Monday, December 31, 2012

KENDURI BERSAMA FAMILI FROM SINGAPORE

Kali ni sekali lagii nak bercerita pasal kenduri kendara di sebelah saudara emak. Kiranya yang buat kenduri tu sepupu saya...dan yang kawin ni pangkat anak saudara saya...[owhhh... hehehe...]. Kenduri yang terakhir untuk tahun 2012...hehehe...

Sangat meriah dan lebih meriah dengan kehadiran saudara mara saya dari Kota Singapura. 
Ya Allah..lamanya tak jumpa...asyik berhubung melalui FB sahaja untuk bertanya khabar...

Dikesempatan ini..kami sempat berbual bertanyakan itu dan ini... berjumpa sepupu dari seberang dah tu pulak lama dah tak jumpa...banyak benda lah yang kami bualkan....
Banyak kali la sepupu2 saya tu pesan..."kalau ke Singapore....jangan tak call....kalau dapat tahu ke Singapore tapii tak call.... saja je la....." hehehe...sebenarnya kata-kata tu ditujukan kepada kakak saya yg baru je balik dari bercuti ke USS. Memang pun kakak saya tu tak call sepupu saya ni..sebab ikut travel agency kan... hehehe...diaorg dapat tahu melalui FB la... ermmmm....

Biasalah..kalau dah lama tak jumpa tu macam2 la nak kami sembangkan...sampai tak hingat dunia.... apa2 pun sangat teruja...dan sangat best.

Soo..kalau tak bergambar kenangan tu bukan keluarga Ngah Ranie [datuk saya]  lah kan....hehehee...wajib ambik gambar sebagai kenangan....

Ni dengan sepupu saya abang Fauzi. Memang dah lama sangat tak jumpa.. 

Bersama sepupu saya Kak salmah..[selalu je berhubung melalui FB tapiii kali ni baru berpeluang kami berjumpa. Last jumpa masa almarhummah opah meninggal setahun yang lepas] dan anak saudara Norita dari Singapore [selalu juga berhubung melalui FB...memang dah lama sesangat tak jumpa...]



Keluarga besar KAMI

Semoga ikatan kekeluargaan ini akan terus terjalin sehingga ke akhir hayat... ;))

SOUVENIR....SOUVENIR....SOUVENIR....

Assalammualaikum dan salam ceria....
jangan lupa...mulakan hari kita dengan senyuman yang ikhlas dan doa yang baik...
semoga kita diberi keberkatan disepanjang usia.... aminn... ;))

Gembiranya dapat souvenir dari abang saya.... Souvenir dari Rome, Switzerland, Italy, Germany dan negara2 lain yang di lawatinya di sepanjang percutiannya bersama isteri dan anak2nya selama 16 hari.

Haruslah gembira kerana kami adik beradik termasuk emak dan abah langsung tak pesan apa2 pun...kalau ada...adalah...sebab kami tahu..matawang di sana menggunakan euro dan sepastinya...kesemua souvenir tu mahal2 kalau kita convertkan dengan RM kan... so... tak payah nak kirim2... menyusahkan mereka je nak cari barang kita kan.... Tapii...namapun adik beradik kan... kalau ke mana2..pasti souvenir tu akan ada... [yang penting ingatan..kalau nak lebih2 tu dipersila pergi sendiri....hehehee...]samalah mcm saya pergi melancong ke Korea..mesti ingat kat mak abah dan anak2 saudara.... lepas tu.....barulah untuk kawan2 dan sedara mara yang rapat.... ;))

Yang pasti... banyak jugaklah kami2 ni dapat hasil ingatan mereka itu kepada kami ni semua. Hujung minggu yang lepas ni...anak2 abang saya balik ke kampung dan membawa sekali souvenir yang nak diberikan kepada kami semua. Mak aiii...sangat banyak ok [satu beg sorang] .... makanya... mereka pun berceritalah keseronokkan mereka meneroka ke negara2 yang berkenaa. Bila dengar mereka bercerita...rasa macam...

"alamak... wajib kumpul duit ke sana untuk menikmati sendiri suasana kecantikan dan panorama alam yang mengagumkan di negara2 Eropah..." [mampukah saya...owhhhh....kching....kching...kching....]



Kami dapat ni sorang satu....mereka bercerita tentang keindahan Zernatt Switzerland ni..antara tempat yang paling cantik dan panoramanya yang sangat indah.



Dikiri kanan tu coklat yang sangat sedap... manakala yang kat tengah2 tu fridge magnet yang sangat comel dan dilekatkan satu persatu... dan magnet ni dah selamat dah dilekatkan di fridge magnet kat rumah..manakala coklat yang sedap tu dah selamat dah masuk ke dalam perut kami ni...



Ini antara koleksi fridge magnet dari negara2 yang dilawati yang diberikan sebagai souvenir kepada kami2 ni semua....


 
Yang atas dan bawah kiri tu masih lagi fridge magnet...[banyak fridge magnet yang diberikan kepada kami dan kesemuanya tersangatlah cantik okeh...] manakala di atas kanan tu piring dari negara Italy dan di kanan bawah tu souvenir dari Venezia untuk hiasan di almari/meja...



