Friday, July 29, 2016

CERITERA RAYA 2016 PART 3

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Masih dengan ceritera raya keluarga saya.

Raya ke 3, menu raya ke 3 kami adalah nasi briyani ayam yang kami order dari Restoran Pakeeza. Lebih kurang 50 orang makan. Manalah tahu kot kot sepupu sepapat yang lain pulak nak datang ke rumah kan....so..kita bersedia dulu lah..... kalau tak ada yang datang....... hidangan tu akan jadi hidangan kami sekeluarga lah kan... yang penting sedap dan menyelerakan.

Kebetulan hari tu mak sedara saya ada buat open house. Saya dengan mak tak turut serta...kami jaga rumah...mana lah tau kot2 ada yang nak datang ke rumah tetiba tak ada orang......hehehe.....[sebenonya....mak saya tak berapa sihat....dan saya pulak nak ambik peluang nak rehat......alasan sangat lahhh...hehehe] Sambil duduk kat rumah......sambil jaga Adam.... =)))

Petang tu.....tetiba sedara belah abah saya call.....kata.... diaorang dah siap masak....tunggu kitaorang sampai je......terus kakak saya suruh kitaorang semua bersiap.....kitaorang ke Kuala Kangsar Bandar Di Raja....yehaaa...jom keluar beraya sekeluarga......hehehe...





Sebelum pergi beraya..kita bergambar dulu



KAMI empat beradik perempuan =)))

Masa nak pergi tu, kitaorang ikut jalan lama....tengok jalan ke Ipoh kemain jammed.... semalam nya....mak sedara kata..kat highway...area terowong manora tu kemain jammed....so...masa tu terfikir2...balik ni nak ikut manalah agaknya....jalan lama ke highway.....Tunggu masa nak balik karang baru fikir lahhh....

Bila masuk je kawasan kampung halaman abah...terasa sangat2 mendamaikan.....seronok rasanya....bila kitaorang sampai2 je..... terus disambut dengan keriuhan suara sepupu2 kitaorang.....terasa macam rombongan pengantin pulak.....hehehe...adoyai....

Jom tengok gambar2 beraya hari ke 3 kami sekeluarga.



Dah macam kenduri...bila sekeluarga pergi beraya rumah sedara mara kan.... kita bersantai santai sambil menikmati hidangan yang sangat marbeles.....
semuanya kuih2 tradisional......



Terasa nikmat sangat bila kami dijamu dengan kuih limas dan jongkong.......kata kakak sepupu.... memang semata2 buat untuk kami sekeluarga menikmati rasa masakan limas dan jongkong beliau.......memang sangat sangat terbaik. kuih limas tu.....ada taruh kurma....dan rasa dia manis2 buah....Jongkong dan limas hidangan yang cepat habis...ada setengah dari anak2 sedara saya tak pernah pun makan kuih jongkong tu....so...bila dah sekali rasa..semuanya asyikkk makan kuih tu......

Selain Jongkong dan limas...kakak2 sepupu hidangkan kami laksa kuala yang sangat marbeles ok.... sedap sangat2....ada teh tarik....dan macam2 lagi lah.......sangat2 terbaik...





Yang terlebih bestnya.....dapat makan buah rambutan dan langsat.....memang menikmati sangatlah.....hehehe...dengan muka yang tak berapa nak malu..... mintak bawak balik sebakul....yang tukang mintak tu saya lah tu.....ahahaha...

Selain dapat buah langsat dan rambutan...kitaorang dibekalkan dengan buah mangga yang sangat manis...semuanya hasil tanaman sendiri di belakang rumah katanya......bestnyaaaaa.......

Perut dah kenyang...hati terus jadi riang....hahahaa..... terus berposing kat halaman rumah sepupu....suasana kampung yang sangat mempesonakan.....
layankan aje lah...



Ambik feel suasana kampung yang damai



Semuanya jadi macam ting tong sangat...hehehe



macam macam gaya dan aksi....



