Friday, January 30, 2015

KISAH POHON TAMAR

Assalammualaikum dan salam jumu'ah mubarakah...

Jom baca surah Al-Kahfi.... =))

Hari yang penuh barakah ni....saya nak berkongsi cerita yang berlaku di zaman Rasulullah saw yang mana ianya pasti akan memberi kesedaran kepada kita sebagai umat Rasulullah betapa istimewanya nabi junjungan kita itu.

Setiap kali mendengar lagu tentangnya......pasti air mata saya akan mengalir. Kisah yang mendidik jiwa.... kisah yang banyak memberi pengajaran dan kesedaran....kisah yang membezakan hati dan naluri kita dengan makhluk ciptaan Ilahi yang lain....kisah yang simple tetapi tersangat besar pengertiannya...... kisah dari zaman Rasullullah yang disebut2 sehingga kini kerana kemurniaan kecintaannya yang mendalam kepada Rasul junjungan kita.....kisah yang membezakan ukuran kerinduan kita kepada nabi kita dengan hanya sepohon tamar yang tua....... lebih memberi getaran di jiwa..... kisah ini lebih mulia jika dibandingkan dengan diri ini...yang senantiasa mengaku merindui rasul junjungan tetapi selalu lupa dan alpa untuk berselawat ke atasnya..... [kisah ini ada tetulis di dalam buku panduan haji dan umrah - hadiah daripada seseorang kepada ibu saya tentang tempat dan kisah di Madinah dan Makkah] Allahurabbi.

Kisah ini disebutkan di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Jabir bin RA seperti yang disebutkan dalam hadis Bukhari . Bahawa Rasullulah saw duduk bersandar pada satu pelepah tamar yang dijadikan tiang masjid. Ketika sebuah mimbar dibina untuk menggantikan pelepah tamar ini, tiba-tiba terdengar suara tangisan seperti bunyi unta merengek hingga semua orang di masjid itu mendengar.

Sampai akhirnya Rasullulah saw datang dan menghampirinya.

Baginda menyakinkan dan memujuknya dan akhirnya pelepah itu diam.
[Hadis ini juga diriwayatkan An-Nasai dan Imam Ahmad (lihat sahih Mukjizat al Nabi, halaman 149-161)]

Jabir RA meriwayatkan seperti disebutkan dalam hadis Bukhari bahawa :

"Nabi Muhammad saw selalu bersandar pada sebatang pohon tamar ketika menyampaikan khutbah Jumaat."

Saidina Abu Bakar As-Sidiq ra mencadangkan supaya dibina mimbar yang baru. Cadangan itu diterima Rasullulah saw . Lalu sebuah mimbar yang membabitkan 3 anak tangga dibangunkan.

Ketika Rasullulah saw duduk di atas mimbar yang baru untuk berkhutbah, sahabat mendengar pelepah tamar itu menangis seperti anak kecil . [Ada juga mengatakan bunyinya seakan-akan seekor unta merengek].

Lalu Rasullullah memeluk pohon tamar itu sambil berkata

"Jika engkau mahu....engkau akan ku kembalikan menjadi pokok seperti sediakala dan jika engkau mahu..... aku akan berdoa kepada Allah semoga engkau akan menjadi pokok di syurga kelak."

Pokok tamar itu memilih pilihan kedua, maka ia ditanam ke dalam tanah dan akan tumbuh di syurga kelak. Pokok tamar itu berkata,

" Aku memilih negeri yang kekal berbanding negeri yang fana ini."
Lalu Rasulullah s.a.w memerintahkan supaya batang tamar itu ditanam di bawah mimbar itu.

Maka ia ditanam di dalam tanah dan akan tumbuh di syurga kelak.

Inilah satu-satunya pokok tamar di syurga yang berasal dari dunia. Tempat tumbuh pokok tamar ini didirikan sebuah tiang dan dinamakan tiang Mukhallaqah. Kerana itu, sejak Rasullulah saw memujuk pokok tamar itu, pewangi bernama 'Khaluq' sering disapukan kepadanya.

Selepas pohon tamar itu mati, sebatang tiang didirikan sebagai tanda kewujudan pohon tamar yang dijamin syurga oleh Rasullulah saw.

Terasa kerdilnya diri ini.... sepohon tamar menangis teresak2 kerana kerinduan dan kecintaannya kepada Rasulullah.....dimanakah pula tempat kita disisi nabi Muhammad saw di akhirat nanti....

Wallahualam

Semoga ilmu ini dapat dimanfaatkan agar dapat kita menebalkan lagi rasa rindu dan kecintaan kita kepada Rasulullah saw dengan selalu berselawat kepadanya.... aminnn...



Terima kasih kerana membaca....semoga dapat manfaat kita bersama-sama.... =)))


Tuesday, January 27, 2015

RESEPI CHEESEKUT

Assalammualaikum dan selamat hari selasa.

Hari ni nak share resepi lagi....

Entah meroyan apakah beberapa hari ni asyik nak share resepi je =))
Biarkan...tengah rajin nak update blog kan....

Nanti dah sibuk kemain susah nak jenguk blog pun....tau tau dah berhabuk..... ok... bertabah je lah ekkk....tapiii kalau saja suka suka nak buat....boleh la guna resepi ni...

Sebenarnya terniat nak buat cheesekut ni pun atas permintaan anak sedara.

Dia kata selalu dengar kawan2 dia kata makan cheesekut...sedappp....cheesekut senang buat....siap kawan dia ada up video buat cheesekut dengan mak dia dalam insta.....hahahaa....memang nak tergelak kalau layan cerita bebudak nih....tapiii tak pe lahhhhh kan....kita dengar kan aje.....bezanya budak sekarang dengan budak dedulu..... budak sekarang layan insta...budak dulu main masak-masak kat luar rumah...kutip segala mak nenek daun...macam2....tapiii dedulu jugak best.....

Masa dengar dia cerita terus saya cakap......ehhh....tak ada topik lain ke nak sembang....sembang pasal makan pulakkk....sabar jelah tauuu.....

Rupanya emak kawan dia pembuat kek yang terhandal....so... mmg selalu bercerita mak dia masak itu dan ini..... hahahaa....ok...ok... terus rasa gigih nak buatkan untuk si anak sedara nih..... nasib mintak cheesekut...kalau mintak cheese cake....harus suruh tempah je..tak pun ajak dia ke kedai kek je lah ekkk......hahaha

Jom tengok resepi dan cara penyediaannya.

Bahan-bahannya:

1 paket biskut Deluxe Crackers [saya guna biskut cream cracker biasa je]
Sedikit fresh milk [saya guna goodday]
1/2 tin susu pekat manis [ikut suka..kalau suka manis, boleh taruh 1 tin terus]
250gm cream cheese



sengaja beli fresh milk gooddday tu sampai dua...tamak haloba kan...penyudahnya guna sikit je pun....selebihnya masuk ke mulut anok sedara....miahahahaa....

Ok..ni je bahan2nya....memang sangat simple.... sekejapan je dah siap.....

Cara penyediaannya:

Pukul creamcheese sehingga kembang [creamcheese tu akan jadi lembut dan color cream cheese tu bertukar jadi cerah sikit]

Masukkan 1/2 tin susu pekat manis. Tuang sedikit demi sedikit. Kalau rasa kurang manis baru tambah lagi susu tu.....ikut pada selera memasing ok....macam saya...saya tak suka manis2 sangat....just nice je lah 1/2 tin tu.... Pukul lagi.

Tambah sedikit fresh milk anggaran 1-2 sudu. Tengok kepekatan bancuhan tu. Jangan cair sangat dan jangan pekat sangat. Kalau cair sangat nanti adunan jadik lembik susah nak potong dan kalau pekat sangat nanti bancuhan jadi sikit . So ikut memasing punya pendirian lah ok...[ehhh nak buat nih pun kena ada pendirian jugak tauuu.....ahahahaa....].

Bancuhan tu dah siap.... soo..sekarang kita pegi ke part susun menyusun pulak...

Sediakan bekas... terpulanglah nak letak dalam bekas apa.... ikut senang koranglah nak makan macam mana. Kalau kebiasaan orang letak baking paper dalam tupperware atau tipuware kannn then baru susun biskut tu..... saya.... susun terus je dalam bekas yang senang saya nak potong dan makan...ehehehe...
 
Step seterusnya, ambik biskut dan celup dalam fresh milk. Celup dalam sesaat je sudeh. Jangan pegi rendam lelama pulak biskut tu....Dah celup tu terus susun dalam mulut bekas....nak masuk ke mulut pun bolehhh....seketul dua je.....macam saya yg kureng dgn susu susu nih...harus terus susun je kan dengan gigih nya.... tu pun memang suruh anok sedara tolong sekali sebab dia yang nak kan....pun ada ngelat masuk ke mulut dia....ehehehe...

Then lapiskan dengan bancuhan creamcheese tadi. Selapis demi selapis. Maksudnya....susun biskut satu layer....then lapiskan dengan adunan cheese tadi.... lepas tu buat layer seterusnya sampailah biskut dan cream cheese tu habis....

Time lapis biskut tu tekan2 bagi dia mampat sket.

Atas sekali mesti lapisan creamcheese.

Dah habis...masukkan ke dalam peti sejuk.

Biarkan semalaman....

Dan sedia untuk nyum nyum nyum.....





Inilah hasil cheesekutnya....

Anak sedara bukan main suke lagiii....sebab dia peminat cheese...mak sedara hanya tengok je lahhh...janji dia makan...kalau tak makan langsung nanti membazir pulak kan.... nasiblah habis.....

Dia kata sedap.... ok lah.... nanti teringin lagii boleh mokcik buat lagiii...

Selamat mencuba resepi simple nih.... =))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Monday, January 26, 2015

RESEPI KEK PISANG FRESH MILK

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Haihihoiiiiii.... selamat berhari Isnin.

Jom ceria2kan diri di hari Isnin yang indah ni...

Hari minggu yang lepas nih....kakak atas saya balik ke teratak bonda saya berserta keluarganya.

Sementelah mereka semua ada kat rumah....so...saya decide nak try buat kek pisang...... tapiii nak taruh fresh milk.

Ok...kenapakah kek pisang???.....ni semua gara-gara teringin melihat sahabat bloger ni buat kek pisang....hehehee...Tapi beliau menggunakan cara kukus. Manakala saya guna cara bakar.... tapiii sama je cara membuatnya....bezanya bakar dan kukus..... saya buat penambahan dengan meletakkan fresh milk dan kurangkan penggunakan telur. ehehee....

Disebabkan hari sabtu tu kami semuanya banyak hal yang nak diuruskan... maka saya buatlah pada hari ahad dan menjadikan ia sebagai penambah untuk hidangan minum petang kami sekeluarga.

