Wednesday, April 27, 2016

UJIAN ALLAH : SUAMI KEMALANGAN

"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga,
padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan)
seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu sebelum kamu?
Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit,
serta digoncangkan (dengan ancaman bahaya musuh)
sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya:
"Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?"
Ketahuilah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat
(asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)"


-Al Baqarah : 214

Alhamdulillah.... Allah menguji saya & suami lagi.
Hari Sabtu 23 April 2016 jam 7.11 petang, suami saya terlibat dalam kemalangan di flyover Jalan Sultan Nazrin Shah.

Setelah sekian lama Allah tidak menurunkan hujan rahmatNya, Alhamdulillah.....hari Sabtu, petang tu, hujan turun selebat2nya di area Ipoh dan kawasan2 sewaktu dengannya.

As usual, selesai uruskan segala urusan2 saya dan mak, lepas solat semua, suami terus keluar dengan kete saya ke Limau Bali [tempat kebiasaan dia main chess]. Rasanya sekarang ni, suami saya dah kurangkan aktiviti beliau di Limau Bali tu..... pegi pun cuma seminggu 2 kali atau sekali je pun.... kalau tak hari Sabtu, hari Ahad mesti dia akan ke sana.

Kebetulan, masa tu, rumah penuh la dengan adik beradik yang balik kecuali kakak sulung dan abang saya yg tak balik.
Saya dok sibuk main dengan Adam masa tu.
Sekali en suami call, bgtahu yang dia xcident [sambil suara dia macam tersekat2].

Bila dengar macam tu....haruslah saya terkejut yang memang tak tahu nak cakap macam mana dah..... yang paling risau sangat.....mestilah keadaan suami saya....dia kata dia ok....cuma kete saya habis renyuk di bahagian depan.... sebab suami saya langgar belakang. Tak kisahlah sapa salah sapa betul.... yang penting, saya nak suami saya selamat....dan tak berlengah apa.... saya, kakak saya dan anak sedara saya Ican terus ke tempat kejadian. Almaklumlah kan.....kakak saya tu pulak pakar ttg insurance dan claim nih..... so...nak manage tol truck, report polis semua tu......... dia tahulah procedure tu....

Masa tgh nak bersiap ringkas nak ke tempat kejadian, saya istighfar banyak2 (hati berdebar debar).....dan terus cakap kat diri
"aku redha dengan ujianMu ini Allah.....pasti ada kebaikkan di dalam ujianMu ini......tenangkan hatiku...... moga ENGKAU permudahkan segala2nya urusan kami"
Saya tarik nafas dalam2 dan hembuskan...terus ukirkan senyuman..... (tujuan...nak redakan kerisauan saya).

Sepanjang jalan, saya beristighfar.....dan alhamdulillah, Allah mudahkan perjalanan kami untuk sampai ke tempat kejadian. Jalan tak jammed masa tu, sebab ada yang mengawal lalu lintas........nampak en suami saya tgh tunggu kami. First sekali saya tanya en suami....dia ok ke tak.....katanya dadanya sakit sebab terkena hentakan di stering kete..... dan 2 jari di kedua belah tangan tak boleh bergerak...macam cramp.... tengkuk dia sakit macam terkena hentakan.....saya ajak ke hospital....katanya nak settlekan dulu laporan polis semua tu....

Kakak saya uruskan ttg tol truck semua......tak jumpa pun dengan pemandu kete yang en suami langgar tu.....tahu pun dari en suami...katanya pemandu dia wanita india..... bila suami tanya dia kenapa dia berhenti di sebelah kanan jalan, dia kalihkan ke lain....katanya...tunggu dia call bos dia..... mungkin masa tu tgh gementar......rasa kita kalau tetiba orang langgar kita dr belakang...mesti terkejut kan..... ok faham je lah kat situ....yang penting saya nak suami saya juga selamat.......

Apa yang penting jugak, suami sempat ambik gambar lesen kete pemandu, roadtax kete dia...dan gambar kete yang kedua2 kete pun renyuk...kete saya renyuk di bahagian depan...memang teruk lah kan.....kete dia jugak renyuk di bahagian belakang... teruk jugaklah...... sebab suami kata....hentakkan kuat...... brek tak makan.....sebab masa tu jalan licin......suami tak perasan kete tu berhenti sebab pemandu kete tak bagi apa2 signal....lagi....dia berhenti di laluan laju.....

Benda dah jadi....tak boleh nak kata apa....marah pun tak guna.... biar Polis tentukan nanti....

Dah settle urusan dengan tol truck semua, kami terus ke balai.... tak nak tanya lebih2 kat suami...sebab dia tak boleh nak cakap banyak.....dada dia terasa pedih katanya.....

Kami ke Polis Central kat Pekan Ipoh tu....buat report semua.....sementara nak tunggu giliran...[orang ramai.....kebetulan banyak kemalangan hari tu...mungkin sebab jalan licin.....] sempat saya belikan air mineral dan bagi suami minum untuk redakan gementar dia....saya tahu suami terkejut....sebab muka dia pucat..... saya minta dia istighfar dan selawat nabi 3 kali dan kemudian minum......mungkin dengan izin Allah.....gementar tu akan hilang...... Dah buat laporan semua.....suami kena saman rm300. Redha je lah.....sebab dalam Undang2 Jalan Raya....sesiapa sahaja langgar belakang kecuali kereta di hadapan reverse, mesti kesalahan tu pada yang melanggar di belakang....... ok.... itu Undang2.....terima je lah.........yang penting sekarang....suami saya selamat.....itu yang saya harapkan.....

Masa buat report tu pun....suami cakap tergagap2...dia tahan sakit kat dada dia yang terhentak tu. Tu pun nasiblah pakai safety belt....kalau tak pakai harus lagi teruk.....[kete saya tak ada airbag....kete lama yang dah lebih 10 tahun sy pakai......kete tu beli masa saya keje swasta lagi....]

Dah selesai urusan report semua, kakak saya uruskan dengan orang tol truck yang kebetulan panel insurance kete saya tu...... dah tahu hantar ke bengkel mana semua.....kad pun dah ambik dan semua maklumat kakak saya dah ambik lah..... terus kakak saya hantar saya dan suami ke hospital untuk buat rawatan sebab suami tak tahan dah....sakit sangat katanya...... ok...saya masih berharap agar suami saya tak apa2......yakin dan terus yakin....

