Friday, December 30, 2016

TAHUN 2016 DAN KENANGAN

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Alhamdulillah...kita dah sampai ke penghujung tahun 2016
Rasa begitu cepat masa berlalu meningglkan kita dengan beribu kenangan pahit dan manis.
 
Tahun ni....teristimewanya pada saya dan suami....kami dapat mybaiti jannati....
InshaaAllah...tahun 2017 kami secara officially akan duduk terus di my baiti jannati tu...[bulan berapaaa....tak tahu lagi.....=)))] Alhamdulillah.

So..banyak perkara yang nak prepare....kalau boleh...sebelum duduk nak complete semua....[kemain sangat kann....hehehe...] tapiii itu impian saya dan suami.... kitaorang kalau boleh nak complete kan my baiti jannati tu.....at least...memenuhi apa yang kami impikan.....sampai ke hujung tahun nih.....dah banyak jugak lah yang kami impikan tu tercapai.....alhamdulillah....
Tak habis lagi pasal cerita my baiti jannati..... dalam pada nak sangat perfect kann... ambik kauuu....Allah uji dengan macam2 perkara.....Bila kita rasa kita memberi kepercayaan pada orang tetapi orang tu penuh dengan dolak dalih.....memang cukuplah sekali kau muncul dalam hidup saya.....harap....hati dapat bertabah dan lebih bersabar dengan ujian Ilahi....semua ni mendidik saya....supaya lebih berhati-hati dalam memilih orang untuk urusan mybaiti jannati.....
Tahun ni jugak......my baiti jannati tu dimasuk perompak..... nasib belum ada barang.....tapiii ada la barang2 kecik yang perompak tu ambik...... disebabkan kelembapan orang yang berurusan dengan kitaorang tu.......perkara2 yang tak diingini berlaku...... Allahu....moga DIA memberi ketabahan pada kami.....

Tahun ni tak kemana2 pun.....ehhh dah 2 tahun kakak berehat tak kemana2..... cuma ada short vacation je....tu pun kekadang main redah je......selalunya pun asyik Ipoh - KL - PJ.... itu jelah tempat wajib pun......Tapiiii tahun ni kerap ulang alik ke sana atas urusan2 yang mengejut dan tak disangka sangka......InshaaAllah...ada rezeki kita plan untuk tahun depan..... [kalau en suami tak kesibukkan lagi lahh.....sebab 2 tahun ni dia dok kejar pencapaian chess dia.....ada target dia....so...saya terheret sama......kita sabar dulu.....] selain tu....dok sibuk tentang my baiti jannati.....[yg saya cerita kat atas tu.....]

Tahun ni jugak.....banyak kisah sedih dalam hidup kami sekeluarga.

Berita2 kesedihan dan ujian Allah tanpa henti mengukuhkan hati kami agar lebih yakin dengan takdir2NYA. Walau perit untuk kami menerima....namun itulah yang telah tertulis dalam perjalanan hidup kami...... yang penting kena lebih kuat dan positif dalam menghadapi hari2 yang akan datang. Walau pada awalnya......memang agak sukar nak menerima kenyataan......alhamdulillah......berkat doa dan kesabaran..... moga jalan yang ditemui...mampu memberi kekuatan kepadanya......kita sama-sama berdoa agar Allah mudahkan segalanya dan terus memberi kesihatan yang baik pada kita semua..... semoga ada miracle yang berlaku....semuanya atas kekuasaan Allah......kita merancang dan Allah juga merancang......dan perancangan Allah jualah yang terbaik....

Tahun 2016 akan melabuhkan tirainya dengan menyimpan seribu kenangan suka duka saya dan keluarga....

Harapan agar....tirai baru yang akan terbuka..menjanjikan kebahagiaan...kegembiraan...kecekalan...kesihatan yang baik.....kekuatan dan semoga aura positif hadir dalam kehidupan kita semua....

InshaaAllah...dengan izinNya.... kita jumpa di tahun 2017 ya....

Bye bye 2016.... terima kasih diatas kenangan yang indah dan mendewasakan....
welcome 2017....semoga ada aura keindahan menyelubungi kehidupan kita semua.....









Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

GIRLS DAY OUT 7

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Yang ni pun entry yang dah lama tersimpan dalam draft.
Kita up kan sebelum penutup tahun 2016 ya....

Ok...dah agak lamaaaa jugaklah kitaorang tak keluar bertiga.....ada tu ada...tapiiii kadang2 saya dgn eryn saja...kadang2 saya dengan putri je....dan kadang2 memang kitaorang tak keluar langsung....

Lately ni... semuanya pun sibuk dengan tugasan memasing..

Minggu akhir November
25 November 2016 - Jumaat

Kitaorang free kan masa untuk kumpul bertiga.....sebab.... start Disember sampai lahhhh Februari 2017, Putri akan bercuti panjang. March baru masuk kerja balik. Tu pun.....dia dah ditempatkan di Ipoh....bukan lagi di Batu Gajah.....tapiiiii....on and off kena jugak datang ke Batu Gajah....untuk sesi kaunseling dia lahhh..... Sedih laa jugakkk...... geng sorang dah tak de.... tak pe lah.....itulah namanya kehidupan..... walau tak sama tempat....tapiiii masih boleh berhubung kannnn.....Ehhh...Putri bukan bercuti bersalin yaaa.....dia bercuti hmmm....biar dia je yang tahu......[jangan nak sebok sangat lahh....]

Mana laa lagi tempat kalau bukan ke Secret Recipe..... [dah naik jemu kakak makan SR...semua menu dia dah boleh hafal lahhh....adoiyaiii......=))))] tapiii nak buat macam mana....itu je yang memenuhi selera kami buat masa nih.....kalau nak ke pizza hut.....kat Aeon Station 18 bukan tempat yang sesuai....kemain lambat service diaaa........kalau anda orang yang sangat2 penyabar dan tak mengejar waktu......boleh la ke sana.....sebab....nak tunggu makanan sampai satu per satu tu.....berjam jam okeh.....buang masa...serikkkk kakak2 semuaaa.......harap diaorang boleh perbaiki mutu perkhidmatan diaorang tu.....staff dia asyikkkk bersembang tak habis2......tak tahu lah cerita apa yang best sangat tu....[sempat lagiiii tuu....hehehe...].