Semuanya sibuk nak bergambar...laki perempuan kaki posing...



ala-ala klasik sangat lah tu kononnya....hehehe



Gambar kami anak beranak sekeluarga....semuanya pun sangat2 sporting.....=)))

Lepas maghrib, kitaorang gerak balik ke Ipoh semula.....nak check plus traffic....masa tu line internet sangat2 lah slow nya.....terus ikut jalan lama.....memang mendapat sangat lah......2 jam mengharung jammed baru sampai ke Ipoh......adoiyaiiii.....memang kena sabar banyak...sebab ramai yang ikut jalan lama masa tu...manakala...abang dan abang ipar saya ikut highway......diaorang kata jalan clear.....dan cepat je sampai rumah.....

Kebanyakkannya dah gerak balik ke arah selatan hari Jumaat tu....termasuklah abang saya dan kakak saya yang sulung....yang akan balik malam tu jugak.

Sempatlah kitaorang sekeluarga sembang sambil makan2 sebelum kakak dan abang saya gerak balik ke KL. Yang terpaling bestnya..........abang saya bagi duit raya kat kitaorang semua adik beradik.....seronoknyaaaaa....bila dah berusia macam nih......dapat duit raya....rasa macam dapat emas seketoiii....[selalu kita yang keluar duit bg orang duit raya....inikali kita pulak yang dapat.....memang lain lah perasaan tu......hehehe]

Rumah semakin terasa lengang dari keriuhan suara anak2 sedara.....
Syukur...kerana kami mengukir kenangan yang indah di hari raya ni..... =)))



Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Thursday, July 28, 2016

CERITERA RAYA 2016 PART 2

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Kita pegi ke part 2 sambungan ceritera raya saya.

Seawal pagi lagi dah bangun main dengan batman coklat nih......





Kemain sangat dia lentok sana sini.....ni namanya comel...betina tapiiii perangai dia macam jantan......masa kitaorang ada kat sana...selalu je nampak muka dia yang mmg comel nih.....so....memang mendapat lah kan......kena kacau habis habisan dengan kitaorang...hehehe....

Lepas sarapan, memang suami decide nak balik terus ke Ipoh. Kebetulan my biras nak balik ke rumah mama raya ke 2 tu.....tapiii tak tau sampai pukul berapa...katanya sampai rumah mama mungkin petang.....rasa lega sikit sebab ada yang teman mama....



Sebelum balik...mama bagi buaian nih..... boleh bukak tutup benda nih....katanya kalau nak santai2 pegi berkelah boleh la bawak benda nih.....ahahaha....benda nih mama dah beli lama dulu...tapiii tak pernah guna......mak mertua saya nih memang suka membeli.....

Terus en suami testing pasang kat laman rumah mama.....elok je bersantai kat bawah pokok2 mama....best jugak kannn.....mama bagi kitaorang.....katanya...kalau tak bersantai kat tepi pantai....nak bersantai kat belakang rumah sambil tgk kucing2 kesayangan pun ok jugak.....adoiyaiii....sabar je lah....hehehe....

Dalam pukul 11.30pagi macam tu...kitaorang gerak dari PJ ke Ipoh.



Keadaan highway yang jammed. Jalan sikit je jammed.....lepas tu lancar balik.....tak jauh lepas tu jammed balik....memang tak pernah lalui situasi macam tu....ni kali pertama....so..ni pengalaman bagi kitaorang.... ni barulah raya....hehehe...

Mungkin sebab cuti sambung menyambung....so..ramai yang plan nak bercuti...atau ada yang nak balik ke rumah mertua atau keluarga mak ayah sendiri atau pun....kebanyakkannya nak pergi beraya di rumah sedara mara.....lebih kuranglah kan....kalau kita ada macam2 plan...orang lain pun mesti ada plan jugak......kau ingat jalan tu kau punya sorang kahhh.....hehehee....ok jugak...merasai situasi macam tu...

