Monday, November 26, 2012

MUSIM RAMBUTAN DATANG LAGI

Assalammualaikum...salam kasih sayang...salam ceria semua...

Pejam celik pejam celik... kita telah pun memasuki 12 Muharram 1434Hijrah
Dan syukur alhamdulillah kerana saya telahpun pulih dari D E M A M dan B A T U K
[fuhhhhh....tersangat lega setelah hampir beberapa minggu memuntahkan kahak yang terlalu banyak yg tersendat di dada...syukur kerana tiada infection]
Jom layan cerita hujung minggu saya bersama keluarga saya... ;)))

Berbalik kepada tajuk... Musim Rambutan... ermmm... orang kata buah rambutan adalah pengubat batuk...[konon2 lah... jangan percaya ok... hahahaa]...Kebetulan kat kawasan dapur rumah saya...ada sepokok rambutan yang buahnya sangat lebat dan dah masak ranum....isinya tebal dan rasanya seperti rasa buah laici....[terliur jugak nih....]. Hampir setiap minggu kakak2 saya balik dan di porch dapur la tempat kami melepak sambil menikmati buah rambutan yang sangat sedap... Malangnya...saya hanya boleh membantu mereka mengambil dan meletakkannya di dalam bakul... melihat betapa sedapnya mereka menikmati buah yang manis tu... batuk saya tidak pulih sepenuhnya... jadi terpaksalah saya menjadi pemerhati kepada mereka2 yang sedang menikmati buah rambutan itu...[time2 mcm nilah nak batuk nye pun.... huhuhuhu.... tapii tak pe...en suami dah pujuk kata... lepas dah baik batuk sepenuhnya....satu lori dia akan belikan buah rambutan untuk saya..... hahahaaa.... mood saya masa dia cakap mcm tu...bukan nak selori.....nak satu kontena boleh........melampau sangat kannn.....ahahahaa].

Di sebelah petang...kakak saya dan en suami saya bersemangat mencantas dahan dan ranting pokok rambutan [hanya dengan bantuan tangga kerana pokok rambutan tu tak la tinggi mana].. saya membantu meleraikan buahnya dan memasukkannya ke dalam bakul... termasuklah budak2 sekalian yang ada..turut sama membantu...sambil membantu..sambil makan.... saya.... bising suruh anak2 itu masukkan kulit rambutan dalam plastik yang disediakan.... [sebenarnya jeles tgk diaorg makan.... hehehee....]

Walaupun hanya sepokok sahaja buah rambutan yang ada...[tak la sedusun dan berpokok2 rambutan yang ada... hihihiii], apa yang pasti... sepokok buah rambutan itu..mencetuskan suasana yang harmoni di petang yang sangat indah.... walaupun saya tidak dapat menikmati buah rambutan yang sedap dan manis itu [pokok pun dah hampir botak dicantas]..namun...saya dapat menikmati susasana itu.... thank you Allah.... ;)))



Gaya en suami memetik buah rambutan...saya cadangkan en suami memetik buah durian seperti ini... ok jugak kan.... hehehee...



Masih sempat berposing... cakkkk cakkk dengan saya.......



Sebakul rambutan...entah bakul yang ke berapa.... ;))

Jom makan rambutan..... [sambil batuk batuk....hehehee....] =)))



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



BIRTHDAY MY NIECE AND NEPHEW

Salam sayang dan salam ceria semua...

Ni kisah 17.11.2012 (sabtu) yang baru je lepas... Masa tu memang dah start dah nak batuk semua ni..sampai tak keluar bilik melayan sakit kepala bagaiii......ntah apa la yang diaorg2 semua tu akan cakap ye.... dan hari ni jugak hari moody saya...jadi...saya kurang bercakap...lebihkan tidur.... tapiii masih sempat pergi ke kenduri... Dalam tak sihat..saya dan suami masih pergi memenuhi undangan majlis perkahwinan. Dulu masa kita kawin...kita nak orang datang kenduri kita kan...dan sekarang..mcm tu jugakla pengharapan orang ketika menjemput kita.... bila kita memenuhi jemputan dan hajat orang...kita yang dapat pahala... selain kita memeriahkan majlis mereka.... apa yang penting..saya dapat tengok pasangan pengantin yang sangat sweet...... salah seorangnya kawan tadika saya... sangat simple...tapii sangat cantik dan berseriii... [nak tengok gambar...tunggu next entry ok...]