Ini koleksi piring yang kami dapat... sangat cantik...

Selain Fridge magnet dan Piring serta coklat.. kami semua dapat T-shirt dan keychain...[lupa pulak nak ambik gambar sebab terlalu excited... baju terus pakai dan keychain terus je diletakkan di zip wallet saya ] dari abang saya. Apa2 pun TQ sangat2 kepada abang, kakak ipar dan anak2 saudara saya yang membelikan kami souvenir2 ni... sangat terharu apabila berada di sana mereka menghubungi saya melalui telefon dan bertanya itu ini..nak apa...dan macam2 lagii...


Tq tq anak2 saudaraku yang tersayang.... ;)))






Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Wednesday, December 26, 2012

HAPPY NEW YEAR QUILLING CARD FOR PN ANNE

Hye..masih dengan Quilling card. Tapi kali ni saya buatkan khas untuk bos saya...[ketua unit Jabatan saya]. Pn Anne.

Jom tengok hasil kerja tangan saya khas untuk Pn Anne... ;))



Kualiti gambar kureng sikit... guna camera handphone jee...









Letak kat atas meja bos.... bos pun tersenyum manis gituuu....sebab dia tahu staff dia ni mmg suka buat benda2 macam nih.....ahahaa....
Best betul dapat bos yang sporting dan bertimbang rasa macam Pn Anne nih.....Masa mak saya sakit.....boleh dikatakan hari2 Pn Anne akan follow up pasal keadaan mak....bila saya lama bercuti....mesti bos saya ni akan call saya bertanyakan khabar....ehhh...mana nak dapat bos yang baik macam tu kan....berlainan bangsa pulak tu.....lepas tu kita boleh share pengalaman masing2..... sangat sporting...... =)))
 
 
 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

QUILLING CARD FOR MY DEAR BEST FRIEND - INTAN

Entry kali ni...masih lagii dengan quilling card saya [gigih betul saya hupdate blog nih....hehehe....].... tetapi yang ini...saya buatkan khas untuk sahabat baik saya...Intan Syafinaz....

Intan adalah sahabat baik saya ketika kami sama-sama menuntut dalam jurusan Business Study Universiti Teknologi Mara (UiTM). Saya mengenali Intan beberapa hari selepas kami mendaftar masuk. Masing2 macam baru2 kan..so..memang nak cari geng sekepala tu macam agak payah sebab ada setengah tu datang dari daerah yang sama dan mereka terus menjadi geng dan klik kemana2 pun.... cumanya saya dengan Intan je yang dari Ipoh dan macam pemikiran kami ni sama... hehehehe... bertitik tolak dari situlah..kami akhirnya rapat sehinggalah ke akhir semester dan sampailah ke konvokesyen....

Berkenalan dengan intan dan menjadikannya sahabat adalah satu memori yang sangat indah untuk dikenang. Pelbagai kisah suka dan duka yang kami kongsikan bersama. Kalau nak diceritakan...memang boleh buat satu buku novel la.... Tapiii....saya akui... kadang2 tu ada juga berlaku perselisihan faham antara kami....[bukan namanya manusialahkan kalau kita tidak melakukan kesilapan....hehehe....] tapii pada saya...itu cerita alam remaja...alam budak yang tak matang....alam..ala-ala...suka nak memperasankan diri...[sayalah tu kann....].. alam...suka nak show off kan....padahal tak ada apa2 pun...tapiii...bila di campur..ditolak..dibahagi dan dikuasa duakan.... rasa2nya...semuanya tu sebagai satu pengajaran yang sangat bermakna buat saya dan intan. Kami tinggalkan kisah2 tu di dalam buku tebal yang kalau dijualpun rasanya tak laku kot.... hehehee.... Tapiii....bila dikenang kenangan yang manis tu... memang boleh ketawa sendiri.... best dan rasa mcm nak balik ke zaman tu.... [huhuhuu...rinduuuu sangat.....]. Kami pernah jalan kaki bersama lepas kuliah.... lepas tu masuk shopping mall.... lepas tu ada pulak orang buat promosi gula-gula.... dah ambik gula2 satu bar... kami dapat pulak maggie free...makan berdiri la pulak masa tu sambil ketawa2.... heheee....

Kalau ada masalah...Intan akan menjadi penasihat saya.... pernah ada satu hari tu kucing saya mati kena langgar...soo..makcik ni menangis sampai bengkak2 mata dan tak boleh nak concentrate apa yg lecturer ajar kat depan..padahal duduk di meja paling depan.... lepas tu intan bawa saya pergi ke padang polo.... nasihatkan saya..cool kan saya.... wahhh memang release sangat masa tu... tak cukup dengan tu... kami selalu berinteraksi di dalam phone....[bergayut..macam tak puas je sembang masa jumpa kannn....]..

Satu perkara yang masih saya ingat dan ketika menulis ini saya masih tersenyum....hehehe.... Intan mengajar saya membawa kereta mak dia.... wahhh...masa tu sangat berani betul....macam tak sayang nyawa je masa tu.... hehehehe...sebelah kaki intan ada kat tempat driver...bayangkan.... bila makcik nih tekan je pedal minyak tu...berdesup la kereta tu jalan ntah mana2.... ayoyoyooo...memang tak dapat bayangkanlah ferangai 2 orang minah ni..... lepas tu ketawa2 tak henti2....