Gigihlah saya mencari pisang....at last...tengah2 malam pg ke tesco dan beli pisang beberapa biji je.....murah ya amat.....seronok dapat pisang kan....macam monkey je..... ehehehe...

Jom tengok resepi dan cara membuatnya.

Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum [saya guna tepung naik sendiri]
3 biji telur
1 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak masak/butter yang dicairkan [saya guna butter yang dicairkan]
1/2 cawan susu segar [saya guna fresh milk goodday]
4 biji pisang yang ranum [kalau guna pisang emas, 5-6 biji]
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
secubit garam
sedikit esen vanila/ esen pisang [baunya lebih wangi]


Cara penyediaannya:

Sapukan loyang dengan butter atau alaskan loyang dengan kertas minyak masak / baking paper dan ketepikan.

Panaskan oven terlebih sahulu. Dan jom kita mulakan bancuhan kek.....

Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat. Oleh kerana saya guna tepung naik sendiri, makanya tak perlulah nak taruh baking powder....just ayak dengan bikarbonat sahaja.

Dalam bekas yang lain, lenyek pisang dan campur sedikit dengan garam, kemudian ketepikan.

Dalam bekas yang lain lagiii.....[ehhh berapa banyak bekas daaa.... hahaha...tak pe tak pe.... janji hasilnya sangat membanggakan ok...], pukul telur bersama gula hingga kembang.

Bila dah adunan telur dan gula tu dah kembang semangkuk, masukkan pisang yang telah dilenyek tadi bersama minyak masak/ butter yang telah dicairkan tadi dan kacau sebati.

Selepas itu masukan tepung sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu segar dan esen vanila/esen pisang tadi. Kacau sebati. Part ni kacau guna spatula atau apa2 senduk yang ada ok...

Masukkan adunan yang dah sebati ke dalam acuan berukuran 8 inc atau sewaktu dengannya.

Bakar kek pada suhu 170 darjah celcius selama 60 minit [sejam]

Jom tengok hasilnya....



Inilah hasilnya.... Bila keluarkan dari oven....memang sangat puas hati......mokcik kalau bakar kek kalau tak merekah sana sini mmg tak sah je kan..... ehehee....



gebu gebas





Alhamdulillah... semua yang rasa kata sangat sedap... sangat lembut.

Hmmm...anak sedara sampai bawak balik ke kl.... hehehe...comel betul bila dia bgtahu dia nak bawak balik kl... ambik la arrissa sayang oii...kat sini acu boleh buat banyak2 kali...

Tu la yang menjadikan mokcik diaorang ni suka memasak...sebab semua anak2 sedara tgh suka nak makan.....kalau balik ramai2...harus kena buat dua bancuhan. Itupun ada request lagiiii suruh buat agar2 atau puding.....

Selamat mencuba... ;)))



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Friday, January 23, 2015

REZEKI DI HARI JUMAAT

Assalammualaikum dan salam jumu'ah mubarakah.

Jom kita mulai hari kita dengan membaca surah Al-Kahfi.

Pagi ni sangat mendamaikan...bawak kete pun macam tenteram je.... tak marah2.....kiranya hari ni tak naik darah tinggi lah bila memandu tu....selalu asyik nampak salah pemandu lain je kan......kita ni je yang betul kan...hehehehee....harap balik nanti pun mcm tu......[senyum sikit..... ;)]

Pagi2 lagi dapat whatsapp dari seorang kakak yang bertulis

"tetiba teringat kat lia......."
beserta doa-doa yang indah...
[mungkin kalau kakak tu baca blog saya...kakak tu mesti tahu.....dia yang saya maksudkan...... ;)))) ]

Hati berbunga-bunga riang....ada jugak orang ingat kat saya pagi-pagi jumaat yang barakah ni......[wahhhh terharulah kakak......]

Lebih terharu apabila kakak tu dengan ikhlas memberi resepi kek nya kepada saya.

Sebenarnya kakak tu selalu mengikuti kelas2 membuat kek dan semua kelas2 itu adalah berbayar. Bayaran bagi satu kelas kek mengikut kategori mungkin melebihi dari rm200++ hanya untuk satu resepi kek dan cara pembuatannya. Dan setiap pembelajaran dan ilmu itu...dimanfaatkan dan menjadi sebahagian daripada business kakak tersebut. Memang laku kakak ni punya kek sebab sangat sangat sedap. Beliau buat dengan penuh kasih sayang tau.... ;)))

Dan pagi ni...saya dapat ilmu itu....saya dapat resepi kek yang saya suka sangat2.....yang orang2 saya sayang pun suka.....

Tak tahu macam mana nak cakap...... hanya ucapan terima kasih yang tidak terhingga untuk kakak tu..... semoga Allah membuka seluas2nya pintu2 rezekiNya untuk kakak tersebut.
[menitis air mata saya pepagi nih tauuuuu......huhuhuuu]

Termenung sejenak.....kebaikkan apakah yang telah saya lakukan sehingga Allah temukan saya dengan insan2 yang sebaik mereka....yang tidak pernah lokek dengan ilmu yang mereka ada.... yang terlalu baik dengan saya. Sehinggakan.....tak pernah terjangkau dek akal dan naluri saya untuk mendapatkan sesuatu dengan sangat mudah yang seolah datang terus kepada saya. Syukur sangat2.......

Mungkin orang boleh cakap...."alaaaa resepi kek je pun....click je kat google dah boleh dapat...apa ada hal...."

Tidak pada apa yang saya terima terus dari kakak ni pada hari ini..... Resepi tu adalah hasil titik peluh kakak tu menimba ilmu bersama mentornya.....dan dengan mudah kakak tu share dengan saya....walaupun saya bukanlah seorang tukang masak yang handal....saya bukan pembuat kek yang mahir.....buat hanya untuk suka suka nak makan dan untuk dihidangkan pada orang2 tersayang di dalam rumah saya dan hampir dgn saya..... namun...itulah indahnya takdir Allah....menggerakkan hati kakak itu untuk berkongsi bersama saya...alhamdulillah....

Terima kasih kakak sayang....

Akan saya manfaatkan ilmu yang beliau bagi dan saya pasti akan cuba.....lepas tu saya akan share dengan beliau.....hehehee.... tqvm kakak....

Semoga Allah buka seluas2nya pintu2 rezekiNya untuk kakak....dan semoga kebaikkan demi kebaikkan mengiringi kakak di dunia dan di akhirat.....

Allahumma Aminn...




Inilah doa yang diberi oleh kakak tu.... :'))






Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Wednesday, January 21, 2015

PUDING JAGUNG COCKTAIL

Ok...saya nak share satu lagi resepi dessert yang sangat sangat dan sangat simple....

Kali ni saya nak share Resepi Puding Cocktail

Sebenarnya resepi ni saya dapat daripada sahabat saya... sebab dia rajin sangat bawak
puding cocktail ni ke pejabat bila ada jamuan...
bila rasa tu memang membuka selera lah...

Alhamdulillah...sahabat saya tu share lah resepi pada saya.

Senang je...meh sini nak share jugak bahan-bahannya

PUDING COCKTAIL

Bahan-bahan

1 cawan tepung kastard
1 cawan susu pekat manis
4 cawan air masak
1 cawan jagung dalam tin [yang dah siap dikisar]

Semua bahan-bahan ni di campurkan dan dimasak diatas api yang sederhana. Kacau dan kacau dan kacau sampailah bancuhan tadi menjadi pekat dan menggelegak...[ada bunyi pluppp...pluppp..pluppp....ehehehee..] lepas tu boleh padamkan api dapur dan masukkan ke dalam acuan.... bila dah sejuk...masukkan terus ke dalam peti ais....kalau tak nak masukkan pun tak pe....bagi sejuk je okeh...

Bahan kuah

1 tin susu sejat [saya guna susu ideal]
1 tin fruit cocktail
Boleh je kalau nak satukan susu dan fruit cocktail ni dalam satu bekas..


Bila time nak nyum nyum.... Pastikan puding dah betul2 sejuk... bila potong dia lembut je kan
campurkan susu dan fruit cocktail tu ke dalam puding tadi...dan sedia untuk di makan.....



Taraaaaaaa.....ni memang hasil kerja tangan saya....tetiba terjumpa acuan turun temurun dari mak saya ni dari dalam laci...apalagi....basuh kasik bersih sebersihnya.....lepas tu masukkan adunan puding yang dah dimasak tadi ke dalam acuan ni..... memang sangat cantik.....[senyum sampai ke telinga.....]


 
 susu sejat ni sengaja saya letak dalam jug nih...sebab saya tak campurkan sekali..nak makan baru campurkan dalam puding....tak la cepat lasu atau basiii...



Fruit cocktail

Kalau dihidangkan sejuk.....dalam cuaca yang panas lagii terik....memang berselera jugaklah makan.....sekali hidang je dah habis.... anak2 sedara saya suka sangat makan nih.....saya kurang sikit sebab tak berapa nak minat tang susu tu.....[tak berapa suka minum susu....tak suka makan susu susu semua.....sabar jelah kan...hehehe...] tapiii saya suka nak masakk sebab ada yang tukang habiskan.......lebih2 lagiii bila diaorang kata....ehhh sedap lah........ok...lagi mokcik suka nak masak lagi dan lagi......

Selamat mencuba resepi simple lagi mudah ni..... ;))))



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Friday, January 16, 2015

AR RIDZUAN OH AR RIDZUAN

Assalammualaikum dan salam kasih sayang, salam jumu'ah mubarakah.

Pepagi dah bersemangat nak bercerita kat dalam blog nih tentang kejadian seawal 2.00 pagi tadi.

Bila teringat balik...rasa nak ketawa pun ada...sedih pun ada....kesian pun ada...tak tahu mana satu nak masukkan perasaan tu....sudah2....akak redha je lahhhh......

Entah tak tahu kenapa.... saya baru je menikmati kesihatan yang baik setelah batuk2 dah mula pergi meninggalkan saya.... tetiba....dah batuk tu pergi....dia panggil pulak kawan dia yang lain iaitu allergic untuk singgah kat kulit2 saya nih..... adoyaiii...menderita rasanya.