Di hari yang sama juga ada kejadian yang mengejutkan..... salah seorang pegawai yang pernah berkhidmat di Jabatan saya yang baru je tak sampai 2 tahun di tukarkan kerana naik pangkat, terlibat dalam kemalangan ngeri.....suaminya meninggal di tempat kejadian, manakala beliau, emak suaminya dan 2 anak perempuannya kritikal.....anak kecil [anak lelakinya] selamat.

Masa tu hati dan perasaan saya becampur2....sedih...kesian...gementar...takut......dan macam2 perasaan bermain di minda saya. Sebab berita tu saya terima serentak dengan berita kemalangan suami saya nih....... tuhan je yang tahu perasaan saya....

Alhamdulillah....Allah permudahkan urusan saya dan suami.....[walaupun banyak kes2 kemalangan masa tu....... dan Dr agak sibuk masa tu......sempat jugak saya sembang dengan MA yang bertugas...katanya start petang tu...memang banyak terima kes2 kemalangan........Allahu akbar]. Selepas dapat tahu keputusan xtray......ucapan syukur tak henti dari lidah saya..... hati terus rasa lapang...... tiada yang serius...... sakit dada suami tu akibat hentakan dan mungkin ada bengkak sedikit.....tetapi tak ada patah atau apa2 yang teruk [sebab pakai safety belt....kalau tak.... harus lebih teruk dari itu.....kata Dr] sakit dan pedih di bahagian dada akan pulih dalam masa beberapa hari.....jari jemari yang tak boleh gerak di kedua2 belah tangan disebabkan hentakkan di tengkuk...juga akan pulih dalam masa beberapa hari....alhamdulillah....

On the way nak ambik ubat, ternampak kelibat kak mimi....saya tahu kak mimi kakak ipar kepada pegawai yang terlibat dalam kemalangan tu....kebetulan ambulance dari Slim River baru je sampai....kak mimi baru turun dari ambulance.....dalam tu anak sedara dia yang terlibat dalam kemalangan tu.....kritikal katanya....saya terus peluk kak mimi yang tgh menangis masa tu...... tak tertahan hati...melihat tubuh kecil anak perempuan Pn Rafidah di penuhi dengan wayar di sana sini....[kejadian 24 tahun lepas kembali terimbas di minda saya..... di situlah saya menangis dan terus terduduk.....melihat keadaan mak dan abah yang terlibat dalam kemalangan....keadaan mak abah masa tu sangat kritikal.....dan alhamdulillah......Allah masih beri peluang kepada saya untuk mempunyai emak dan abah lagi......tapiiii....nasib saya dan nasib anak kecil yang sedang bertarung nyawa ini berbeza.......Allah memberi ujian yang Maha hebat pada mereka.......] Anak kecil itu bernafas hanya menggunakan bantuan pernafasan...keadaannya kritikal...... kak mimi sempat tanya kenapa saya berada di hospital ketika tu....sempat cerita ringkas...tapiii cerita saya tak penting untuk kak mimi tahu sebenarnya.... sebab ujian saya tidak sehebat ujian mereka sekeluarga....... moga Allah memberi ketabahan kepada keluarganya.....

Lewat jam 11.00 malam....selesai segala urusan.

Alhamdulillah......semangat suami dah kembali pulih.....masih ada keberanian utk memandu....
Syukur kerana Allah mudahkan segala urusan2 kami.....

Ini pengajaran dan pengalaman yang bermakna bagi kami....
Lepas ni kena lebih berhati2 dalam pemanduan....
Positifkan diri.....PASTI ada hikmaNya pada setiap kejadian....

Kami lebih sabar, redha dan tenang.....
Bila ditimpa ujian........tidak henti lidah berzikir dan beristighfar....
tidak henti hati merintih dan berharap pada pertolongan Allah...
Memang tak ada siapa yang mampu memberikan kekuatan melainkan DIA....
Suami audit dirinya sendiri.....sebelum ke tempat yang nak di tuju....
adakah dia dah jalankan tanggungjawabnya.....iaitu solat....
masa tu suami terfikir..... sekurang2nya..kalau Allah tarik nyawa dia pada ketika itu..... dia dah solat......
sampai macam tu kami boleh berfikir......betapa takutnya dengan kekuasan Allah....takut nak hadapi hari akan datang....takut untuk hadapai ujianNya.....

Hati lebih dekat denganNya.....dan sehingga kini.....
DIA yang selalu berada di hadapan pada setiap keputusan dan perkara2 yang hendak dilakukan....
DIA yang UTAMA....
InshaaAllah...

Doakan agar suami saya beransur pulih sepenuhnya.....
Semoga Allah melindungi perjalanan hidup kita semua.....Allahumma Aminn....




Terima kasih kerana membaca entry ini



Friday, April 22, 2016

MAKAN MAKAN DI THE MANHATTAN FISH MARKET

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni nak share makan-makan di Manhattan Fish Market Ampang Point.


Kebiasaannya kalau ke KL... harus abang atau kakak2 saya akan belanja kitaorang makan2 kat tempat yang tak de kat Ipoh....ahahaa...sabar je lah...memang tak masak kat rumah...sekali sekala je makan2 kat rumah....seronok dua ronok jugak sebab selain adik beradik sendiri...mak mertua pun jenis yang sporting jugak....suka jalan2 macam menantu dia jugak kannn....ehehe

Malam first di KL... dinner kitaorang di Manhattan Fish Market. Dalam w/sapp group family, abang saya pernah share gambar brownies.....memang menyelerakan....walaupun saya ni bukanlah penggemar coklat....tapiii nampak macam sedap je....hehehe...

Masa tu terus suruh abang saya belanja kitaorang ke sana.... gamaknya...tu yang dia bawak kami ke sana...ahahaa....ok jugak...rezeki namanya.... Yelah...kat Ipoh mana ada Manhattan nih.... kita rasa kat KL je lah.....
Lepas maghrib, terus ke sini dengan anak beranak abang saya.... memang tak delah tahu nak order apa.... yang penting en suami harus akan order fish & chip sebab suami memang tak makan seafood.

Semuanya abang dengan kakak ipar saya yang order.... harus saya selit nak brownie yang nampak menyelerakan tu.....[niat nak kongsi dengan geng saya....haikal....]

Jom tengok gambo...



dengan budak dembam domei domei Muhammad Umar

Tak banyak ragam & tak banyak kisahnya......sebab abang dgn kakak ipar saya biasa bawak dia keluar jalan2 macam ni....