Kitaorang sampai ke Ipoh lebih kurang pukul 3.00 petang macam tu lah....
Sampai2 rumah tgk2 kakak saya ada yang dah balik...tinggal lagi kakak yang sulung je tak balik lagi...

Sempat rehat sekejap...tak lama lepas tu....dengar orang bagi salam...... dengar2 suara.....macam sedara mara belah abah...datang dari Kuala....terus sarung tudung semua....keluar dan sambut tetamu.....

Ramaiiiii sangatlah yang datang...lebih kurang 4 buah kereta katanya.....

Saya dan 2 lagi kakak2 saya sibuk kat dapur sebab masa tu mak dan abang saya beraya di kampung. Abah yang layan tetamu manakala kami sambil2 buat itu ini...sambil2 sembang......yang terlebih suka sembang......saya la tu kan....nak ngelat kerja.....ahahahaaa.....

Raya ke dua...kitaorang order nasi lemak sambal udang. Memang selalu pun order banyak untuk tetamu yang datang. Nasi lemak ni boleh katakan every year kitaorang order....sebab.....sedapppp dan sambal udang dia sangat marbeles.....[maaf...tak de gambar.....memang tak sempat nak ambik gambar hidangan.....saya dan geng sekeluarga sibuk layan tetamu yang datang...hehehe]. Nak suruh anak2 sedara ambik gambar pun...diaorang sibuk jugak layan tetamu2 kecil....so..masing2 sibuk lah kannn...=)))

Tak lama lepas tu serombongan sedara saya sampai satu keluarga....maka dah macam kendurilah rumah saya.....hehehe...meriah sangat lah....seronok pulak rasanya.

Elok abang dengan mak sampai ke rumah.....ada 3 kumpulan sedara mara saya sampai serentak. Maka riuh rendahlah lagi dengan gelak ketawa saudara mara.....Ya Allah...seronok sangat rasanya....dapat berkumpul dengan semua sedara mara..... boleh katakan semua adik beradik mak saya [kecuali 2 adik lelaki mak.....mungkin diaorang pun sibuk layan tetamu yang datang ke rumah mereka] berkumpul kat rumah kami petang raya ke dua tu......yang jauh pun datang jugak....... dan yang paling best...... sedara mara belah abah pun datang sekali.

Maka....kami adik beradik memang akan ambik tugas masing2....saya ambik part basuh pinggan.....[memang tu yang paling senang kannnn.....], bibik pulak ambik part lap pinggan mangkuk dan isi kuih muih yang habis kat dalam balang kuih lepas tu kumpulkan pinggan yang dah digunakan.... kakak saya yang sorang tu [kak ida] ambik part hidangan.....dan sorang lagi [kak ita] ambik part buat air......yang sulung tgh orang ramai2 datang tu...dia pun baru sampai dari Negeri 9....so..tugas dia..layan je lah tetamu macam kitaorang ni...sambil2 tu kan.....hehehe....

Walaupun tak de pakai baju raya ...tak sempat nak bergambar bagai pun.....masing2 dah macam bibik yang tak bergaji kan.....ahahahaa...... namun..tetap maintain melayan tetamu dengan ramah tamahnya...siap bergelak ketawa bagai......memang happening sgt tuhan je yang tahu....memang tak sangka...semuanya boleh berkumpul serentak petang tu.....sampai la ke lewat malam pun....masih ada adik2 mak yang datang ke rumah......

Maaflah...atas kesibukkan yang melampau....memang tak sempat nak ambik gambar pun....sempat ambik video je......tapiii video pun tak reti nak upload kat dalam blog nih.......hehehe....=)))





Ni je gambar yang sempat kami posing dengan family makcik saya yang datang dari Teluk Intan. Masa ni sedara mara ada yang dah balik....jadi ada la sikit masa nak bergambar...hehehe...