Sebenarnya dah 2 hari dah rasa gatai2 selepas saya, suami dan kakak saya dengan bersemangatnya pergi ke Buntong mencari kacang putih....nanti saya ceritakan kat entry lagi satu ok...Sebelum ni makan kacang putih mmg ok jer.....tapiii mungkin ada satu nih....dia pedas2 sikit.....mungkin tak tahan makan yang itu........[anggapan dokter tak bertauliah nih...hmmmm]

Mungkin....ni andaian saya sebagai dokter [saya bukan DOKTOR ok....saya doktor chap hayam jeee.....ahahahaaaa] gamaknya....ntah apa bahan dalam kacang putih tu yang saya tak tahan. Makan je terus naik gatal2 satu badan....tapiii pada sesetengah tempat sahaja... bukan seluruh badan [pada ketika itu...hari sebelum]. So...saya yang kononnya bertahan bagaikan kulit saya tu mcm kulit buaya..... saya tak pergi la klinik.....rasa macam ok lagiii.... boleh je pg kerja macam biasa....sesekali ke toilet menggaru...lepas tu cakap sensorang....ehhh bestnya dapat garu kat tempat yang gatai2 tu kannnn...... sabar je lah tauuu.....sekali habis berbintik bintat mokcik punya kaki.....lepas tu luka2....sakit dan pedih okeh......huhuhuu....

Semalam...balik je keje...memang habis merah2....naik bintik2 macam ruam....ingat nak ke pharmacy je...tapiii rasa macam...ehhh tak teruk laaa..... tahan lah esok balik keje baru pegi....[konon kuat macam kulit buaya tu tadi kannnn....] sebab ada plan dgn en somi nak ke satu tempat nih nak sttlekan beberapa perkara dgn dia sambil nak berdating dating....

Sebelum tido... saya makan jugak kacang putih tu sambil2 tengok tv sebab mmg masa tu tak tahu pun puncanya disebabkan kacang tu.... ahahaa....minum air....lepas tu tidoq..... [memang suka makan kudapan....ntah kenapa kali ni tersalah kudapan.....hehehe]

Pukul 2.00 pagi..... tetiba rasa semacam satu badan bergerutu memang macam kulit buaya.....[ahahahaaa...] dah penuh tompokan2 merah.....bengkak2 sampai ke muka, telinga semua bagaiiii..........uwaaaaaa....menangis sensorang garu sana sini dah macam berokkk.....huhuhuu....tak tahan sangat....saya kejutkan suami......terus suruh dia tengok belakang badan saya......habis semuanya bertompok dan bengkak2...lepas tu gatal ya amat.... dah tu kat tempat tompok tu panas......aiyooooo...memang dah tak boleh tahan dah.....rasa nak fengsan mokcik......

En suami terus ke dapur.... ambik air segelas..lepas tu dia buat solat sunat...[alhamdulillah....cakap dalam hati....baik betul la laki haku nih...sementara bini dia ni dok garu2 mcm berokkk tadi dgn sabarnya menunggu]... rupanya...lepas solat sunat...en suami terus ambik air segelas tadi dan baca ayat2 dari surah2 yang dia tahu...lepas tu hembus dalam air...suruh saya minum.....saya menurut tanpa bantahan......

Lepas tu en somi terus bawak saya ke Pusat Rawatan Ar-Ridzuan. Memang tak tahu nak kemana arahnya kalau dah lalu kat sana sini semua klinik tutup dan tak ada yang bukak 24 jam.....kerrr ada klinik yang bukak tapii kitaorang yang tak tahu....ntah lah...apa-apa pun.... kitaorang selalu ke pusat perubatan ni kalau demam ke....sakit pening ke....apa2 lah..semuanya nak ke sini....sebab selain membuat rawatan untuk jadik bidan bersalin......pusat perubatan ni ada sediakan klinik untuk pesakit luar....so...klinik tu je yang bukak....makanya kami ke situ.... lagi yang saya suka ke sini sebab islamic....

Dah sampai dan buat pendaftaran....[kitaorang je satu-satunya pesakit yang ada kat situ]...dengar kakak2 tu call doktor kat dalam bilik dia.

Dalam 10 minit tunggu sambil meneruskan acara menggaru...akhirnya doktor itu keluar dari biliknya [doktor perempuan] sambil buat muka macam marah..bengang.....kerrr atau mmg muka dia sebegitu ntahlah kan..... lalu depan kitaorang...bila saya dan suami senyum kat dia...dia buat muka stone dia....[agaknya mmg muka dia mcm tu kot.....abaikanlah].

Lepas tu saya nampak dia pergi kat nurse dia dan tanya....

"haaa mana patient nye...." 
dalam hati masa tu dah rasa lain macam.... ehhh doktor tu tak nampak ke dua makhluk yang senyum kat dia tadi....agak2 dia ingat kitaorang ni sapa la gamaknye kan......ahahaha...[gelak sensorang dalam hati.....sambil garu2 dan garu....]

Tak lama lepas tu nurse panggil nama saya dan suruh masuk dalam bilik kecemasan.

Doktor perempuan tu tanya... 
"haaa...sapa yang sakit" 
[dalam nada yang macam bengang kitaorang ni datang memalam mcm tu seolah mengganggu tido dia yang lena....gamaknye.....]

"saya...." 
saya jawab la kan...dah dia tanya....dah mcm kat dalam kelas la pulak...situasi anak murid dengan cikgu.

"haaa...baring la....." 
doktor tu cakap sambil pandang muka saya masih dengan wajahnya yang stone tu.

Dah suruh baring....so..saya pun baringlah.... dia suruh nurse tu check BP saya....lepas tu tak cakap apa pun...naik ke turun ke.....diam je...masa tengah check BP doktor tanya saya...

"sakit apa....?"

"gatal2 doktor....allergic kot...."
saya jawab sambil tunjuklah bengkak2 kat tangan. Beria mokcik selak lengan baju sejuk mokcik okkk.....doktor just tengok je....tak sentuh pun....tak rasa...[mungkin untuk sakit2 mcm tu tak payah nak sentuh bagai..... diaorang doktor...soo diaorang lebih arifff...mokcik je saja nak ngengada kan.....hehehe]....come on lah doktor..muka saya pun dah naik merah2 tak kan doktor tak nampak...oh...saya lupa...doktor baru bangun tido kot....dia tak perasan...ok.... [pujuk diri sendiri]

"allergic makan apa?"

"ntahlah....semalam makan kacang putih....mungkin ada bahan dalam kacang putih tu yang saya tak tahan....." [ni mmg jawapan dokter pakar chap hayam dari saya....mana pulak saya tahu saya ni allergic apa doktor.......haiyoooo....]

Lepas tu nampak doktor tu buat muka pelik sambil henyot2 mulutnya.....[haishhhh dah kenapa.....]

"nak cucuk ke nak makan ubat?" 
sambil buat suara tegas dan kuat dan lantang jugak.

"ikut doktor lah..... doktor rasa mana yang ok......saya ikut je..."

"ehhh ikut awak lahhh...nak cucuk saya cucuk...nak makan ubat saya bagi ubat...." 
sambil pergi ke tempat ubat2 dan ambik jarum dan masukkan ubat dalam jarum tu dengan intonasi yang tegas.

Lepas tu nurse pulak tanya.... 
"nak cucuk ke nak makan ubat ye puan?"

"saya rasa makan ubat jelah..... tak pelah...kalau lambat baik pun saya tahan je lah....." 
benonya....saya takut jugak nak kena cucuk tu....saja je buat muka cool...dalam hati tuhan je yg tahu....tgk muka en somi mcm tak ada perasaan jee.....ahhhh lantaklah...janji gatal2 tu hilang.... kata dah bg pilihan pada saya tadi kan....haruslah pilih nak makan ubat......

Nurse pegi kat doktor cakap sesuatu ttg BP saya..mcm naik sikit kot...ntahlah...ker tak ada naik tak ada turun..normal....kalau naik sampai melepasi mesin tu..harus dia terus bagi saya bantuan pernafasan kot.....[saja buat lawak bodoh kan.....hehehe....]....tapii doktor ignore je...normal kot.....[anggap positif sudehhhh.....] atau dia cakap benda lain saya je terperasan cakpa pasal BP.... lepas tu nurse terus cakap.....
"patient nak ubat je doc.... tak payah cucuk...." 
[then diaorang ada bisik2 apa ntah.....]

"cucuk laaaa....dah datang emergency kannn....kalau tak nak cucuk.....datang siang....yang tu boleh makan ubat jeee......." 
jawab doktor sambil dia tekan tekan kan suara dia...macam geram....lepas tu berbisik bisik dengan nurse sambil nurse pun gelak gelak macam funny sangat kan.....

[ok saya anggap mereka tak mengata saya..... sebab kalau saya tak sakit....saya tak gila untuk pergi ke klinik tu dalam waktu2 sebegitu ok.... tapiii kalau diaorang mengata2 saya.....alhamdulillah...Allah kan ada.....setiap perbuatan ada balasan....mokcik redhoooo je...]tapiii tak nak fikir negatif....anggapan buruk pada orang kan....dosa ok....hehehe

"kenapa nurse....gelakkkk....lawak sangat ke cerita saya tuuuuu........jom kita cucuk patient tu...."
 tetiba doktor tu bersuara...

Ok....saya dah kena satu cucuk....tanpa kata apa-apa...doktor terus pergi ke sinki basuh2..tak pandang saya pun......

"ok puan boleh tunggu kat luar..nanti kami bagi ubat...."kata nurse

Dan sampai ke sudah...tiada satu senyuman dari puan DOKTOR tu atau dia ada senyum tapii saya tak perasan atau betul...mmg wajahnya diciptakan begitu.........ok...mungkin juga saya yang kurang arif ttg prosedur doktor.... mungkin mereka perlu bersikap begitu walau dalam keadaan ramai patient dan kurang patient.....hehehee....ya ampun.....sabaq je lah..... terus cuba positifkan diri..... mungkin doktor baru je menyambut kelahiran baby baru....penat kot......huhuhuuu...dan alhamdulillah...dia baru sahaja merawat saya..... tq doktor....bagi saya baring atas katil empuk kat dalam bilik kecemasan tu.....bukan nak sangat dapat layanan 5 star....tahu tu Pusat Rawatan je kot....tapii dah byk berjasa pada saya....

Saya dan suami terus tunggu kat luar....Bila selesai bagi ubat semua...ok..dah boleh balik la kan.....

Ok..alhamdulillah....pagi ni saya rasa fresh walaupun memang semalaman saya tak tido.... dan sekarang memang terasa tempat cucuk tu menyucuk2 dan sakit kat bahagian yang dicucuk tu sampai kaki saya sebelah kiri ni memang dah lenguh..... ok tak pe....tahan jelah..... sikit je pun......