Anak2 sedara dengan mak sedara... Izzah dah macam kembar saya...



Ni my octopus..... jakun sangat bila dapat air satu gedabak beso macam nih....
abang saya order ice lemon tea untuk semua...sekali gedabak beso ni di hanto nye ke meja....
Masa diaorang hantar tu....ternganga mulut semua orang di meja kami tu.....apa...ingat ni kenduri ke.....ahahahaa....



Caesar salad with whitebait namanya....



Yang ni en suami punya.
Manhattan Fish & Chip
Ambik yang dory punya....katanya dah kenyang...
memang kenyang sebab makan dengan mama siang tu....



yang ni anak sedara saya Oyyim yang punya.
Dia pilih menu nih...
Crabby Fish Burger namanya... comel je...



Sebelum hidangkan makanan yang di order oleh abang saya untuk kita semua.... ada demo....staff tu shake shake dulu benda tu...kemudian baru dihidangkan.

Memula kena pilih dulu sos apa yang kita nak....kakak ipar ambik yang pedas punya lah kan....harus....ehehe.... lepas tu dia akan masukkan sos tu dalam kantung yang berisi segala hidupan laut tu.....lepas tu dia akan shake shake kantung tu....kemudian barulah dihidangkan....

Tq kepada encik tersebut.....kemain panas kantung tu tauuuu...... =)))





Dannnn...inilah menu pilihan abang saya....
nama menu ni... The Grand Harvest Platter
Staff di situ recommend French Crab. Katanya lebih banyak isi.... tapii harga dia murah sikit dari yang King Crab punya....ahhhh tak kisah lah....kalau dah kata banyak isi....jom kita cuba.....wahhhh....



Setiap belahan crab ni ada telur....anak2 sedara semua pelik....apakebenda tu kan....ahahaha...
bila bagitahu telur....siap saperate kan telur tu.....tak biasa makan....
Rasa crab ni dan segala hidupan laut dalam tu.....sangat2 sedap ok...
recommanded!!



Set menu yang abang saya pilih ni datang sekali dengan 4 sides....so anak sedara pilih house salad, Garlic herbs rice, Chippy chips dan pepper mash.



Yang ni namanya Cookie Sundae
Ni dapat 4 bekas....katanya datang sekali dengan set menu yang abang saya pilih tu.....



Inilah brownies yang saya dengan haikal order....
Sebelum di letakkan di atas meja.... staff ni tuang caramel kat dalam plate tu..lepas tu caramel tu mengelegak dalam plate tu....lepas tu tabur kacang.... bila sampai kat depan mata kita.....kemain berasap2 benda tu.....wahhhhh....kemain......jakun sekejap...



Taraaaaa.... ni namanya Sizzling Brownies With Ice Cream..
full of chocolate....
mak sedara makan ice cream vanilla dia saja.....anak sedara habiskan brownies tu.... saya rasa sikit sikit je pun......tapiii...tapiii dan tapiii.... rupanya....dalam set menu abang saya order tu.... ada jugak menu nih.....so...ada 2 brownies nih......terpaksa saya dgn haikal habiskan sikit2....sharing is caring kan...nasib mamat tu penggemar tegar coklat...so..memang tak membazir....ehehe...



Sebelum kita nyum nyum...jom ambik satu gambo...



KAMI.... alamak...tak nampak kakak ipar saya tu...
kebetulan masa ni budak dembam nak susu botol...hehee..


Overall.... memang kami sangat2 kekenyangan malam tu...
Menu pilihan sangat lazat....first time rasa.....ala-ala shell out la jugak kan....yang penting sangat lazat...
tq to abang dan kakak ipar...bawak kami ke sini dinner sama2.....

So..perut pun dah kembong dan kenyang....kembong sebab minum air segedabak banyak mcm tu....ehehehe....tak habis pun.....dan makanan2 yang banyak sampai ke meja.....

Memang recommended!!







Terima kasih kerana membaca entry ini =)))




Thursday, April 21, 2016

IPOH - PJ - KL - IPOH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Ni cerita hari minggu lepas [Sabtu & Ahad - 16 & 17 April 2016 -Untuk rekod saya....=)))]

Minggu lepas, mak mertua saya terkena food poisoning... teruk la jugak..... dah 3 hari kena, baru call anak bongsu dia bgtahu tak sihat. Bila dapat tahu je mama tak sihat, terus en suami ambik tiket ke KL... Dapat tahu hari Selasa, Rabu pagi dah pegi PJ... Ambik tiket bas je sebab senang saya nak hantar pepagi sebelum ke tempat kerja. Dah lama benooo tak naik bas katanya.....memang betul pun...... Kebiasaannya...kalau hari biasa memang sentiasa ada je lah kan.... naik lah bas Plusliner jam 7.30 pagi. En suami balik sorang je pun...Saya tak ikut sekali sebab hari sabtu tu memang dah plan nak balik KL sebab en suami nak pegi ke program Dr Zakir Naik tu...... so sekali harung nak ke PJ katanya....tapiii perancangan Allah itu perfect kan....

Alhamdulillah....en suami dapatlah tengok mama.....dan alhamdulillah jugak mama pun masa tu dah lalu makan dan boleh la bangun.....

Ok...hari Sabtu tu...pepagi lagi dah gerak ke PJ. Kali ni memang berduaan je....kebetulan kakak saya yg sulung dr kl nak balik pulak hari tu.....so..tak de lah bawak mak dengan abah.

Jadinya, kami terus ke PJ... sampai pun awal lah jugak.... mama tunggu kitaorang sampai..... Tengok mama dah ok.... dah boleh masak porridge lagi....dan sempat jugak goreng itu dan ini...haishhhh..... baru je sihat dah buat itu dan ini....tak nak layan sangat katanya......hehehehe...

Sembang2 dengan mama dan pakcik.... Pakcik pun masa tu baru je baik dari demam haba....
Semoga Allah melindungi orang2 yang saya sayang dan memberi kesihatan yang baik kepada mereka semua....Aminn....

Dah rehat dekat sejam macam tu....macam biasa...... kitaorang keluar ke Jaya Store...nak cari2 makan. Kalau ikutkan...perut dah kenyang...sebab dah makan masa kat RnR Tapah masa on the way tadi.....tapiii tak pe lah...kita layankan ajelah.....rasa itu dan ini....sambil2 tu dapat la jugak berborak dengan mama....