Selalunya lepas sahaja balik dari kuliah....[kalau kuliah habis awal la....]...dalam kelas tu dah plan dah...bukan lepas habis class.... hahaha..... ok...mesti singgah ke shopping mall....[sahabat saya nilah yang ambil dan hantar saya setiap kali pergi dan balik kuliah.... terima kasih Intan...sangat terharu bile mengenangkan kenangan kita bersama2 dulu....] ok..sambung balik.... bila dah sampai shopping mall... ada jelah benda yang nak dicuba.... ok..ada satu hari tu..kami2 ni teringin sangat nak makan sushi.... kenapa sushi??? sebab bila dengar je ada rakan2 sekelas yang cakap...sedap sushii.... ok..kalau betul sedap...why not kami2 ni rasa kan..... apa lagii...pg shopping mall...disebabkan nak merasa nih...kami sanggup beli yang ready pack punya....hehehe.....kat tempat parking.... kami sama2 rasa...mak aiiii.... sememangnya lidah kami berdua lidah melayu kan... memang tak boleh la nak masuk sushi2 nih.... kedua2nya termuntah monggek bila rasa je sushi tu.... lepas tu dua2 ketawa...taubat tak nak makan dahhh..... hahaha.....

Ermm..kalau agak2 dah bosan ke..tension ke pasal subject yang memang masa zaman saya tu..satu semester je..ada 8 hingga 10 modul yang nak kena hadap..... memang stress tahap arwahhh......mana dengan assignment....dengan projectnya lagiii....wahhh....memang sangat stress...... masa tu..mulalah dalam otak nak buat hal yang nak menenangkan kepala otak kan.... tahap kenakalan kami ni setakat nak bergambar...nak pergi shopping malll.... nak happy2 ala2 kadar je.... hehehe... soo... satu hari tu dik sebab dah memang stress gile....saya dan intan pergi ke padang polo...... saya pulak masa tu... memang pertama kali menjengah ke sana.... yelah..makcik ni jarang berjalankan.... bila nampak je perkuburan cina dikiri kanan jalan masuk ke taman tu...mulut yang lancang ni pun mula lah menegur...[sebab masa tu nampak lukisan2 kat kubur tu macam cantik2 je semuanya....] berkatalah mulut yang lancang ni...."wahhh..cantiknya lukisan2 ni...."[ada lagi perkataan yang saya sebut...tapii tak sesuai disebarkan disini....hahahaaa] dah ambik gambar...berposing bagai kat taman tu....konon2 memperasankan diri tu study kat oversea la.... hahahaa...sebab view dalam gambar sangat cantik okeh..... balik tu...saya terus demam panas seminggu....hambik kauuu......ayat intan yang masih saya ingat sampai sekarang...bila lalu je kat padang polo atau mana-mana yang ada kubur cina atau tempat pelik sikit...intan mesti cakap kat saya.... "haaa..lia jaga sikit mulut tu...kang salah cakap...intan kacip mulut tu tauuu....." ahahahaa.... saya tahu kenapa intan cakap macam tu....sebab dia tahu kawan dia ni lemah semangat.... dan dia tahu saya demam panas tu macam mana...memang kurus kering betul masa tu....sampaikan intan kata apa tau...."hmmm...kalau intan lelaki...tgk lia..memang tak berselera...." [bayangkanlah kurus saya tu mcm mana.... gamaknya...campak bagi buaya pun...buaya buat tak tahu je....] sebenarnya....saya tahu Intan sayangkan saya..... thank you my dear....

Kalau nak cerita kenangan...memang sampai bila2 pun tak kan habis... apa yang pasti..kenangan itu sangat indah untuk dikenang.... dan buktinya.....apabila saya menulis ini....masih jelas terbayang satu per satu kenangan itu menusuk masuk ke minda saya..sesekali..saya mengesat air mata saya....sob sob sob.... sedih sebab tak mungkin kenangan itu akan dapat diulang semula....tetapi yang pasti...ianya sangat indah untuk dikenang semula.....

Selepas tamat belajar...saya dan intan memilih untuk bekerja... dan kami memilih jalan hidup sendiri namun berbeza tempat dan situasi. Saya akui..Intan lebih banyak pengalaman berbanding saya... dan saya rasa...Intan memang layak untuk lebih mengecapi kejayaan dalam kerjayanya berbanding saya... Namun pada masa dan ketika itu... kami masih berhubung antara satu sama lain. Mungkin di sebabkan masing2 sibuk dengan urusan kerja...maka kami jarang berhubung antara satu sama lain. Saya tak pernah salahkan dia...sebaliknya...kesilapan dan kelalaian itu datangnya dari saya.... saya perlu mengakuinya....tidak berhubung bukan bermakna melupakan... namun..saya senantiasa mendoakan yang terbaik buat sahabat saya....

Di sini dan dikesempatan ini...saya buatkan kad khas untuk sahabat saya ni... Hope sangat intan suka dengan hasil kerja tangan yang tak seberapa ni...














Hopefully intan suka dengan hasil kerja tangan saya nih.....