Ni menu pilihan saya....nasi goreng Thai...


Dan dessert untuk kitaorang semua....Brownies dengan ice cream nih.....yang ni add on je....dapat murah....dalam promosi dia....

Sesaja gatai order.....tapiii brownies ni...kena makan dengan ice cream dia....baru kurang sikit rasa manis tuuu....kalau makan dia je....omakaiii...sebab kakak kurang kalau coklat2 nih.....tu yang bgtahu...sesaja gatai order.....share sama2...3 orang makan......hehehe...

Bila dah berkumpul bertiga...banyak benda la nak di sembang kan....

Tetiba Putri...macam biasa....kalau tak ke toilet....mesti ada je barang2 yang dia nak cari.....kali ni tak tahu lah dia nak ke mana....tetiba kata nak cari barang sekejap....ok fine.... tinggal saya berdua dengan makcik....kitaorang macam biasa...pantang jumpa...ada je lah benda yang nak di sembangkan.......ahahaha....

Tak lama jugaklah Putri keluar.... Elok dan molek je....dia balik ke tempat dia.... makanan pun sampai ke meja.... so..sambil makan makan...sambil bersembang sembang....

Peliknya.... bila kitaorang bersembang....makcik tu macam tak tenteram je..... sabar je lahhh.....

Rupanya....tak lama lepas tu......
Sampailah 2 kek shinjuku.....satu nutella satu coklat.....untuk saya dan eryn.....
siap ada lilin lagiiiii.......terharu sangat....
[jangan jemu ekk baca asyik2 shinjuku.....asyik2 shinjuku.....ahahahaaaa....itu je yang menariknya punnnn.......tenang tenang je baca ekkk......=)))]


Ni Shinjuku Coklat untuk saya...dan untuk eryn....shinjuku Nutella....tu favorite dia......i know you makcik.....=)))))

Birthday saya dan eryn dah lamaaaa berlalu....tak harap untuk celebrate pun.....tambahlah pulak umur2 macam gini kannn......[nyorok kat belakang pintu...].

Tapiiii kami sangat2 menghargai apa yang putri buat untuk kamiii.....terus ceria.......terus happy dan suke sangat2.....terus cakap kat dia...bila masa pulak Putri ke kaunter mintak buat semua nih.....sampaikan kami2 ni tak perasan langsung kerja dia.....ahahahaa....oh lupaa...sebab duduk membelakangi kaunter.....


Gambar kami bertiga.....harap lepas ni boleh lagi la berjumpa2 macam gini......

Tq tq tq sesangat susah payah buat semua ni untuk kitaorang.....terharuuuu dan sedih sebenarnya.....sebab lepas ni....mesti kitaorang dah jarang2 jumpa....tambah Putri akan bercuti selama 3 bulan nih.......

Harap....kita boleh keep in touch dan boleh lagi spend masa together gether.

Happy belated birthday to Eryn and me.....hehehe...
We will miss you Putri...
Semoga Putri akan selalu selalu dan selalu datang ke sini.....hahahaa...
And....selamat bercuti.... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =))) 

Thursday, December 29, 2016

HAPPY BIRTHDAY SUAMI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Ni kisah bulan Oktober yang masih tak di update oleh saya....dah lamaa tersimpan dalam draft.....hehehe....

Walaupun dah memang terlewat nak update kisah nih..........Tapiiiii hari ni nak cerita jugak pasal birthday encik suami saya.

16.10.2016 - Sabtu
HAPPY BIRTHDAY SUAMI !!!



Ais cincau dan balloon.....hahaha...(tak de kena mengena...) =))))

Tak ada apa yang istimewanya pun..sebab sabtu dan ahad tu.... enchik suami saya sibuk sangat dengan tournament chess dia..... sampai lewat malam pulak tu habisnya...ahad tu habis dah petang.

So...memang tak de lah nak celebrate bagai....... dia balik pun dah terlepek penat...... cumanya kami sempat dinner kat restoran dekat dekat je....

Saya nak keluar sendiri pun tak boleh...sebab kereta dah tinggal satu......bila en suami bawak kete saya tuuu..... dah rasa macam patah kaki je..... tu yang terus rasa nak pinjam kete mak mertua yang mama jarang pakai tuu.......huhuhu...

Suami ajak dinner kat Mat Periuk.
Masa kitaorang sampai tu....memang ramai lah jugak orang...sebab malam minggu kan..... tapiii nasiblah ada tempat duduk....dan masa tu ada live band dan ada pulak mr clown yang sedang menghiburkan pengunjung restoran tu...... Rasanya ada birthday party kot sebelum tu....mungkin anak tokeh tu yang celebrate ke atau memang owner Restoran tu saja jemput en clown ntah lahhhh......yang pasti memang best dan menghiburkan.

Kami makan pun yang simple simple je...
Saya makan spaghetti bolognese dan en suami makan nasi goreng kampung.

Kami dihiburkan dengan mr clown sambil ketawa ketawa...ehhh best lah pulak...... sampai leka melihat gelagat en clown yang menghiburkan..

Best sangat....kiranya terhibur sangat lah malam tu......disamping ada live band lagiii yang nyanyi lagu2 yang best.....kiranya tak rugilah pegi ke Restoran tu malam birthday tu kan..... just dinner je lah ye encik suami...

Ada juga terniat nak buat surprise....tapiii tu lahhh.....saya patah kaki...tak boleh nak kemana.....huhu...sedih..... tak pe...sabar sabar dulu.....=)))


En Clown sedang menghiburkan pengunjung Restoran.
Dan memang kami terhibur sangat......


Pilihan saya....
Suami makan nasi goreng kampung..


En Clown tu tak tahu......enchik suami saya lagiiiiii ting tong dari dia.....ahahaha.....
Semacam ni lah jadinya.....=)))



To encik suami
Selamat hari lahir awak...






Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Wednesday, December 28, 2016

CELEBRATE BIRTHDAY FATEN DAN BYEZURA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

InshaaAllah...minggu ni...nak habiskan entry yang tertunda tunda....tak nak la bawak ke tahun depan......hehee....tahun depan nak cerita baru....InshaaAllah.