Saya bukan orang gile yang akan ke klinik doktor semata-mata nak tgk muka doktor yang sebegitu serius..... memang doktor nampak sangat alim...bertudung labuh sampai ke perut [saya suke dengan penampilan itu dan menanam dalam diri untuk berpenampilan sebegitu suatu hari nanti...inshaaAllah..doa-doakan....sebab dipandangan mata saya...mereka yang berpenampilan begitu nampak sangat cantik....].....saya ingat...peribadi doktor jugak harus selari dengan penampilan doktor yang muslimah itu.....tingkah laku doktor....pertuturan doktor dan kecerdikan seorang doktor yang berkhidmat untuk menyelamatkan pesakit. Saya ke sana dengan bintik bintat dan gatal yang amat sangat...memang dah tak tertahan...... dan saya perlukan rawatan dan ubat..... jadiii......betul..... doktor memberi rawatan kepada saya dengan cara yang betul....mengikut prosedur seorang doktor...tetapi ada sedikit mengikut perasaan geram dan marah kerana mungkin tak suka diganggu pada masa sebegitu.......kalau tak mahu diganggu....better tak payah buat klinik on call 24 hours. Boleh hebahkan..hanya kecemasan untuk ibu2 yang sakit nak bersalin sahaja.... ok jugak kan....so..kita as a patient...boleh faham..... dan cari klinik ceruk mana yang bukak..... saya tahu kes saya ni kes ringan ibarat seringan sehelai kertas jer...tak serius sangat....so...doktor beranggapan budak ni saja ngada2 je...sakit sikit macam ni pun nak ke klinik.....hmmmm....mungkin...[anggapan saya jerrr......tapii rasanya mentality seorang doktor tak mcm tu kannn....]

Saya mintak maaflah sebab mengganggu tidur dan masa rehat doktor tu kannn...at least.... jangan buat mcm merawat saya itu satu keterpaksaan utk masa itu..... mungkin ada orang gile yang datang klinik tu sebab tak sakit apa2 pun dan dtg pada waktu2 begitu menyebabkan doktor beranggapan semua yang dtg tu pun mcm org gile yang sorang tu.....hehehe...

Ok...lepas ni en suami kata...no more Pusat Perubatan Islam Ar-Ridzuan... dah terdesak sangat kita ke Pantai terus..... terus menjeling dia.... tak mo lah...sakit allergic je pun kan..... ehhh boleh ke atau reaksi doktor pun sama macam tu.....[kan saya pun dah phobia dan berpersepsi mcm tu disebabkan oleh seorang doktor bernama [tak payah sebutlahkan....] yang cantik rupa parasnya tetapi bekerja mengikut emosi].

Tq doktor....gatal2 saya pun dah hilang....hope tak jumpa dah doktor untuk masa2 akan datang sampai bila-bila.....saya maafkan doktor dunia dan akhirat.

Seumur hidup.... ni first time jumpa doktor yang bekerja mengikut emosi seperti itu....nasib gatal2..kalau saya sakit nak bersalin doktor buat mcm tu....tgh2 sakit tu saya rela suruh en suami hantar ke hospital lain tak kisah mcm mana keadaan pun.....kalau tak nak brtanggungjawab pun tak per....sampai macam tulah perasaannya apabila seorang patient yang dtg perlukan perkhidmatan kita....tapii dibuat mcm sekupang...berbisik2...gelak ketawa...menyindir....menekan nekan suara....dan seolah menjadi bahan cerita pagi utk mereka pada seorang patient yang dtg pada masa2 mcm tu......

Sebelum ni saya pernah kena allergic yang lebih teruk lagi dari ni...semalaman saya tak tidur....elok je pg kerja....balik dari kerja terus ke klinik [dekat dengan rumah saya]....lama jumpa doktor tu sambil doktor bagi banyak advise....suruh cari punca...kalau2 saya ada pakai barang kosmetic yang baru tetapi kulit dan darah saya tak tahan....makanan.... habuk...hama...sabun....dan one thing doktor tu bagitahu saya..... allergic yang berlarutan sehingga mengganggu tidur kita berhari2 boleh membawa kepada keadaan yang sangat kritikal. Macam2 penjelasan doktor tu bg pada saya. Dan bila saya ikut advise doktor...rupanya saya tak tahan dengan sabun yang baru saya beli dan pakai pada hari kejadian tu.

Tapiii hari ni saya pergi...doktor hanya diam dan tak bgtahu apa2. Cucuk...makan ubat....confirm elok...dan anggap sendiri....mungkin salah makan.....

Saya faham...waktu tu mmg semua org tak ada mood...nak bersembang ke..nak memberi penerangan ke.... tapii ketawa dan mengata itu boleh pulak kan....... atas rasa tanggungjawab dimanakah professionalnya seorang yang bernama doktor???

Ok...sekali lagi terima kasih....

Semua ni pengalaman dan pengajaran..... mungkin ada silap saya...saya mohon maaf...sejujurnya tak ada manusia yang sempurna....namun...bila berhadapan dengan sesiapa sahaja dan siapa pun kita, jawatan kita........kita kena berhemah....walau pada ketika itu kita dalam keadaan terpaksa...marah dan sebagainya. Saya rasa...saya ni lebih rendah dari status seorang doktor dan rasanya tak layak untuk menasihatkan seorang DOKTOR yang mana ilmunya lebih tinggi dari saya...namun...dalam diri manusia...PASTI akan ada kelemahan...dan saya ambik pengalaman itu untuk mendidik diri saya agar tak buat perkara yang sama pada orang lain.... mungkin semua yang ditunjukkan pada saya sebagai pendidikan kepada saya...selalu dengar orang complain pasal nurse yang kasar....dan semuanya ditujukan pada nurse2 hospital kerajaan..... hakikatnya....nurse kerajaan pun jauh lebih baik dan berhemah berbanding nurse di swasta......ini kenyataan..... sebab saya ada pengalaman berurusan dengan nurse kerajaan juga dan apa yang saya terima lebih baik dari tanggapan orang......lebih menyakitkan...bila nurse swasta juga ada diantaranya yang memberi perkhidmatan yg ala kadar.....kenapa menyakitkan? sebab di swasta kita kena bayar lebih lagii....
Kesimpulannya, dimana2 kita pergi....semua orang ada emosi mereka tersendiri........mungkin saya juga pernah buat silap pada orang lain macam tu...soo..bila dah ditunjukkan di depan mata saya.... saya muhasabah diri saya...supaya jangan buat orang macam tu....[thank you Allah sebab bagi pengajaran pada saya seperti itu...]

Itu persepsi dan pandangan saya kerana sifat manusia penuh dengan kelemahan....

wallahualam...





Ehsan dari en google




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Wednesday, January 14, 2015

KEK CHIFFON PANDAN

Nak share resepi kek chiffon pandan simple dari saya.
Ada setengah buat kek chiffon guna santan. Tapiii saya tak pernah cuba pun.
Disebabkan saya suka mencuba sesuatu yang mudah....makanya...kita ambil yang mudah sahaja....hehehe...
senang buat dan rasanya pun sedap.

Mana-mana resepi yang saya share...semuanya simple dan mudah dibuat...bahan2 yang mudah dicari.... dan yang penting semuanya menjadi dan orang2 sekeliling puji.....[saya....senyum senyum kambing.....ahahahaa...sabaq je lah kan....]

Jom kita tengok cara nak buat kek chiffon nih....

Bahan bahannya:

120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A
130g tepung kek ]
1 sudu teh serbuk penaik ] diayak
40g air
60g minyak masak/mentega cair [saya guna mentega]
1 sudu teh esen vanila
3 sudu kecil perasa pandan atau emulco pandan [saya guna emulco pandan]


Cara cara membuat:

Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dgn kertas serap minyak.
Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.

Satukan gula kastor.ovalette,telur dan bahan yang diayak iaitu tepung dan baking powder tadi ke dalam mangkuk pengadun. Pukul dgn kelajuan perlahan untuk sebatikannya.
[kenapa kena pukul dengan kelajuan perlahan.....sebab ada tepung dalam adunan tuuuu...kalau nak jadik hantu tepung domookkk....sila la try terus dengan kelajuan maximum.........hehehehe...]

Kemudian tukar kelajuan tinggi dan pukul lagi hingga kembang
selama 5 minit.

Kemudian perlahankan kelajuan dan tuangkan air dan esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi
selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.

Masukkan minyak atau mentega yang dicairkan tadi dan dikacau sebati. Kemudian masukkan emulco pandan.
Kali ni tak payah guna mixer...guna spatula sahaja okeyy.... kaup balikkan adunan sehingga sebati...

Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar selama 45 minit.

Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.

Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek.

Biarkan ia sejuk.







Ini percubaan pertama yang saya buat. Lepas tu dah banyak kali jugak saya buat.....hasilnya memang membanggakan diri sendiri laa..... ahahaa...[sila tepuk tangan......haishhhh mengarut jelah....hehe]



Ok...yang ni saya buat 4 color.... selang seli....maka jadilah color2 yang cantik nih......
upppsss terhangus sikit....terlebih masak...nasib isi dalam okeyy...hihihi





Ni percubaan kali kedua....sengaja buat color2...

Motip buat color2 ni....sebab saya try buat apam susu...memang sangat cantik okeyyy......tapiii apam tu rasa sangat plain.....terus jadi tak seronok...nak makan pun macam...ehhh...kenapa ko rasa mcm nih ha apam susu......kerr saya yang salah bancuhan......huhuhuu [meroyan sensorang...].

Bila masuk keje...orang opis bawak apam susu jugak.....bila rasa...ehhh sama je macam yang saya buat...... aaaaaaaaaa....[jerit kuat2....tak nak buat dahhhh.....] ahahahahaaa.....sabar je lahh... Bagi yang suka apam susu tu....saya mohon maaf yea.....lidah saya ni yg ngada2 tak nakkk...huhuhuu... tapiii nak cuba tak salah kannn....


ni gambar saya post kat instagram.....hahaha...kemain yang kat bawah tu.....tengah2 malam dah siap masak...sambil tgk tv...sambil makan kek.....menghayati betoiii laki saya nih....sabar je lahhh

Kalau nak rasa kena cuba buat ok.....

Selamat mencuba.... ;)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



AGAR AGAR CENDOL GULA MELAKA

Salam ceria.... ok...hari ni ada banyak masa sikit nak up entry tentang resepi.

Dah lama jugak tak share resepi.

Bila datang mood kerajinan....maka macam2 benda yang nak dibuat... semuanya teringinlah kan..... tapiii bila dah masak...saya tak makan banyak pun...suka tengok orang makan je... Bila tgk diaorang makan....berkali-kali....saya tahu...ohhh sedappppp.....ehehehe....lepas tu happy.....terus nak buat banyak2 kali...boleh macam tu....yang best...orang yang suka makanlah kan.....

