Friday, October 28, 2016

TERKENA GASTRIC LAGI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Salam jumuah mubarakah..... hari ni cuaca hujan di tempat kerja saya......nyaman dan damai.....hati ada rasa sayu namun...tetap bersyukur dengan hujan rahmat yang Allah turunkan untuk sekalian makhluk.....semoga hujan rahmat ini memberi manfaat kepada sekalian alam......

Alhamdulillah.... kerana Allah sayang....DIA bagi sakit kepada saya. Positifkan diri.....selama ni Allah bagi nikmat sihat......sekarang Allah hadiahkan dengan sakit sebagai jentikan kasih sayangNya pada hambaNya yang hina ini.....ada hikmahnya yang tidak terhingga......kerana ini...saya perlu berhati2 menjaga waktu pemakanan saya...

Dah bertahun tahun saya tak kena gastric.... tetiba Ahad lepas...penyakit tu datang balik menjengah saya.... rindu sangat gamaknya.....hahaha....

Agak teruk jugaklah dia melepaskan rindu pada saya..... rasa berputar seluruh alam... sebenarnya...Peyakit ni memang dah ada......tapiiiii dah lama tak kena.........masa saya kena tu.......saya masih bekerja di syarikat swasta...........masa tu memang tak sempat nak makan pun sebab agak sibuk uruskan itu ini......... kadang2 ambik lunch pun pukul 3.00 / 4.00 ptg..... salah sendiri jugak sebab tak aware dengan benda2 penting macam tu..... bila diingat2 balik....patutlah dulu kurus.....ahahahaa..... ehhh tapi sekarang tak kurus pun kenaaa......Masa kena tu memang agak teruk jugaklah.... dannnn...banyak kali kena pulak tu....

Tapiiii banyak kali yang berlaku tu sebelum kawin....lebih2 masa dekat2 nak kawin....sibuk dgn kerja lagiii dan sibuk dengan persiapan kawin lagi....memang masa tu kelam kabut dibuatnya.....

Dah 8 tahun kawin.... ni baru kena balik....memang kerisauan sungguh tgk muka suami.....hehehehee.... tak berhenti henti ajak pg hospital....kemain nak ke hospital terus.,..... bukan nak bawak ke klinik....sabar je lah.....ahahaa...

Kena pada hari Ahad [23.10.2016]..... kebetulan malam tu tak ambik dinner.....dan hari Ahad tu ambik lunch lambat....dalam pukul 2.30pm baru lunch.... kemain pulak masa lunch tu....berselera sangat saya makan..... sekali dalam pkl 4.30pm.... habis terkeluar balik semua....

Kalau ingatkan balik...rasa cuak jugak lah.... takut kena serangan jantung ke apa...sebab berpeluh satu badan macam mandi pulak.... suami saya dah risau macam hapa je....dia tahu nak bawak saya ke hospital je....ye lah...itulah tempat yang boleh menyelamatkan pesakit....hehehe...

Saya mintak dia ambik kan saya gula2....nasib memang kat rumah sentiasa ada.....[sebab saya takut saya hypo....sebab tekak saya rasa kering.....bibir semua kering....] sambil tu suami picit telapak kaki saya utk redakan pening kepala saya....dia tak picit kepala tauuuuu..dia picit telapak kaki saya.....[dia pernah belajar benda apa ntah terms dia tu......] memang berkesan..... dalam beberapa minit lepas tu...utk kali kedua....semua terkeluar lagi... baru rasa lega....saya jeram kepala... kaki dan tangan.....rasa selesa dari tadi...dan tak berpeluh dah......alhamdulillah..

Malam tu...dah rasa ok sangat dari siang.....makan porridge dan minum air 100 plus..... rasa lega....baru boleh sembang2 dan gelak2 dengan suami....hehehe...

But still....beberapa hari ni....kena ambik breakfast yang memang bukan rutin harian saya.....saya tak ambik breakfast sebelum ni....tapiii beberapa hari ni.....kalau perut kosong je.....mesti kepala saya berpusing2.... bukan sikit2 punya pusing.....perut masuk angin.