Kejadian pada 23 Disember 2016 (Jumaat)

19 Disember 2016(Isnin) Birthday Faten..... so...kitaorag celebrate sekali hari Jumaat tu.....Plan awal2 dengan Baizura..... kemain teruja nak keluar sesama......sebab dah lama jugak kitaorang tak keluar sesama nih.....hehehe..

Walaupun....seawalnya....saya masuk kerja lambat.....sebab minggu lepas....memang minggu sakit saya.....terkena gastric dan food poisoning....manalah kakak tak demam panas......harus demam panas kalau dah dua2 menyerang sekaligus...... so...Jumaat tu....ku gagahkan jugaklah....sebab pagi tu dah berjangkit pulak dengan en suami.......tak kisahlah......InshaaAllah....sakit itu penghapus dosa2 kecil kita.......DIA pilih kita......... maka terimalah dan bersabar lah.... = )))

Lunch hour punya date.....kitaorang naik sekali dengan Faten menuju ke Aeon Station 18. Tempat biasa yang menjadi pilihan.....tak lain.....Secret Recipe...kot kot nak tukar selera..... kengkonon...bagi la cadangan kat Bye..... kita ke Kenny Rogers ke...tak nak pulakkkk......ikut kan je lah.......tak payah kakak susah2 beli kek kat luar....kita beli kat SR je lah ye adik2 ku sekalian.....

Plan asal nye saya dgn Bye..... hehehe....kitaorang discuss berdua nak beli apa untuk hadiah paten..... penyudahnya.....dia suruh saya yang belikan....sesuka hati nak beli apa pun asalkan special untuk Paten.....katanya....jenuh jugak kakak fikir...

Gigih jugak kakak pergi mencari hadiah untuk adik sorang tu.....walau perut masih berbunyi2...[kemain berdondang sayang ye wahai perut tersayang.....]

Harus dan wajib tak dilupakan.....makcikkkk.....mesti lah kena ada...... penyudah kepada kesudahannya..... kitaorang share bertiga beli hadiah tu......

Bye datang berasingan dan kebetulan dia bawak cik molekkkk Aimy yang sangat2 cerdik kemain......gigit kuat2 baru tahuuu.......bila main2 usik2 budak kecik tuuu........gaya dia.....reaksi diaaaa.......terus bgtahu kat Bye..........sebijik perangai ibuuuuu diaa.......hahahahaa......

Jom tgk gambar2 kitaorang....


Shinjuku Nutella untuk dua orang hadik hadik....


Untuk Faten


Dan untuk Bye.

Actually....masa celebrate birthday Bye...saya tak dapat nak join....

Setakat share dengan kakak2 unit Bye yang dulu sekali dengan Faten lahhh....Tapiii macam tak best je kannn.......hehehe..... kebetulan dah celebrate sekali dengan Faten...kita buat sekali untuk Bye punya......harap dua2 hadik ni sukee....


Nampak tak budak kecil lagii comel kat tengah2 tuuu.....kemain sangat dia tuuu......sebijikk ibu diaa.....hehehe....nasiblah awak comel......jenuh tak bagi ibu dia bergambar....


Muka teruja sama keterujaan dengan en Tiger dalam gambar tu....upssss.....senyum menyenget awak......


Harus ada gambar berempat.....kemain yang dua orang tu tayang kek sambil tersengih sengeh.....hehehee....

Cerita lawak di hari kejadian...

Bila dah ready nak balik..... tetiba...Faten terbagi sekali hadiah dia kat Bye.... tu la....sebelum tu...kakak dah minta dah nak tolong bawak kan.....semacam takut pulak kakak ambik bawak balik terus......kemainnn sangat......[ehhh tak lahh....dia tak nak menyusahkan......heheheee] Bila dalam kete....saya ingatkan.....ehh...mana hadiah kamuuuuu......terus kelam kabut telefon Bye......dannnn......yang itu pun.....memang x angkat phone sebab tgh sebokk melayan kerenah cik Aimy tuuu.......dah separuh jalan...baru dia call balik.....kata hadiah tu ada selamat dengan dia.....hahahaa.....kemain alip lam lam haaa nyaaa......adoiyaiii.... memacam peel...tapiiii semua tu buat kitaorang tersenyum kambing......=))))

To my hadik2 Bye dan Faten
Happy birthday to both of you....
Semoga dua2 insan yang baik ini diberi kegembiraan berganda dan senantiasa berada dalam rahmat dan kasih sayang Ilahi...

Lebiuuuu sooo much.....






Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Tuesday, December 27, 2016

MITSUI PREMIUM OUTLET DAN KLIA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Ni minggu lepas punya cerita..... 

Pejam celik pejam celik dah tiba masanya untuk ambik anak sedara sulung dan abang saya sekeluarga balik dari umrah. Rasa macam sekejap je..... ehhh memang sekarang ni waktu tu terasa semacam singkat sangat kannn.....keee saya je yang rasa macam tu....huhuhu...

Malas nak buat part by part....kita buat satu entry ni je la ekkk......hehehee....

Sabtu 17.12.2016

en suami decide nak gerak dari rumah agak lewat. Lewat tak lewat la jugak...dalam pkl 3.00 pm kitaorang gerak dari Ipoh. Ehhhh....sebelum gerak tu..... rupanya....kakak saya baru sampai dari Europe.......disebabkan saya tidur kat my baiti jannati...so...haram tahu cerita kata kakak saya dah sampai Ipoh....kemain....penat sangat katanya.... tapiii sebelum kitaorang gerak tu....kakak saya ada bg kat saya souvenir......nak tahu apa diaa....nanti kita buat special entry ok....[hahahaa....kemain nak ada special entry.....hashtag....ehhhhsukahatilah...... ahahahahhaa...sabar je lah...best tauuu...kita dapat apa yang kita nakkk.....]