Ok...hari ni saya nak share resepi Agar-Agar Gula Melaka. Sebenarnya banyak je orang yang share resepi nih...sooo..saya...mmg saja2 gatai nak share jugak.....hehehe... [tgh rajin nih]

Bahan-bahan untuk lapisan cendol

500 ml air
170 gm gula halus
[tapiii saya tambahkan ke 190gm sebab cobaan pertama, agar2 agak tawar sebab dah kena serap dgn cendol...terpulanglah pada masing2 okey]
250 ml air
1 peket agar-agar serbuk [10gm]
250 ml santan
[saya guna santan KARA, HARMONI pun boleh...ikut suka hatilah...]
secubit garam
500 gm cendol
[selalu jual kat tesco atau mydin dalam bungkusan kecil....dan pastikan HALAL dan buatan bumiputera okeyyy....]

*ada setengahnya taruh tepung jagung...tapiii saya tak taruh pun sebab nanti akan jadi puding.....soo yang ni lebih kepada agar-agar....

Cara penyediaannya:

Masukkan air dan gula ke dalam periuk belanga [hehehe] panaskan sehingga gula benar2 larut. Gunakan api yang sederhana.

Sementara tu....campurkan sekali 250ml air dengan serbuk agar-agar..kacau hingga larut kemudian masukkan ke dalam larutan gula tadi dan kacau sehingga agar2 tadi benar2 larut.

Bila dah mengelegak..... kecilkan api....masukkan santan dan secubit garam.... Gunakan api yang perlahan.... kacau dan kacau biar sampai mengelegak sedikit...jangan sampai santai pecah....kalau dah pecah...memang tak cantik laaa.......kemudian masukkan pula cendol dan kacau lagi.

Bila dah mengelegak sikit....tutup api dan kacau bagi adunan tu suam sikit.... lepas tu bolehlah dimasukkan ke dalam acuan.

Sejukkan dan bagi adunan benar2 keras.


Bahan bahan untuk lapisan gula melaka

200 gm gula Melaka [saya guna gula merah biasa je....ehehe..]
500 ml air
2 helai daun pandan di simpul
250 ml air
1 peket agar-agar serbuk [10 gm]
250 ml santan pekat [masih gunakan santan KARA]
secubit garam

Cara penyediaannya:

Masukkan air dan gula ke dalam periuk dan panaskan sehingga gula benar2 larut. Masukkan daun pandan supaya adunan berbau harum semerbak....

Seperti biasa....campurkan agar2 serbuk ke dalam 250ml air..kacau dan masukkan ke dalam adunan gula yang larut. Gunakan api yang kecil dan kacau sehingga adunan benar2 larut.

Bila dah benar2 larut dan dah mengelegak..masukkan santan dan secubit garam.

Masih menggunakan api yang kecil...kacau sehingga adunan mengelegak....kemudian tutup api.

Sebelum tu....lapisan cendol yang dah keras tadi.... garis2kan kat atas permukaan. Motip untuk garis2kan...untuk bagi lapisan gula melaka ni melekat dan serap ke dalam adunan yang keras tadi.... so...cantiklahkan...bila adunan tu dah melekat....

Tapiiiii pastikan lapisan cendol tu dah betul2 keras....kalau masih cair lagiii...memang tak menjadilah dua lapisan...dia akan jadi lapisan campur2....memang tak cantik....ehehehe....

Bila dah garis2 atas lapisan cendol tadi....masukkan campuran adunan gula melaka tadi.

Biarkan sejuk....dan bolehlah dinikmati seisi keluarga...

Ok...macam mana nak keluarkan agar2 ni dari acuan2 bunga nih...Selalu org kata terbalikkan....agar2 terus boleh jatuh atau keluar kan.... saya buat tak mahu punnn...... sabaq jelah kan....

Disebabkan berlekok2.... mak saya ajar... potong kat mana2 bucu pun boleh...sampai ke bawah....di dua tempat lain2...atau satu tempat je.... kemudian..lapik pinggan sebesar acuan...dan terbalikkan...kurang 2 saat adunan dah boleh terkeluar dah.... [yang ni utk acuan besi tu....] Tapiiii ada setengah tu......bila terbalik je terus keluar.....antara cara lain....sebelum masukkan bancuhan.....basahkan acuan dengan air...... ikutlah mana2 pun....janji boleh makan......hewhewhew.....





Ini percubaan pertama saya. Gigih mokcik pg mencari acuan nih..... ingat nak cari yang plastik...sekali dapat yang besi.......hehehe...kira okeylah kan....boleh guna 2 in 1..kek pun boleh...agar2 pun boleh....

Nasiblah cantik.....hehehe...

Masa ni mak saya kata sedap.... mmg terperasan2 saya kannn....dan yang bestnya habis..... ok... nampak gayanya boleh buat lagiiii....





Oleh kerana termakan pujian dan terperasan sangat sedap kan.....
Saya buat utk kali ke dua....menggunakan acuan yang lain...pun cantik jugak... tapi yang ni acuannya plastik.
Kat mana nak dapat acuan ni.... sila pergi ke kedai jual barangan kuih muih....pasti ada...murah je harganya...kurang dari rm5...hehehee....

So..ini percubaan ke dua saya...atas permintaan anak sedara saya.... Alhamdulillah...rasanya masih sama. Sesuai untuk hidangan pencuci mulut selepas makan....



Selamat mencuba.... ;)))





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Monday, January 12, 2015

IPOH - PJ - KUALA LUMPUR - IPOH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Entry ni dah lama berhabuk dalam draft.....lupa ingatan nak publish kan dia...kesian tauuuu..... ahahaa... ok ok.... walaupun dah berhabuk..meh nak cuci dengan ekor Hideo...ehhhh....

Ni masa saya dan en suami balik ke rumah mertua saya di PJ.... Jemput baca....

Pagi ni sepanjang perjalanan ke tempat kerja di temani dengan hujan. Alhamdulillah...pagi ni juga...en suami menghantar saya ke tempat kerja. Kebetulan dia cuti dan saya pulak cuti dibekukan...so...pergilah kerja dalam keadaan keterpaksaan....nasib la encik tu sudi nak hantar....... [ehhhh haruslah kena hantar....bini kannnn......ehehehe....]

Plan asal nak balik minggu lepas 20/12 [sabtu]. Oleh kerana keadaan yang tidak mengizinkan...kami tunda ke minggu ini...

Dah lama sangat tak balik....memang rindu sangat2 dengan mama. Last balik masa bulan puasa beberapa bulan yang lepas....tengok tu... setengah tahun tak balik jenguk mama...... sabar je lah kannn......Asyik sibuk memanjang..... mengalahkan hapa je.... So...kalau sesiapa yang kenduri dia kitaorg tak datang tu...jgn nak sentap sentap pulak....bukannya sengaja atau disengajakan..... mana yang sempat kitaorg pegi.....bukan nak pilih2.......kenduri ni kena dtg kenduri tu tak payah datang.....itu bukan saya okeyyy....... mok mertua sendiri pun tak sempat nak jenguk inikan pulak kenduri korang kan......... [selingan sekejap..... sebab ibu dan bapa lebih penting dari orang lain...so..kami utamakan orang yang dah banyak bekorban untuk kami.....harap maklum....dan alhamdulillah mama atau ayah mertua tak pernah merungut ke..marah ke.... diaorang lebih faham anak diaorang kann....]

Motip ada selingan nih...sebab tak tahu kenapa..ada pulak yg sentap sebab kitaorg tak pg kenduri dia. Pertimbangan akal dan fikiran.....dan positifkan diri....mungkin yg tak datang ada hal yang betul2 tak dapat dielakkan...... biarlah...bukan rezeki dia nak dtg hari tu...kenapa nak marah2.....mungkin ada rezeki lain....

********

Sambung balik cerita...... Jam 8.30 pagi kami bergerak dari Ipoh terus ke PJ. Sebelum gerak.... call mama dulu bgtahu kitaorng baru gerak dari Ipoh...takut nanti mama tunggu lama pulak......dan siap pesan tak payah masak sebab nak bawak mama keluar...... Alhamdulillah...en suami pun bawak santai je.... bukan nak kejar apa2 pun..... memang kali ni niat ke sana sebab nak spend masa dengan keluarga mertua..... Singgah perhentian Ulu Bernam...pekena Zul Mee Kari....ahahaa.......lepas tu baru gerak terus ke PJ.

Sampai ke PJ lebih kurang pukul 11.45 pagi macam tu. Sampai2 je tengok2 ayah mertua saya tgh dok sibuk petik buah pulasan.....[mertua saya mmg suka tanam pokok buah2an.... sekeliling rumah.....bayangkan...rumah di tengah2 kota...tapiii penuh dengan pokok2 buah....herba, nenas......dan semuanya cantik je tersusun di sekeliling rumah...rasa nyaman dan tenang]. Duduk tepi kolam renang...sambil menikmati keindahan alam semulajadi di tgh kota raya....hebat mertua saya....hehehehe....



Dalam 3 ekor kucing mertua saya....Phia ni yg paling jinak dan manja...so..kita dera dia suruh ambik gambar..... ehhh sebenarnya puan Phia ni sukeeee.....ehehehee....



Saja-saja je buat posing....sementara tunggu mama bersiap.... kali ni balik tak ada bergambar dgn mama dan ayah mertua pun...nanti InshaaAllah....saya pujuk mama dgn ayah mertua untuk ambik gambar sama-sama... ;)))



Last jumpa kakak ipar saya ni masa balik berbuka puasa tahun nih kat rumah mertua..... kali ni balik tak sempat nak jumpa kak Sheron nih....dapat jumpa anak2 sedara je....

Alhamdulillah....dah lepas rindu kat mama.... kami duduk2 sembang2 dan minum untuk hilangkan penat sekejap. Mama dah siap untuk keluar manakala ayah mertua tgh sibuk kemas2 aquarium ikan2 kesayangannya. Anak2 sedara en suami kebetulan ada kat rumah mama...yang sorang nak tuition....yang sorang nak tinggal....So..kitaorang keluar dengan mama jelah.....

Mama bawak kitaorang pg ke Jaya Store....katanya baru je bukak....boleh pilih je nak makan kat mana-mana restoran yang ada kat dalam tu.... Almaklumlah kan....en suami saya tu memilih sikit orang nya...kalau kat tpt2 mcm tu selagi dia tak nampak logo halal jakim beso2 kat mata dia mmg agak ambik masa jugak dia nak buat keputusan...... saya dgn mama dah plan nak makan kat chilis....sekali en suami bagi isyarat tak nak......terus saya tarik2 manja tangan mama...ajak pg ke tempat lain.....sabar jelah encik tu tauuu..... penyudahnya...makan kat kenny rogers je... cuba menu baru.....

Sambil makan sambil bersembang..... sambil gelak2....[haishhh..tetiba rindu pulak]. Lama jugaklah kami sembang2...lepas tu mama ajak shopping groceries.... kalau boleh apa yang mama beli...semuanya nak beli utk kami.....ehhh...tak payahlah......ahahahaa....sabar jelah mama nih kan......