Kat rumah...adik beradik yang balik..sibuk makan rambutan beramai-ramai...amboiii meriahnya.... siap panjat dan petik rambutan dari porch dapur je [ala-ala petik strawberry dan terus makan...tapii bezanya mereka terpaksa mendongak...hihihi] ..letak dalam basket dan duduk mengelilingi basket sambil bersembang.......saya.... hanya tengok dengan perasaan yang sangat jeles sebab....saya tak boleh nak makan dan join sekali.... nanti parah la sakit tekak saya nih.... hmmm.... bertambah lagi sebakul moody saya.....

Disebelah petang hari hujan...Ya Allah.... seronok dan syukur sangat sebab sepanjang beberapa hari....cuaca panas kering tanpa setitis hujan... alhamdulillah...petang tu Allah turunkan rahmatNya....[saya sangat suka hujan...] dan petang tu jugak la..kakak-kakak saya nak celebrate birthday zara dan ayoub serentak. Kata putus dari perbincangan mereka...kakak yang sulung ajak celebrate di KFC je... hajatnya nak la booking utk simple party di KFC yang ada chicky datang say "hello birthday boy and girl..." [saja nak happykan anak2 mereka] tapiii dah lambat bgtahu kata nak celebrate... akhirnya celebrate je la kat KFC dan kakak saya yang lagi sorang tu beli kek terus dari secret recepi..

Kami semua berkumpul la di KFC dalam hujan yang lebat tu....[kalau dapat tidur...mesti sangat best...]. Kakak yang sulung dah siap order satu bucket set dan yang lagi sorang dah bawak kek dari secret recipe dan yang tak tahan tu siap bawak popiah dan kuih muih lain lagiii... hehehehee... memang terbaik la......anak2 semua saya dah belikan party mask...[saja je nak adakan suasana party dan bagi diaorang happy].

Tiba masanya.. yang dua budak comel ni dah bersedia dah kat depan kek untuk meniup lilin...pakai mask... tersenyum nampak gigi dua-duanya.... KAMI nyanyikan lagu HAPPY BIRTHDAY ZARA DAN AYOUB...[sambil semua pekerja KFC turut serta bernyanyi dengan kami...yang dua budak comel dan dua lagi sepupu mereka ketawa2 gembira...] habis nyanyi.... dua2 berlumba-lumba meniup lilin....[Ya Allah...sangat comellll.....seriously.... memang sangat comel....sampai pasang 2 kali lilin.... hahahahaa...].. masa tu...mood saya dah ok dah..sebab bila tengok gelagat budak2 comel kat depan mata dengan sepupu2 mereka..... terus datang mood happy.... hehehee.... Yang tak ada dalam majlis yang tak dirancang ni...abang saya sefamily.... soo..saya just tag gambar kat dia je la.... mesti 3 beradik tu bising...hahahaa...jangan marah ye haikal, uwais dan izzah...lain kali ok...



Tersangat COMEL okeh anak2 saudara saya ni....semua budak dalam dunia ni sangat comel... nampak tak keterujaan mereka2 ituuuu....makcik jeles.....sebab dah besar...... ;))



HAPPY sangat masa ni melayan kerenah mereka2 ni... hehehe


 
ok...tiup lilin....ternganga nganga...terkembung2 pipi...hihihi...