Ni antara souvenir yang kakak2 saya bagi....ada lagiiii tauuu....nanti kita buat special entry untuk souvenir nih......[kemain sangat] tapiiii sebenarnya....saya appreciate sangat setiap pemberian orang pada saya sebab apa tauuu....sebab dia berjalan serata dunia mana pun.....masa membeli tu....mesti dia akan ingat....ehhh...yang ni nak bagi kat lia laaa.....nampak takkkk nama kita di sebut atau terlintas kat fikiran dia......ehehehee..... [bodek sangat....hehehee]

Kebetulan mak nak ikut sekali..... lepas tu saya angkut anak2 kakak saya sekali....harus lah diaorang nak jumpa ibu ayah diaorang...... ye lah....ibu melancong ke Europe...ayah pulak attend meeting kat Philippine.... pasai tu kena tinggal kat rumah opah.....heheheee......ehhh duduk rumah opah pun seronok dua ronok jugak.....mak sedara bawak pergi tgk wayang yang cite cartoon moana.....ehhh ntah apa2 ku hadap kan jugak lahhh.....lagii tgk star wars.....kemain korang eaaa..........ahahaha...


Dalam kete semasa nak gerak ke KL....Kemain senyummmm sampai ke telinga....

Cut-cuti sekolah nih....jalan dilebuh raya dari utara ke selatan....selatan ke utara....dua2nya sibuk macam hapa je.... traffic agak slow....nasiblah kitaorang tak kejar masa.....so...boleh la en suami drive dengan cara yang sangat relax....hehehe....

Sesampai ke Kl...terus hantar mak ke rumah kakak sulung saya di Ukay perdana.... singgah solat sekejap...terus gerak ke Chempaka Cheras....rumah kakak atas saya pulak.... hantar anak2 dia ke situ.....ehhh...kalau baca2 dan di fikir2kan balik...dah macam kenderaan pengangkut la pulak kitaorang nih.... hahahaha...adoiyai.....sabar je lah...=))))

Tapiii bestnyaa...dapat jumpa dengan en adam ibrahim yang domok domok tuuu...... sempat lah main2 dengan dia sekejap...lepas tu kitaorang teruskan perjalanan ke KLCC.... ingatkan nak cari hadiah anak sedara....[sekali lagi.....] sekaliii...bila en suami tgk punyalah ramai manusiaaa......terus dia tarik tangan saya ke tempat lain......ke kinukuniya [sabar je lah]......tu pun sekejap je...... buku yang dia nak tu tak de...terus decide nak balik......memalam pun masih ramai orang.....tapiii tapiiii....sempat bodek en suami makan ice cream godiva.....ehhh nikmatnya dapat makan godiva memalam hari tu......hehehe....


Muka teruja......sedap okeh....memula en suami ajak dinner disini....tapiii cakap kat dia....perut kenyang lagi.....hehehee......just teringin nak makan ice cream je....=)))


Singgah sekejap ke Mark & Spencer....ingat nak cari kasut kat situ....tapiii saiz saya tak ada.......bila kita minat satu design....cari2 tgk2 saiz tak ada...... lupakan saja......huhuhuuu....

Kitaorang teruskan perjalanan ke PJ.....sebelum tu...singgah ke McDonald....tapau siap2...sebab perut pulak terasa lapar.....terpaksalah en suami hadap dengan perangai isteri yang semacam itu.....semenjak terkena gastric nih..... jadual makan pun semua dah tak sama....ikut suka hati perut dia je nak lapar ke tak lapar ke....sabar je lah......hehehehehe....

On the way ke PJ....tetiba anak sedara sulung bgtahu through wasap kata flight diaorang delay lagiii....sepatutnya tiba esok pkl 11.00pagi...terus berganjak ke 4.00 - 5.00 petang.....ok...boleh kita plan ke lainnn....hehehe

Tiba je kat PJ...Terus makan.....kemain lapar macam hapa je.....mak mertua layan kan aje perangai kitaorang...... siap buatkan nescafe lagi walaupun dah ckp byk2 kali x payah buat.........dia tahu menantu dia sukaaa...so....wajib buat katanya......sweet tak mak mertua saya......harus la sweet......[ko ingat ko diva sangat ke...semua mak mertua nak buatkan.........(sambil cakap dalam hati jeee.....)] hehehe....siap nak bakar jagung lagi tauuu...kemain....sebab jagung tu saya bawak dari Ipoh....fresh from ladang........tapiiii tgh2 malam....tak kot....nak makan jagung bakar bagai.....terlebih rajin ke apa mak mertua saya nih........[sambil gelak tutup mulut].

Malam tu kita sembang dengan mak mertua saya lamaa sikit...memacam cerita lahhh......

*********

18.12.2016 - Ahad

Hari ni abang saya sekeluarga dijangka sampai dari Madinah. Katanya sampai dalam pukul 4.00 - 5.00 petang.

Lepas breakfast dengan mama.....kitaorang plan nak jejalan ke Mitsui....sesambil tunggu flight abang saya sampai...sesambil tu boleh la jenguk2 barang yang ada kat Mitsui tu....tujuannya....hanya nak mencari jam dinding rumah......jauh takkkkk kitaorang beli jam......ahahahaa....memang kalau dilayan...kemain sangat kannn.....ahahahaa...ni plan last minit jugak nih....ahahahaaa....tapiii tu tujuan asal laaa kalau ikutkan plan mlm tadi...lepas dapat tahu kata flight abang saya tu delay lagiii....

Tengah hari tu....kitaorang dah ada kat Mitsui....semangat betul lahhh.....

Jejalan dari satu outlet ke satu outlet.....semuanya ada sales......naik rambang mata dibuatnya....bila dah banyak2 macam tu...dah rasa macam tak tahu nak memilih......adoiyaiii.....lepas tu keluar...cari ilham sekejap...nak beli apa sebenarnya....boleh macam tu....lawak betul....bila en suami kata saya dah macam ter blur blur.....ehhh...apasal jadi macam tu haa....saya pun macam confuse....sawankah....ahahaa...[gelak kuat2...].

Lepass tu...kita balik pada tujuan asal kita....nak beli jam....so..terus ke kedai jam rhythm.... masa tu mencari2 jam dinding yang sesuai dengan konsep mybaiti jannati...... pilih punya pilih...akhirnya jumpa jugak apa yang kami idamkan dengan harga yang sangat2 berpatutan......sekali nak beli 4 biji jam...terus en suami geleng kepala........dia kata 2 dah cukup.... membebel2 jugak dengan dia.....penyudahnya...dia letak 2...dan kami beli dua je.....[1 besar dan satu yang saiz sederhana......cuma 1 jam je yang kami sependapat......yang lain tu semua nya ada tak kena kat mata dedua...bila saya suka..dia tak suka....sama je lah.....] dia kata....nak bukak kedai jam ke kat rumah...beli bebanyak.........ahahahahaa.......murah ok....kalau kat sini....memang tak dapat harga2 macam tu......berbaloi rasanya beli...