Lewat malam....barulah kami ni semua berehat....barulah masing2 makan nasi lemak sambal udang yang tetiba kakak saya olah jadi sambal petai.....sedap ya amat......barulah kami ni berkumpul adik beradik ipar duai semua dan beraya sambil sembang macam2 perkara.......sambil pakai baju rumah je......ahahahahaa....yang penting kami ada berkumpul sekeluarga.......hilang semua penat basuh pinggan....sediakan hidangan dan bancuh air......yang ada..kenangan yang best....

Itulah ceritera raya kedua keluarga saya....
Kenangan yang sangat mempesonakan....








Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Wednesday, July 27, 2016

CERITERA AIDILFITRI 2016 PART 1

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni baru nak update pasal raya.....

Alhamdulillah....Allah masih bagi peluang kepada kita semua untuk menyambut hari raya bersama2 dengan orang2 yang tersayang..... sambil kita meraikan hari kemenangan tersebut....sambil kita ingat saudara2 kita yang kurang bernasib baik...baik yang hampir dengan kita mahupun yang jauh beribu batu dari kita..... Semoga Allah melimpahi rahmatNya dan barakahNya kepada kita semua....Allahumma aminnn...

Berbalik pada ceritera raya saya dan keluarga....

Tahun ni abang saya dan keluarga berhari raya di Ipoh [meriahlah sikit] dan macam biasa [setiap tahun] dua orang kakak saya beraya di rumah mertua....so...raya kedua baru semua se family berkumpul. Oleh kerana kami ni adik beradik sangat rapat......kalau tak cukup korum tu macam tak kena je kan.....hehehe

First raya....lepas sembahyang raya....saya dan suami gerak balik ke PJ. Kebetulan mak mertua tak balik ke Pahang [kampung sebelah bapa mertua] jadi...kami kena teman mama beraya untuk tahun ni......



Pepagi sebelum gerak balik ke PJ... sempat jugaklah bergambar raya dengan kakak & abang saya sekeluarga...... kami dengan anak2 sedara mmg sangat rapat...dah macam kawan...so..kita bergambar dululah......



Mesti ada adik bongsu baju hijau ni kan.....hehehe



Sebahagian adik beradik saya yang ada pada pagi raya pertama....dengan mak saya......sikit ni pun dah meriah.....kita tunggu lagi 2 orang tu balik.....harus terlebih meriah....=)))

Kebetulan pulak tu..... ada sepupu kitaorang yang nak bertunang first raya tu...... tak silap nak pergi meminang si bunga nya di Tanjung Karang.....[Ni sepupu kitaorang belah mak lah kiranya].
Boleh dikatakan...semua bapa dan mak sedara kitaorang ikut sekali rombongan meminang tu sambil beraya lah sekali....hehehe.......

Lebih kurang pukul 11.00 pagi....kitaorang gerak balik ke PJ dan rombongan saudara mara saya bergerak ke Tanjung Karang.

Highway plus dari utara ke selatan memang sangat2 lengang......tetapi....dari arah selatan ke utara...agak sibuk....mungkin ada yang macam kami......pagi raya baru nak balik ke kampung halaman.....cumanya kami ni kampung nya di bandar lah tapiii.....hehehe.....masa tu cakap kat diri sendiri....huntungnyaaa....kawin dengan orang bandar nih........huahuahuaaa......

Disebabkan jalan sangat2 lengang.....makanya en suami bawak pun santai2 je...

Kami sampai ke PJ lebih kurang dalam pukul 1.30 macam tu ...mama dah siap sedia menunggu anak menantu sampai.....menantu cuma bawakkan mama rendang ayam yang mak masak dan biskut raya yang menantu buat sendiri dengan penuh kasih sayang.....hehehee....