Lepas tiup lilin...semua tepuk tangan happy... lepas tu pasang lagi sekali lilin utk tiup kali kedua... dua kali happy budak2 nih.... dah tu... sesi potong kek beramai2..... ;)))

Lepas tiup lilin dan potong kek....sesi makan dan bergambar... dan yang pasti...KAMI semua sangat happy apatah lagii budak2 yang comel tu.... mesti lagi happy dari kami......



Okeh...masa utk mak2 budak pulak berposing.... hahahaa...



My happy family.... ;))

 
 
Nota hati untuk en suami: 
nanti kalau nak celebrate birthday saya kat KFC yang chicky datang say "hello birthday girl..." boleh tak....nanti awak arrange kan tau.... lepas tu tiup lilin ada chicky kat sebelah....tepuk tangan...[wahhh bukan main lagiii permintaan yang tak masuk akal....]dapat goodies, dapat balloon.......hehehehe....

PASTI en suami akan cakap saya ni buang tebiat kan.... huh... mmg sah itu jawapannya....tak syak lagiii... hahahaa....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))










Thursday, November 22, 2012

KISAH BATUK DAN TABBY

Dah 4 hari saya batuk..batuk dan terus batuk.... suara je masih tak hilang lagii...
tapiii rasanya lagii sehari ni..kalau tak hilang lagi batuk....confirm..dengan suara saya sekali hilang...
aaaaa....rasa mcm nak menjerit je kuat kuat...

Berhari-hari tak minum ais...[owh ice cream...teh ais...Nescafe ais...orange juice...] berpantang mengalahkan orang dalam pantang la pulak.... tak makan benda2 berminyak.... tak makan
makanan yang pedas2 [padahal tu semua favorite tu...] tapiiii masih batuk dan batuk...
[wahai en batuk..cepatlah pergi dari saya ye....] kat sapa pulak la nak pindah kan batuk nih...kat en suami....kesian pulak.... kat tabby....hehehee...[kesian dia...tapiii..mcm mana la rupanya kucing batuk...boleh imagine tak...] - sambil gelak jahat....

Klinik dah pergi dah..sekali doktor bagi antibiotik yang paling kuat [katanya]..ubat batuk yang paling kuat [katanya] dan ubat demam yang paling kuat [katanya].. bila dah makan semua tu...[tertib betul saya mengikut masa makan dengan jadual yang betul]..masih batuk dan batuk.... bila dah batuk... rasa mcm semua benda dalam perut ni nak terkeluar.... dan yang paling best.... rasa mcm nak je keluarkan anak tekak ni dan garu garu dia mcm garu kat lengan yang kena gigit nyamuk tu.... huhuhuhuuu...[cuba la bayangkan]

Yang jadi mangsa keadaan adalah en suami dan en tabby... hahahaaa....

Cerita yang baru diceritakan oleh en suami saya semalam.... [sebelum cerita nak ketawa dulu boleh....hahahaaa] Okey... kalau saya demam...sememangnya kalau en suami tak bgtahu..saya tahu dah...sebab emak pun selalu bagitahu saya.... wajib meracau waktu malam masa tidur.....

Kebetulan semalam en suami bawa en tabby yang notty tapii domeii tu tido bersama-sama.... saya sedang nyenyak tidur di atas katil [ala-ala permaisuri gitew...] sementara en tabby di bawah menemani en suami yang sedang sibuk bermain game di komputer... Sedang 2 makhluk ni sedang sibuk dengan kisah masing2..yang sekor sibuk mengisai bulu...dan yang sorang lagii sedang sibuk bermain game..tiba-tiba terdengar suatu suara nyaring..... "hrmmmmmmmmmmm" [hahahahahaa...suara saya la tu...yg sedang meracau meraban....] beberapa saat..maka tertegak la kepala dua makhluk ni memandang si permaisuri ni tadi yang tgh nyenyak tidur tanpa mengetahui sedang mencipta suatu suara dalam lenanya.... sambil en suami mengejek suara saya tadi..."hmmmmmmm..." sambil memandang ke arah tabby.... beberapa saat lepas tu terdengar suara ajukan yang sama terkeluar dari en tabby..... spontan je en suami terus ketawa...dan menunggu lagii beberapa minit s/ada suara itu akan terkeluar lagii atau tidak..dan ternyata... tiada lagii suara itu... dan mereka berdua sambil berpandangan meneruskan semula kisah mereka yang dah tergendala tadi...SERENTAK...

