Thursday, July 30, 2015

LAKSA TELUR GORENG BERSARANG 2

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Ni ntah kali ke berapa kitaorang makan laksa nih.

Yang paling gemor laksa nih en suami saya...lepas tu kitaorang bawak abang saya dgn kakak ipar rasa....diaorang pun suka.... siap bungkus lagi.

Hari Isnin tempoh hari [27/7/2015] tak tahu nak makan kat mana....kebanyakkan kedai makan yang kitaorang selalu pergi semuanya tutup.... penyudahnya en suami ajak pg makan laksa telur goreng bersarang nih.

Memandangkan diaorang dah berpindah dari gerai kepada restoran....maka...jenuh jugaklah mencari lokasi kedai baru diaorang nih...

Ni alamat kedai baru

Laksa telur goreng bersarang
No.1, Jalan Margosa D/8,
Seri Margosa,
Taman Seri Botani.

Waktu niaga

Jam 12.00 tengahari hingga jam 7.00 petang.
Tutup hanya pada hari Jumaat.

Berpandukan kepada waze....akhirnya jumpalah restoran laksa nih....ehhh hebat...dari gerai terus ke restoran....bangga sangat dengan anak melayu....

Bila tengok kedai dia....macam unik sikit la...katanya buat style setinggan......hehehee.....hiasan kedainya guna barang2 antik....sinki...guna kuali...bangku semuanya dari kayu....menarik sangat... [saya tak sempat nak ambik gambar kat kedai nih...sebab masa tu tetiba je ramai orang......segan la pulak..... =)) ]

Semuanya self service ok...kena pergi ke kaunter nak order laksa dan air, orderlah laksa macam mana yang kita nak..tapiii semuanya laksa lah ye...tak ada nasi goreng ke mee ke apa ke...... soo..kalau orang sebelah kita tak makan laksa..suruh dia bertabah je lah tgk kita makan sambil minum air ok....hehehee....

Kalau tak nak telur goreng bersarang tu pun tak pe.....boleh order laksa biasa je....nak taruh cili ke kicap yang bercili ke...apa2lah..semuanya ambik sendiri...dah siap taruh kat kaunter tu....



Laksa telur goreng bersarang special...yang nih saya punya....
memang tak larat habis.....en suami tolong habiskan....perut kecikkk tapii selera besar....
hahahaa....



kaunternya....unik dan menarik...



ni bangku kat dalam kedai...
kat luar kedai pun bangku kayu jugak...tapiii tinggi....



memang rasa macam duduk kat rumah kayu...
best!!

Boleh la kalau nak mencuba....kedai barunya, boleh rujuk DISINI



Selamat menjamu selera!!


Nota kaki:

Selalu makan laksa kat padang polo jee...."laksa kedah"..memang dah terbiasa dengan makcik tu....
selalunya malas2...kitaorang order kuah bungkus bawak balik je....selalu beli 4 bungkus besar kuah laksa......senang...kitaorang cuma sediakan bahan2 laksa dengan sayur2 dia je.... ehhh dah lama tak pergi kat makcik tu....lepas nih nak ajak en suami lah..... dah ada macam2 gerai dah kat padang polo tu.....selain daripada favorite saya iaitu laksa...ada satu lagiii makanan menarik kat sana...iaitu pisang goreng cicah cili kicap......nanti kalau pergi ke sana...saya share kat blog ni ok....

[harus kena azan lagi dgn en suami...sebab asyik nak mengunyap je....nanti dia kata saya macam kambing.....tak berhenti makan........heheheee.....ye lahh....sejak dua menjak nih...lepas bangkit dari ketidaksihatan saya....memang asyik nak makan je lah.....tak boleh jadi nih....kena control jugak nih......=)))]






Terima kasih kerana membaca entry ini =)) 

Wednesday, July 29, 2015

CERITA RAYA 2015 PART 3

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Masih berada dalam bulan syawal 1436 hijrah.

Tak sangka pulak ada part 3....hehehe....ni secara kebetulan....dah namapun cerita raya...so..saya buat je lah part 3...senang...tak payah nak pikir tajuk apa nak taruh....lepas ni kalau ada kejadian lagi...kita guna je part 4, 5 dan seterusnya.....=))

Pagi Sabtu [25/7/2015] tu, mak dah bagitahu ada jemputan daripada sepupu sepapat belah emak nak buat reunion keluarga...berkumpul semua kaum kerabat belah arwah opah saya nih..... buat lepas maghrib katanya. Dan majlis tu diadakan di rumah peninggalan arwah kakak opah saya nih.....di Meru.

Kebanyakkannya sedara mara emak saya ni duduk di luar Perak....so...dah lama terpisah....inilah peluangnya mak saya nak jumpa balik sepupu sepapat belah adik beradik arwah opah saya nih.....sepupu rapat katanya....entah2 saya pun tak kenal dan tak pernah jumpa...

Sepanjang hari sabtu tu pulakkk cuaca sangatlah best....hujan sepanjang hari...dari pagi sampai ke malam....ehhh best sangat...sejukkkk......
Kitaorang pergi agak lewat sikit...lepas isya' baru pergi ke majlis tersebut.
Abah saya....kakak dan anak saudara saya jaga...sebab abah masih belum sihat sepenuhnya....

Kitaorang sampai pun dah agak lewat jugaklah...dalam pukul 9.30 malam macam tu....bila kitaorang sampai...sepupu mak siap announce guna microphone nama mak....terus saya tersipu2 malu....yelah...semua mata memandang kepada kami.....kalau ku tahu sebegitu majlisnya...harus akan ku sampai awal...hehehe...meriah sangat.

Ramai jugaklah yang hadir ke majlis tersebut.

Emak saya busy sembang dengan sepupu sepapatnya...yelah..diaorang jarang berjumpa...ada yang dah berbelas tahun tak jumpa...tapii jumpa di family reunion tu......alhamdulillah....

Tiba lah sesi perkenalan....Bila dengar cerita salah silah tentang keluarga nih.....barulah saya tahu betapa ramainya ahli keluarga arwah opah saya nih....dan betapa ramainya sepupu sepapat mak saya yang saya pun tak kenal.......

Yang hadir mewakili adik beradik arwah opah saya nih ada 4...maksudnya daripada 4 beradik arwah opah saya nih.... arwah opah saya nih anak yang bongsu....kiranya adik beradik mak saya ni last la....

Dimulakan dengan kaum kerabat belah kakakarwah opah saya.....sepupu mak yang saya panggil cik mun...memperkenalkan adik beradiknya.....sehinggalah anak2 dan cucu....setiap keluarga kena berdiri utk diperkenalkan kepada keluarga yang lain...[ehh best lah pulak....lepas nih kalau terserempak....boleh lah hai hai kan......kalau tak...selisih bahu pun tak kenal......kenyataannya....memang ramai yang masih saya tak kenal lagiii....] Ada juga yang dah meninggal dunia....macam dari adik beradik mak sendiri.....ada 2 orang yang dah pergi kepada yang Maha Pencipta.