Kitaorang duduk rehat sekejap sambil mama jamu kitaorang hidangan raya.....kuih muih dan harussss ada nescafe sedapppp dari mama..... tengah santai2 dengan en suami....tetiba mama keluar dari bilik dia dan bawakan saya sepasang baju yang sama dengan mama tetapi lain color..... kain sari silk yang mama saja beli untuk menantu....katanya pakai je pelasah untuk ke tpt kerja ke mana2 suka lah kan.....

Menantu terus senyum simpul....masuk bilik tetamu dan terus iron baju yang mama bagi tu.....lepas tu terus salin dan pakai....siap bagi sekali dengan tudung yang sama color dengan baju.....

Lepas tu kitaorang bergambar raya sama-sama....sambil gelak2...hehehe...nasiblah dapat mak mertua sporting macam tu....boleh je ikut rentak anak menantu....







Macam-macam gaya en somi dengan mama dia....ahaha....mama elok maintain je macam tu.....pakcik sebelah yang overrr sangat tauuu......ahahaa....



Pose ayuuu le konon.....ahaha...







Sporting tak mak mertua saya....ehehee.... sedondon dengan menantu....cuma lain2 color.....
Saya sukeee.....[sambil kenyit kenyit mata......dengan tujuan nak bagi en suami jeles......ahahaha....]

Mama suruh kitaorang rehat2 dulu sebelum nak keluar makan katanya.....ateee...namapun beraya di bandar...semua orang bandar balik ke kampung.......apa lagi aktiviti kitaorang......pg shopping mall je lah......hehehe..... mama ada adik yang duduk di KL dan Putrajaya, tapiii mereka semua pulang ke kampung....so..tinggal mama dengan kitaorang je lah......masa tu terus cakap kat suami...bosannya raya kat bandar.......adoiyaiii......lepas ni....kena kidnap mama bawak balik beraya ke Ipoh lahhhhh......



Dalam jam 4.00 petang macam tu, kitaorang keluar pegi ke Pavillion. Ehh...jalan idaklah sunyi sangat....ramai je orang yang keluar ke shopping mall ni......kitaorang pilih makan laksa di salah sebuah restoran di dalam Pavillion tu.



Lepas makan...ronda2 sekejap...lepas tu...lewat petang, balik ke PJ semula....

Lewat pukul 10 malam, kitaorang ronda2 mencari lemang..... tetiba mama teringin nak makan lemang.....sempat jugak singgah ke Sentul.... tengok rumah mama yang dah siap di renovate sambil ambil comforter yang mama beli untuk kami......terus macam...ehhh...banyaknyaaa........huhuhu...

Dapat jugaklah jumpa lemang.....ikutkan mama...malam tu jugak nak makan lemang...tapiii kebetulan en suami kurang sihat.....maka....terus postpone [hahahaaa] makan esok paginyaa.....malam tu...sebelum tidur, sekali lagi mama buatkan nescafe untuk kitaorang...... terasa macam dimanjakan sangat......haihhh.....naik lemak banyak dah nih.......

Sebelum masuk bilik....mama bagi saya sepasang kain sutera lukis dan sepasang baju kurung yang dah siap di tempah [batik cotton]. Memula macam terkejut sangat..... katanya....sesaja jalan...nampak macam cantik terus beli.......katanya...mama suruh ambik sebagai hadiah birthday.....menantu terus tersenyum sukeee......[terus rasa nak pelokkk mamaaa.......] anak lelaki dia terus macam jeling2 isteri.....jeles le tuuuuu....... =))))





Ni batik sutera lukis katanya.



Ni batik cotton yang dah siap di jahit....saiz saya dan mama kan sama.....
Color tu color favorite mak mertua saya kot......sebab dua2 nya sama.....=)))

Sooo....malam tuuu.....menantu tidur sambil tersenyum.....ahahahaaa....
[sabar jelah.......]