Saya tak ke klinik pun...sebab tahu....memang terkena gastrik..... mmg pernah berlaku sebelum ni...walaupun dah lama...tapiii..... ni lah rasanya dulu pun..... cumanya...dulu kerap berlaku.....harap sekarang tak lah kerap.....huhuhu....seksa pulak rasanya bila dah berumur penyakit tu datang balik......

Memula ambik breakfast.... memang perut saya memulas macam hapa je.... sebab terkejut kot...pepagi perut kosong minta diisi.... benda yang bukan rutin.....awal pagi dah makan....harus lah perut pun terkejut....memang boleh dengar perut saya berbunyi2 masa nak proses makanan tu...... sakitnya....tuhan je yang tahuu..... dah 5 hari ni....dia dah ok..... pagiii...kena makan....selang 2 jam....makan lagiii..... [rutin ni memang Dr pernah ajar saya dulu.....dan alhamdulillah.....saya pulih sepenuhnya masa tu lah.......hehehe...sampaikan dalam hand bag pun ada biskut.....sebab memang tak boleh bagi perut kosong.....kalau kosong sikit...dia punya angin...berpusing2 dalam perut maca puting beliung.......uwaaaaa....]

Alhamdulillah.... sekarang ni.......pepagi lagiiii...dalam kete on the way nak ke tempat kerja.....saya dah makan roti....kebetulannya pulak....dalam 3 minggu ni...en suami saya hantar dan ambik saya.....[kete satu lagi dah dijual....dan kebetulan pulak....ada kerja2 pemasangan kat my baiti jannati...so..suami kena ulang alik buka dan kunci my baiti jannati utk kerja2 tu.....so...3 minggu ni agak sibuk sikit]

Perlahan2....ikut step pemakanan yang betul.....perut dah ok banyakkk.....

Saya amalkan minum vitagen 
Roti sentiasa ada dekat saya....selang 2 jam... [perut automatik akan rasa beragin minta diisi...]
Dah tak ambik kafein untuk beberapa hari ni...[uwaaa....kegemaran tuu...]
saya gantikan dengan horlick..... [bijirin horlick dan minuman horlick]
banyakkan makan sayuran dan buah buahan...
minum air masak bebanyak....[walaupun sebenarnya...saya tak suka air kosong]

Setakat ni....itu yang saya amalkan...dan hari ke 5 ni...perut dah sangat2 ok.....alhamdulillah.
Harap dapat sembuh sepenuhnya..... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =))




Wednesday, October 12, 2016

TEMPAHAN QUILLING CARD - LOTS OF LOVE

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni masih jugak dengan entry tempahan kad quilling saya.

Kad permintaan dari customer
Masih memberi contoh kad yang di kehendaki.

Permintaannya kali ni...customer nak kan kad yang banyak love love love...hehehe...
Melalui gambar yang di beri...saya sedaya upaya cuba memenuhi permintaannya...nak kata akan sama 100% tu bukan jaminan saya..... hampir2 sama atau seakan akan sama tu mungkin....hehehe...

Jom tengok hasilnya.



Disebabkan customer nak kan kad yang color grey.....saya terpaksa guna kad yang agak glossy.... sebab A4 paper color grey [biasa] yang agak tebal...saya tak jumpa.....yang ada kad/paper macam tu je....sorry sangat sangat....sebab kalau print.....nak nak pulak guna printer pun printer cap ayam........ memang akan jadi macam tu....huhuhu.... nasiblah customer memahami dan tak kisah katanya.......fuhhh lega kakak.....hehehe....

Saya pun silap....sebab sepatutnya untuk color2 yang terang gitu....saya kena suggest kat customer untuk guna background paper color putih....baru lebih teserlah.....[tapiiii color ni pun cantik jugekkkk.....hehehe] tak pe lah.....semua ni boleh jadi pengajaran...... kesilapan yang tidak disengajakan....atau bodek en suami beli printer yang laserjet punya......yang ada tu printer zaman tok kadok...ehhh...tapiii banyak jugak berbakti pada kakak ok...hehehe...



Inilah hasil love love nya....banyak love disitu....gigih kakak mengira love...hehehee....