Dah selesai kedai jam...kita round lagiii....ingat nak cari hadiah lagiii....tapiiii tak ada yang berkenan...sebab kat sana outlet....so....kebanyakkannya memang murah....tapiiii macam paper bag dan nak wrap semua tu tak ada.....macam tak menarik ...kita cari barang kita je lah..... terus lah menuju ke butik dockers..... tengok dari luar macam sendu je....macam tak ada sales....tapiii belasah je masuk kan....sekali......bila tgk harga....ehh macam tak percaya....so...en suami borong pulak seluar dengan baju kat situ....kata cashier tu....beli 3 helai mana2 item....dapat 1 percuma......kemain sangat tauuu........tapiiii isteri pun tolong pilih sama.....ahahahaa......dua kali lima.....sama je....

Singgah pulak ke Butik Sketchers.... tujuannya memang nak cari kasut sukan....kebanyakkan kasut sukan yang ada...tak kena dengan kaki saya....lepas bersukan...harus kaki cramp.....kemain sakit tuhan je yang tahu.....so..kita jumpa dengan dia punya staff......staff dia recommend satu kasut nih....sesuai dengan kaki saya yang pernah terseliuh...... memang kasut dia selesa bangat....dan harga nya juga berpatutan......jauh berpatutan dari harga yang kita tgk kat klcc tu....kalau lah saya beli kat klcc malam tu....harus menyesal tak hingat dunia rasanyaaa...menangis tak berlagu lah jawabnya..........nasib tak beli.........hehehe...seronok betul dapat apa yang kita nak.....mood terus jadi ceriaaa.......=)))

Sementara nak tunggu masa flight sampai.....kita tinjau2 lagii....memang banyak outlet yang buat sales.....kita masuk ke outlet clark......haa...memang best....tak bestnya....bila tang saiz saya je....semuanya tak ada....harga kemain murah......huhuhu...sedih sangat lahhh.....

Ada lah beberapa barangan rumah yang sempat kitaorang beli......


candid dari en suami....saje je....dia kata...kemain tgk2 dan belek2 barang......ahahaha....
haah kannn.......sapa la tu......[sambil gelak ttup mulut]
Tak banyak pun membeli.........sebab sebelum2 ni dah borong bantal semua bagai kannn.....ini kali kita tgk2 je dan beli apa yang patut....=)))


Dah pukul 4 petang macam tu terus ke KLIA.... siap tukar kasut lagiii.....kemain beria2 pakai kasut sukan......[gelak lagiii....].Ehhh....memang sangat2 selesa hihihi............kitaorang tanya dulu kat information counter flight dari Madinah...katanya delay....mungkin sampai dalam pkl 5.15 ptg......sempat la solat dan terus pg makan.....sebab perut saya dah berkeroncong.....nak makan kat Mitsui...takut tak sempat...penyudahnya...makan kat Burger King jer lah.....kat klia je pun........apa-apa hal..kitaorang dah ada kat situ kann...

Dalam pkl 5.15 ptg....flight dah selamat landing.....so..kitaorang beria2 tunggu kat balai ketibaan tu.....en suami siap tulis nama anak sedara lagii...kengkonon nak nampak excited sangat.....[biasalah dia...suka mengusik.....hahahaaa...]

Tunggu punya tunggu dah dekat pkl 7.00 malam..tak keluar2 lagiii...adoiyaiii....call anak sedara...kata stuck kat bag sebab kebetulan banyak kapal terbang yang landing pd masa tu.....tak pe lah....sabar je lah menanti.....sesambil tengok gelagat orang yang memacam.....

Dalam pkl 7.30 malam macam tu...barulah nampak muka diaorang......terus lambai2.....ehhh..kemain sgt...dah macam bertahun tak jumpa.....[gelak lagiii....]

salam2 dengan kakak ipar dan anak2 sedara....

Punyalah ramai manusia....yelah..gamaknya....banyak pulak flight yang landing hari tu.....memang jammed teruk KLIA.... Abang saya uruskan untuk taxi van sebab nak angkut bag2 depe....manakala....bapa saudara saya dah get ready tunggu abang saya dengan kete abang saya..... lepas dah selesai semua... kitaorang gerak ke KL....lepas tu singgah ke Chempaka....ambik mak saya kat rumah kakak....bawak terus ke rumah abang....

Dekat pkl 9.00 malam macam tu baru sampai rumah.....ehhh kemain lamaanyaaa.....sempat jugaklah sembang2 dengan abang dan kakak ipar saya.... memacam cerita......nak tergelak pun ada...kagum pun ada......macam2 lahhh.....hehehee.....alhamdulillah...semuanya ok....kecuali abang saya je...dia demam dan batukk....

Lepas dinner.... saya dan suami terus balik ke rumah mak mertua...tidur kat sana.... sebab tak nak ganggu abang dan kakak ipar saya nak berehat. Mak je tido kat rumah abang.....

Bestnyaaa.....anak sedara saya bawak balik air zam zam dalam botol mineral dari masjid Nabawi.....terus minum....rasa dia tak payau sangat.....masih terasa sedap macam rasa kat sana......nikmatnyaaa......alhamdulillah.....tqvm anak sedara.... =))))

*******

19.12.2016 - Isnin

Sepatutnya...malam tadi dah gerak balik Ipoh....sekali flight diaorang delay.....terus kitaorang balik hari nih....nasib ambik cuti sampai hari nih.....

Dan nasib malangnyaaa....perut tak berapa sedap...... pepagi lagi kat rumah mama dah keluar masuk toilet....terkena cherry berry......adoiyaiiii......pasti ada yang tersalah makan nih....sabar je lah....

Sempat singgah ke pharmacy beli ubat.....pun tak jalan jugak.....

Lastnyaa.....on the way nak balik tuuu.....habis muntahkan semua yang saya minum.....tak makan pun......saya banyak minum....so...semua yang minum...habis terkeluar.......dugaan betul.....sabar banyak2....