Sebagai sahabat...sudah pastinya..saya akan mengingatinya...
dan berharap intan pun begitu juga :')


Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

QUILLING BIRTHDAY CARD FOR MY DEAREST SISTER REHAN

Assalammualaikum...salam mahabbah...
Hari ini saya nak sambung share hasil2 kerja tangan saya.
Kali ni saya buatkan khas untuk adik saya rehan.

Jom kenal siapa rehan ni....

Saya mula2 mengenali rehan ni semasa kami sama-sama bertugas di pejabat lama. Sekarang memasing dah bertukar angin ke tpt lain. Sekarang rehan telahpun bergelar "cikgu rehan".... hehehe...

Ok..kalau nak tahu...impression pertama rehan pada saya..."mak aii garangnye kakak nih..." [hehehee...baru kau tahu rehan..... kihkihkih]... masa tu rehan baru je belajar nak handle kerja dia... kebetulan yang mengajar dia tu makcik garang nih.... hmmm... terdiam jugak la si rehan ni.... dan lepas tu macam takut2 nak tegur saya.... tapiii seperti yang saya pernah katakan....saya ni nampak je macam garang....[nampak je ye...] tapii sebenarnya.... baik hati dan lembut orangnya....[masuk bakul angkat sendiri le pulak.... tapiii kalau saya masuk bakul..suami tolong angkatkan...ok jugak kan.....hik hik hik... merepek....]...

Lama kelamaan...kami jadi semakin rapat..[macam kakak dengan adik]. Masih segar dalam ingatan saya dimana...rehan menemani saya ketika mak dan abah mengerjakan Fardhu Haji pada tahun 2007. Lama juga la rehan menemani saya.... rasa terharu pula dengan kebaikkan rehan ni. Almaklumlah..makcik ni tak pernah berpisah dengan maknya...jadinya...setiap kali mak call..mesti menangis punya.... [mengada2 sikit je...hehehe...] sampai terdemam demam lah... demam panas le pulak tu....

Malam tak tido sebab suhu badan tersangat panas...rehan la yang jaga saya.... pagi tu..sebelum rehan pergi kerja...dia lah yang tolong hantarkan saya ke klinik....memang demam panas masa tu sampai hilang2 suara saya dibuatnya.... Syukur ada rehan yang senantiasa bersama saya.

Tak tahulah macam mana nak balas jasa baik rehan pada saya... rasanya tak terbalas dan hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya... Memang saya menganggapnya sebagai adik saya sendiri. Cumanya sekarang...apabila masing2 dah membawa haluan masing2 dik sebab tugasan yang diamanahkan........maka kami kurang berjumpa. Hanya berhubung melalui FB sahaja.

Ada berita yang menggembirakan saya....[sangat happy] apabila rehan akan bertukar ke Ipoh....alhamdulillah..akhirnya apa yang diimpikan oleh rehan dimakbulkan Ilahi... Ermmm... bolehlah saya berjimba2 dengan rehan...sebelum ni rehan ditempatkan di Johor... jauh la pulak kan..sesekali je balik ke Ipoh. Bila balik ke Ipoh tu...saya tak nak mengganggu masa rehan... sebab masa2 itulah dia nak menghabiskan masanya dengan orang2 yang lebih memerlukan dia.....soo..lepas ni...tak ada alasan la utk saya keluar dgn rehan....

Adik saya ni memang tak pernah lupa berikan saya kad.... rehan je yang tahu... saya suka "lembu"... hehehe....[sekarang satu alam dah tahu la kan...] kenapa lembu ekk...??? Itulah soalan rehan pada saya masa mula2 dia tahu saya sukakan lembu utk hiasan.... Saya jelaskan padanya...lembu ni seekor binatang yang unik... dan sangat comel... bila saya tengok je majalah decoration... ada je hiasan yang berbentuk lembu....ianya nampak sangat inggeris dan unik.... soo..saya sedikit demi sedikit mengumpul barangan dekorasi yang berbentuk lembu....Jadiii... dik kerana kesukaan saya ni...setiap kali rehan bagi kad kepada saya... mestilah wajibkan..kad tu ada gambar lembu..... sangat comelllll.... [ada masa nanti saya sharekan kad yang rehan bagi pada saya....masih tersimpan rapi...almaklumlah...makcik ni juga mmg sangat cermat menyimpan apa jua barangan yang diberikan kepadanya....hehehe...saya la tu.....]

Thank you rehan.... love uuuuuuu......

So..bersempena dengan birthday rehan...saya buatkan kad istimewa untuknya..kalau boleh masa raya hari tu memang nak buatkan kad raya untuknya...tapi apa kan daya.... masa sangat mencemburui saya....[cewahhh....]... tak sempat nak siapkan...so...saya ambil jalan mudah... saya akan berikan kad pada hari jadi rehan.... hope sangat rehan tak berkecil hati dengan makcik sorang nih yee...dan hope sangat rehan suka menerima kad yang simple dari saya....







