaorang sampai dan kakak saya selesaikan segala urusannya.....terus balik ke Ipoh.
Kami selamat sampai Ipoh dalam pukul 6.00 petang.

Dah selesai bersihkan badan semua....rehat sekejap..... lepas tu buat perkara yang paling malas sekali...iaitu kemas baju dalam beg nak ke KL pulak malam tu jugak.....

En suami sibuk uruskan budak2 berbulu..... manakala saya sibuk iron baju dan kemas baju....

Lepas isya' kitaorang gerak ke KL pulak....bawak mak dan abah ke rumah abang saya sebab abah ada appointment di IJN.

Sepanjang perjalanan tu memang hujan lebat sangat2....

Alhamdulillah....sampai KL jam 11.30 malam.

Duduk sembang2 dengan abang saya....lepas tu dah tak larat....letak je kepala...terus la bermimipi indah di KL pulakkkk.....



Esok cerita di KL pulak..... =)))


 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))