Singgah kat Restoran apa ntah namanya kat dalam Jaya Store tu.....pekena rojak buah, popiah basah, nasi ayam dan tauhu bakar..... berselera tengok mama makan......alhamdulillah...mama dah sembuh dan selera makan dah datang balik katanya....hehehe...

Lama jugak kami kat Restoran tu sambil bersembang sembang.

Lepas tu ronda2 sekejap mencari barang...kengkonon nak survey barang rumah..... memang banyak pilihan..... tak sabar pulak nak masuk rumah baru....rumahku syurgaku itu.......tapiii bukanlah barang2 besar....masa tu kat situ ada promosi jualan barangan Tefal....ehhh...memurah.....

Singgah ke Ace, beli kontena...katanya nak isi barang......ok...lepas tu mencari buah2an kat Jaya tu...kemain banyaknyaaa.....nak buat juice katanya.....hehehe...

Gedebak gedebuk tengok itu dan ini.....penyudahnya....kitaorang tak jadi nak pg tengok ceramah Dr Zakir Naik kat Stadium..... niat dah berubah....kalau sebelum ni...nak ke KL untuk attend ceramah Dr tu.... lepas dapat tahu mama tak sihat....niat terus berubah nak tengok mama....gamaknya....sebab tu...masa tu memang hanya utk mama je....tak pe...InshaaAllah ada rezeki lenkali kita attend ceramah...mana tau ada buat kat Ipoh pulakkk......tgk mama lebih afdhal katanya....ehehehe...

Balik semula ke rumah mama.....

Ok..kat sini ada cerita.... rupanya tujuan mama beli kontena tuu....nak taruh barang2 nak bagi kat kitaorang. Apa barangan tuuu....nanti saya akan ceritakan di entry akan datang......[special entry la konon kannn.....]. Tapi....seriously.....memang sangat sangat sangat happy dapat barang pemberian mama tu.......tersenyum sampai ke telinga kakak........sambil lepaskan nafas legaaaaaa...... beberapa item dah boleh pangkah dah kat dalam list....eheheheee.....yang penting......kakak sukaaaaa.....barang masih baruuu dan tak pernah guna langsung......

Kitaorang balik ke Ampang, rumah abang saya...sepanjang jalan tu...memang hujan lebat....ehhh bestnya....syukur sangat....kat KL masa tu hujan selebat lebatnya..... sampai ke rumah abang saya pun hujan masih lebat.

Masa sampai tu...hanya kakak ipar je yang ada kat rumah....janganlah sebab kitaorang nak datang kakak ipar tak ikut abang saya dan anak2 nya keluar....harap tak lah hendaknya.....rasa menyusahkan pulak......

Masa tu baby Umar tengah tido lenaa.....rindu betul dengan budak dembam tu......

Sambil sembang2 dengan kakak ipar...sambil tunjuk barang2 pemberian mama...... tengah2 dok sembang itu dan ini...sekali Umar jaga.....bestnyaaaa dapat main dengan budak dembam nihhhh....dah kenal orang......terus nangis bila tgk orang lain kat depan mata dia....hehehee....tapiii lepas dah pujuk semua.....baby ok.....terus boleh dukung dan main2 dengan dia....

Rupanya....anak2 sedara [anak abang saya] yang duduk hostel ada balik.....meriah dapat jumpa dengan mereka......dapat jumpa geng....yang kat UPSI tak datang...ni kalau tahu saya ke KL...harus nak join jugak.....dah katanya geng tadiiii....



Umar yang dembammm....

Malam tu...abang ajak dinner di Manhattan Fish Market Ampang Point.
Yang ni pun nanti saya cerita di entry lain.
Tak pernah makan pun kat sini....so...ada kejakunan sikit lah....ahahaha..... tak pe lah...just be yourself kannn.....[sambil gelak gelak...]ahahahaa...





Next day [17 April 2016 - Ahad]
Sebelum bergerak ke PJ, abang ajak breakfast dulu di Harrods Cafe KLCC.
Ni pun saya akan ceritakan di entry lain.....
Ada moment indah terukir di sini..... [senyummmm lagiii kakak......]hehehe...



Nampak takkk kopiiii lagiiii....
tapiii tapiii dan tapiii...kopi ni ok je pada saya....tak mcm whitecoffee yang pekat dan likat....yang tu saya tobat tak mo minum dah....ehehehe

Lepas breakfast, terus ke PJ... sembang2 sekejap dengan pakcik.... lepas tu terus bawa mama ke Sentul....rumah lagi satu....katanya nak ambik kipas....dah tersalah beli kipas..... tak boleh nak taruh kat rumah tu....so...solution nya....mama bagi kat kitaorang....suruh letak kat rumah baru....baikklah.....hehehe...

Dah lepas ambik kipas semua tu..... teman mama beli barang dapur.... lepas tu kitaorang balik semula ke PJ pekena rojak dengan cendol....memang terbaikkkk..... sambil2 sembang2 dengan mama...macam biasa....banyak lah pesanan2 mama pada kitaorang.....kiranya mcm bagi amanat lah.....InshaaAllah....pesanan mu itu akan diingati sampai akhir hayat...

Satu hari suntuk kesana kemari....cuaca kat KL tak la panas...mendung sepanjang hari.....best je rasa....walaupun ada bahang nya jugak...tapiiii tak lah sepanas di Ipoh.

Tengah on the way nak balik PJ....kakak atas saya...kak Ita...w/sapp suruh singgah rumah dia...katanya nak belanja di Menate..... Kalau sempat kitaorang singgah lah kan....sebab memang ada niat jugak nak tengok adammmmm......rindu budak demokkkk...... dapat tgk kejap pun jadilah....rindu mak enon dengan si guni beras tu.....

Alhamdulillah....dapat selesaikan urusan2 mama.... dan sempatlah kitaorang singgah ke rumah kakak saya tu.....dah solat semua.....kitaorang keluar...masa tu hujan lebat sepanjang jalan....alhamdulillah.



Budak demokkkk yang dah banyak akaiiii....sebulan lagi dah nak setahun....oyoyoyooo....

Dapat jumpa budak demokkk si guni beras tu....memang happy sangat.....dah banyak akaiiii.....geram betul....Abang ipar belanja kitaorang di Menate....
Yang ni saya akan buat entry lain.....