Haisshhh..tak sangka pulak en suami dan en tabby mencipta satu cerita lawak [pada saya la utk 2 makhluk itu...] pada malam2 hari mcm tu.... hehehe...

Hari Isnin dapat MC.... [menghabiskan masa dengan tidur sampai muka pun dah naik sembab]. Malam makan ubat batuk lagiii dan tidur lagiii.... Selasa..dah start kena pegi kerja... sambil batuk batuk dan batuk.... dan hari ni.... rasa mcm semakin parah pulak batuk tu [ubat langsung tak berkesan...dan inilah kesannya kalau saya mmg jarang sakit......dan kalau sekali sakit..memang inilah rasanya]........ owhhh tidak..petang ni WAJIB pergi pharmacy utk beli ubat batuk [yang selalu dibeli kerana mmg mujarab pada diri]... harap-harap ada petanda batukku akan surut dan terus hilang.....





My demokkk... my chipmunk... my brutal...my notty...my bucukkkk... my kacak....my macho...and my cayanggggg meowww meowww....



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))
T

Friday, November 16, 2012

SALAM MAAL HIJRAH 1434

Assalammualaikum dan salam mahabbah semua... salam maal hijrah....semoga hari ini serta hari-hari yang akan datang... mendatangkan sejuta kebaikkan kepada kita semua.

Sebelum saya memulakan penulisan...jom kita hayati kata-kata dibawah ini...

Teruskanlah berjalan kehadapan, bangkitlah dan menghadapi apa jua yang mendatang. InsyaAllah..jika kita memulainya dengan doa dan pengharapan yang baik..
Allah tidak akan mepersiakan doa dan harapan kita itu....

Kegagalan adalah cara tuhan mengajar kita tentang pantang menyerah, kesabaran dan percaya diri sendiri. Untuk itu, janganlah ditangisi kesalahan dan kegagalan itu, sebaliknya, tersenyumlah kerana di setiap kesalahan dan kegagalan itu sebenarnya mengajar kita agar berusaha dengan lebih baik lagi.
Kita semua pastinya pernah melakukan kesalahan dan melalui kegagalan, namun..terdapat perbezaan yang sangat ketara antara kesalahan dan kegagalan yang tidak disengajakan dan disengajakan. Oleh itu, cintailah apa yang akan kita lakukan hari ini dengan memulakannya dengan doa yang sangat indah.
Di dunia ini tiada yang menarik jika kita tidak tertarik dan janganlah bersedih ketika melakukan kesalahan dan mengalami kegagalan dalam hidup.. teruskanlah berjalan dalam menghadapi perjuangan hidup ini... ;)))
 

Syukur alhamdulillah kerana dengan izinnya, kita telahpun berada di dalam tahun 1434hijrah. Sering saya bertanyakan pada diri..apakah penghijrahan yang telah saya lakukan. Penghijrahan yang terdapat dalam pelbagai aspek dalam kehidupan kita. Kalau kita sering menanamkan azam tahun baru dalam tahun2 masihi... kenapa tidak kita ubahkan ia...tanamkan azam untuk tahun hijrah...menghijrahkan diri kearah yang lebih baik...lebih sempurna..lebih efisen dan lebih cekap dan amanah.

Jika kita pernah mengalami kegagalan dalam hidup kita... kita bangun semula untuk terus berjalan kehadapan mencari kecemerlangan yang Allah janjikan untuk kita.