Seterusnya anak abang arwah opah saya....ada seorang wakil....dan kakak yang lagi satu ada 2 orang wakil....last sekali family mak.....yang diwakili oleh mak teh saya untuk memperkenalkan adik beradiknya dan kitaorang semua.....wakil daripada sebelah arwah opah saya ada 4 orang...yang lain tak dapat balik....Macam biasa...kena berdiri dan senyum2 kambing....=))



mak teh menjadi wakil daripada belah arwah opah saya....adik beradik belah emak.....untuk memperkenalkan adik beradiknya.....termasuk anak semua....mana yang ada lahh.....hehehe...

Memang meriah macam kenduri kendara pulak....yelah dah bercampur semua.....memang sangat best.....riuh rendah.....

Dalam riuh rendah tu....ada lah saya terdengar mereka2 bersembang tentang adik beradik diaorang nih......ada yang meninggal kena pancung dengan komunis......subhanallah.....masa tu...terus rasa sebak....terus teringat balik cerita2 arwah opah saya yang akan menangis setiap kali menceritakan pada cucunya tentang zaman jepun.....arwah opah saya pandai cakap Jepun...dan pandai menyanyi lagu kebangsaan Jepun pada zaman perang dahulu kala.....

Bila dah buka satu cerita.......maka panjang lebar lah mereka semua bersoreh.....tengok mak mak saudara semuanya happy dapat jumpa balik kaum kerabat yang dah lama tak jumpa....



harus ada gambar berdua =))



Dengan anak menantu mak teh saya. Sepupu dekat nih...



Dengan emak saudara saya serta sepupu sepapat saya...



Inilah waris2 yang tinggal...sepupu sepapat dan adik beradik mak saya.... banyak yang tak dapat hadir.... kitaorang yang dah generasi ke 3/4 nih duduk tepi ambik gambar....hehehe...kalau semuanya masukkk...memang ramai lahhh......Bestnya...semuanya sangat2 sporting..... =))

InshaaAllah...kalau ada rezeki..... lepas nih katanya nak buat lagi..... kena mencari waktu yang sesuai untuk berkumpul semua.....



Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Monday, July 27, 2015

KACANG PUTIH BUNTONG PERAK

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Dah lama nak share pasal kacang putih nih. Tapiii asyik terlupa jer.....adakah faktor umurku yang sudah meningkat....ehhh tak tak....manusia sememangnya ada sifat pelupa tuu......hehehe....[nak cover lah tu kannnn.....]

Selalunya kitaorang kalau nak beraya...mesti memborong kacang putih kat Buntong nih.

Tapiiii kadang2..tak payah tunggu raya pun.....kitaorang selalu memborong kacang putih nih sebagai kudap kudapan.... nak nak pulak...kalau kakak saya balik dari KL...confirm mesti akan beli kacang putih nih utk kengkawan pejabat dia. Penuh bonet kete kecil saya tuuuu.....hehehe...

Sehari sebelum raya.....dalam pening2 saya tu....masih gigih jugak ikut kakak saya pergi memborong kacang putih nih....

Kalau orang Ipoh....mesti tahu lokasi nak beli borong kacang putih nih kat mana..... kalau sebut je Buntong....orang dah tahu.....disitu ada satu perkampungan namanya Perkampungan Kacang Putih.....[ehhh siap ada kampung lagi tauuu....hahahaa....]

Kalau dah sampai ke perkampungan tu....memang merata rata ada kedai jual kacang putih nih.....kebanyakannya memang dapat pensijilan halal JAKIM nih....memang terang2 diaorang ada frame kan sijil tu kat depan2 kaunter diaorang....so..tak payah risau.....dan kebanyakkannya masak kacang putih tu kat kedai diaorang pun.....selalu dapat yang fresh dari kuali.....

Dalam banyak2 kedai dalam perkampungan tu.........kitaorang pilih kedai D.N.S nih....

Kitaorang nih dah jadi pelanggan tetap D.N.S Kacang Putih Sdn. Bhd. nih..... sebab..... dia punya owner ker anak owner ke....tak kisah lah kannn.....sangat baik dan peramah..... [ehhh saya tak dapat apa2 pun tau promote kedai nih......seikhlas hati...sebab owner dia mmg baik dan peramah...lagiiii...kurang sikit bau setanggi setanggi tu kat kedai dia nih......hehehe....]

Ini alamatnya:
 
45, 46, 47 Laluan Sungai Pari 4,
Kampung Kacang Putih,
30100 Buntong






Gigih ambik gambar kedai dia ni....tu pun dah last minit baru teringat....
yang pelan nih pulak....en owner tu yang kasi....so..tepek jelah kat sini....
nak senang lagiii guna je la waze tu....



Inilah wajah owner/manager nya....
Saya mintak izin nak ambik gambar dia...
terus buat satu posing macam nih....
sporting sangat....padahal dia tgh busy sgt masa nih
pelanggan dia tgh ramai beratur nak bayar....sekali saya kacau...
masih tersenyum.....tq tokeyyyy kacang putih...
kan saya dah kata....encik ni sangat baik lagi peramah....sebab tu business dia maju.... =))

Actually kat mana2 kedai kat situ...kebanyakkan semuanya bagi harga yang sangat berpatutan....silap2 haribulan....uolls boleh dapat free beberapa bungkus [kalau borong banyak2 lah]....atau dapat yang fresh punya....selalunya diaorang akan bagi rasa....bukan sahaja rasa...nak makan sampai kenyang pun boleh...hehehe....[kebiasaannya kalau kat D.N.S nih dia akan bagi rasa...kat kedai lain saya tak pasti....tapiii bulan puasa...no testing ya....hehehe...]

Jadi...pada sesiapa yang dah sampai Ipoh....antara salah satu tarikan yang ada kat Ipoh nih...di area Buntong....memang terkenal dengan kacang putih fresh nih.....bukan sahaja Ipoh ni terkenal dengan limau bali....tempoyak semua tu....kacang putih pun famous jugak.... =))



anak saudara saya sempat la posing...jadi maskot kacang putih....
ehhh sesuai sangat....=))







Masa nih banyak dah habis..... siap kena packing baru lagiii
sebab banyak permintaan daripada pelanggan...



Antara hasil tangkapan kitaorang....memang sangat berbaloi....

Bolehlah memborong kacang putih nih banyak2 ya....memang tak rugi....
Masa saya pergi tu....sehari sebelum raya...memang banyaklah orang memborong kacang putih....berbakul2....termasuklah kitaorang.....hehee...



Selamat bershopping kacang putih....


Nota kaki:

dulu masa zaman sekolah....selalu kena balik lambat.......so..kena la naik bas pekan nih..... sementara nak tunggu bas sampai, selalu beli kacang putih kat stesen bas Ipoh.....
kalau nak kacang putih je....mesti akan ke stesen bas nih......
sekarang.....nak beli kacang putih...boleh terus ke Buntong nih.....
kenangan betul.... beli kacang putih 50 sen sebab nak makan kudap2 sambil tunggu bas atau dalam bas...RM1 dah boleh dapat kacang yang campur2 tu......
sekarang memang tak dapat lahhhh dengan harga 50 sen tu dah..........hehehe....

Tetiba rindu pulak zaman persekolahan...... =))





Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Friday, July 24, 2015

BIRTHDAY SURPRISE FOR BAIZURA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Alhamdulillah....abah saya dah discharge semalam...
namun keadaannya masih lemah.....semoga abah saya terus kuat dan kuat.....aminnn....