Sementara nak tunggu makanan sampai.... memang sasaran saya adalah si guni beras....puas dapat main dengan dia.... dah semakin berisi....huhuhu.....



yang ni sangat sangat yummy......ehhh...dah teringin.....adoiyaiii.....


Selesai makan2..kiranya...tu dinner kitaoranglah....hehehe....
Kitaorang gerak ke rumah abang saya...lepas je maghrib...terus balik ke Ipoh.....

Dalam pukul 12.30 pagi..kitaorang sampai..tengok2 semuanya dah terlenaaa....

Memang sangat kepenatan setelah sehari suntuk non stop kitaorang ke sana dan kemari....dan nasiblah Isnin tu ambik AL....bolehlah rehat....tapiii dapat rehat ke.....hehehe...

Tak jugakkk...sebab Isnin tu pulak...kitaorang sibuk uruskan hal mak dan abah...ambik ubat abah....bawak mak pg tempah baju....tengah hari sibuk cari barang sana sini....petang ada appoinment dgn Miss VinC coway....malam dok sibuk iron baju semua.....pkl 10.00 mlm, awal2 dah tidooo...penat sangat katanya....ahahaha...





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Tuesday, April 19, 2016

RENEWAL SERVICE WATER PURIFIER COWAY PETIT CHP-06 D

Assalamualaikum dan salam kasih sayang.
Semoga hari2 kita disinari barakah Ilahi....

Hari ni nak cerita mengenai renew service mesin water purifier Coway.




Ehsan dari: Google image

Dah lama jugak saya pakai water purifier Coway nih....Since tahun 2009 masa tu baru je keluar brand nih....tak silap masa tu saingan dia Elken....tapiii rasanya Elken lagi lama dari tu..... ke sama2 dah lama...ntah la....ahahaa...

Yang nyata...masa tu....memang Coway ni menjadi pilihan...
Siap pegi dia punya sales office tgk demo dan dengar dia punya penjelasan....memang ok lah pada penilaian saya dan en suami masa tu....

Sebab nak ambik jugak.....senang mak dan abah tak payah nak masak2 air lagiii....lepas tu....bila adik beradik balik....ada anak kecik...tak payah nak kelam kabut simpan air panas kan...tau tau dah ada je....just tekan....keluar lah air..nak panas....nak suam...nak sejuk semuanya ada...

Cara pembayaran....ada 2 cara iaitu sewa beli dan beli terus.
Kalau sewa beli tu.... monthly installment....potong dari credit card atau debit card rm110 sebulan [harga masa tu] sampailah 5 tahun....mesin ni akan jadi kita punya.....selepas 5 tahun.... kalau kita nak tukar yang lain boleh je....konsep yang sama....5 tahun lagiii...tapii harga dia kurang sikit daripada pembayaran sebelum [seolah kita trade inn mesin lama dan tukar baru]..... macam tu lah lebih kurang konsepnya..... huntungnyaa..... dalam tempoh 5 tahun dan pembayaran installment tu.....segala service cost semuanya include.... so... kalau tetiba mesin ni rosak ke apa ke....memang service nya free..... selama 5 tahun tu......huntung sangat....

Tapiii kitaorang beli terus.... Rasanya harga mesin masa tu dalam rm3.5k jugaklah [ehh ntahlah..... range harga tu jugak kot.....ni tak termasuk service year by year selama 5 tahun tu] kalau di calculate dengan harga installment sewa beli selama 5 tahun termasuk service semua tu....[memang installment akan jadi lebih sikit dari pembelian terus nih.....] cumanya.....mesin tu hak milik kita sepenuhnya....kalau nak pindah ke sana ke mari pun tak jadi hal lah pada dia dan kita.....rasanyalah....[tak tahulah...kot kot yang installment pun boleh mcm tu kan.....tak pasti....ke..sama je konsepnya....entahlah....] sebab setiap kali nak renew service....diaorang akan tanya...mesin tu masih di alamat yang sama atau dah berpindah ke tempat lain......harus lah tempat yang sama kan...sapa pulak yang pandai beno nak pasang benda2 tu semua....sekali angkut sana ke mari...rosak.....bukan seratus dua kos baiknya....
Masa tu beli terus dan dapat 2 tahun service percuma....technician nya akan datang ke rumah 2 bulan sekali.. After 2 years service percuma...tahun ke 3, kitaorang kena bayo utk service tu...harga masa tu rm550 untuk setahun.....[tak silap saya] masih harga murah lagi....sekarang....harga nya naik sekali ganda....

Dah beberapa tahun tak service rasanya.....hehehe...lupa daratan sekejap..... baru2 ni mak ingatkan saya kata mesin tu dah lama tak service.....takut nanti minum jadi virus pulak kan....betul jugak kan....sebab lately ni saya agak sibuk....so..tertangguh tangguh....makan tahun..... tapii tak la bertahun tahun....gap setahun setengah je rasanya.....ahahaa....

Last 2 weeks dah call service centre dan dapatkan no person incharge kat Ipoh.... just dalam whatsapp je.... Miss VinC bagi quotation semua pun dalam whatsapp.....dah confirm hari yang tak sibuk.....semalam [Isnin, 18.04.2016] set masa yang sesuai untuk Miss VinC datang ke rumah saya....

Kebetulan semalam ambik AL...so..ada masa nak jumpa...tapiii petang jugaklah Miss VinC tu nak datang.
Dalam pkl 6.15pm dia datang dan discuss semua bagai..semua resit dia dah ready print siap2 kat office dia....dan selesai lah satu hal.... tak payah fikir lagi pasal service mesin Coway nih.... just nak monitor je jadual untuk technician dia datang. Katanya start by next month [Mei] So...sampai Mei tahun depanlah kiranya.....katanya 2 bulan sekali akan datang buat service.... kali ni saya nak control betul2...sebab...pernah jadi.... last saya ambik service tu.....3 kali je depa datang service...memang mendatangkan kemarahan....sebab kelalaian sendiri jugaklah...tak monitor...main lepas tangan macam tu je..... dah rugi bayo..... nak complain pun tak guna...sebab dah tersedar lamaaa......memang mak nenek betoiii....nenek pun tak lupa macam saya kannn....hehehe....
[skrg tgh monitor Rentokill punya jadual datang ke rumah untuk pest control.....yang ni pun satu hal jugak....selalu ingatkan mak....bulan ni ada dtg tak.....ahahaaa.....sebab bab call suruh datang ni mak saya.....apa2 kes nak datang buat service ni..kena ikut jadual mak...tapii utk mesin water filter nih untuk tahun nih kena ikut jadual saya....senang saya nak control......]