Happy birthday rehan....
Lebiuuuu soooo muchiiii....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Monday, December 24, 2012

QUILLING BIRTHDAY CARD FOR MY BEST FRIEND - ERYN

Entry kali ni...masih lagiii dengan hasil kerja tangan saya. Tapi kali ni saya buatkan kad ni khas untuk office mate saya...azrin..merangkap sahabat saya jugeee.... kami memang gila2 sikit... kiranya ni sahabat bertepuk bertampar dan lempang jugaklah.... hahaha...

Memula kenal eryn ni...nampak mcm serius sangat.... tapii rupanya dia ni jenis gila2 jugak... [sama mcm sayalah..org akan tgk...alamak mcm sombong je minah ni....soo..tak kenal maka tak cinta...wahhhhh gituuu....]..memang boleh masuk lah..orang kata sekepala.... boleh berkongsi cerita suka dan duka bersama...tapii selalunya kalau kami2 [geng] ni dapat berjumpa dan berkumpul [walaupun satu jabatan..tapii selalunya sibuk dengan tugasan memasing....] memang riuh rendah lah.... selalunya kami2 ni membiasakan diri memasing sebagai makciks.... hehehee... disebabkan masing2 sibuk dgn tugasan...kalau ada berita terkini hiburan sensasi...selalunya whatsapp je... sampai ke malam... mmg terbaik lahkan... kadang2 sampai ketawa sensorang mengadap hp..sampai suami pun naik pelik.... tapii dia tahu saya berwhatsapp dengan siapa....hehehe...

Selain suka bercerita between kami.... disebabkan makcik ni tinggi kurus [walau dah anak 2 uollss]... soo..setiap kali makcik ni mengenakan skirt/dress labuh... memang nampak cantik sangat...soo....makcik ni selalulah jadi model kami.... mmg jeles tauuu sebab saya ni ketot.... sebab makcik ni pakai skirt / dress mmg kena je dgn gayanya.... yang penting sangat cantik.... [kalau lah makcik ni baca.... perasan habis nih..... hehehehe....]...

Lagi satu...kami2 ni jenis suka komen tu seikhlas hati [nasib la kan....hehehe]...kalau burukss tu...akan terus je la cakap...."ermmm...rasa mcm ada tak kena".... [kan best macam tu....] tak perlu nak berpura2 antara satu sama lain... selalunya..kalau nak bergosip ke..nak shopping sesama ke...mesti hari jumaat...sebab rehatnya panjang kan.... soo..masa tulah makcik2 ni nak melepak ke..nak bershopping ke.... nak bergosip ke..nak meluahkan apa yang terpendam ke...selalunya hari jumaat.... [pasti menjadi kenangan yang sangat indah......]

So...bersempena dengan birthday makcik ni... saya buatkan kad untuknya. Hope makcik suka dengan hasil kerja tangan saya ni..... thanks for being my bestfriend ;))



Simple kad for my bestfriend







Harus ada lukisan kan....dan tulisan yang hemhemhem sangat tuuuu....ahahahaaa....

Harap makcik sukaaa dan happy dapat kad ni.....walau tak la seberapa kan...janji...saya buat dengan kasih sayang.....hehehe....



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

MOOD MASAK SUDAH DATANG!!!!

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.... Jom mulakan hari2 kita dengan senyuman yang sangat indah. Tak mahu masam2 muka ya... nanti cepat berkedut dah nampak tak cantik...hihihii...[merepek sekejap]..

Ok..nak cerita sikit pasal mood saya yang terbaik sejak akhir2 ni... SUKA MEMASAK.... [mesti mak terkejut tgk anak dia ni tetiba je rajin ke dapur....hahahaa]. Sebenarnya..bukan tak pandai nak masak...cumanya penyakit M tu melebihi dari skill yang ada...

Mulanya.....saya bukak FB tiba-tiba terbaca page Nina Masterchef musim kedua post hidangan nya yang sangat simple dan mudah untuk disediakan...iaitu Bakul kentang sarapan pagi. So.. dengan semangatnya..saya pun baca dan memahami lah bahan2 yg simple tu. Petang tu...saya tengok tak ada kuih muih utk minum petang untuk anak2 saudara saya... [setiap hari akan ada...tapii..kena pulak hari tu tak ada.....grrrr...] saya pun dengan penuh rajin lagii yakinnya... mengeladah peti sejuk mak... macam2 saya jumpa utk saya sediakan bakul kentang minuman petang saya.... hehehe...

Operasi dimulakan...... oven yang dah lama tidak digunakan....di keluarkan....dan dipanaskan....

Dengan penuh confident je saya parut ubi kentang..sampailah ke pukul telur dan bahan2 yang saya campak2 je dalam adunan tu...[tgk apa yg ada...masih memastikan yang ianya berkhasiat]...sehinggalah membuat bentuk bakul di acuan loyang yang sedia ada....meletakkan bancuhan telor.... taraaa... siap dibakar...

Setelah dibakar.... saya kena test dulu....walamak.... sangat sedappp okeh... tak yakin lah..takut2 perasan sendiri...suruh pulak anak saudara saya yang sulung yg memang pakar merasa nih...ican kata....owh..sedap..sedap.... [kembang bermangkuk2 lah saya kannn]....dan...bila dihidangkan..... habissss..... anak2 saudara saya siap cakap...
 