Ni cerita tarikh 21 Julai 2015 [Selasa]
Kebetulan saya masih lagi bercuti raya...
Alhamdulillah....dari pagi sampai ke petang, cuaca sangatlah mendung...
Sesekali hujan....dan cuaca sangat nyaman dan sejuk....seolah memahami hati dan perasaan saya pada ketika itu yang risau akan keadaan abah saya....
InshaaAllah....doakan semoga abah saya segera sembuh ya.....

Jujurnya....saya dah set dalam kepala saya...pada tarikh ni.....ada 2 perkara yang special....
satu....hari lahir en Tabby saya yang ke 5 tahun.....[hehehee....]
yang kedua....hari lahir hadik terangkat saya Baizura.........

Kebetulan on the way nak jenguk abah saya di hospital.....masa tu datang idea saya.....nak surprise kan hadikkk nih.....[sambil gelak jahat....].

Walaupun sebenarnya hati saya tak keruan ketika itu....tapiii....tak salah kan....kalau kita nak happy kan orang yang rapat dengan kita...moga Allah menggantikan kerisauan saya dengan kebaikkan dan hati yang tenang.....

Oleh kerana Baizura dah bertukar ke Ipoh......
sementelah saya masih cuti....so..masa ni memang sangat sesuai untuk terkejutkan dia.....

Utk make sure dia ada kat office saya call dia...

saya: Happy birthday to you.....happy birthday to you....
[sambil nyanyi2 kat dia....]

Bye: [gelak gelak....happy le tewww kannnn......hehehe....]

Bye: Kak liaaa.....hantar kek ke sini cepatttt.....
[nada gurau....sambil gelak2]

Saya: Bye ada kat office ke?

Bye: Ada laaa....meh la datang hantar kek....

Saya: ehhh tak de.... kak lia kat kampung nih....
[saja tipu dia.....hehehehe....]

Bye: alaaaa...melampau tau cuti lelama....
[jeles le tewwww dia tak dapat cuti......eheheheee...]

Saya: ehhh ok lahhh.....nak wish birthday je sebenonya.....ok bye byeee......
[terus matikan phone.....]

Ok...disebabkan kedai kek tu je yang saya nampak....terus ajak en suami ke kedai kek tu dan saya yang cerewet nih pun pilihlah kek mana yang nampak sedap kat mata....

Dah sampai ke Office dia terus call kata saya ada kat parking betul2 sebelah kete dia....sambil tu keluarkan kek dan bawak ke satu sudut di dalam kawasan office tu yang dah siap ada bangku dan meja....

Kemain dia terkejut.....katanya...ni mesti ada sesuatu nih....hahahaa.....
Sekali dia keluar...nampak keterujaannya....
Ya Allah bestnya bila tengok dia terkejut......sambil gelak2....
Alhamdulillah..... dia happy....

To my dearest hadik.....

Selamat hari lahir...
semoga di berkati disepanjang usia...
Semoga terus menerus diberi kekuatan dalam menghadapi kehidupan ini yang penuh dengan cabaran dan dugaanNya...
Tak ada perkara yang mudah dalam dunia ini utk kita dapatkan sesuatu kebaikkan....
Kita PASTI akan diuji....maka ambillah ujian itu dengan dengan redha kepadaNya....kerana yang akan memberi jalan keluar dalam ujian itu hanyalah DIA....bertawakal dan yakin akan ketetapanNya...

Happy sangat2 bila tengok Bye happy.....

Itu jelah yang kakak mampu....pemberian kecil....dengan harapan hadik happy....
Apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan kenakalan dia dgn faten yang suka kenakan saya.....
ambik video saya dengan muka ntah hapa2.....setiap hari mesti nak kacau saya.....hahaha....
dan macam2 lah.....dannnn semua tu buat saya ketawa dan happy...hilang segala mak nenek stress....





Kita bergambar dulu....masa memula nampak saya datang dgn kek nih...
saya tahu dia sebakkkk....saja tak nak layan sedih dan feeling dia tuh.....
terus ajak bergambar.....[sambil gelak nakal]







sama-sama rasa kek nih.....suap suap lahhhh.....hahahaa....
candid dari en suami....

Alhamdulillah....misi berjaya....ehehee..... semoga ikatan saya dgn mereka2 yang saya kenal akan kekal hingga ke syurga.....Aminn...




Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Thursday, July 23, 2015

CERITA RAYA 2015 PART 2

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Ok... hari ni nak cerita part yang ke 2 pulak...

Raya ke 4 [Isnin], kitaorang adik beradik seronok masak sama-sama...kebetulan kakak yang sulung dah sampai...so...disebabkan dia memang pakar masak memasak ni plus pulak dengan kakak yang lagi sorang....memang double trouble la diaorang masak macam hapa je kann....tapiii memang terbaik.... makan ramai2...sangat berselera....tambahan saya pun dah mula ada selera makan.....

Kebetulan mak saudara dan sepupu saya datang ke rumah [alhamdulillah....raya tahun nih....saudara belah mak dan abah ramai yang berkunjung ke rumah.....] elok lepas kitaorang makan tengah hari.....
Sementara nak tunggu solat zohor, tetiba abah collapse... Memang kelam kabut sikit lah masa tu...dengan mak saudara saya sekali cemas tgk abang ipar dia tetiba collapse.

Kebetulan abang2 ipar saya ada....manakala abang saya ada urusan diluar.... jadinya abang2 ipar saya yang semuanya berbadan besauuu + anak2 sedara saya mengangkat abah naik ke kereta dan bawak abah ke Hospital Pantai, manakala....abang saya terus ke Hospital Pantai selepas selesai urusannya.......di emergency, doctor yang bertugas check BP abah..... memang naik sampai 200. Terpaksa admitted sebab pernah ada history buat angioplasty di sana....

Tunggu Doktor yang merawat abah sampai....
Dah check darah...dah scan....dah x-ray...abah ada masalah jantung jugak.....

Kena buat angiogram dan kalau kritikal....mungkin akan terus buat angioplasty.....tengok macam mana keadaan abah.

Doktor bagitahu result Angiogram abah....sangat negative....semua saluran ke jantung abah tersumbat.... Subhanallah....
Ada saluran yang 40% tersumbat, ada yang 70% tersumbat dan keseluruhannya memang semua saluran ke jantung tu dah tersumbat.....

Allah menguji kami lagi......alhamdulillah.....saya yakin dengan ujian ini...pasti akan ada kebaikkan2 di dalamnya....semoga kami kuat dan tabah....

Semoga Allah permudahkan urusan kami terhadap kedua ibu dan bapa kami....

Buat masa nih abah just continue dengan makan ubat dulu sementara nak menunggu masa yang sesuai untuk buat angioplasty....



mesin yang control degupan jantung abah.....ada tiub yang dimasukkan terus ke jantung....maknanya abah saya tak boleh nak bangun dan bergerak lebih kurang 8 jam.

Tengok wayar berselirat macam ni.....memang agak fobia jugak....masa tu saya sangat2 faham perasaan abah......sebab saya pernah kena...bezanya wayar2 tu kurang sikit je....

Pada awalnya, doktor nak masukkan tiub melalui lengan abah....mungkin sebab faktor usia....uratnya tak bekerjasama [hehehe].... jadi terpaksa masukkan tiub melalui urat tengkuk abah.....memang sakit katanya....

Terima kasih jugak pada abang ipar saya yang sulung....yang sanggup berhari2 menjaga abah siang dan malam....Hopefully hari ni abah dah boleh discharge.....