Sampai rumah dah dekat pkl 6.00 pm..... terus demam.....malam tu demam panas....en suami belikan saya porridge dan buatkan teh o panas.....rasa lega sikit....tapiiii masih demam panas......terus mintak EL....memang tak larat nak ke tempat kerja....malas pulak nak ke klinik....sebab dah ada ubat pharmacy......so..kita makan je ubat pharmacy...

Kisahnya untuk minggu2 yang sangat memenatkan......minggu ni tak ada plan apa-apa....kita nak rehat......nak duduk dediam kat mybaiti jannati je.....walaupun cuti panjang....tak la panjang sangat....tapi 3 hari jugak lah kannn......sempena christmas tu.....

Dan.....abang saya dan kakak ipar saya meneruskan trip honeymoon diaorang ke London sesambil shopping untuk boxing day kat sana....kemain bersemangat......so..kitaorang adik beradik berpesan pesan dalam wasap je lahhh.....katanya sesudah subuh nak beratur kat outlet2 kat sana......dia tahu tak...orang sana....siap tidur lagi kat outlet tuuuuu [eh ye keee......]......hahahahaa.....
 


Terima kasih kerana membaca entry ini =))))

Wednesday, December 21, 2016

PALACE OF THE GOLDEN HORSES


Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni nak share tentang penginapan kami 2 hari 1 malam di Hotel Palace Of The Golden Horses....


Replika Golden horses ni betul2 diletakkan di hadapan bertentangan dengan pintu masuk utama hotel nih..... inilah lambang Palace Of The Golden Horses nihh.

Atas tujuan nak spend masa dengan family abang saya sebelum diaorang fly.....saya dengan suami decide booking 1 bilik di hotel tersebut.... semuanya tanpa dirancang.....main redah je....
Kebetulan pulak abang saya se family dan semua jemaah yang menaiki pesawat yang sama di tempatkan di hotel berkenaan..... maka....kami terus je decide nak tido sekali kat hotel tu....paling best...abang saya.....dia dapat Golden Suite......kemain sangat.....manakala anak2 buah saya dapat satu lagi bilik berasingan......tak tahu lah bilik macam mana sebab terlupa nak tanya.....samaada dapat Deluxe Room atau Executive Suite........ehhh...ntah lah...tak sempat nak meninjau ke bilik diaorang.....sempat tgk abang saya punya bilik je....kemain besarr........Rezeki flight delay....dan yang best....di tanggung beres oleh pihak MAS..... tapiiii.....saya punya....berbayar ok.....

Jom tengok gambar2 yang sempat kami ambil di hotel Palace Of The Golden Horses

 


Meeting room katanya....hehehe....ntah apa-apa suami saya nih.....bilik semacam ni di ambiknyaa...... adoiyaiii....ingat ada mesyuarat tergempar chess ke pun......ahahahaa....
Siap boleh main kejar2 lagiii dalam bilik nih......


Semua perhiasan dalam bilik ni...semuanya bertemakan kuda....atee nama pun kuda kann.....hahahaa...ehh lupaa nak bgtahu.....bangku dan meja punnn.....ada kaki kuda.....saya siap perli en suami....kat sini hanya ada knight je..... yang lain kena halauuu termasuk king dan queen.....soo...no chess here.....hehehee.....

 


Ni meeting room nyaa.... kalau datang dengan keluarga yang besar....memang muat lah nak tido kat ruang nih.... niii kami berduaan je pun....kalau nak bertapa kat sini seminggu untuk meeting......memang sesuai sangatlah.....ni takat 1 hari....tak tahu apa kepeningannya kat kitaorang......ni semua laki saya punya kerja.....adoyaiiii..... 


Besar dan sangat selesa

 


Kemain bentuk kepala kuda.....chomel sangat......


Di sebabkan nak Christmas....so..segala bagai hiasan semuanya tema itu kan....Ni di ruang legar lobby hotel


Theme untuk hi-tea dan dinner juga bertemakan Christmas....
Ni dekat Carousel International Coffeehouse
Memang pelbagai bagai jenis dessert disediakan...memang tak termakan....satunya sebab penat sangat kot...hehehe..

 

 

 


Tisuuu.....harus ada....hehehe...[kenan] 


Jom breakfast...muka pun nampak fresh....sebab dah cukup rehat katanya....hehehe


Hiasan di ruang lobi nak ke cafe dia...cantik sangat....disebabkan cahaya tak berapa cantik....so..gambar ni pun nampak tak berapa cantik....


Satu lagi cafe....actually nampak sangat exclusive...tapiii pencahayaan tak berapa cantik....so..tak lah berapa nampak exclusivenyaa...ahahaaa....sabar je lah....


Kesemua carpet kecuali bilik.....semuanya gambar kuda....


Di setiap ruang.....mesti ada pelbagai collection kuda.....saya pulak suka kumpul collection lembu.....tapiii en suami macam tak berapa suka collection saya tu......dia cakap macam toseiii dan capati........memula tak faham....lepas tu baru faham..... tergelak terus.......ehhh..suka hati lahhh.....saya sayang semua lembu2 saya tuuu tau.....nanti saya share....nanti ok...

 


Swimming pool dia sangat besar dan selesa....tapi agak jauh jugaklah nak pg ke sini....kena jalan sikit....ehhh bukan sikit...banyak jugaklah.....hehehe....agak tersorok sikit dari bilik saya lahhh.....


Last but not least....blanja gambar en suami dengan aksi semacam kuda agaknya lahh....tetiba terangkat satu kaki....dah kenapa tak tahu lahhh.........hahaha....

Hotel ni dah agak lama jugaklah......dan nak ke satu2 tempat tu macam tersorok sikit....orang kata banyak ruang privacy lah....even nak ke bilik pun agak jauh dari lift.... kalau memalam....sensorang nak mencari bilik....memang tak lahhh....mana yang dapat dekat lift tu...kira ok lah.....macam kitaorang kena lalu pintu luar dan bilik agak tersorok sikit......privacy sangat kannn......ahahaha......
Tapiiii...untuk case kitaorang yang main redah je nih....kira ok lah tu kannn....hehehe...hotel nih exclusive jugak.....kalau dijaga lebih rapi....harus lebih cantik.....
Yang penting...boleh tidur dengan lenanyaaa...dan penat pun hilang.....alhamdulillah....