Jika kita bersedih dengan takdir diri kita..."orang lain ada..kita tiada..."
keluarkan perasaan itu dari dalam diri kita...
sesungguhnya apa yang dimiliki seseorang adalah yang terbaik untuknya dan terbaik untuk kita jika kita tidak memiliki apa yang dimiliki oleh mereka..
kerana sesungguhnya janji Allah dan takdirNya itu sangat sempurna... percayalah...
[saya selalu berpegang teguh dengan kata-kata ini yang lahir dari dalam diri saya sendiri..yang hadir ketika saya pernah rasa kecewa dengan tohmahan orang terhadap saya..memiliki kesempurnaan hidup mereka dengan kehadiran cahaya mata dan saya tiada semuanya itu...namun...Allah hadirkan dalam diri saya kata-kata kekuatan ini...syukur alhamdulillah...saya berjaya mengatasi perasaan sedih saya dengan mensyukuri nikmat kebahagiaan dan kasih sayang yang Allah berikan kepada saya dengan seorang suami yang sangat penyayang...itulah hikmahNya]

Penghijrahan...bukanlah untuk mencari kesempurnaan di mata orang lain...untuk dipuji dan diangungkan..sebaliknya penghijrahan yang sempurna dilakukan semata-mata kerana Allah. Dan penghijrahan itu mendatangkan kebaikkan kepada orang lain juga..bukan untuk mendapat pujian tetapi untuk mendapat keredhaan Ilahi...itu yang penting.

Hijrah itu pengorbanan...hijrah itu perjuangan...hijrah itu persaudaraan..hijrah membentuk perpaduan....
-sangat sempurna susunan ayat diatas ;))

Saya suka kata-kata Dato Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah...

Halangan terbesar kpd HIJRAH DIRI ialah: KITA MASIH BERBOHONG KPD DIRI SENDIRI. Contoh bohong yg nyata:

1.Kata yakin Allah Maha Pemberi, tapi kita kurang berdoa utk minta bantuan,

2.Kata nak hijrah diri tapi tak mengaku kelemahan/kesilapan diri,

3.kata Allah cipta kita dgn sempurna tapi tak yakin utk berjaya,

4. kata nak cuba sungguh2 tapi tak,

5. Kata nak istiqamah tapi hgt2 tahi ayam,

6.kata yakin kpd qada' & qadar, tapi kecewa bila gagal,

7.kata org Islam bersaudara, tapi masih benci, dengki, dendam & tak bantupun,

8. kata syg kpd pasangan, tapi tak pamer,

9.kata nak jadi pemimpin, tapi tak pimpin keluarga utk masuk syurga,

10. kata bertawakkal kpd Allah, tapi masih berhrp kpd manusia.

Moga Allah bantu kita. 

In shaaa Allah..dengan izinNya... saya mengharapkan kebaikkan mengiringi perjalanan saya dan suami hingga akhirnya.. Segala kesilapan dan kekurangan...akan cuba diperbaiki dari semasa ke semasa.. :)) dan saya berharap agar kesemua saudara-saudara saya yang saya kenali mahupun yang tidak saya kenali membuat satu penghijrahan yang lebih baik... semoga penghijrahan kita ke arah yang lebih baik mendapat keredhaanNya... aminn....


Salam sayang... ;)))

 
 
 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Wednesday, November 14, 2012

BENTO DARI AIR TANGAN EN SUAMI

Assalammualaikum dan salam ceriaaa...

Mulakan hari-hari yang indah dengan senantiasa mensyukuri nikmat anugerahNya kerana, tanpaNya.. kita tidak dapat menikmati kehidupan ini sepenuhnya... ;))

Cinta adalah anugerah yang terindah dari Allah.
Setiap insan berhak untuk dicintai dan mencintai
Namun cinta Allah kepada hamba-hambaNya jualah yang kekal abadi

-Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood

Hari ni saya HAPPPYYYY sangat...... kerana apa... hmmm... en suami bangun seawal 5.30pagi..[dikejutkan oleh jam locengnya..iaitu en tabby...hehehe...terus pg masjid untuk solat subuh, balik dari masjid, terus ke dapur menyediakan breakfast untuk saya. dan anak2 saudara saya.... wahhhh...mmg nampak mcm mr mama sangat kannn.....hehehe

Malam tadi keluar dengan en suami ke Aeon untuk mencari sedikit barangan dapur. En suami terus mengambil bakul dan memilih barangan yang dikehendaki. Antaranya, cili merah, daging kisar, olive oil, black paper sauce, sunflower oil, perencah cili Thai, sebuku roti yang bersaiz besar dan bermacam-macam lagi... dan sedikit barangan keperluan saya...

Sampai sahaja di rumah, en suami terus menyusun kesemua barangan yang dibelinya tadi diatas meja kecil untuk memudahkannya esok pagi...tak lama lepas tu, saya lihat, en suami terus mula memotong bawang dan sebagainya dan di letak kan di dalam peti sejuk... hmmmm.... saya hanya menjadi pemerhati kerana en suami tidak izinkan saya untuk membantunya...katanya... nanti lari rasa kesemua masakannya kalau campur dengan air tangan saya.... huhuhuu.... sabar je la tau.... tak kan lah nak tolong potong bawang pun boleh lari rasa.... kan... huhuhuu..... [rasakan diri ini sangat2 dimanjakan.... hehehee...]

Selepas solat subuh di masjid... en suami terus sahaja salin baju dan meluru ke dapur dan kedengaran periuk dan sudit berirama memecah kesunyian pagi ini. Saya masih sempat menjenguk dan kelihatan en suami sedang asyik memasak. Saya meninggalkannya dengan aroma bau yang sangat menyelerakan dan terus bersiap untuk ke tempat kerja.

Selesai bersiap..saya menjenguk semula ke dapur... wahhh kali ini saya nampak..en suami membalut roti dengan daging kisar yang dimasaknya tadi....owhhh sangat kretif tentang masak memasak ni ye awakkkk.... hehehee.... selesai en suami membungkus roti dan daging kisar... roti itu dicelupkan ke dalam adunan telur dan terus menggorengkannya...
Roti special untuk saya..dimasukkan ke dalam tipuware [yang dibeli khas oleh en suami untuk saya membawa bekalan masakannya - kata en suami saya lah.... hewhewhewhew...] dan sos di tuangkan ke dalam satu ruang yang tersedia....

En suami sempat menyediakan hidangan itu untuk ke semua anak2 saudara yang ada dirumah emak saya.... 

Di pejabat - saya rasa masakan en suami saya... Ya Allah....sangat sedap okeh.... daging yang di goreng dengan black paper sauce dan di tambah dengan olive oil dan sedikit cili......sangat-sangat-sangatlahhh lazattttnyaaaa....... kekenyangan makan masakan en suami hari tu....perut pun rasa riang......hehehee....





Bekal saya untuk pagi ni....
Nampak tak cantik.....tapiii bila makan....sangatlah lazatttt.....hehehe
tq untuk ke seribu seratus kaliii utk roommate saya.... =))))








Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Thursday, November 1, 2012

SEKEPING KAD = KEK + PAVLOVA

Assalammualaikum... dan salam ceria ;))

30 Oktober 2012 - Seperti biasa, saya ke pejabat dan tiada apa2 yang menarik berlaku untuk beberapa jam di pejabat. Tak silap saya, dalam jam 9.30 pagi macam tu..tetiba je makcik cleaner datang membawa satu bungkusan plastik yang besar.

"apa ni makcik"

"entah...ada orang bagi..suruh bagi kat lia..."

"haa..bagi kat lia... apa ni..." [sambil mengambil bungkusan tu]

"lia ada order apa2 ke...."

"eh..tak ada pulak..... siapa yg bagi ni makcik..." [pelik sekejap]

"lily....dia suruh makcik bagi kat lia...."

"oooo...ok...nanti lia call dia tanya...."[pelik lagiii...]