Dah puas menjelajah supermarket tu....kitaorang balik semula ke rumah..... lepak2 kat luar rumah.....cuaca pun macam best je kan....sementara nak tunggu anak sedara en suami habis tuition pukul 5.30 petang...lepas tu plan nak ke Mid valley...kengkonon nak pg le magnum cafe dan saya nak ke arzu....tak payah lah nak ke klcc kan.....

Tengah santai2 tu...tetiba mama datang bawak 2 bekas tupperware yang berisi tudung dengan satu paper bag berisi barang bagi kat saya....

Bila bukak 2 bekas tu....hmmm...ada 2 tudung FNJ.... dan dalam paper bag tu ada baju kurung untuk saya dan baju melayu untuk en suami.

Masa tu rasa nak menangis pun ada.... Memang mama selalu bagi saya barang...kalau mama beli baju apa pun..dia pasti akan belikan untuk saya...dan sejak kawin....mama anggap saya ni macam anaknya sendiri...al maklumlahkan.....en suami hanya 2 beradik je dan kedua2nya lelaki....en suami anak bongsu.....saya ni macam anak perempuan mama lah kan....sebab tu kami rapat dan saya ni mmg mama layan mcm anak sendiri....kita dua orang ni sangat2 open minded......ewahhhh....puji diri sendiri (menyampah).

Kali ni pemberian mama.... buat saya sedih dan sayu.....pertama sebab mama belikan baju kurung dan baju melayu utk kami untuk dipakai masa hari raya lepas.... Kalau tak sempat..mama suruh pakai masa raya haji..... tapii semua tu tak kesampaian....penyudahnya..mama suruh pakai kerja je.......terus cakap kat mama rasa bersalah saya....tapiii alhamdulillah...mama cakap dia faham......adoyaiii.......



baju melayu sepasang untuk en somi



baju kurung manik manik dan manik untuk saya.....mama tahu saya suka color pink....so...mmg sengaja beli color pink ini....saya sukeee....alhamdulillah....

Nak cerita pasal tudung FNJ la pulak....Yang ni ada rasa nak tergelak.... [maaf pada peminat FNJ terlebih dahulu ok....] saya honest dengan mama kata saya mmg tak pakai tudung mcm tu..... jenuh jugak mama paksa saya pakai......memang saya cuba..lepas tu berkali2 en suami tunjuk mimik muka tak cantik...tak cantik......orang tua tu kan cermin bergerak saya...... sekali terus mama pun kata....ehhhh...baru dia perasan....kenapa ada pin besooo kat tudung tu..... lepas tu terlampau banyak sangat ropon2...dah mcm apa je.....haishhh mama nih....... terus kitaorang tergelak2 termasuklah ayah mertua pun tergelak sama...terus cakap tak sesuailah..... kebetulan mama dapat tudung tu daripada somebody special.....dapat sekali 2....so...kedua2nya mama mmg nak bagi kat saya.....dengan rasa hormat....saya tak ambil dan suruh mama panjangkan kepada orang lain.....sebab mama sendiri pun secara peribadinya tak suka tudung2 mcm tu [ehhh lupa nak bgtahu....pada yg tahu....mama saya sebelum ni free hair....tapi kali ni kami balik....mama dah bertudung.....masyaaAllah...terus peluk mama banyak2 kali....happy sangat tgk perubahan mama.....syukur pada Allah...].....sebab tu mama try tanya saya kot2 saya pakai tudung mcm tu..... memang tak lah..... mama suruh ambik jugak2...suruh saya bagi kat sesiapa yang nak.....tak payahlah kot..... biar mama yang bagi sendiri lebih elok.....ehehehe...

Dalam pukul 5ptg macam tu.....kitaorg ambik anak sedara...hi tea berlima orang......terus ke mid valley.... budak2 tu nampak je bookstore...terus tak keluar2 dah.....saya... mama dan en suami melilau2 jalan dalam mid valley yang beso gedabak tuuu....... mmg penat mokcik okeh....terus mama ajak masuk kedai perabot kat dalam tu.....tgk barang2...terus rasa seronok..... tgk set katil...wahhh cantiknya... mama kata..ambik gambar dalam minda..lepas tu simpan elok2.....doa2 kot2 impian nak set katil mcm tu jadi kenyataan...toinggggg.....ahahaha...terus kitaorang ketawa sama2...... kalau masuk je mana2 kedai...mesti ada jelah barang yang nak dibelinya.......oh mama.....

Lepas tu terus ke arzu...beli apa yang diingini.....lepas tu terus mama tanya samaada nak ke magnum cafe atau tidak..sebab nak ambik bebudak tu dulu.....orang terlalu ramai.....penyudahnya..en suami kata tak nak......kitaorang pg balik ke bookstore....tgk bebudak tu shopping buku bacaan melambak2.....lepas tu terus balik semula ke rumah mama..... Janji dengan mama esok pagi breakfast sesama...sebab kitaorang kena balik ke KL [rumah abang saya.....sebab dah janji nak ke rumah dia].



tujuan asal ke arzu nak cari inner....inner dia sangat selesa.....suke sangat...tapiii kalau dah sampai tu....faham2 jelah kan...mesti nak tgk sana sini.....





gedikkk je laki haku nih......hehehee...

Terus ke kl....Rasa macam masih awal lagi.....kitaorang terus ke klcc.... ingatkan nak pegi H&M....sekali masuk je butik Mark&Spencer terus en suami melekat kat situ..... hmmmm...sempat sambar seluar dgn belt...memang sales dan harganya berbaloi baloi.... saya sibuk pg cari biskut favorite saya.... nak ke H&M dah tak sempat dah.....huhuhuu...

On the way nak ke rumah abang saya...... en suami teringin pulak nak makan kat Nailis cafe...terus call kakak saya samaada dia nak join ke tak sebab dah dekat dgn rumah dia di Ampang tu....tengok2 dia nak join sekali....kami pg pulak ambik dia dan terus ke nailis...call abang saya.....dia kata tak nak keluar dah sebab baru balik dari kenduri.....

Kami dinner kat nailis...kakak saya order bubur kacang dengan cucur ikan bilis..... memang cucur dia terbaiklah..dengan garingnya...dengan sedap nye.....bubur pun sedap...tapii nasi goreng dia macam kurang sikit sebab dia campur nasi tu dengan air...so..nasi tu macam kembang sikit.......sabar je lah kan...yang lain tu western..mmg tak pernah cuba lagiii...... tapiii memang ramai orang..kalau setiap kali datang pun....



kalau ke sini mmg wajib lah order cucur goreng ikan bilis yang rangup kriuk kriuk nih....ehehe...



Nasi goreng cina.....tak berapa sedap lah....



nasi goreng ikan sardin......pun biasa-biasa je....



yang ini memang sangat sedap....cukup rasa lemak santan nya....rasa macam mak saya masak.....ehehehe...mmg sedap...

Dah agak lewat malam.....kami hantar kakak saya tu...lepas tu baru ke rumah abang saya...tengok2 anak2 sedara lelaki semua dah sedia menunggu termasuk abang saya.... kitaorang sembang2 sekejap..almaklumlah..diaorang semua baru je balik dari bercuti ke Spain seminggu lepas...so..cerita tu fresh lagiii kannn..... memang macam2 lah cerita yang diceritakan..... heheheee....

Part yang paling best..... tetiba anak saudara saya ican yang ikut sekali abang saya...bawak turun souvenir untuk saya dan en suami..... wahhhhhh.....banyoknye kannn......terus hilang penat bagai..... dapat bag ada tulis Madrid besau2.......dapat baju hard rock dari Madrid...dapat keychain....dapat FM dapat globe HRC...hmmmm....happy mok sedara dengan pak sedara.....terus pindah barang dari handbag masuk ke bag baruuuu.......heheheee...



bag galas yang saya dan kakak2 yang lain dapat.....



keychain dari CORDOBA



T-shirt dari Toledo





Baju T-shirt HRC dari Barcelona

Lepas bersihkan badan..solat semua...letak je kepala terus terlena tak hingat dunia........
 
Dah habis part satu.


************************

Hari kedua di KL... sesudah subuh.....saya lepak2 sekejap kat ruang tamu abang saya sambil tgk tv...lepas tu kami bersiap untuk ke rumah mama..... abang Saya pun tak turun lagi...dan anak2 sedara saya pun masih lena tidur....kami pesan kat bibik kata tak breakfast sekali...nak terus ke PJ....

Kami sampai awal kat rumah mertua...tgk2 budak2 tu tak ada...mama kata malam tadi kakak ipar dah ambik diaorang untuk ke rumah mak sedara diaorang kat KL.... so..tinggal berdua jelah dengan ayah mertua...... Masa kitaorang sampai...ayah mertua saya tgh breakfast...so..ajak kitaorang sekali join....tapi kitaorang tolak lah sebab nak ajak breakfast keluar.... [ok...ayah mertua saya tak suka keluar.....lebih suka habiskan masa di rumah dengan pokok2nya.... ikan2nya...dan kucing2 kesayangan..... mungkin dulu masa kerja...beliau dah puas ke sana dan kemari...... ke luar negara....ke luar negeri....hahahaa....dia dah jemu katanya....kalau nak keluar hanya untuk urusan penting sahaja....the rest....memang dia kasi peluang kat mama untuk spend masa dgn kitaorang.....sangat sporting...siap pesan dkt en suami.... suruh jaga mama elok2...dan siap ber flying kiss ok....mama dgn pok mertua saya sangat loving couple......tu contoh kpd anak2 menantu.......patutlah en suami saya pun loving2 orangnya.....ahahahaa].



sekali lagiii kita dera puan Phia niiiii......ehehehe...suke sgt main dgn kucing manja2 nih.....saya ckp kat mama...Phia ni mcm kambing....sebab muncung dia tajam ke depan.....ahahaha....

Sembang sekejap dengan ayah mertua.....main2 dengan kucing2 yang comel dan manja....lepas tu baru keluar untuk breakfast.....

Lepas breakfast.....kitaorang terus ke Semua House dengan mama sekali....kalau dah ke KL tu..macam2 tempat nak pergi..macam2 benda difikirkan dalam kepala otak nih kan.... pegi Semua House sebab nak cari brooch...boleh macam tu....ahahaha...mama pun layan sekali pilih.......sempat jugak melilau2 kat masjid India tu....tgk2..tapiii macam tak ada yang berkenan kan...just cuci2 mata....lepas tu kitaorang ke sogo..Punyalah ramai manusia.......niat nak cari kasut je pun.... tapii ramai sangat orang...tak jadilah..terus turun bawah...kitaorang lunch.....dah selesai semua terus hantar mama ke PJ..... part nak balik nih.....rasa sedih sangat nak tinggalkan mama.....kitaorang duduk rehat sekejap...belek2 barang yang dibeli.....sembang2 sekejap dengan ayah mertua..... sekali mama bawak keluar satu plastik dan bagi kat en suami...suruh bawak balik Ipoh..... bila tgk isi dalam...ada buah nanas [besauuuuu okeh....] ada buah kedondong...ada buah pulasan....ada bunga kantan....ada daun limau purut dan macam2....dah macam poket doremon okeh.....ahahahaa...