Doakan semoga abah saya segera pulih seperti sedia kala.....InshaaAllah....

Teringat pulak raya tahun lepas..... raya ke 3, mak dimasukkan ke hospital akibat jangkitan di paru2 dan denggi.....tahun nih abah pulak di masukkan ke hospital...

Pesanan emak pada kitaorang adik beradik....

Allah memang tidak akan berhenti menguji kita semua....
yakin dan sabarlah
kerana dari kamu semua kecil lagi....memang kamu semua selalu diuji dengan ujian yang berat....
Tapiiii....Allah bagi kebaikkan demi kebaikkan pada kita semua untuk kita sama-sama menikmatinya bukan hanya pada keluarga ini sahaja ...tetapi orang lain juga dapat menimatinya sekali....
Itulah hikmahNya bila kita menerima ujian ini dengan sabar dan redha....
Mungkin Allah menguji kita lagii kali ni....DIA nak bagi kita belipat kali ganda kebaikkan... berdoa dan bertawakallah....

Saya ambik kata-kata emak saya sebagai penguat semangat untuk melalui ujian ini....InshaaAllah.... kita positifkan diri dan terima apa sahaja ujian Ilahi.....inilah yang dijanjikan Ilahi...maka kami terima dengan redha....




Terima kasih kerana membaca entry ini... =))




Wednesday, July 22, 2015

CERITA RAYA 2015 PART 1

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.....salam Syawal 1436 hijrah.
Hari ni dah start keje dah setelah cuti dari hari Khamis minggu lepas. Ehhh ada part by part pulak....
Sebenarnya...ada kisah suka dan duka....kita cerita yang suka dulu lah.....

Ok...cerita hari raya saya kali ni agak berbeza sikit.
Raya pertama sampai raya kedua....memang tak ada mood raya.
Sebab....keadaan saya kurang stable lagi....masa tu en suami dah bagi tempoh masa dah....kalau sampai seminggu raya saya masih pening dan masih tak sihat.....alamatnya ke hospital lagi lah jawapannya.....

Bila dah puan isteri tak sihat....en suami pun tak ada mood nak beraya...kesian kat dia.... lepas balik dari sembahyang raya...dengan dia dia terus tukar baju...tak sempat nak bergambar pun..... tak pakai pun baju raya.....[sedih....] Tak pe...ini mungkin dugaan buat kami berdua....DIA dah bagi happy banyak2 hari kan....so... sekarang kena redha dengan ujian dr DIA...

Gigih saya minum air masak berbotol botol plus air 100 plus. Lemang dan ketupat rendang semua tu memang saya tak sentuh lah.....nampak lemang dgn ketupat pun dah macam berpusing2 kat depan mata....ehehehe...

Malam hari raya ke 2 saya dah semakin sihat...alhamdulillah dah ada selera makan....dah boleh makan ketupat dengan salad...[ehhh sedap tauuu......boleh try.... salad+timun+nasi impit+kuah kacang....memang terbaik rasa dia....kerr...saya yang dah ketinggalan zaman nih...orang lain dah rasa dulu.........hahahaa...]. Barulah boleh nak makan lemang seketoi dua..... rasa nikmat sedapnya daging masak hitam mak saudara saya tolong masakkan...... Tapiii...masih dalam kuantiti yang sedikit.....sebab saya kena jaga juga pemakanan saya.....takut nanti tetiba pening pitam pulak.....hehehee...

Alhamdulillah....hasil gigih saya yang nak sangat sihat nih....minum air masak banyak2..... pagi raya ke 3 tu...saya bangun tido dah tak pening dah.... [kalau tak setiap hari start dari saya kena dehidrasi sampai lah ke hari raya ke 2 tu....bangun pagi je terus rasa nak pitam......ayoyoyo....ceritanya DISINI ].

So...masa tu barulah ada mood nak beraya.... kebetulan raya ke 3 tu sepupu saya bertunang....so..semua saudara mara jauh dan dekat berkumpul di rumah pakcik saya tu.... masa tu baru jumpa semua saudara mara.... hari tu barulah ada gambar raya.....[sedih...sebab masih tak pakai lagi baju raya.....]

Tapiiii tak kisahlah.....janji ada gambar kitaorang adik beradik sama-sama...cuma kakak yang sulung je tak balik lagi..... so..gambar dia tak ada...sebab tahun lepas dah balik Ipoh...tahun ni diaorang se family balik Ipoh lewat sikit.....

Jom tengok gambar2 kami...
Lokasinya: di halaman rumah tinggalan almarhum atok dan almarhumah opah saya....
Setiap sudut halaman itu ada kenangan yang best!!



kuih raya tahun ni sikit je.... plan asal nak buat 2 jenis kuih raya....
gigih beratur kat kedai kuih beli bahan2 nak buat biskut....
sekali saya tak sihat....terus membeku jelah bahan2 tu dalam peti ais....
yang ni semua biskut tunjuk2.... =))



Tahun lepas beli baju nih...tapiii tak pakai2 sampai dah setahun dah
Ni keluaran Jovian utk tahun lepas punya raya....
saya beli saiz S tapiii nampak besar....tak pernah pakai pun....siap ada price tag.....
Gelak sensorang sambil pakai baju nih....pun boleh laaaa....
Baju raya...kita pakai lain kali lahhh.....
Boleh macam tu.....
[sambil en suami ngeleng2 kepala.....hahaha....]



kakak saya dengan abang ipar.....nasib la tak roboh pintu tu....hehehe



kak ita yang baru habis pantang....
tapiii dah selim melim.... =))



dengan satu satunya kakak ipar yang saya ada....



KAMI sepupu sepapat... yang mana sempat ada dalam gambar...
yang lain busy...



KAMI dengan sepupu jugak



suka gambar kat tingkap nih....
dedulu selalu kalau ke rumah opah...
mesti jenguk ikut tingkap nih.....sekarang rumah ni dah kosong....



candid.......yang sorang beria posing ala ala che ta katanya.....hahaha



anak2 bujang yang semakin handsome...



kakak saya dgn anak perempuan dia



dengan sepupu yang selalu supply buah buahan tempatan kat kitaorang utk makan....hehehe



KAMI semua



Sedara mara sepupu sepapat....


Hari raya ke 4.....kami adik beradik memenuhi jemputan raya ke rumah sepupu...



Puan sepupu dan suaminya jamu kitaorang chicken chop kuah black paper,
hot dog dan mushroom soup



selera makan baru ada...so..apa lagiii....hehehe...
Tq sepupu sebab jemput kitaorang ke rumah dia... =))

Rasanya masih belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...
Taqabbalallu minna waminkum
Semoga Allah menerima amalanku dan amalanmu...
Ampunkanlah segala kekhilafan diri ini....
Semoga kita senantiasa diberkati Ilahi....

Aminn...



Ikhlas dari saya dan en suami =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =))



Tuesday, July 14, 2015

JANTUNG LAJU DAN KE EMERGENCY

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumi pemilik yang Maha Pencipta ini.

Walaupun hakikatnya, hari ni saya masih kurang stable dengan keadaan saya.....tapii gagahkan jugak ke tempat kerja...sebab dah bosan duduk kat rumah asyik dok baring...baring...dan baring....suami tak confident nak bg saya drive.....sbb...sy jalan pun mcm tak stable je kan.....inikan nak bawak kete....memang tak lah..... dia yang hantar.....