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Monday, July 25, 2016

BIRTHDAY SURPIRSE

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Allah swt berfirman dalam warkah cintaNya;

"Dan Jika kamu menghitung nikmat Allah (yang dilimpahkanNya kepada kamu), tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu per satu, Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani"
 [Surah An-Nahl: 18]

Syukur diberi kesempatan menikmati usia yang semakin bertambah. Namun harus kita sedar bahawa, dengan bertambahnya umur, semakin dekat kita dengan kematian. Justeru itu, marilah kita sama-sama menggunakan kesempatan atau saki baki usia kita yang ada ini untuk memperbaiki langkah-langkah kita yang lalu, agar kita mencapai kehidupan yang mulia disisi Allah swt dan seterusnya mendapat kemenangan di dunia & akhirat....
Allahumma Amin...

2 Julai 2016 - Sabtu [27 Ramadhan]

Alhamdulillah...berganjak lagi usia saya ke satu lagi angka....
Kebetulan hari tu saya di KL...
Seronok jugak sebab abang saya belanja 
Iftar 2016 - Double Tree by Hilton

Kemudian yang bestnyaa...mak mertua siap wish sambil menyanyi happy birthday untuk menantu.....[menantu tersenyum sampai nampak gusi okkk.....hehehee...] dan bapa mertua pun wish kat saya.... Ya Allah... tak ada yg lebih saya harapkan...memadai dengan ingatan mereka2 yang tersayang di sekeliling saya....

Balik dari KL...kakak saya pulak belanja kami Iftar 2016 - Impiana Hotel 1 bersama2 mak dan abah.
[Dah beberapa tahun, birthday saya jatuh pada bulan yang mulia.....alhamdulillah......dah namapun bulan puasa.....jadinya.....kita iftar sekali harung dengan celebrate je lah.......hehehe]

Syukur sangat2 dengan kurniaanNya.... yang penting...orang2 yang saya sayangi ada di sekekliling saya dengan harapan agar mereka semua berada dalam lindungan kasih sayangNya dan diberi kesihatan yang baik.

Hari ni jugak....disebabkan banyak urusan yang perlu diselesaikan...... buka je wasap dan fb....ramai yang wish....terima kasih atas ucapan dan ingatan kalian semua....semoga Allah merahmati kita semua dan semoga Allah makbulkan segala doa2 kita....Allahumma Aminn....

4 Julai 2016 - Isnin [29 Ramadhan]

Walaupun lagi 2 hari nak raya....saya masih bekerja.... tahun ni memang tak ambik cuti pada hari memasak... Ramai yang dah start cuti beraya dan ada juga yang masih bekerja macam saya.

Tapii hari ni memang tak sibukkkkk langsung.....semua pun macam dah mood nak beraya....sebenarnya...banyaknya tak de mood nak kerja.....hehehe...

Nak dijadikan cerita......Kebetulan saya buka pintu bilik...nak bersalaman dengan Ros [kawan sepejabat saya yang kebetulan datang ke pejabat atas urusannya] kengkonon nk salam raya lah kan....sekali...nampak terpacak 2 orang budak kat tepi dinding.....masing2 terkejut tgk each other...... sorang tu siap pegang sejambak bunga + coklat......yang saya macam ter blurr blurrr....ehhh kenapa dua orang ni ada kat situ......ahahahaaa....aiyoyoyo......siap pegang bunga bagaiiii........[gelak lagiii....] Ya Allah...rupanya diaorang nak surprise kan saya...sekali tiga tiga orang ter surprise..... masing2 ketawa tak hingat dunia...... adik2 saya nih..........ada2 je tauuu......[tersebak kakak masa tu....]

Tak pernah nak bayangkan akan dapat surprise macam tu....dengan bunga bagai.....siap ada teddy bear minnie mouse lagiii...... kakak suke sangat......namun tak pernah berharap akan dapat sebegitu.......masyaaAllah.... happy sangat...tuhan yang tahu....dalam happy tu ada sebak.....[terus ter emosional sekejap....] Dah tu dalam pada masing2 tersurprise tu..... sempat jugak diaorang nyanyikan lagu happy birthday utk saya..... oh fatin & Bye......tqqqqqq sangat2.....