Bila buka sahaja plastik bungkusan tu......Ya Allah.... ada dua kotak yang berasingan.... 1 kotak kecil kek dan 1 lagi pavlova..... aaaaa....kak lilyyyyyyyy.......[terharu!!!!]

Tanpa membuang masa..saya terus je dail sambungan kak lily dan malangnya..kak lily tak ada ditempat... terus sahaja saya call handphone...

"kak lilyyyyy.....kak lily bagi lia ke kek dan pavlova tu..."

"habis tuuu.... lia dah dapat ekkk... kak lily buat khas utk lia... kak lily tak creative mcm liaa.... yg kak lily tahu buat kek je.... kak lily buat kan lah utk lia...."

"laaaa...kak lily niii.... dah terlebih rajin le tuuuu....lia tak mintak pun balasan tauuuu....haissshhh..."

"alaaa... kak lily tgh rajin la lia.... lia makan ekkk....tu je kak lily boleh bagi kat lia...."

"ya Allah.... tq tq tq sangat2.... semoga Allah murahkan lagi rezeki kak lily....tq tau kak lily...."

"ye..aminnn....sama-sama....."

Saya buka kotak kek...dan......Satu kotak kek Indulgence dan sekotak pavlova untuk saya seorang.... ;)))

Sebenarnya... saya pernah postkan gambar kad2 yang saya buat utk sahabat dan teman saya di FB.. dan kebetulan disitu kak lily meminta saya buatkan sekeping utknya... dan saya pasti kak lily bukan betul2 serius nak..kalau ada..adalah..kalau tak ada...kepastiannya..kak lily pun tak kisah.... hehehe... sebab seingat saya..dahulu saya pernah meminta sepotong pavlova dari kak lily..[saja suka nak main2 je..]..Tiba2 sepotong kek tu sampai ke bilik saya.... Ya Allah.... sabar je la kak lily ni tau..

Jadi dikesempatan ini...saya ada sedikit kelapangan..dan kebetulan..masa tu dah hampir untuk hari raya aidiladha...jadii saya buatlah sekeping kad khas untuk kak lily bagi memenuhi permintaan kak lily ni tadii... [saya seorang yang pegang pada janji...hehehee...]. Dan akhirnya..dengan bantuan sahabat sepejabat saya yg tolong hantarkan kad itu kepada kak lily... kak lily terus sahaja call saya dan ucapkan terima kasih...suaranya kedengaran sangat gembira...syukur..saya tidak mengharapkan pujian..cukup sekadar orang yang menerima mengahrgai pemberian ikhlas saya yang tidak seberapa itu....sekurang-kurangnya..saya dapat menceriakannya pada hari itu.... ;)))

Dan moral of the story.... saya dan suami terfikir sejenak...

Nilainya keikhlasan itu dibalas dengan anugerah yang tidak ternilai dariNya...
Syukur padaMu ya Allah...
Satu lagi nilai dan pengajaran yang berguna yang ditunjukkn kepada saya oleh yang Maha Pencipta....
1 pemberian ikhlas yang hanya sedikit sahaja nilainya
dibalas dengan 2 barang yang sangat tinggi nilainya.... ;))


Terima kasih Ya Allah....



tq kak lily.... kek indulgence ini tersangat lah sedap... dan pavlova yg sangat enak... ;))

Kak lily memang ambik tempahan kek dan pavlova.... kalau musim durian......pasti akan ada durian crepe.....wahhh yang tu sangat sangat terbaikkk.......dan serius....sangat sangat sedappp......[sambil makan pavlova dan kek yang sangat lazatttnya.....]
 
 
 
 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


D E M A M

Assalammualaikum dan salam ceria...

Semalam (31.10.2012) saya demam...huhuhuu... tapiii saya masih bersyukur kerana diberi kesihatan kepada jari jemari saya untuk menekan keyboard netbook saya ni...[yang juga pemberian hadiah teristimewa dari en suami saya... ;)))] walaupun masih terasa sengal2 di setiap sendi2 saya..namun...kebosanan melanda apabila asyik disuruh baring dan berehat.... huhuhuu...