Okey ceritanya macam nih, hari sabtu lepas, saya sekeluarga berbuka di luar. Entah makanan apa yang saya tak tahan makan dan tak diterima perut.... balik je rumah, terus ke toilet dan tetiba rasa pening...[bukan sakit kepala...tetapi pening berpusing-pusing].

Ok...saya tidur...esok pagi, bangun utk sahur, hanya ambik kurma 2 biji dan minum air masak 2 gelas.
Disebabkan kepala saya masih pening, saya baring sekejap sementara nak menunggu masuk waktu subuh.

Elok lepas solat subuh, saya terus ke toilet dan memuntahkan segala macam yang saya makan malam tu dari nasi sampai ke buah sampai la ke airnya..... kiranya utk bayaran satu kepala [yg saya punya] habis keluar semua.....adoyaiii...rasa macam nak terkeluar semua isi2 perut.....

Kepala masih berpusing pusing.....jalan ke bilik pelan2 sambil saya pegang2 dinding, dan segala barang yang ada hampir dgn saya supaya tak terjatuh.

Mintak en suami picitkan kepala saya.....dia picit tapiii masih pening.

Saya tidur sekejap...then terjaga pun masih pening lagi.....

En suami terus paksa saya ke klinik.... tapiii saya mintak untuk bawak saya ke klinik kesihatan greentown je utk rawatan...takut2 la kalau saya kena tekanan darah tinggi ke.... denggi ke...tekanan darah rendah ke...sebab pening dia lain macam je...... at least boleh la check darah.....[tu dalam pemikiran saya lah....]

Alhamdulillah, Allah mudahkan urusan saya hari tu.... kat klinik Kesihatan Greentown tu tak ramai orang...kebanyakkannya bawak baby utk rawatan susulan ke apa ke saya tak pasti lah.....

Sekejap je dah dapat jumpa dgn Doktor yang bertugas.

Saya ceritalah kat doktor yang saya pening, muntah dan cherry berry.....sekali dia check BP...semuanya ok....bila dia check degupan jantung dan nadi saya....[beberapa kali dia check] Dr. kata degupan jantung saya terlalu laju.... tak normal...mungkin ada masalah jantung katanya......

Ehhh.....kerisauanlah saya.....lagi la berdebar2 jantung saya kannn......Dr terus suruh saya buat pemeriksaan ECG...Ingatkan datang tadi sebab nak check darah je kan...lepas tu pasal food poisoning ker...tetiba jadi kes lain la pulak..... tak pe...ini ujian Allah di bulan mulia nih......

Bila dah buat ECG..memang result tak ok lah..... terus Dr buat surat suruh saya ke emergency utk rawatan serta merta katanya.....

Masa tu call kakak saya tanya ttg medical insurance saya..... kakak terus suruh saya ke Pantai....tapiii saya cakap kat en suami...better check dulu kat emergency ni..kalau kena admitted baru ke Pantai ke KPJ ke....tgklah mana yang sempat kan....

Ok...tiba kat emergency...bagi surat Dr tadi.... sekali lagi saya kena buat ECG.....result masih tak stable....degupan jantung masih laju....so...terpaksa ditolak masuk ke emergency bilik separa kritikal [ohhhh ini first time saya diatas katil hospital di wad emergency.....]

Alhamdulillah.....kebetulan hari tu tak ramai patient...tak sibuk sangat....nurse, doctor semuanya ok sangat. Cepat je datang kat saya tanya beberapa soalan kat saya.... sekali lagi buat ECG test utk kali ketiga.....result masih sama.....tak ada penurunan.....control dengan mesin diaorang tu utk beberapa ketika.....Doctor sekali lagi datang dan tgk result masih negatif...... ok..sekarang saya dah redha je lah....apa-apa pun serahlah pada Allah....tawakal....hope tak ada apa yang berbahaya.....

Tak lama lepas dah rest....tgk org kiri kanan semuanya macam sama je sakit macam saya....[rasanyalah...], tengok doktor2 semua tgh tgk result saya dan berbincang sesuatu..... lepas tu nurse datang kat saya....ambik darah, masukkan 2 jenis ubat, lepas tu masukkan air...tujuannya... nak stable kan degupan jantung dan bagi saya release...tak risau....tak hapa.....[alhamdulillah...tak sakit pun masa masukkan jarum tu......sambil nurse buat kerja...sambil sembang dengan saya......ok la...dia nak larikan perhatian saya pada jarum yang dia masukkan kan kat lengan saya tu........nurse pun baik je.... lemah lembut....bukan nurse je baik....semua yang saya berurusan dari awal tadi pun....semuanya sangat baik.....sangat2 berpuas hati dengan layanan yang di beri....siapa kata service di hospital kerajaan tak ok......ok sangat tauuu...Dr pun sgt terbaik....sembang dengan saya macam kawan2 je....hehehe...=))]

Lepas je masuk ubat...terus rasa tak selesa, berpeluh satu badan.....walaupun sebenarnya bilik tu sejuk..... bagitahu dekat doktor.... doktor terus pindahkan saya ke tempat lain.....baru la rasa selesa sikit dan boleh dah tarik selimut....hehehe....

Tak boleh nak tidur pun....sembang dengan en suami yang setia menunggu kat sebelah saya..... mungkin nak bagi saya tenang tak risau..... macam2 benda yang kitaorang sembang.....ada ketika saya ketawa.....senyum....alhamdulillah...sepanjang sembang....mesin yang control degupan jantung saya tu menunjukkan degupan jantung dah tak laju.... turun dari 120 ke 117 dan kemudian 112 terus ke100 dan 90 per minit.

Hampir 2 jam kat emergency....saya pun dah puas rehat..... akhirnya result darah dah dapat..... alhamdulillah....tak ada menunjukkan ke arah sakit jantung......semua ok....tak payah admitted....dah boleh discharge...alhamdulillah......cuma Dr kata saya kena dehidrasi. Mungkin sebab keracunan makanan....TETAPI.....[alamak ada tetapi la pulak doktor nih...] Dr nasihatkan saya tak buat kerja berat2.... jangan risau....kena banyakkan rehat...... dan kalau masih pening lagiiii dalam masa kurang 2 minggu ni....dan berpeluh atau sesak nafas.... Dr. nasihatkan saya utk terus ke emergency pada kadar segera.... saya dapat 1 hari mc....tak mintak pun...doktor yang nak kasi....suruh rehat katanya....

Moga tak berlaku sedemikian...InshaaAllah..... saya cuba rest....tak risau....tak buat kerja berat ke apa ke....

Alhamdulillah....ni satu pengalaman baru pada saya....jujurnya...rasa terseksa dengan wayar sana sini.....dengan lengan saya dicucuk masuk jarum...jari saya di klip dengan wayar utk control degupan jantung saya.......nak ke kiri tak boleh...ke kanan pun tak boleh...baring tegak je atas katil tu.... masa tu terbayangkan mak dan abah...... agaknya macam tu la perasaan mak dan abah ketika mendapatkan rawatan kat mana2 hospital.