Ni antara gambar2 yang sempat diambil...kebetulan nya pulak....sahabat saya eryn pun ada masa tu......so..dia join sekali....hehehe...

Bye pandai lukis henna..... so..kakak dia nih requestlah nak henna raya la konon kan....minta dia lukis henna kat kedua dua belah tangan..kiranya macam sekali lah dengan hadiah birthday.......kemain sangat..... faten pun sama....dan eryn pun samaa......harus ada makcik tu [partner terbaikkkk] hehehe...

Memang happy sesangatlah....sambil Bye lukis henna....sambil kitaorang sembang macam macam..... lepas tu gelak2 macam tak hingat dunia...

Jom tengok gambar2 yang sempat kami ambik sebagai kenangan kami bersama....



Jambangan bunga dan coklat yang sangat cantikkkk.....sayang nak makan coklat2 tu......





Teruja sangat kakak dapat bunga coklat dan minnie mouse tuuu.....



Senyum meleret dengan mereka semuaaaa...lebiuuuuu korang korang semuaa...



Terus bergambar sana sini....hehehee....



Penyudahnya dapat view yang konon cantik kat celah celah pokok yang daun dia tu tajam tajam.....ahahaha....nasib lah tak ada kerengga.....adoilahaiiiii.....=)))



Walaupun dah tercucuk cucuk dengan daun yang tajam tu.....wajah harus maintain ok.....

Suka suki dengan mereka yang selalu menceriakan hati2 sesama insan yang mereka kenal..... sayang korang ketat-ketat....

Dulu teringin jugak nak ada adik.....sekarang....Allah bagi saya banyakkkk adik adik yang sempoiii....alhamdulillah....=))



Lepas dah puas bergambar kat luar.....masuk bilik kakak....lepas tu chit chat sambil ketawa ketawa..macam2 ceritera yang diceritakan...al maklumlah.....kami jarang2 berjumpa lately nih....faham je lah kannn...masing2 ada kesibukkan masing2...... bila sekali berjumpa.....macam nilah jadinya......

So...kakak request nak henna......sila lukis henna kat tangan nih....[sambil terus hulurkan tangan.....] kata birthday girl.....ahahaha...... [phuiii sekali....]

Bye terus ambik beg ajaib dia tu....yang ada semua keperluan untuk lukis henna.....terus lukis henna kat tangan kakak......hehehe....sukeee....sekali request dua belah tangan ok.....nasib bye melayan jugaklah kerenah kakak dia nih.....

Nampak tak ketekunan adik saya nih melukis henna......kebetulan katanya...petang tu ada orang nak tempah henna untuk majlis nikah ke tunang....lebih kurang lah....hehehee....soo...sekali harung je lah....

kita tengok hasilnya yaaa....



Taraaaaaaaaa.....ni hasil lukisan henna oleh bye...... cantik sangat tauuuu.....kakak sukeee...[sambil tersenyum lebor....]

Rasanya ni kali kedua lukis henna kat tangan.....kali pertama masa nak kawin...[kemain beria2 bagitahu....ehhh sukatilah...ahahaaa...]

Ni henna raya namanya......



Bye lukis untuk kami bertiga.....cantik sangat....
Terus masing2 tayang tangan...hehehe...

Alhamdulillah....syukur sangat2 dikelilingi oleh mereka yang sangat baik dan memahami....
Memang tak sangka ada surprise untuk saya dari mereka berdua nih....
Kakak asyik tersenyum je lahhhh sampai ke malam....ehehehe...sukee sangat....

Tq sooooo much pada dua orang adik nih....Faten dan Baizura...yang tak henti memberi kegembiraan dan keterujaan pada kakak.....
Moga kita kekallllllll macam nih sampai ke syurga......sayang korang ketat2.....