 "acuuuu...nanti buat lagiii tauuuu...." 
hahaha.. berbangga sekejap... 
lepas tu dengar suara2 dibelakang....
 "orang yang "rajin" memasak...sekali sekala dia masak..memang la sedap....."
 owwhhh...mak perli saya....ehhh takkk mak puji saya tuuu...... hahaha... tapiii yang penting ada perkataan "sedap" tu....

Nanti saya akan bgtahu resepi yang mudah ini dengan gambarnya sekali... In shaa Allah... :))) 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

QUILLING CARD FOR PRACTICAL STUDENT - WANI

Saya nak share hasil quilling card saya yang saya buat khas untuk student practical.

Jom tengok kad yang saya hasilkan...



alamak....dah terpenyek2 sikit....huhuhu...







Walaupun dah ketandusan idea...tapi sedaya upaya jugaklah menggunakan pembantu yang senantiasa membantu iaitu en google.....hehehe....







Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

CONGRATULATION QUILLING CARD

Kad Quilling ini saya buat khas untuk dua orang adik / sahabat saya yang akan bertukar ke tempat yang berhampiran dengan kediaman mereka.

Sedih la jugak kerana terpaksa berjauhan dengan 2 orang ini. Azira dan Salina.

Azira dah macam adik sendiri... even masa dia bertunang..saya jadi pengapit bidan terjun kepada zira ni... haisshhhh....bila ingatkan balik rasa macam...alamakk..layak ke pun.... hehehe... dah tu pulak... masa zira bersanding....dia dah siap chopppp saya setahun....sooo... mmg kena jadi pengapit....masa tu... hamboiii..makcik ni pun....bukan main lagi lah menjadi pengapitnya.... hehehee.... kedua2 belah pihak le pulak tuhh.... siap jadi penasihat tak rasmi....segala tipss nasihat semua bagai la diturunkan...ala-ala pakar tak bertauliah la pulakss.... hehehe... apa2 pun sebenarnya banyak kenangan yang indah bersama zira nih.... dia ni seorang yang sangat lemah lembut...dari dia single..sampai dah kawin...sampai la dah zira dapat baby yang comel..hasif..... memang tersangat rapat..mcm adik dan kakak....sampai ke saat akhir tu... mmg menangis la jugak walaupun dah cuba tahan dari menangis depan dia.... sob sob sob.... apa2 pun.....doa yang terbaik untuk zira..... will miss u la zira.... :'(

Kad untuk Azira









Tulisan yang hemhemhemmmm sangat....ahahahaaa...


Salina pulak adalah dari unit yang berlainan...kami selalu berjumpa di surau. Kalau berjumpa tu...ada jelah cerita yang nak di story morrykan... hehehe... kadang2 tu gelak bagai tak ingat dunia... mesti ada cerita..tak pernah tak ada....kecoh je lah makcik2 ni dalam surau tu.....sambil bercerita sambil ketawa...wahhh...sangat best... memang jenis sekepala...main cakap lepas je... tapii yang pasti tak adalah nak terasa2 ni...sebab kami2 ni bukan jenis wanita yang mengada2..[hamboih...lancang betul la tangan ni menaip....hehehee...] disebabkan itulah..kami menjadi semakin rapat. Seronok sangat dapat kenal dengan ina.. dia seorang yang simple...dan sangat baikk.... So.. saya ambil kesempatan ini membuatkan ina sekeping card yang tak lah de boomm sangatkan..tapii hope sangat2 ina happy menerima kad yang simple ini.

Kad khas untuk Salina









Untuk dua orang budak comel ini... semoga berjaya k.... doa yang terbaik senantiasa mengiringi perjalanan zira dan ina... will miss both of you soo much....;p





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

AIDILADHA QUILLING CARD

Assalammualaikum dan salam ceria semua....

Rasanya dah lama dah tak post pasal hasil2 kreativiti sendiri di blog ni. Sebenarnya.....saya masih teruja membuat kad2 ini untuk sahabat-sahabat semua. 

Bersempena dengan hari raya aidiladha yang lepas... saya berkesempatan membuat sekeping kad khas untuk kak lily [rakan sekerja saya]...kad sebagai kenangan oleh kerana kad hari raya aidilfitri saya tak sempat nak buat untuk semua... jadi terpaksalah memilih hari2 yang istimewa untuk dikongsikan hasil kerja tangan saya nih.... lagipun masa terlalu mencemburui saya...hope kak lily gembira menerima kad yang tak seberapa dari saya... :))))

Kad hari raya aidiladha untuk kak Lily








Kalau hari raya je mesti nak buat ketupat kannn.....apa nak buat...tu je yang saya tahu setakat ini.....lepas ni nak try belajar buat yang lain pulakkk.....yang penting kena rajin belajar lahh....hehehe...

Hmmm...sebenarnya kak lily nilah yang bagi saya pavlova dan kek indulgence... dalam post sebelum ini. Kad yang sangat sederhana...dibalas dengan 2 kek yang sangat sedap..really appreciate it.... ;))



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Thursday, December 20, 2012

JAGA BUDI BAHASA DAN ADAB SOPAN

Assalammualaikum dan salam kasih sayang......salam penuh ukhwah.
Jom kita mulai hari kita dengan kata-kata di bawah ini...