Kakak saya bergegas ke hospital, melawat saya.....ehhh masa tu rasa sayu pulak tiba2 sebab bagi kakak dgn anak saudara saya tgk keadaan saya....kalau boleh tak nak bagi sesiapa tgk pun keadaan saya masa tu....di sebabkan saya tanya pasal Insurance medical card saya.... terus kakak saya suspect benda tak elok berlaku pada saya.....dan terpaksa la saya cerita....nasib kakak saya tak segera bgtahu pada mak dan abah...kalau tak pasti risau mak dan abah.....dah sampai rumah...dah confirm dgn saya samada saya admitted ke tidak...baru kakak saya cerita pada mak dan abah....

Malam tu beria la jugak mak picit kepala saya dan satu badan penuh dengan minyak masak yang dicampur dgn lada hitam dan bawang putih....adoyaiii makkkk oh makkk.....dari kepala sampai ke badan..baju semua bau minyak bawang putih......tapiiiii alhamdulillah....rasa sgt selesa lepas tu.....tu lah pengorbanan emak...kalau tahu kita ni tak sihat.......

Hari ni baru lah boleh saya nak google pasal jantung laju nih..... kalau tak...nak pegang hp bercinta.....sebab pening kan...tgk semua benda pun berpusing........utk keterangan lanjut boleh rujuk kat DISINI

Ada yang kata saya preggy ke...ehhh tak...kalau preggy dah melompat setempat dah kakak ya...... InshaaAllah ada rezeki nya nanti.... =))



benda ni berada kat jari saya sepanjang masa ketika di emergency.....
Satu pengalaman yang baru pada saya...tapiii insaf....saya tak nak kena lagiiii.......please....benda nih.....jangan teringin nak jumpa saya lagii tauuu.......tak nakkk kena mcm tu lagiii......huhuhu....

 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =))

BERTAMBAHNYA UMUR

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Ini cerita dua minggu lepas yang tak sempat saya nak update.

Alhamdulillah pada 2 Julai 2015 [Khamis] maka bertambahlah umur saya ke satu lagi angka.
Seperti biasa, en suami akan menjadi orang yang pertama sekali wish birthday kat saya....

Lepas tu wish banyak banyak kali....ntah berapa puluh kali nak wish ntah lah kan......layan kan aje lah.....

Seperti biasa, en suami nak hantar dan ambik saya....walaupun saya dah cakap tak payah kan....nak jugak...so puan isteri ikut je lahh.

Kebetulan entah kenapa...hari tu memang sibuk tahap ikan dugong..... memang muka dah tak boleh nak senyum dah rasanya.

Tetiba dapat call dari dalam...tengok nombor sambungan dah rasa nak tersenyum2 simpul dah.....

Bye dan Faten: satu...dua...tiga...[ehhh ada kira kira pulakkk....ahahaha...] HAPPY BIRTHDAY TO YOU....
[diaorang nyanyi sampai habis....]

Saya terus ketawa...adoyai adik2 aku nih la.......terus kakak ni tergelak sampai sakit2 pipi.....sabar jelah.....gigih betul nyanyi utk saya nih.....

Lepas tu baru datang mood nak jenguk2 fb...tersenyum sorang2 tgk wish dari kawan fb.....tapiii masih tak berkesempatan nak membalas masa tu....just baca je lah.....

On je phone...satu per satu whatsapp masuk....
tersengih2 kerang lagiii....

Ya Allah.... hilang stress terus hari tu....

Whatsapp tu saya try jugaklah balas.....kebetulan sahabat baik saya wish kat whatsapp dan kami sempat lah sembang2 sekejap.....

Ok...dalam pada saya tgh seronok berwhatsapp dengan sahabat saya tu, tetiba pintu bilik di ketuk....

Faten & Bye: HAPPY BIRTHDAY TO YOU.....
sambil bagi teddy bear dekat saya....salam dan peluk cium saya.....sambil tangan saya peluk teddy bear yang comel tu......tak lepas2 ok....

Ya Allah...terus makcik nih rasa sebak..... teruja..... happy sangat2...
pertama sebab kak lia tak mampu buat surprise kat korang seperti mana korang buat kat kak lia......
kedua.....sedihhhh sangat....sebab bye dah nak tukar ke tempat lain.....lepas nih sapa nak kacau kak lia lagi......huhuhu....
ketiga.....kak lia sukeeee teddy bear tu.....lepas nih tengok je teddy bear....terus teringat wajah korang......kalau stress nak hempuk teddy bear tu kuat2 boleh tak......ehhh....ehhh takkk....ehehehe....



Tengok teddy bear...teringat muka korang berdua....
ehhhh....tgk teddy bear...terus terbayang semua benda yang kak lia buat dgn korang.......
suweet sangat.....

Terima kasih Faten dan Bye.....
surprise korang memang menjadi....kakak terharu ok.....

Untuk Faten dan Bye;
Terima kasih banyak2.....seriously kakak terkejut, teruja dan terharu
[ehhh apasal ayat skema dan berulang ulang je nih.......lantak lah....nak terus kan jugak.....sebab tahu korang akan baca.......=))]

Kadang kala orang tak boleh nak terima cara kita yang agak kasar... bak kata Bye....kak lia nampak lembut tapiii sebenonya kasar.....[hahahaa....you know me kannnn....tapiiii kakak tak kasar sgt tauuu......sopan santun tu harus ada...... =)))], cakap main sedap mulut je [between kekita jeee....], gile2 dan suka gelak2....hehehe....

Tapiii hakikatnya.....kita tak berniat dan bermaksud nak sakiti hati sesiapa pun....
bergelumang dengan kerja memang ada ketikanya membuatkan kita stress.... so...itulah gunanya kawan2 seangkatan untuk kita luahkan rasa geram....stress dan sebagai bagainya.....mungkin selepas kita meluahkan....kita jadi release sangat2.... so..tak semua orang akan faham benda tu....

Sebenarnya saya kagum dengan mereka berdua....
Kuatnya ikatan persahabatan mereka.....kemana saja je bersama...
pernah satu hari tu.....saya tengok diaorang mcm berselisih pendapat la....ahahaha....tang tu pun mmg rasa nak tergelak....sebab apa tau....diakhirnya...diaorang balik macam biasa....dah puas ko maki aku...aku maki ko....last sekali....kita kita balik.....hahaha....suweettt sangat tauuu......

Macam tu lah kalau diaorang dgn saya dan eryn......dah sesuka hati cakap itu ini...lepas tu gelak gelak balik.....hahaha....sabar je lah....

Satu sikap Baizura......dia menyembunyikan kesedihan dia di dalam tawanya......
[ehhh ayat ni macam mengundang phuiiiii dari makcik tu....ahahaha... ok ok...serius k...]

Sebenarnya dah lama nak buat special entry utk Bye...tapiii tak ada kesempatan...kita buat kat sini terus ya.....=))

Ujian dan cobaan yang hadir dalam hidup bye sebenarnya adalah ujian yang Maha Hebat yang orang lain tak sanggup nak memikulnya...tetapi Allah memilih Bye...keran DIA tahu Bye kuat untuk hadapinya..... Bye insan yang istimewa terpilih untuk mengambil ujianNya ini....