So..pada sesiapa pengguna dan ada yang nak beli ke mesin nih....untuk service ke apa2 pertanyaan mengenai mesin nih....boleh je refer disini : www.coway.com
Memang feedback dari diaorang sangat pantas......


Harga terkini tahun 2016
Kredit to : www.coway.com.my

Selama guna mesin water purifier coway nih...memang tak pernah lagi rosak lah.....smooth je walaupun bertahun tak service...hehehe....Dia ada banyak keluaran...so..terpulanglah nak keluaran macam mana....dan bukan sahaja water purifier.....air purifier....dan sekarang dah ada outdoor filter.



Kredit to: Google image

Ni untuk outdoor.....ada 2 size...untuk apartment/condo dan satu lagi untuk rumah banglow lot / rumah teres macam saya =))

Bila diaorang dah datang rumah...memang kebiasaannya setiap kali nak renew dia punya service...mesti akan promote keluaran baru diaorang. Terminat pulak kat outdoor filter untuk satu rumah punya..... yang tu akan dipertimbangkan setelah selesai semua barangan2 rumahku syurgaku dipenuhi nanti..... tapiii idaklah nak bawak mesin ni ke rumah baru....mungkin saya akan guna yang lain..... dah ada dah pun....cuma tunggu nak pasang je lagi kat rumahku syurgaku tu nanti....ehehee.... Yang coway ni....utk seisi keluarga yang nak berkumpul kat rumah mak abah nanti....lagipun saya berdua je dengan suami kalau kat rumah baru nanti kannn.....

Selesai satu hal..... alhamdulillah... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Friday, April 15, 2016

PENANGAN WHITECOFFEE

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Hari ni nak cerita pasal minum kopi.

Semalam saya berpuasa dengan en suami.... macam biasa lah...kalau dah petang tu.... macam2 benda teringin.... semua tu nafsuuuu jaaa.......aiyooookkk..... nampak ayam goreng nak...nampak goreng pisang nak....nampak keropok lekor nak.....macam2 lah nak......al maklumlah tengah lapar kan....ahahaha....

Sekali nampak la gerai jual kopi..... cakap kat en suami....boleh berenti tak...... nak beli kopi....tetiba teringin......[memang semua pun teringin......] sekali terlepas daaa..... suruh en suami jalan ke depan sikit....... kat kawasan rumah saya nih...memang banyak la gerai2 jual kopi yang tgh trending sekarang nih....macam2 nama ada..... ada tu..siap bukak gerai sebelah menyebelah lagiii...... memang pesaingan hebat tu......

So..jalan depan sikit..... kitaorang singgah lah ke satu gerai nih..... actually...kopi dia memang sedap...tak kiralah apa nama gerai pun....mana2 gerai pun...kopinya rasanya sama....cuma manis dengan tak manis je...pekat dengan tak pekat je...dan kawww dengan tak kaww je....[ehhh kemain kauuu ya....].

Sekali saya order la ais kopi biasa...... suami yang turun order....lepas tu siap ketuk tingkap kete.....tanya... nak black coffee or white coffee....ewahhh.......ntah mcmana...dengar whitecoffe......macam sedap je kan.....terus nakkkkk....... [saya memang jarangggg sangat minum whitecoffee nih......setahun 1 kali rasanya.....ni tahun ni....baru nak rasa.....sebab lupa daratan.....hehehee...]

Kebetulan kitaorang berbuka makan buah dengan minum coffee tu je lah kann...sebab lepas solat nak terus keluar makan kat luar. Kemain legaaa....dapat minum whitecoffee...... terus rasa nyaman dan legaaa......ahahaha....[gelak dulu siap siap....]

Masa balik kerja...kemain mengantuk la..penat la...macam2 lah.....kalau boleh nak tido dulu lah......hmmm.... sekali....dah tiba waktu tido.....mata tak mengantuk2.... en suami...sibuk dengan notebook dia.....study chess dia. Dah dalam pkl 1 am....mata masih lagi tgk sana sini......tak mengantuk ok...... dengan panas nya...... hangat pijor dibuatnya......kejap2 paling ke kiri...kejap2 paling ke kanan...... tgk en suami....elok je layan dia punya chess....... saya kemain mintak en suami pasang kan air cond.....dah sejuk..... mintak dia tutup..... at last en suami keluar sekejap tgk tv.... dalam pkl 3.00am mcm tu dia masuk....terkejut tgk isteri sibuk main phone lagiii.... terus tanya.....ngapa tak tido lagi....... dah memang tak boleh nak tido dan tak rasa nak tido pun......dengan jantung saya rasa berdebar debar nya......adoiyai......takut jugak rasanya [takut peristiwa jantung laju menjelma kembali.......aaaaaaaa tak nak kena dahhh....]. Try jugak pejam mata.....saya basuh muka saya......jeram kepala semua......alih alihkan bantal...... dalam pkl 4.30 pagi macam tu baru terlena.......6.00 pagi suami dah kejut saya.....rasa macam...baru je nak bermimpi.....dah kena kejut..........terus cakap kat suami........mimpi saya baru je nak start dah awak kejut........tergelak suami saya cakap macam tu.........tension makcik..........huhuhuuu....

Pagi nih tak rasa mengantuk pun........cuma rasa sedikit lemau....

Actually.....bukan salah orang yang menjual kopi.....tapiii salah saya sendiri yang sebokkkk nak juga rasa whitecoffee....selalu kalau minum kopi ais biasa tu....memang ok je.....cumanya sekarang....saya dah jarang sekali ambik 3 in 1..... sebab dah stop nak minum kafein.... tapiiii kadang2 tu....ada jugaklah teringin......sekali sekala.....bukan selalu.......macam baru2 ni mak dgn kakak2 saya baru balik dari Vietnam....diaorang beli kopi 3 in 1 dari sana.....saya rasa satu peket je......tak pulak lah sampai tak boleh tido bagai kan....sebab kopi biasa memang ngam jugak lah dengan badan saya.........mungkin white coffee tak sesuai dengan saya....... sendiri yang request.....sendiri yang tanggung lah kan.......tak salahkan penjual pun........jangan salah anggap pulak.....hehehee.....