 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =))) 
 

Friday, December 16, 2016

IPOH - KL - PJ - KLIA - KL - KLIA - PJ - IPOH [PART 4]

Ni last entry untuk tajuk yang ntah apa2 kat atas tu ekk.....nampak tak berulang2 ke sana ke mari.....kemain sangat....sampai part 4.....ahahahaa.....[hashtag ehhhhhsukahatilahhh.... - memang ada buat hashtag ni kat ig saya....jangan marah aaaa.......hehehee....]

ni entry sebelum

Ipoh-Kl-Pj-Klia-Kl-Klia-Pj-Ipoh [Part 3]

Awal pagi kami dah bangun....masa ni baru lah nak kemas2 bag......dah tunggang langgang di buatnya...semuanya gara-gara flight abang saya delay........kalau tak...tersusun cantik je plan kitaorang.......sabar banyak2....ada hikmahNya....InshaaAllah...

Dengan sabar nya en suami menunggu isteri bersiap....at last...dalam pkl 10.30 pagi macam tu baru lah kitaorang gerak untuk pergi breakfast. Untuk memenuhi permintaan mak mertua saya....kitaorang breakfast kat Pandan Indah...kemain jauh breakfastnya ok.....hehehe...nasiblah sedap....saya ambik apom manis cicah dengan kelapa dan gula perang....omakaiiiii memang sedap dan terbaik....mama ambik vadeyyy....pun sedap..... memang banyak la pulak saya makan pagi tu.....



Dah banyak kali dah nak try buat....tapiiii saya malas [ngaku siap2...hehehe....]
Tapiii bila dah rasa nih....terus semangat nak mencuba...tapiiii tak tahu bila....sebab sekarang ni banyak sangat hal nyaa.....InshaaAllah....akan cuba buat.....sebab sedap sangat ok.... =)))



Vadey ni pun sedap... kemain berselera sarapan pagiii makan tak berhenti....ahahahaa.....


Kitaorang sembang2 dengan mama.....dekat tengah hari tu baru gerak balik ke PJ.
Sampai je PJ...sembang2 pulak dengan pakcik....sebelum nak solat jumaat tu kann..... Tak lama lepas tu.....kitaorang gerak balik ke Ipoh.....

Punyalah banyak kereta di highway......oh...lupa...sebab cuti panjang kan....so...banyak yang balik ke kampung.....nasib lah kitaorang gerak awal sikit.... kalau tak...harus jammed.... ni pun traffic slow.... nak singgah perhentian Tapah pun...sampai jammed.....so...penyudahnya...kita berhenti solat kat RTC.

Terus lunch kat nasi kandar kat RTC tu...ntah apa nama nasi kandar tu....tapiiii memang terbaikkk sangat......sedap ok....kalau sesiapa nak balik ke Utara....boleh la singgah ke RTC tu...makan kat mamak tu....memang terbaik dan recommended ok...

Sampai rumah saya lebih kurang dalam pkl 4.00 petang macam tu..... sembang2 dengan mak saya......apa lagiii kalau bukan nak tahu tentang abang saya dengan anak2 dia kan...... kebetulan....mereka semuanya dah selamat sampai.....diaorang post video kat dalam wasap...terus bagi mak tengok....sekali dengan kakak2 saya yang bercuti ke Europe......ehhhh syok nyaaa korang ni yaaa.....semuanya berjalan2.....sabar je lah.....

Ok...tamat dah entry untuk tajuk kat atas nih..... minggu ni InshaaAllah...ulang balik perjalanan tu......

Harap di permudahkan segalanya......aminnn...


Belanja satu gambar.... ultraman taro saya tengah concentrate bawak kete.....hehehe....








Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Thursday, December 15, 2016

IPOH - KL - PJ - KLIA - KL - KLIA - PJ - IPOH [PART 3]

Sambungan dari entry sebelum...

Ipoh-Kl-Pj-Klia-Kl-Klia-Pj-Ipoh [Part 2]

Selamat pagi duniaaa..... hari ni terasa fresh sikit setelah dapat berehat sepenuhnya.

Jam 9.00 pagi....barulah kitaorang turun breakfast. Abang saya awal2 dah turun...katanya ramai sangat orang. Lepas solat subuh....kebanyakkan terus turun makan.....so..kita bagi laluan kat mereka dulu lahh....hehehe...

Memang masa kitaorang turun tu makanan dah banyak yang tinggal sedikit....tapiii pihak hotel tambah byk2 kali.....ye lah....ramai kot.....tak kisah lah tu....

Actually..... hotel ni ada sediakan satu lagi cafe...yang tu campur sekali yang non halal punya.....tapiii idaklah nak ke cafe sana pulak kannn......just bgtahu je.....hehehee....



Breakfast with them..

Elok lepas sarapan......baru kitaorang dapat tahu....flight umrah jam 9.00 malam.... maksudnya.... jam 4.00 petang dah kena gerak ke KLIA. Memula kata flightnya jam 5.30 petang.....sekali...delay ke 9.00 malam..... tak pe lah....janji dapat fly malam ni jugak...tak lah rugi masa kat sana.....

Masa tu saya dan suami dah plan dah la...nak check out awal......nak jejalan Ikea ke atau mana2 yang sempat lah......Sekali....abang saya terus cakap...nak guna kereta...sebab dia nak settlekan beberapa perkara lagi......katanya nak balik ke rumah nak hantar baju kotor dan nak ambik baju...katanya....sabar je.....so..kitaorang terpaksa lepak kat dalam bilik la nampak gayanya.....huhuhuu....

Anak2 sedara sambung balik tido kat bilik diaorang lepas selesai keliling hotel tu sambil bergambar2..... memang ramai yang duduk kat hotel nih.....[nanti buat special entry untuk hotel ni ok.....].

Bila dah bosan...saya ajak suami pg tengok swimming pool....rupanya...nak ke swimming pool tu agak jauh jugaklah....macam2 ada...nak spa pun boleh...tapii semuanya jauh2 dari bilik...kena jalan...sebab swimming pool kat luar.... kalau sensorang nak jalan semata2 nak mandi pool....tak payah pun tak pe kot....baik mandi pool kat rumah kakak saya je....hahahaa......