Pada mata kasar.... ye....Bye rasa Bye tak mampu...tapiiii hakikat sebenar....Allah tahu Bye mampu untuk hadapai semua ni......
Yakinilah....setiap ujian itu akan hadir bersama dengan kebaikkan demi kebaikkan yang Bye akan nikmatinya kelak.....
Tulusnya cinta Bye terhadap si dia yang telah kembali kepada penciptaNya....
Indahnya kasih sayang Bye terhadap si dia....
Mohonlah pada Allah agar DIA menyampaikan rasa kasih sayang rindu dan dendam itu kepada si dia.....
Indahnya apabila Yang Maha Pencipta yang sampaikan salam doa kepada si Dia....
Cinta dan kasih sayang bye dengan si dia sangat indah.....terlalu indah dan sangat istimewa.....
[okey.....kakak mengaku....kakak sedih.....rasa macam nak peluk Bye....nak suruh bye luahkan segalanya....tapiii kakak tak mampu nak dengar.....kakak takut...nanti Bye yang pujuk kakak balik....ehhh dah terbalik kot.....ehehehe....]

[Okey kesat air mata...]

Apa-apa pun ...korang tetap akan jadi hadik yang terpaling nakal sekali dalam carta hadik2 yang kak lia ada.....
suka mengusik...suka kacau.....suka ambik video senyap2 dengan muka yang ntah hapa2......haishhhh....... suka dan suka macam2 lah nak bagi orang geram dengan korang......hehehe....

Alhamdulillah atas ucapan dari adik beradik, anak saudara, sauadara mara dan sahabat handai.... terima kasih di atas doa yang indah dari kalian semua..... semoga Allah datangkan kebaikkan demi kebaikkan untuk kita semua....Aminnn....



sempat lagi bergambar bertiga orang.... =))



nampak tak..pelokkk je teddy bear tu
tak nak lepas..... dah lama tak dapat teddy bear mcm gini hehehe... tq hadik2



Sayang korang2 semua sampai ke syurga..... =))

Oh ok...en suami tak ada buat surprise apa2 pun untuk birthday saya kali nih......dia dah siap cakap dah awal2 kat saya...no surprise.....ehhhh tak payah cakap lah kan.....ehehehe....
ker dia dah tak ada idea.....sabar je lah......
Yang penting kita sihat....ceria dan bahagia sampai ke syurga...
Tak kisah lah semua tu.....semakin bertambah umur ni semakin jadi tak kisah....
Yang saya ingat....semakin bertambah umur....semakin dekat kita dengan kematian...
Cuba nak jadi yang terbaik...supaya mati nanti dalam redha Allah dan redha suami InshaaAllah....
Nak bersihkan hati agar tidak ada rasa dendam....marah....dengki dan iri hati dan segala sifat mazmumah.....semoga Allah membantu hambaNya ini dalam menjaga hati.....

Terima kasih Allah atas anugerah ini..... semoga umur ini dapat dimanfaat dengan keimanan yang mekar
terhadapNya.... InshaaAllah...



Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Friday, July 10, 2015

IFTAR AND CELEBRATE BIRTHDAY IN LAWS

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Kita sambung lagi kejadian hari minggu baru2 ni ya....hehehe....

Ahad 5 Julai 2015, selepas kakak saya gerak balik ke Ipoh [balik awal sebab nak hantar anak sedara ke Tg Malim] dan abang saya gerak hantar anaknya ke Kuala Klawang, saya dan suami baru gerak ke rumah mak mertua.

Tapiii tak terus pg rumah mak mertua...kitaorang pergi ke Pavillion. Punya la pusing2 cari parking.....memang tak ada rezeki....tak dapat parking then terus ke PJ.

Masa tu pulak terus nak cari Bazar Ramadhan..... sebab time tu dah pukul 4.00pm.... pusing punya pusing....ehhh jalan kat PJ dah banyak yang sehala......nampak sangat dah lama tak balik.....hehehe....

Sempat menjenguk ke Amcorp Mall....ingat nak cari kek je lah....sebab memang plan nak celebrate birthday uncle dan mama sekali..... pusing2 tengok tak ada...so..kita cari kat kedai kek yang lain.

At last jumpa kedai bakery and cakes.... so...pilih punya pilih....last sekali decide nak beli kek ice cream utk mama dan uncle.



Sampai rumah mak mertua dalam pukul 5.45 petang macam tu. Tengok my biras pun ada sekali.... kak Sharon....Bila dah jarang jumpa....memang banyak lah benda yang nak di sembangkan.... lepak kat dapur..sambil sembang dengan mama..... mama bagitahulah apa menu kitaorang hari nih.....ada ketam rebus....ada ketam masak lemak...ada sambal udang...ayam kampung goreng dengan broccoli steam...semuanya mama masak sendiri....

Ohhh lupa.... disebabkan kitaorang pilih nak beli kek ice cream....so...keterpaksaanlah masukkan kek tu ke dalam peti ais....haruslah mama nak bukak dan tengok kan.....
adoyaiii....nasib mama suka....dan dan tu jugak tunjuk kat uncle....dua2 senyum simpul....=))

Sambil tunggu waktu berbuka sambil bersembang..... masa tu la mama tunjuk baju raya dan kasut raya yang baru dibelinya....dan....hmmm macam biasa...mama mesti belikan utk saya dan anaknya tu...sepasang dan sedondon..... terharu sangat...tak pasal2 dapat sepasang baju sama dgn en suami....hehehe....

Alhamdulillah...malam tu dapat iftar bersama-sama dengan mertua saya. Lepas berbuka dan makan dessert semua.... mama keluarkan kek yang kitaorang beli tu.....ajak semua anak2 sedara en suami dan kak sharon celebrate sekali..... yang paling best si kecik Rafiq tu lah..... dia yang nyanyi lagu happy birthday untuk atok dan neneknya tu....hehehe....





Makan kek sambil bersembang.... lepas tu dah kemas meja semua....duduk sembang dengan uncle... mama bawak kan coffee untuk kitaorang semua....[mak mertua saya mmg selalu pun mcm tu....kalau tido sana...harus tgh2 malam pun nak masak something......supper katanya......gemokkk pulak kang menantu dia nih......ahahaha....]

Tak lama lepas tu dalam pukul 9.30 pm, en suami ajak balik...katanya nak balik ke Ipoh malam tu jugak.... ok lah...puan isteri hanya menurut perintah walaupun rasa macam kejap sangat duduk sembang sembang dengan mama dan uncle...

InshaaAllah raya ke dua kalau tak ada apa-apa hal, kitaorang jumpa di rumah bapa saudara en suami sebab pak ngah nya buat open house katanya.....

Sampai rumah abang saya dah lewat sikit sebab jalan jammed.... dah tu pulak mak dan abah pun dah tido....so...abang saya cakap..balik je lah esok pagi....[hari Isnin]. Ok je lah...saya ikut je....dan en suami pun macam ok je....dah pulak sembang dengan abang saya sampai lewat malam sambil supper kuih muih....ada je lah benda yang nak diceritakan.....

Esok pepagi lepas solat subuh kitaorang dah gerak dah balik ke Ipoh....

Alhamdulillah.... segalanya berjalan dengan lancar....InshaaAllah...kita jumpa dan berkumpul lagi time raya pulak....



Terima kasih kerana membaca entry ini =))

Thursday, July 9, 2015

FAMILY GATHERING - CARI CARI BARANG DI MITSUI PREMIUM OUTLET SEPANG

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Sambung balik cerita family gathering di kl untuk hari ke 2.
[banyak sikit aktiviti kitaorang kalo berjumpa nih....]