Tapiii seriously...... serikkkkk dah.......siap cakap kat en suami.....lepas ni...kalau saya teringin nak kopi2 mcm tu lagiii......jgn tanya nak white coffee ke black coffee....... beli je lah yang macam biasa..........sebab kalau tanya yang lain dari kebiasaan....harus keinginan menguasai normal kannn.......[merepek apa nih ntah.......hehehee....]



Ehsan dari en google


Ok...sedikit info tentang kafein

Di Sebalik Nikmatnya Kopi dan Kesan Kafein

Kesimpulannya...... lepas ni tobat tak minum white coffee dah......dan akan kurangkan pengambilan kafein nih...... mungkin faktor umur yang dah semakin meningkat.....[dah rasa mcm tua sangat statement ni........ahahahahaaa....] dan dah jarang bersenam rasanya.....

Tapiiiiii.....sebenonya..... peniaga2 yang menjual kopi itu tak salah......ehhhh sedap apa kopi2 yang diaorang jual tu......[pasai tulah makcik teringin berkali2......macam tak serikkkk....] cumaaa......badan saya je yang tak tahan........fefeeling makcik sangat........ahahahaaa.....

Last but not least..... last info ttg pengambilan kafein nih untuk wanita seperti saya.....

Kesan Kafein Kepada Kesuburan Wanita - Blog Dr Zubaidi


Harap memberi manfaat pada kita semua....ehhh...hari ni hari Jumaat kann....jangan lupa baca surah al-kahfi ya..... salam jumuah untuk semuaaa....... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Tuesday, April 12, 2016

MAJLIS APC 2015 & PERSARAAN 2016

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak cerita tentang Majlis APC 2015 & Persaraan 2016 yang diadakan pada 7 April 2016 hari Khamis. Tower Regency menjadi pilihan untuk majlis apc nih.

Bukan kakak yang dapat ya....dah dapat dah 3 tahun sudah....udah2 lah tu kan...bagi lah pada yang layak....ehehehe....

Tak nak cerita panjang...jom tengok gambar je lah ekk....



Ramai jugaklah yang hadir.
Buat pun sebelah petang kan.... habis majlis boleh terus balik.....



Tetamu VIP dan majlis ini juga dirasmikan oleh Adun Manjoi,
Yb Mohamad Ziad bin Dato Mohamed Zainal Abidin



Sementara nak menunggu tetamu VIP sampai...
kita bagi satu wefie dulu dengan mokcik....ehehee...



Antara ratu2 di unit BKP yang bekerja keras untuk memastikan majlis berjalan dengan lancarnya. Dan alhamdulillah.... majlis berjalan seperti yang dirancang.

Tapiii sebelum majlis...semuanya sibukkkk macam hapa je.....especially yang handle bahagian majlis laa..... haruslah mereka lebih sibuk dari kita kita nih..... apa-apa pun yang penting kerjasama.....ehehe...

Memang setiap tahun...unit kitaorang akan buat baju sedondon.....tahun lepas kita buat batik nur arfa ni.... so...kebetulan dah ada majlis sebegini... ni lah peluang untuk pakai sedondon....

terpulanglah nak kata kumpulan marhabban ke.... nasyid ke......choir pun boleh....ehehe....yang penting..... semuanya nampak cantik dan ayu....tak gituuuu.... [pehrasan....]

Haruslah yang tinggi duduk di bahagian tengah....baru nampak seimbang....orang kata yang tinggi tu tiang seri....sebab tu berseri seri...ahahaaa......tapiiiiikannnn...... bila mokcik sorang yang tinggi....yang lain tu memang nampak sangat katekk nyaaa......rendang jeee....ahahaha.....



Sempat juga bergambar dengan YB dan big bos serta penerima2 APC unit kitaorang.



Bergambo lagi kannn....hehehe....



Inilah jadinya kalau disuruh buat free style......
orang kata happy bebeno...satu hal dah settle.....
legaaa....hilang dah satu mak nenek stress....ehehee...
sporting semuanya termasuklah bos....kemain buat aksi begituuu....=)))

Tahniah kepada sahabat2 saya yang menerima APC tahun 2015




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Monday, April 11, 2016

DINNER - ARABIAN NIGHT

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak share cerita mengenai Majlis Makan Malam anjuran BAKMAS pejabat en suami. Majlis Makan Malam tu diadakan di Tower Regency Hotel.

Saya.... menumpang sekaki je lah.... =)))

Temanya Arabian night. So.... malam tu...penuh la pak pak arab dan cik puan arab yang rata-ratanya mengikut tema yang diberi....sama la seperti saya.... sarung jelah jubah yang ada....hehehe...

Kebetulan en suami memang ada beli jubah putih masa umrah beberapa tahun lepas.... Minat katanya.... so...en suami ambik peluang pakai untuk majlis makan malam nih.....siap gaya sekali dengan serban nya....tu pun ada nama dia....malas lah nak google.... sebab dia kata cara dia pakai serban tu memang ala2 orang arab lah.....ntah lah kan.....



Black & white.... 
ok lah tu....en suami dah macam gaya pak arab celup...ahahaha

Majlis start pukul 9.00 malam sebab ada jemputan VVIP.... Kalau ikutkan pada jemputan..... TPM yang akan datang utk rasmikan Majlis Makan Malam tu.... tapiii disebabkan ada urusan yang tidak dapat dielakkan.... beliau mewakilkan Pegawai Khas nya untuk merasmikan Majlis Makan Malam tersebut. Dan Majlis berjalan dengan lancarnya.


Antara pak pak arab dan cik puan arab...hehehe.....tgk anak2 pun pakai mengikut tema...comel je...



Majlis tu diserikan lagi dengan persembahan kumpulan Nasyid Hijjaz. Banyak jugaklah lagu2 yang disampaikan sepanjang Majlis berlangsung.

Ada cabutan bertuah [khas utk staff sahaja ya...]....boleh dikatakan hadiahnya semuanya best lah.... tapiiii selalunya tak bertuah.....hehehe....memang nama suami tak muncul2....

Makanan yang disediakan juga bertemakan arabian.... kiranya..boleh boleh la makanan tu....sebab bukan arab betul yang masak....maka kuranglah rasa arab nya tu...... [banyak songeh kann...hehehe....]

Part paling best, ada pertandingan pakaian tercantik mengikut tema.
Yang ini juga di khususkan untuk kakitangan dan kanak2 sahaja.