Saya bersyukur kerana dianugerahkan dengan demam ni... lama dah tak demam.... rasanya last demam ketika balik dari Korea awal tahun ni.... itupun kerana tak tahan dgn perubahan cuaca... daripada cuaca yg sejuk beku kepada cuaca yang sangat panas...kebetulan masa tu nak menyambut perayaan tahun baru cina... mungkin saya sesuai duduk di negara yang sejuk kot... hehehehee...

Ok.. nak bercerita serba sedikit tentang demam ni...[untuk rekod kesukaan saya]... Disebabkan saya jarang terkena demam... en suami tersangatlah risau... hari pertama terkena demam...malam tu juga saya dibawa ke klinik yang berhampiran. Ternyata suhu badan saya panas . Kelopak mata, tekak dan badan terasa sangatlah tak selesa. Dan kerana suhu badan yang panas, tekak yang dah bengkak dan segala otot dan sendi.....semuanya dah sengal2... Doktor bagi ubat sakit.....demam...dan yang paling penting antibiotik... beserta MC[untuk rehat sepenuhnya dirumah]... En suami belikan saya plain porridge McD....kerana tekak saya tak boleh menerima nasi...terlalu sakit untuk ditelan.... huhuhuu...

Selesai makan ketiga2 ubat yang diberi..mungkin dosnya tinggi.... memang terus pengsan tak sedar apa dah....tau tau dah pagiii.....

Syukur al-hamdulillah... bangun je pagi..terasa semua otot dan sendi kembali normal..dah tak sakit2 dah macam malam tadi...cumanya...tekak masih terasa kurang selesa dan kahak saya berdarah...sehingga ke hari ini.... en suami kata..kalau masih berdarah.... ke hospital la jawapannya.... huhuhuu... mintak2..biarlah ok ye wahai cik tekak.... sebab selalunya kahak ni melibatkan paru-paru... so... risaulah encik suami saya tu....tambahan puan isteri dia ni jarang sakit.....

Tapiii...saya masih bersyukur dengan sakit ini... kerana... bila kita sakit...kita selalu mengingatkan kematian. Dan juga ianya penghapus dosa kecil jika kita redha...

Selama duduk di rumah..terasa sangatlah membosankan... tengah hari en suami balik dan belikan lauk pauk untuk saya dan mak abah... lepas tu saya tertidur dengan en Tabby saya di dalam bilik. Lenanya Tabby tidur disampaing saya... Sesekali Tabby tersedar...dan menjilat tangan dan muka saya... [gamaknya dia tahu saya demam dan bersimpati dengan saya....hehehee...]...saya tersenyum sendirian melihat telatahnya...seekor kucing yang garang tetapi sangat manja dan suka dibelai....

Alhamdulillah...hari ini saya beransur pulih...dan boleh ke tempat kerja semula...cuma seperti yang saya katakan..kahak saya masih berdarah... dan tekak masih terasa gatal...mungkin terlalu panas...menyebabkan tekak saya luka....[pepandai je jadi doktor tak bertauliah...hehehe...]..

Tengah demam dan sakit ni... abang saya call dan tiba-tiba je ajak saya dan en suami bercuti ke Italy dan 5 lagi negara yang berhampiran pada awal bulan Disember ni.... MasyaAllah... terasa tersangatlah gembira...[gamaknya demam terkejut kot....heheheee..]... Apa jawapan saya.... tungguuuu entry seterusnya ya.... hehehe.... Ok...sekarang dah tiba masa untuk makan ubat nak sihatkan badan.... moga segalanya dipermudahkan Ilahi..... ;)))




Gambar ehsan dari en google



Semoga kita semua jaga kesihatan kita ya.....






Terima kasih kerana membaca entry ini =)))