Dah salam peluk cium mama.....dah salam ayah mertua...kitaorang pun terpaksa gerak balik ke KL sebab nak ambik anak2 sedara nak tumpang balik Ipoh......

Sampai rumah abang lebih kurang pukul 4.30 petang.... ingat nak terus gerak balik....sekali kakak ipar tahan suruh dinner dulu....... so sembang2 dgn abang n kakak ipar saya pasal cuti diaorang..... abang saya naik ke atas kemudian bawak turun set chess hand made dari Cordoba..... mmg cantik sangat.... mmg asalnya...masa abang saya whatsapp gambar....dah beli baru bgtahu kan......hmmm mmg en suami tak nak lah...sebab semua collection dia..... dia guna untuk buat revision...mmg dia pakai sepenuhnya kat rumah tu....tapii yang abang saya beli ni lebih kepada perhiasan...so..en suami tolak dengan cara yang baik..... hehehehehe.... sebelum ni....abang saya kemana pun mmg belikan set chess utk en suami...ada yang beli kat Harrods...[yang tu mmg cantik..handmade jugak....ada magnet....so...ponds tu tak la jatuh2...] ada beli kat Baker's Street lah.....ada yang dari Thailand... ada yang dari Bandung....semuanya handmade...dan semuanya tu en suami guna...memang dia suke lah kan.... yang ni mmg dia tak nak...penyudahnya abang saya decide taruh dalam almari hiasan rumah dia je lahhh.....pun cantikkkkk......hehehehehe





Nilah set chess nya....sangat cantikkkkk.....mmg cantik letak kat dalam almari hiasan....hehehe...

Selesai solat maghrib....lepas dinner...kitaorang terus gerak ke Ipoh.... hujan di sepanjang jalan...sempat jugaklah abang saya pesan suruh en suami bawak perlahan takut jalan licin dan banyak pembinaan baik pulih jalan sedang dijalankan. Dua orang anak sedara saya ikut balik ke Ipoh.

On the way ke Ipoh....highway Utara Selatan jalan lancar je....memang tak banyak kereta...tapiii... dari utara nak ke KL....memang jammed......punyalah banyak kereta...cuaca pulak hujan sepanjang perjalanan kami ke Ipoh.

En suami memang bawak santai je...ikut kelajuan je lah kan..tak lah nak speed sebab nak cepat sampai kan.... so...saya dah perasan dah ada satu lori ni...dari jalan duta lagi dia dah potong kitaorang.....laju je...dengan bawak muatannya...memang laju....saya tegur dan mmg anak2 sedara pun perasan... saya cakap kat en suami jangan potong dia...biar ada jarak sikit dengan lori tu.....

Saya macam tak puas hati tgk cara pemanduan lori tu..... sebab...ada 4 lane.... dia boleh cilok2 dgn lori besar gedaba tu dekat2 dgn kereta orang sehingga orang yg tgh elok laju memandu terpaksa break...dia potong hampir2 nak berselisih dgn kete orang... sekali lagi saya tegur kata pemantu tu bawak lori lain macam je....menakutkan dan membahayakan pemandu lain.... Sampai je kat Bukit Tagar.... naik bukit....saya tgk lori tu tetiba slow.... saya cakap kat suami mungkin sebab naik bukit so dia tak ada pickup.... tgh2 cakap...saya nampak ada penunggang motosikal terjatuh kat tepi divider highway.....en suami pun nampak...tapii kami tak sempat berhenti. Kelam kabut saya suruh en suami kejar lori tu..... ambik no plate dia yang mmg susah nak baca....... anak saudara saya dah stanby nak taip..sorang lagi dah stanby nak call 999....alhmadulillah....dapat no plate......mmg lori tu tetiba bagi hazard light.... saya rasa dia perasan dia dah langgar orang.....dan dia terus bawak slow....mungkin dia hope..orang lain tak perasan...tapiii ko jangan risauuu.....kitaorang akan tolong ko untuk report polis okeh..... anak saudara saya terus buat report kat 999..bagi no plate...bagi tahu lokasi...... dan terus disambungkan pada hospital...memang ada yang dah report.....ambulans dah on the way ke tempat kejadian..... hope...si pemandu lori yang tak ada hati perut tu dapat ditangkap dan dibawa ke muka pengadilan...... dan harap penunggang motosikal tak ada kecederaaan yang teruk dan harap beliau selamat....Allahumma Aminnn....

Itulah pertama kali saya tgk kejadian yang macam tu...nasib ada anak2 sedara yang sama2 bertanggung jawab.....

Kitaorang stop kat perhentian Tapah.....dekat setengah jam jugak...lepas tu teruskan perjalanan balik ke Ipoh... sampai ke rumah lebih kurang pukul 12.00 tgh malam....jenguk dulu anak2 berbulus...semuanya bising mengeowww bila nampak muka kitaorg.....dah mcm kumpulan koir pulak kannn...meoww sana sini....haiyooo...uncle dgn auntie pg sehari je kot....... rindu mcm setahun......sabar je lah.... bg muka depe suruh kitaorg cium.....sabar jelah.....ehehehee...

Sembang2 dengan emak dan kakak saya......dalam pukul 2 pagi baru masuk tido..... esok kena kerja.....uwaaaaa...en suami elok cuti.....uwaaa....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

AWAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2015

Assalammualaikum dan salam kasih sayang....salamat hari isnin yang indah...

Hari ni rata-rata sahabat2 di FB di instagram buat status dan upload gambar anak2 mereka ke sekolah. Kebanyakkannya rata-rata anak2 yang baru masuk ke pra sekolah dan darjah satu.

Tetibe emo sekejap mokcik tauuuuu.......tapiii malas nak fikirlah...itu hak diaorang....apa salahnya nak share happiness diaorang kan...... ok..ok...pujuk hati dengan ikhlasnyaaa...... [hmmmmmmm.......sambil nyorok tepi pintu.....]

Dalam keluarga saya sendiri...anak kakak yang sulung tahun ni baru nak masuk darjah satu. Tapi dah mula sekolah awal dah....seminggu awal....Alhamdulillah.....ok je...Dia sekolah private agama...so..tak ada uniform sekolah putih biru...... tapiii dia pg sekolah pakai kopiah atau songkok....doakan semoga anak saudara saya nih berjaya dalam kesemua subject agama dan hafazannya..... semoga menjadi anak yang soleh dan penghuni syurga.....semoga menjadi al-Tahfiz seperti idaman kami sekeluarga....InshaaAllah...doa-doakan....semoga dia istqomah......dan diterangi hatinya untuk menerima ilmu yang bermanfaat....aminnnn..

Lupa pulak nak suruh kakak saya whatsapp gambar budak handsome tu....

Dan baru tadi abang saya call.... anak sedara saya yang lagi sorang....[anak abang saya] hari ni baru start pra sekolah untuk 5 tahun.... budak handsome yang lagi sorang nih memang tak pernah berpisah pun dengan ibu ayah nya.... hari2 duduk rumah dengan bibik.....tapiii dia cerdik...belajar dengan tengok cartoon network je...dia dah pandai speaking.....dah pandai buat bunyi2 binatang....kenal huruf dan pandai baca ABC.... Pra sekolah ni lebih kepada arabic dan agama....ada hafazan jugak.....

Al maklumlah kannn.... baru first time nak berpisah sekejap dgn ibu ayah dia....haruslah menangis..... hehehe...itu kebiasaan pada semua budak2....ada juga yang tidak....tapiii mereka2 ni tetap comel...proses nak mengenal dunia dan pembelajaran..... InshaaAllah...bila dah dapat kawan...dan happy....lepas ni mesti akan rasa seronok nak ke sekolah....

Bila abang saya whatsapp gambar budak comel tu lengkap berpakaian sekolah....terus senyum sorang2....udah besar dah budak nihhh.......

Anak kakak saya [perempuan] pula....hari ni first day kat sekolah baru....dulu sekolah di Teluk Intan...sekarang dah berpindah ke Ipoh dan bersekolah di Ipoh. Bila tanya dia apa perasaan nak jumpa kawan baru...cikgu baru dan environment baru....dia kata dia nervous sikit...sebab tak kenal sapa-sapa.... hehehe....itulah cabaran dia..... harap dapat sahabat yang baik dan selesa serta happy di tempat dan suasana yang baru....

Doa yang terbaik untuk kesemua anak2 saudara saya dan kesemua insan2 comel..... yang berjuang untuk menjadi khalifah yang mulia....menjadi insan yang cemerlang di dunia dan di akhirat. Yang akan membawa dan memimpin tangan ibu dan bapa mereka ke syurga Ilahi....semoga menjadi anak yang soleh dan solehah......anak2 syurga....harta yang tidak ternilai......itulah impian setiap ibu dan bapa.....

Pagi ni pergi awal ke tempat kerja...takut jammed di sekolah tempat laluan utama saya sebelum sampai ke pejabat..... nampak anak2 ni lengkap beruniform sekolah....masa tu terfikir dan terbayangkan ke semua anak2 sedara....sambil tu sempat jugak saya terpandang kat seorang kanak2 istimewa...yang turut dipimpin oleh ibunya untuk ke sekolah.....comel.....[saya tersenyum sensorang....raut wajahnya seolah bersemangat sangat nak ke sekolah.....] walaupun keadaannya begitu..tetapi tidak menghalang semangatnya untuk menjadi pejuang dalam menimba ilmu pengetahuan...semoga dia berjaya dalam kehidupannya di dunia dan diakhirat juga sahabat2 yang senasib dengannya....

Tak lupa juga kepada sahabat2 saya yang bertugas sebagai seorang pendidik....selamat bertugas wahai insan2 yang berdisiplin dan berhati mulia...semoga ilmu yang anda semua curahkan...dapat dimanfaatkan oleh anak2 sehingga ke hujung nyawa......tq cikguuuu..... ;)))

Disebabkan hari ni first day persekolahan....makanya ramai lah sahabat2 saya yang bercuti untuk menghantar anak2 mereka ke sekolah.....so..office macam sunyiii jerrr..... hehehe...so...bosan2..kita up la entry nih.....

Sampai sini jelah dulu....nanti kita jumpa kat entry seterusnya..... nak makan bekal yang en suami saya bekalkan untuk saya..iaitu roti berlapikkan telur yang digoreng dengan penuh kasih sayang.......dah rasa mcm bawak bekal ke sekolah pulak......tq en somi....hehehe....