Tgh on the way tu........kitaorang nampak ambulans....dan ada MA yang macam bergegas gegas dgn sorang staff hotel. Sempat lah en suami saya tanya..... ada orang pengsan kat pool ke macam mana..... sekali staff tu jawab....bukan pengsan....meninggal terus.....dua2 makhluk ni terus macam terkejut...... en suami tanya lagiii....siapa yang meninggal...staff tu jawab...jemaah Th Travel...... dah agak berumur..... meninggal kat bilik....pukul 4.00 pagi tadi....

انا لله وانا اليه راجعون
Betul lah.....setiap yang terjadi tu.....ada hikmahNya...... kita tak tahu perancangan Ilahi..... DIA lebih sempurna dan tiada yang sempurna melainkan DIA....semoga rohnya ditempatkan di kalangan hamba2Nya yang beriman.....aminnn....

Terus lah termati niat nak posing kat swimming pool....kita ambik gambar view je lah ea..... lepas tu saya terus call abang saya..... bagitahu berita kematian tu......dan mungkin sebab tu....flight delay ke pkl 9.00 malam ...sebab nak uruskan jenazah.....

Ramai pulak yang tak tahu berita kematian tu......melainkan kami yang tak pegi nih.....tak kisahlah...harap semuanya dipermudahkan.....



Ada 2 kolam sebenarnya.... nanti kita cerita kat entry hotel ya....


Dah habis round satu hotel yang besar tu..... kitaorang balik ke bilik....sementara nak tunggu abang saya.....
Encik suami sempat tertido lah......macam cover balik penat dia semalam.....

Beberapa jam tunggu...mulalah saya nak lompat bintang......adoiyaiii....bosan mak nenek betul lah...... dah tak tahan sangat....saya terus call abang saya...suruh dia cepat sikit settle kan hal dia tu.....huhuhu.....habis semua plan lariii......sabarrr je lahhh.......ingat nak ke klcc....nak cari hadiah anak2 sedara saya......sekalii....semuanya macam tak jadi jeee.......

Elok je nak check out.... [actually...boleh je nak mintak check out lambat.....tapiiii saya nak jalan2....huhuhuu...]... abang saya call kata ada sampai.....terus senyum sampai ke telingaaa.....terus cakap horeyy horeyyy kat abang sayaa dalam phone la tapiiiii.........bengang orang tua tu tgk perangai sayaa......hehehee....

Sebelum nak gerak jejalan........ada je pesanan.......sabar je lah.....hehehe....

Kitaorang terus gerak ke Ikea Cheras....sebab....janji dengan kakak yang sulung dalam pkl 4.00 ptg nak ambik dia dulu sebelum gerak ke KLIA.... office dia kat area Ampang je...so..sekali jalan je......kakak yang sulung pun nak ikut sama menghantar abang saya.....

Lamaaa lah jugak kitaorang membeli belah...banyak lah jugak......tak sedar dah pukul 4.00 petang...kemain sangat....hehehee...sedar pun sebab anak sedara call kata diaorang dah gerak naik bas ke KLIA.... terus contact kakak sulung saya yang kebetulan baru habis presentation kat Putrajaya.....Dalam pkl 4.30 pm macam tu kitaorang gerak terus ke KLIA.....

Dah dengar sedikit penjelasan daripada pihak TH Travel..... lepas maghrib...semua jemaah masuk ke balai berlepas..... kena naik aerotrain.....seronok jugaklah.....sebab dapat naik kapal terbang terbesar dunia Airbus A380 Malaysia Airlines.......

Masa ni agak sedih la jugak...sebab jemaah diiringi dengan laungan azan.....masa ni....memang menitik jugaklah air mata.....banyak benda yang saya kenangkan......kakak ipar saya.....abang saya....anak2 sedara saya......syukur sangat2....Oyyim dah sihat......betul....ada hikmahNya.......moga Allah mudahkan segala galanya urusan mereka....memberi kesihatan yang baik kepada mereka dan sampaikan segala hajat mereka....serta makbulkan segala permintaan mereka.....Allahumma Amin....



Bergambar sebelum masuk ke balai berlepas

Masa nak salam dengan mereka....terpaksa tahan jugak supaya tak menangis...... hanya iringan doa agar mereka selamat sampai ke destinasi dan di beri kesihatan yang baik. Moga Allah mudahkan segala-galanya...

Kami terus balik ke Ampang....sebelum tu singgah makan setelah sehari suntuk tak makan...memang lapar tahap apa je..... dah selesai semua..... hantar balik kakak saya ke kereta dia kat rumah abang saya....... lepas tu...kitaorang terus balik ke PJ.....jumpa dengan mama.....

Malam tu....mama buatkan saya nescafe panas.....memang terbaikkkk sangat nescafe mama.......sembang2 dengan mama sampai la ke pukul 2.00 pagiii....kemain sangat.....pakcik terbangun2 tgk kitaorang tak tido lagiii....hehehe....risau sebab esok katanya nak balik Ipoh...nak drive....takut mengantuk......adoiyaiii...bapa mertua saya memang detail sangat orangnya.......hehehe...

Selesai urusan untuk hari ini....alhamdulillah......semoga perjalanan abang saya dan keluarganya dilindungi Ilahi.....aminnn....



Haikal dan ican...



Izzah dan opahnya [emak kakak ipar saya pun ikut sekali]

Gambar yang sempat mereka wasap dalam group sebelum berlepas.....abang saya sefamily pilih untuk duduk di business class....dan rezeki diaorang....dapat naik kapal terbang Airbus A380 yang baru nih......ehhhh kemain sangat....teruja jugak saya....pasai tu depa dok hantar gambar nih.....nak bagi mak2 sedara teringin la nih......ahahaha....



Alhamdulillah....seawal pagi....dapat gambar nih dari anak sedara..... mereka dah selamat sampai ke Madinah dan Miqat di Bir Ali untuk umrah pertama mereka.....

Semoga perjalanan mereka dipermudahkan dan mendapat umrah yang mabrur......Allahumma aminn....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))