Antara percaya dengan tidak....en suami yang dapat pakaian yang tercatik ehhh....tak la cantik pun...... pakaian mengikut tema....rasanya tu lagi tepat.....

Tersengih2 la encik tu pergi ambik hadiah..... besar jugaklah kotaknya....tak de lah bayangkan apa2...sebab ringan katanya...hehehe...



Yeay...dapat hadiah....tumpang happy en suami je lah.....ehehehee....



Gambar berdua lagiii....=)))


Dalam pukul 11.30 malam macam tu...majlis selesai.

Sepanjang jalan balik tu memang asyik bersembang je lah.... ye lah.... ni rasanya second time saya join majlis office en suami.... first.... masa lepas kawin.... en suami bawak saya untuk majlis berbuka puasa....katanya kawan2nya nak tangok isteri....[baru kawin kan masa tu.....hahaha...memang segan kura2 masa tu....]. Ni second time.... dan masih ada jugaklah antara kawan2 pejabat en suami yang cakap....

"ehhhh ni ke orang rumah...... tak pernah tengokkk......."

Ok...ok....kakak sengih2 kerang je lah....maluuuuu..... rasa macam baru2 kawin pulak.....[ehhh tampo kang.....ahahahaa....tak sedo dah jadi pengantin purba.....ahahaa....].



Kawan baik en suami dengan isteri dia....first time jumpa...tapii tak semabng pun...sebab duduk tpt lain2...

Alhamdulillah....pengalaman baru....dapat kenal kawan2 en suami...walaupun idaklah saya bersembang beria ia sangat...setakat senyum2 kucing je lah kannn....... hahahaa....

Sampai je rumah.....tak sabar nak bukak hadiah....
Yeay...dapat hadiah kipas duduk..... ok jugaklah....sesuai untuk cuaca yang panas terik sangat ni kannn.... Dalam banyak2 hadiah cabutan bertuah tu....ada jugak yang dapat kipas duduk....... rezeki en suami....dapat jugaklah merasa hadiah kan....tapii kategori lain lah....bukan yang bertuah punya.....ahahaha...
 
Best jugak sesekali ber dinner macam nih....boleh tgk macam2 gaya manusia.....



Terima kasih kerana membaca entry ini =))




Wednesday, April 6, 2016

MAKAN MAKAN DI CAFE 299

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak cerita pasal makan lagi...... jangan ditanya kenapa angka di tempat timbangan itu menaik dan terus menaik.....sebab dah tahu dah jawapannya kan......hehehe....

Baru2 ni saya....sekali lagi dengan kakak saya try makan di satu cafe ni yang di promote oleh sahabat sepermainan waktu kecil kat dalam fb dia. So...apa lagi... kitaorang terjah je lah..... orang kata nak bertukar2 selera.... kita ubah selera rasa makanan lain pulak.



Ni ambik dari tempat duduk je.... =)))



semuanya menggunakan barang terpakai.....dan rasanya owner ni sangat minat dengan barang2 antik nih.....sebab memang banyak barang2 dulu yang dia letak kat sini dan mungkin ada yang di jual jugak.....

Cafe 299 menjadi pilihan kami. Kenapa nama cafe ni 299..... sebab tu no rumah dia.......[pepandai je buat andaian......tapiiiii tapiii dan tapiii.....kalau tak percaya...nanti tgk add dia kat bawah ya.......ahahahaa....]

Jom tengok apa yang kami order.......



Ais limau asam boi menjadi pilihan kami....

Memula ingat rasa dia macam biasa2 je mcm kat kedai makan Thailand tu.....rasa bersalah pulak order ais nih....memula lah......ahahaha....lepas dah rasa....sebenarnya... sanga2t sedappp..... rasa nak order lagi dan lagi....nampak tak tamaknya haku disitu......=)))



Nasi goreng western.

Ni menu en suami..... nasi tu pun nampak mcm biasa2 je kan.... tapi sebenonya sedappp....diaorang guna beras pulut tu...tapiii idaklah sampai rasa kepulutan tu sangat kan.....just nice dan memang sedap......habis sepinggan nih...



Macaroni carbonara

Yang ni pulak menu anak sedara.....pun sedap jugak...
Cik adik tu memang suka sangat macaroni....dah banyak2 kali suruh saya masak macaroni nih.....
saya suruh dia tunggu.....tunggu punya tunggu....memang sampai bawak ke kedai lah jawapannya kann.....hahahaaa...... sabaq naaa dengan mok sedara hang nih.....



Ni nasi goreng apa ntah....dah lupa nama dia....tapiiii tersangat pedas....sesudu nasi.....lima teguk air.....hehehe....saja order sebab nak rasa....



Chee Cheong Fun
Yang ni saya punya.....
sedap jugak kalau dimakan dengan kuah kari....



Nasi goreng yang pedas tu.... chee cheong fun dengan kuah kari yang super duper mabelessss....



Mee kari hainan...mee dia tenggelam kat bawah....
Yang ni kakak saya punya.....
sedappp ok....



Dan harus ada gambar kami..... kat sebelah tu macam animal farm.....ada arnab...ada kucing dan ada ayam yang gemok gemok....yang tu...en suami bukan main suke lagi.....dia kata nama ayam dia dulu Donatello, Leonardo, Raphael dan Michelangelo [tak kira jantan ke betina....dia bantai je bg nama2 tu.....ahahahaaa.....] kemain nama2 watak ninja turtle....ahahahaaa....dan ada sekor katanya nama leman......tapiii leman tu betina....ada anak bagi.....aiyoyoyoyooo....... ehhhh apa daa cite pasai ayam pulak dahhh.........[ngeng....]

Walaupun ada macam2 binatang kat sebelah tu..... seriously....memang tak ada bau pun..... semuanya dijaga bersih dan teratur...suka pulak saya tgk nya......

Boleh dikatakan....kebanyakkan makanan disini berkonsepkan makanan chinese street food...... harga yang sangat2 berpatutan......dan seharusnya sedap & menyelerakan.

Untuk info, boleh rujuk

Facebook : Cafe 299

Alamat :

299 Jalan Pegawai Kg Manjoi
Ipoh, Perak

[nampak tak no 299 tu......ahahahaaa.....]


Tel :

019-281 3367

Sesiapa yang duduk di area manjoi tu....kalau nak mencuba menu lain...boleh lah santai2 ke cafe nih.....
nanti harus saya nak cuba laksa asam dia pulak.....

Selamat mencuba...





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))