Kecantikan hati, tutur kata dan budi adalah kecantikan manusia yang paling indah
yang paling sukar dihampiri selagi dunia fana ini masih terbit pergolakan untuk menakluki bumi Allah

- Laman Nurani -

Pentingnya budi bahasa dalam kehidupan seharian kita. Adab-adab semasa menuturkan perbicaraan itu juga penting kerana..apa yang terkeluar dari mulut kita...perkataan kita...tingkah laku kita...itulah yang akan dinilai oleh orang terhadap kita. Saya mengakui..saya bukanlah manusia yang sempurna. Dan kita perlu akur...kerana tiada manusia yang sempurna di dunia ini melainkan Allah. Namun.. sedikit sebanyak...kita boleh memperbaiki diri untuk ke arah yang lebih baik.

Ada sebilangannya...kesalahan orang lain dia nampak..tetapi...salah sendiri dia tak nampak...[rasa mcm nak je letakkan cermin besar kat depan dia]. Ada juga yang langsung tidak reti menggunakan budi bahasa dan adab sopan yang dianugerahkan oleh yang Maha Esa kepadanya. Setiap makhluk di muka bumi ini dianugerahkan dengan adab dan budi pekerti yang mulia. Janganlah kita sia-siakan disetiap anugerah yang Allah kurniakan kepada kita. Sebelum kita nak menilai orang, kita renung diri kita dahulu. Nak menilai orang tu tak salah.......tapiiii bukan menilai dengan mengata atau mencebik bibir apabila melihat dia.. tetapi......menilailah dari dalaman diri sambil berdoa semoga dia menjadi lebih baik dari kita bukan mendoakan yang buruk untuk dia.

Tahukah anda semua...apabila seseorang itu mendoakan kebaikkan kepada orang lain tanpa orang itu mengetahuinya...Allah akan makbulkan doa kita dan kita akan mendapat pahala yang tidak terhingga.

Jika kita terlalu mencari keburukkan atau kesalahan orang lain terhadap kita......pastinya orang itu tidak akan nampak apa kebaikkan2 yang pernah dia lakukan kepada kita malah pandangan kita pada dia akan senantiasa ada yang tak kena........serba tak kenalah dari segala sudut dan pandangan kita......

Positifkanlah diri dan cuba menerima mereka itu seadanya. Kerana, ianya sedikit sebanyak..boleh membantu kita mengawal hati dan perasaan kita serta riak di wajah kita agar orang lain juga tidak perasan yang kita sedang memandang serong padanya...... kadang2 sebenarnya....jika kita terlampau mencari kesalahan orang terhadap kita....... kemungkinan besar....ianya akan teserlah di wajah kita.......jadi....kawal lah hati dan perasaan kita untuk senantiasa menjaga hati dari sifat membenci dan iri hati.

Sejujurnya....tidak semua orang akan sukakan kita. Itulah hakikat yang harus kita terima.

"Contohilah Hamka... orang bertanya kepadanya... kenapa beliau sanggup menerima lantikan sebagai imam solat jenazah Sukarno sedangkan dia pernah menyeksa Hamka di dalam penjara dan bermacam2 lagi yang dilakukan... Hamka menjawab ringkas.... perkara pertama: Kalau orang buat jahat pada kita..dan dibalas pula dengan kejahatan...itu perkara biasa.. perkara kedua: Jika orang membuat kebaikkan kepada kita...tetapi di balas pula dengan kebaikkan..itu juga perkara biasa. perkara ke tiga: jika orang membuat kebaikkan tetapi dibalas pula dengan kejahatan...itu juga perkara biasa dan perkara ke empat: jika orang membuat kejahatan kepada kita..tetapi dibalas dengan kebaikkan... itu sangat luar biasa... Jadi amalkanlah perkara ke empat itu supaya hati kita tidak rosak kerananya. Jadi saya nak awak fikirkan kata-kata ini... "
Jika kita dibenci....di kata dengan bermacam2 perkara.....semua perkara yang kita lakukan...semuanya tak betul dimata mereka..... kita cuba ingin berdamping semula memulihkan keadaan tetapi dianggap lain oleh mereka.... kita mencari....dimana salah kita.....mungkin kalau ada....kenapa mereka masih tidak memberi ruang dan peluang kepada kita untuk memulihkan kembali keadaan itu...

Itulah sebenarnya sifat manusia........kerana kita memiliki apa yang mereka tiada.....

Jika kita senantiasa bersyukur dan redha dengan apa sahaja yang Allah kurniakan kepada kita dan kemudian kita tidak riak dan bangga dengan apa yang kita miliki.....sepastinya Allah akan melipatgandakan kesyukuran kita tu dengan bermacam cara. Dia berikan kita kebahagiaan dan kegembiraan dalam berkasih sayang... yang penting...kita kena jaga hati kita kerana Allah...Allah lebih mengetahui segalanya berbanding mereka.

Biarlah orang buat kita..... jangan kita buat orang.... jangan belajar benda yang buruk dari orang.... belajar benda dan perkara yang baik.......