Pepagi masa sahur, abang saya dah ajak en suami dan kakak saya tengok rumah dia yang dah hampir siap di Bandar Enstek. Proses kerja2 pengubahsuaian yang dilakukan sepenuhnya sampailah ke perabot semua tu..... so...makcik nih pun sangat excited nak tengok.....

Pepagi lagi dalam pukul 10.00 macam tu kitaorang dah gerak dari KL ke Bandar Enstek. Kakak ipar tak ikut sama masa tu....mungkin tak larat.

So, yang ikut abang saya.....saya, en suami dan kakak saya.
Dalam setengah jam je dah sampai Bandar Enstek.
Jenguk jenguk keliling rumah...dalam rumah...semualah....ehhh..memang cantiklah.... =))
Tujuannya....sebab en suami nak tgk sangat kan....so..haruslah kitaorang pun nak tgk sekali....hehehe....



Belanja satu gambar kat ruang porch tepi rumah abang saya =))

Ok...dah jenuh tengok sana sini.... last sekali masa nak balik tu, kakak saya ajak pergi ke Mitsui Premium Outlet.

Outlet tu memang tak jauh je dari rumah abang saya kat Enstek.
Dekat je dengan KLIA.... so..lepas ni..kalau lah ada rezeki lagiii nak keluar negara....InshaaAllah...boleh la parking je kete kat rumah abang saya.....lepas tu boleh la berjalan dengan senang hati....ehhh...tapii sekarang pun dah ok dah...sebab dari Ipoh naik je bas yoyo terus ke KLIA....hahaha...dalam bas boleh tidooo..... lepas tu...abang saya cakap......kalau mcm tu...nanti nak dtg rumah dia naik je lah bas yoyo....ehhh ok jugak tu kannn.....good idea brother.....sangat bernas idea tu...... =)))

Disebabkan kakak saya nak balik awal dalam pkl 2.00pm macam tu....dan abang saya pun nak uruskan anak2 dia nak hantar ke Kuala Klawang sana nun....so...masa kitaorang sangatlah terhad.

Just pergi tengok mana yang sempat je.

Parking - Boleh kalau nak parking berbayar....nak masuk bangunan tu dekat sikit....yang tak payah bayar parking pun ada jugak...tapii jauh sikit lah kena jalan kaki.....tak kisahlah kan....pilih je lah yang mana korang suka.....

Besar jugaklah Mitsui Outlet ni.....lebih kurang macam kat City Gate Hong Kong tu..... rasanya...kena ambik setengah hari untuk round dalam mall tu..... tak termasuk nak belek2 barang lagi kan...... satu hari jelah senang....hehehe...

Kitaorang sempat masuk outlet Hackett, RalpLauren, Aigner, Dorothy Perkins dan kedai jam yang berhampiran. Murah sangat sebab ada diskaun 20% - 70%.

Konsep dia sama je mcm outlet yang lain tu...beli 2 barang up lagi 20% macam tu lah..... sebab selalu kalau ke butik..... harga dia after diskaun pun masih mahal lagi kan....kat Mitsui ni murah....so..boleh lah bagi puan2 dan tuan2 yang suka shopping tu ke Mitsui nih......hehehe...



RalpLauren ni kegemaran adik beradik dan anak2 sedara saya...
en suami kurang berkenan sebab dia punya logo
nak tayang brand tu besauuu besauuu kat depan baju tu...hehee



Yang Hackett nih dia berkenan...tapiiii nak yang simple je katanya....
tak payah nak ada tulisan2 besauuuu....tak berkenan pakcik tu.....ehehe...

Saya pun tak jalan jauh lagiii...sebab terkejar kejar masa. Tapiii ok lah kalau nak ke Mitsui nih...sebab dalam tu macam2 ada...kalau orang sebelah kita letih.....kita suruh dia pg makan kat cafe2 kat dalam tu macam the loaf, coffee beans....tu yang saya nampak....mungkin ada cafe lain kat dalam tu.... [bila2 pergi after raya lah.....hehehe....].

Ramai jugak orang kat dalam Mitsui ni....tapiii tak nampak sebab besar kan...kalau tgk kereta yang parking memang banyak lahhh......

Try jugak nak cari outlet Fossil dan Clark [ehhh ada ke.....huhuhu] sebab tak cukup masa....makcik cakap kat en suami...nanti bebila kita datang sini lagi....... =)))

Kitaorang singgah lah ke outlet Aigner. Ehhh....tetiba masa tu teringat kat mak mertua..... suka sangat dengan brand nih.... mama ada beli beg Aigner ni harga dalam range RM6K [mak mertua saya memang pandai brand2 terkini nih.....hehehe...semua koleksi bag dia ada......mama nak satuuuuuu.....hikhikhik] masa tu saya tak tahu brand Aigner nih....[biasalah.....tak mampu nak beli jenama yg mahal2 nih....hehehe.....saya ada beg paling mahal pun.......abang dgn kakak ipar hadiah kan.... bag LV dari Paris harga rm5k...tu pun sayang sangat nak pakai......]bila mama tunjuk kat saya bag yang dia beli....lepas tu tgk butik kat Pavillion....ooo baru tahu....ehehehe....



Kongsi happiness saya [tetiba]....dapat bag LV ni hadiah daripada abang dan kakak ipar
masa diaorang pg vacation kat Paris....
Memang sangat2 teruja.... sampai sayang nak pakai.... =))

Tetiba nak bagi tips kat sini..... kalau ke negara Europe especially pengeluar jenama seperti LV kat Paris, kita bawak bag LV tiruan....emigration kat sana akan potong/gunting bag LV tiruan tu....yang boleh bawak masuk ke sana hanyalah LV yang original sebab setiap satu keluaran LV ni ada kod dia.....hanya utk jenama LV.....tapiii kalau time tu kita bawak bag coach ke....fossil ke....diaorang tak kisah pun...asalkan jgn brand LV....mesti kena yang original......Nampak sangat mereka menjaga branding keluaran negara depa kannn......ehhhhh dah dah....cerita pasal bag pulak dahhh.....

Ok...masuk outlet Aigner ni sebab nak mencari sesuatu untuk abah saya.
Disebabkan abah ni suka sangat dengan jam....maka kitaorang decide nak belikan jam baru untuk abah.

Belek punya belek.... akhirnya kitaorang dapatlah bentuk jam yang sesuai dengan abah....lama kat outlet tu...sebab tu tak boleh nak kemana2 dah.....





sales assistant yang sabar melayan kerenah kitaorang





khas untuk abah ku =))

Lepas dah beli jam tu..... terus balik ke Ampang......
Bagi kat abah jam tu..... nampak wajah abah macam teruja dan terkejut sangat.
Terus nampak abah macam sebak....adoyaiii....tak tahan nak tgk....saya terus keluar....hehehe.....
Dan abah suka sangat jam tu.....Selasa tu bawak abah pergi pasar pun pakai jam tu.....alhamdulillah....



Itulah pengakhiran cerita kitaorang kat Mitsui Premium Outlet...kitaorang just jamu mata je....tak sangka rezeki abah pulak yang dapat something special.... tak pe....sebab terkejar kejar masa.....so..lenkali lah kita datang balik ke Outlet tu ya....




Terima kasih kerana membaca entry ini =))