Ehsan dari en google




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Friday, January 9, 2015

IMPIAN DAN HARAPAN 2015

Assalammualaikum dan salam kasih sayang, salam Jum'ah mubarakah....

Alhamdulillah....hari ni cuaca kembali indah seperti biasa...tenang dan mendamaikan.
Semoga Allah mempermudahkan segala urusan-urusan mereka yang diuji olehNya dan semoga ketabahan dan kekuatan terpahat kukuh di sanubari mereka dalam menerima ujianNya ini.

Disetiap kesukaran pasti akan diberi kemudahan....di setiap apa yang Allah tarik dan ambil dari mereka...sebenarnya....Allah hendak menggantikan kepada sesuatu yang lebih baik....yakinlah.....

Hanya iringan doa dan harapan agar semuanya kembali seperti sediakala.....semoga Allah pulihkan hati2 mereka dari segala kesedihan, kehampaan dan kegelisahan....semoga Allah sematkan dalam hati mereka semangat dan keyakinan bahawa takdir2 Allah itu sebenarnya ada hikmah dan pedoman yang akan memberi berjuta dan berlipat kali ganda kebaikkan..... InshaaAllah...

Sejujurnya.... tahun 2014 banyak memberi pengajaran dan pelajaran.... Dalam kegembiraan ada kesedihan.....Namun apa pun yang berlaku....langkah kehidupan harus diteruskan demi memenuhi tanggungjawab sebagai khalifah di muka bumi Allah.

Berpenat-penatlah kita didunia ini dalam mengejar ganjaran Ilahi.....supaya kita dapat bersenang-senang di satu alam yang kekal dan abadi...... dunia kini semakin uzur.... makanya.....ubatilah keuzuran bumi ini dengan zikir dan bermunajat kepadaNya...Taburi baja keimanan dan ketakwaan kepadaNya..... fahamilah dua perkara ini.....kejahatan akan dibalas dengan kemurkaan Ilahi manakala kebaikkan pula akan dibalas dengan rahmat Ilahi....

Berbalik kepada azam dan impian.....

Kalau dulu masa zaman budak2 dulu...kemain tulis dalam diari....azam dan impian saya tahun ini....lepas tu buat listing.....kelakar jugak bila teringat balik zaman2 remaja trang tang tang dulu.....lebih2 lagi kalau ada secret admire kan..... harus termasuk dalam listing semoga tercapai untuk berjumpa dan bersembang dengan si dia.....hamboiiii....kemain..... hehehee....tapiii tu semua dolu-dolu....

Sekarang..... bukan nak kata tak ada impian dan harapan....semua tu ada....tapii selalunya...c/f apa yang tak tercapai tahun lepas bawak ke tahun ni.....hehehe....boleh macam tu.... kena usahakan jugak impian tu sampai dapat......

Syukur yang tidak terhingga kerana apa yang saya impi-impikan selama ini akhirnya tercapai pada penghujung tahun 2014. Walaupun agak lambat juga untuk mencapainya.....tapi semua itu tidak pernah mematahkan semangat dan harapan saya untuk terus berusaha, yakin dan bertawakal padaNya. Bila kita meminta sesuatu yang terbaik untuk kita...pastinyalah Allah akan memberikan yang terbaik juga untuk kita.... alhamdulillah......saya dan en suami sangat bersyukur dengan anugerahNya itu..... Apakah impian yang dah tercapai itu......???? nanti saya akan ceritakan..... bukan sekarang.....mungkin dalam beberapa bulan lagiii InshaaAllah..... ;)))

Sebenarnya dalam tahun 2014 tak ada plan pun nak ke luar negara.... namun siapa tahukan...takdir Allah mengatasi segalanya..... tetiba adik beradik saya plan nak buat cuti2 keluarga di Hong Kong.

Pernah satu hari tu saya suarakan pada en suami...teringin nak pergi Disneyland....... tak sangka2....dapat jugak menjejakkan kaki ke sana..... yang tu tak plan....bukan dalam listing impian kot...... yang tu tetiba....bonus utk saya.....hehehe....syukur sangat2...

Ada 3 lagi impian besar saya yang masih belum tercapai.... hopefully dalam tahun ni dapat tercapai salah satu atau semuanya sekali...hopefully lah kannn.... moga Allah makbulkan impian yang tak tercapai lagi tuuu hehe.... apa ke dianya impian itu.....kalau dah tercapai nanti saya bgtahu....hehehe [tapiii salah satunya haruslah anak.....yang tu mmg selagi tak dapat...selagi tu lah c/f.... ] sabaq jelahkan mokcik nih...... soo....3 impian tu kita bawak ke tahun ini lah ye..... Hmmmm....memang kena kerja keras dan berusaha lebih nih...... Yakin...yakin yakin....Allah bersama dengan orang2 yang bersabar.....

Apa yang saya harapkan untuk tahun ni.....

Semoga saya terus istiqamah dalam menjalankan tanggungjawab saya kepada yang Maha Pencipta...juga menjaga adab keperibadian saya sebagai seorang muslimah dan impian untuk menjadi bidadari syurga buat sang suami itulah impian dan harapan sehingga ke hujung nyawa saya.

Mengharapkan agar pengakhiran umur saya adalah sesuatu yang indah buat diri saya, keluarga dan orang2 di sekeliling saya.... yang itu adalah impian yang yang tidak pernah terputus dari memohon kepada Ar Rahman dan Ar Rahim....

Allahumma Aminnn.....

Apa pun impian dan harapan kita....pastikan adanya terselit untuk abadikan diri jiwa dan raga kita kepadaNya.... kerana tanpa keizinanNya.... semuanya PASTI tidak akan dapat kita kecapi....

Jika impian dan harapan tidak dapat dikecapi.... yakinilah..... bahawa takdir2 Ilahi itu adalah terbaik untuk kita....DIA lebih mengetahui segala sesuatu yang terbaik untuk diri kita sekarang dan akan datang.....




Ehsan dari en google





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


Tuesday, January 6, 2015

NASI VANGGEY IPOH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Okey selama saya bercuti 5 hari...memang asyik nak menggemokkan badan jelah kan....
Macam-macam teringin nak makan.

Antaranya ialah nasi vanggey...

Tapiii....bukan sembarangan nasi vanggey yang boleh masuk ke perut saya..... disebabkan saya ni agak cerewet sikit kalau nak makan kat mana-mana cafe atau restoran pun.... [memilih dari segi halal..... orang yang menyediakan makanan tu........ kebersihan.....dan kesedapan makan tersebut....]

Memang Ipoh terkenal dengan nasi vanggeynya..... tapiiii yang satu ini tetap menjadi pilihan hati saya.... dan honestly....saya tak pernah cuba nasi vanggey yang lain2 yang famous di Ipoh nih.....kecuali yang satu ini.....iaitu nasi vanggey di Gerai Makanan dan Minuman Rahamath [yang ni pun famous jugak kannn...]



Bila dah rasa sekali...terus jatuh cinta mokcik kat kedai nih..... eheheheee....

Dah lama sesangat tak makan nasi vanggey pokcik Rahamath....so...kali ni alang-alang dah cuti2 santai di rumah.....apakata kita cuba. Memula pergi hari Jumaat 2/1/2015...dah tutup pulak..... mungkin pokcik Rahamath nak berehat gamaknya.....so...kita pegi hari isnin..... alhamdulillah.....kedainya bukak dan tetiba cacing2 di dalam perut melompat2 gembira.....ehehehee....

Okey...yang saya tahu.... Gerai Makanan dan Minuman Rahamath ni buka hari Isnin hingga Jumaat. Sabtu dan Ahad dia tutup....

Selalu pergi pukul 12.30 tgh hari...orang dah beratur panjang....ada satu hari saya pegi agak lewat dalam jam 3.00 petang pun masih ramai jugak orang yang datang....laku jugak kedai pokcik Rahamath.....

Selalunya...kalau pegi time pukul 12.30pm hingga pukul 1.30pm macam tu....memang penuh la orang.... kena bertabahlah untuk beratur panjang....ehehehe....dan yang pasti....bulan puasa....pokcik Rahamath ni tutup kedai dia nih...... no drive thru okeyyy.....

Lokasinya terletak betul2 bersebelahan dengan Masjid Sultan Idris Shah II [Masjid Negeri Perak].

Berhadapan dengan Hotel Bajet One Stop dan berhadapan dengan Ibrahim Corner. Kalau dulu orang Ipoh mesti tahu....dekat dengan Medan Selera Dato Sagor....tapiii sekarang....medan selera tu dah dirobohkan....



Kenapa saya macam confident je nak makan kat nasi vanggey tu..... sebab dari dulu dulu lagi....memang saya dah rasa nasi vanggey diaorang..... siap ada sijil pengesahan penyembelihan lagii. Selain kedainya terjaga kebersihannya. Dan honestly..... dah bertahun saya tak makan vanggey nih..... tiba tang hari Isnin lepas tu memang teringin sangatkan..... sebab dah lama tak pekena vanggey nih....so.... en suami bawak saya ke kedai ni..... [tapiii saya tunggu dalam kete je lah...malas nak beratur panjang....] beli bungkus je pun....makan fefeling kat rumah dengan kicap...memang terbaik.....rasanya... tetap sama..... memang layan betul lah....

Saya order......nasi penuh+ayam [masak kari pekat] dan sayur....simple...tapiiiii itulah yang terbaikkkk..... rasa sangat puas hati....

Ada kuah kari kambing [kari kambing dia memang terbaik lah.....ramai yang suke kari kambing pokcik Rahamath nih...], ada ayam goreng, ayam masak kari pekat dan kuah, telur goreng, telur rebus dan ada sayur campur jugak atau acar timun nenas.



Yang ni saya punya.....ayam drumstick.... makan dengan kicap...memang sangat membuka selera..... jemput tengok okeyyy...



Sesaja gataiiii je ambik gambar orang tua nihhh......heheheee....memang terbaik.... harus cuba...

Pernah satu hari tu en suami baru lepas balik dari solat jumaat..... pegi singgah ke kedai nih....dalam pukul 3.30 petang macam tulah kan..... nampak penuh orang2 gelandangan menunggu dengan sabar di luar kedai pokcik nih...... rupanya....pokcik nih bersedekah kepada orang2 gelandangan ni....bagi sorang sebungkus.... seronok tengok.... kalau lah ada ramai pegusaha kedai yang seperti ini..... kan bagus....

Okey....jomlah cuba nasi vanggey di Gerai Makan dan Minuman Rahamath nih.... InshaaAllah pasti nak datang lagi......ehehee...




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))