Kita boleh cuba pulihkan keadaan dengan berdiam.....kerana..... kita bukan siapa2 dimata mereka......berdoalah....agar Allah berikan hidayah kepada mereka....selagi hati kita tulus dan ikhlas mahukan kebaikkan......InshaaAllah...kebaikkan lah yang akan diperolehi....yakinilah dengan janji2 Allah...DIA tidak akan menguji manusia melainkan DIA tahu kemampuan hamba2Nya.....

Jagalah budi bahasa dan adab sopan kita jika kita berhadapan dengan sesiapa sahaja. Even kalau dengan binatang sekalipun kerana...percaya atau tidak...binatang ini tidak akan bertindak melulu jika kita tak usik dia...sama juga konsepnya dengan manusia yang penuh dengan emosi ini..

Betul... kita boleh buat apa yang kita suka... "suka hati itik serati aku lah nak kata apa..nak buat apa...ko susah hati apa pasal...."

Sebenarnya... dia salah..sebab...dia berkawan dengan makhluk yang bernama manusia.....apa gunanya kita berkawan dan mengenali jika kita tidak pandai nak menjaga tutur kata kita sehingga ada ketika ianya menyinggung perasan orang lain yang mengenalinya...walaupun dia tak tuju pun pada orang itu... tapiii... dari situ orang dah tahu awak tu macam mana.... kalau rupa cantik tapii budi bahasa "kosong"... anda tetap nampak "kosong...kosong...kosong...." [najwa latif.....hehehee...].

Semoga saya dapat audit diri saya untuk menjadi yang terbaik. Saya menulis untuk mengingati diri saya juga supaya saya tidak tergolong dalam golongan hati2 mereka yang sebegitu. Memperbaiki diri ke arah yang lebih baik...itu satu keperluan... tetapi...jika ada yang membaca dan mencebirkan bibir menganggap saya ni konon2 nak jadi pakar motivasi...itu satu kemungkinan..dan saya pohon... jika tak suka..jangan baca..dan biarkan saya dengan cara saya....jika ianya salah..tegur lah saya dengan cara yang berhemah....jika tak suka... jgn tunjuk kepada saya yang anda tak suka..sebab saya ni cepat tahu kalau orang tak sukakan saya..... dan kalau saya ada melakukan kesalahan...maafkan saya seadanya saya....

Salam sayang...semoga hari2 kita menjadi semakin indah... ;)))







#coretanmengomeldarisaya =))))








Tuesday, December 18, 2012

WALIMATULURUS SEPUPU

Assalammualaikum dan salam ceria..salam kasih sayang...

Cerita pasal walimatulurus ni masih berterusan di cuti persekolahan ni....tambahan pula sepupu rapat saya yang akan melangsungkan perkahwinan itu. Dulu dia ni kecik2 tak geng dengan kami2 ni.. Tapi bila dah besar tu... terus jadi geng dah macam sebaya. Jenis yang tahan bergurau... kawan bertepuk bertampar dan lempang... Almaklumlah...saya dan adik beradik saya ni jenis gurau yang main cakap lepas je... tapii setakat disitu je la kan..kalau nak terasa2 tu..sila balik rumah duduk bawah katil je la ekk..jangan nak bercampur orang kalau terasa hati tu kecil sebesar kuman.... [apa pulak la yang saya merepek nih]. Tapiii betul la... sebab dah kerabatnya memang jenis main cakap ikut sedap mulut tok nenek burung je.... jadinya...ada juga diantara yang tak tahan bergurau tu akan cepat terasa hati... tak semua la....kalau nama je sepupu sepapat belah emak saya....rasanya semuanya ok kot...dari yang tua sampai la ke muda.... kalau berjumpa tu sangatlah meriahnya...hehehe...

Barakallah wahai pengantin baru..semoga bercinta hingga ke syurga.



Majlis persandingan di belah pihak pengantin perempuan.



teringin jugak kannn.... hehehe



sedara mara..sepupu sepapat...

Gambar kat belah pengantin perempuan memang tak banyak. Kebetulan saya, emak dan en suami nak balik awal sebab ada barang yang nak di beli. So...kami terpaksa meninggalkan majlis sedikit awal dari sedara mara yang lain.

Gambar di bawah ni...gambar Majlis Persandingan di rumah sepupu saya...





Masa ni pengantin diiringi oleh pesilat2 yang mana sebelum 2 orang pengantin ni menjamu selera... diadakan persembahan silat oleh pesilat2 ni... gambar tak ambil sebab excited sangat tengok mereka bersilat menggunakan parang dan kayu.... huisshhh...hebat sangat...sampai sepupu saya ni mengurut dada la.... ahahaaa....



KAMI...sebelum ke rumah sepupu saya.... kakak2 saya mengenakan baju dari pereka terkenal...Jovian Mandagie... uwaaaa.... saya..... baju Jovian yang saya nak tu dah habis stockk.....huhuhuhuuu...



kan...suka sangat berposing..... hehehe....ala ala je laaa...









lagii dan lagiii.... memang kaki posing okeh... soo..kalau tak suka nak tengok jangan nak tengok sangat lah...hehehe



kami rasmikan dulu pelamin tu...hahaha...





perihal anak2 sedaraku yang domeiii.... ;)))





Itu je sedikit sebanyak yang dapat saya sharekan disini... ;)))
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))