Terima kasih customer....=))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Tuesday, October 11, 2016

TEMPAHAN QUILLING CARD - CARTOON / DOLL

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak share tentang tempahan kad quilling.
Kali ni memenuhi permintaan customer untuk buat cartoon/doll.
Siap bagi contoh gambar kad dan nak macam kad contoh tu.....
 [kredit to: Pinterest - paper - dolls]

Honestly, memang tak reti nak buat...tapiiii selalu cabar diri sendiri.....kalau tak cuba tak tahu.
Dengan contoh yang di beri dan seperti yang dikehendaki oleh customer, akhirnya berjaya jugak siapkan kad tersebut.

Jom tengok hasilnya...



Inilah hasil kad permintaan customer saya.
Mengikut contoh gambar yang diberi.....tapiiii saya tambahkan ribbon di bahagian pemeggang tali balloon tu....tak de la nampak janggal sangat....tangan jauh dari tali....hehehe...



Part yang paling susah untuk saya kat doll nih ialah...di bahagian rambut dia tu..... yang berjuntai juntai tu.....
ambik masa jugak saya nak belit2kan rambut tu....ahahaha.....
cuba punya cuba.....akhirnya jadi lah jugakkk......walaupun tak la perfect sangat.....hehe



Atas permintaan customer, katanya nak kad color pink.
So...nak sesuaikan dengan color pink tu.... utk quilling doll tu saya sesuaikan dengan color dark purple.

Dan....kad ni katanya untuk anak sedaranya......
Harap customer berpuas hati..... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Monday, October 10, 2016

SALAM TAKZIAH BUAT KAK LINDA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Beberapa minggu tak menulis....hari ni tetiba up entry berita sedih.

Sebelum sebelum ni pernah saya katakan....tahun ni adalah tahun ujian buat kami sekeluarga. Macam2 ujian yang Allah berikan....namun....harus positif...kerana dalam ujian...ada kebaikkan2 dariNya...yakin yakin dan terus yakin....senantiasa bersangka baik dengan takdir Ilahi.....InshaaAllah....


5 Oktober 2016 - Rabu
Jam 4.00 petang.


Lately ni agak jarang saya buka fb...lebih kepada Instagram tapiii tak la macam addicted sangat nak tgk sampai 24 jam....cuma sesekali......lagipun....sekarang ni agak sibuk dengan kerja + tempahan quilling dan cookies.

Sekali sekali buka fb....terlihat ada post dari abang assim (arwah) tapiii tulisan bahasa arab. Memang abang Assim jarang2 sekali post apa2 pun kat fb dia..... so...saya agak2 masa tu...mungkin adalah sahabatnya yang menyapanya di wall fb sebab jarang bersiaran kan.... ok...masa tu scroll je lah....idak le menyibuk buka wall dia....

Lepas maghrib...terima pangilan daripada kak mira [kakak angkat saya aka ex boss saya yang dah macam kakak sendiri] Pun...sebenarnya kak mira ni jarang call selalu wasap je..... dalam hati dah terdetik...ni mesti ada yang tak kena..... sekali...kak mira kata...

"kak mira ada berita buruk nak bgtahu kat lia......" terus menyirap darah......takut nak dengar berita buruk tu....

"abang assim...suami kak linda dah meninggal dunia pukul 4.00 petang tadi....."

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

Lepas habis bercakap dengan kak mira....dah tahu bila dan dimana jenazah akan dikebumikan.....terus termenung seketika.....suami yang kebetulan ada kat sebelah bertanya...terus tersedar balik....dan bgtahu kat dia perkhabaran yang sedih tu....

Saya terus bukak wall abang assim......Allahuakhbar..... pukul 12.30 tgh hari....arwah ada post mengenai event yang akan diadakan di Islamic Art Museum [yang dibawah selenggaraan arwah].....dan pukul 4.00 petang.....sahabat2nya post kat wall arwah mengenai kematiannya.......Allah Allah...
Abang Assim meninggal kerana serangan jantung. Pembuluh darahnya pecah.....Allahu Akhbar...

Hati terus berdetak detik......nak call kak linda ke tak nak....macam2 yang saya fikirkan....at last...saya tak call [sebenarnya.....hati meronta2 nak call kak linda.....tapiiii saya terpaksa faham....sebenarnya..banyak urusan2 yang perlu kak linda settle memandangkan abang Assim adalah warganegara Jordan.... maka...keluarga perlu berurusan dengan kedutaan Jordan terlebih dahulu sebelum mendapat kebenaran kebumi disini....] hanya berdoa agar Allah memudahkan urusan kak linda sekeluarga dan memberi kekuatan kepadanya untuk menghadapi ujian hebat ni......naluri wanita saya terus menangis dan sedih mengenangkan kak linda...

Saya terus mengira waktu....agak2 jenazah sampai pukul berapa [jenazah meninggal di Hospital Tawakkal KL....dan jenazah akan di kebumikan di Ipoh, berdekatan dengan rumah ayah kak linda].....sampailah bila bangun je subuh tu...terus call kak mira..... tapiii tak berjawab.....terus message.... masih tak berjawab.... Dalam pukul 7.30 pagi macam tu....kak mira call balik kata jenazah dah selamat dikebumikan sejurus selepas solat subuh tadi...

Kami terus ke rumah ayah kak linda...... dari kejauhan dah nampak kak linda [bertelekung] sedang berdakapan dengan sorang makcik...mungkin jiran yang datang berziarah.....masa sampai tu....kak linda dah nampak saya dan suami....dari jauh lagiii kak linda dah menangis dan datang pada saya dan kami berpelukkan......rindu.....sedih.....semuanya ada bercampur campur.....

"Lia....abang assim dah tak de lia......abang assim dah tinggalkan kak linda......" itulah ungkapan kak linda dalam sendu....Allah....

Bertahun tak jumpa kakak saya tu.....atas alasan kesibukkan kami yang membataskan kami untuk berjumpa......dan hari ni....saya jumpa kak linda dengan melihat kesedihannya.....Ya Allah.....

Saya tahu kak linda saya kuat.....saya tahu dia wanita yang hebat yang diujiNya dengan pelbagai jenis ujian demi ujian......air mata gugur juga......Allahuakhbar.....ketika ni pun saya masih bersedih.....

Setiap orang ada bahagian ujianNya...bahagian saya tak tahu lagi......

Hari ni saya masih teringatkan kak linda......rasa nak duduk dengan dia setiap waktu dan saat......nak pujuk dia....nak redakan hati dia....tapiii saya sendiri tak kuat.......
Saya nak bagi kak linda ruang dan masa untuk beliau reda.....saya faham perasaan dia....saya cukup faham...

Allah mengambil hambaNya yang DIA sayang......arwah abang assim seorang yang sangat2 soft spoken....

Pertama kali kak linda jumpa arwah abang assim...saya yang teman kak linda....sweet sangat sebab dua2nya sangat2 soft spoken.....memang sesuai berdua.... jodoh mereka kuat. Akhirnya....kak linda tetap memilih abang Assim untuk menjadi pasangan hidupnya....seorang warga Jordan yang menghabiskan masternya disini dan bertugas juga disini......

Kenangan demi kenangan hadir dalam fikiran...semuanya mengenai kak linda.....

Kalau dahulu... kak linda menjaga mak nya yang lumpuh keseluruhan badan ..... beberapa tahun selepas berkahwin kak linda kehilangan ibundanya yang tersayang.....kali ni Allah uji kak linda lagi....kehilangan insan yang paling dicintainya.....

Moga Allah memberi kekuatan, ketenangan dan kesabaran yang tinggi kepada kak linda. Doa saya senantiasa mengiringi perjalanan kak linda.

Memandangkan kak linda dah mengambil keputusan untuk tinggal di Ipoh..... InshaaAllah...saya akan luangkan masa masa saya untuk berjumpa dengan kak linda.....

Untuk arwah abang Assim Qisho... Moga rohnya ditempatkan dikalangan hamba2Nya yang beriman. Semoga arwah di tempatkan di taman taman syurgaNya....kerana itulah tempat yang selayak untuknya...... Insan yang selama hidupnya sangat low profile....sangat humble....sangat cool dan sangat penyayang. Walaupun saya mengenali arwah melalui kak linda.... namun....saya sangat selesa dengan arwah yang mudah tersenyum dan peramah.......Semoga cinta kak linda dan abang assim bersatu di dalam syurgaNya....Allahumma Aminn.....


Terima kasih kerana membaca entry ini