Thanks for all the love...May Allah bless both of you with all His love, luck & care. Please stay in my life foreverrrrrr.........
Love you sisters with a loving kiss.... =)))





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Friday, July 22, 2016

CERITERA RAMADHAN : NAIK BAS DARI TBS

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak cerita pengalaman naik bas dari TBS... First time naik dari sini....kalau dulu...first time turun bas kat sini....ni kali kita naik dari TBS terus ke Ipoh.

1 Julai 2016 - Kitaorang gerak dari Ipoh dengan kete mama....dengan tujuan nak hantar kereta mama semula ke pangkuan mama.....hehehee....sebab boipren saya [kete yang xcident] dah pulih sepenuhnya dan semakin handsome.... lagiii sayangggg sangat kat dia....

Hari tu memang tak sempat pun nak singgah ke rumah mama sebab sampai KL pun dah petang....dapat rehat sekejap...terus abang saya ajak berbuka diluar....saya ceritakan di entry
Iftar 2016 - Double Tree By Hilton

Esoknya 2 Julai 2016 - Dalam pukul 10 pagi....saya dan suami dah gerak ke PJ, kata nak hantar kereta kan....sempat jugak jumpa dengan pakcik [bapa mertua]...sebelum pakcik balik beraya ke Pahang.....paling best.....bila emak mertua nyanyikan lagu happy birthday untuk saya.....sweet sangat tauuuu....dan pak mertua pun wish happy birthday kat saya......[sambil menantu tersenyum simpul.....hehehee]

Sempat jugaklah beli baju raya en suami di salah satu butik di PJ....nak jubah jugak kan pak lebai tu....hehehee....nasib lah ada size dan color yang en suami nak......orang tua tu agak memilih dan cerewet sikit......sooo...ikutkan aje kehendak dia....nak kain yang elok je untuk jubah raya dia......dua kali ulang....nasib lah ada size dia......=)))

So...kami terpaksa ucap selamat tinggal kepada kereta mak mertua yang byk berjasa dengan kami..... mak mertua hantar ke train......dan kami terus naik lrt ke hentian TBS.... naik bas Plusliner 2 tingkat terus ke Ipoh.....memang ramai sangat manusia.....dan first time naik bas dari TBS....mini airport [panggilan saya lah....] jadi jakun sekejap.....kalau sensorang memang tak reti [ngengada sangat kannn]......nasib ada en suami......hehehe.....naik bas balik ke Ipoh join sekaki dengan mereka yang nak balik beraya....terus fefeeling "balik kampung....oooo balik kampung....." ahahahaa.....ehhh merasa jugak perasaan itu kan........selalu balik ke bandar balik........[rumah mak mertua kan kat PJ.....haruslah bandar sangat.....]

Memula kena sahkan tiket di kaunter khas......kiranya...kita bagi tiket original kat kaunter tu.....lepas tu dia akan tanya nama kita..... lepas tu dia akan print satu tiket lain beserta dengan nama, tempat duduk, destinasi dan yang penting....bas kita tu akan mengambil kita dia gate berapa....semuanya ada tercatat kat dalam tiket yang di print lain.

Sebelum turun ke terminal....kita akan memalui pemeriksaan polis bantuan..... scan dulu kita punya tiket tu ok....barulah pergi ke mana2 gate yang tercatat dalam tiket tu dan samaada kita tunggu bas atau bas dah sedia ada kat situ.....

Kitaorang turun2 je ke terminal...tengok2 bas kitaorang dah ada dah kat situ....so..berbarislah untuk dapatkan pengesahan ke dua....dan staff kat situ akan bagitahu di mana bas kita berada......wahhh...kemain sistematik sangat dah sekarang nih....



Tetiba...bila tengok bas....alamak...naik bas 2 tingkat lah......dapat pulak tempat kat atas......ya ampun.....redha je lah...sebab tahu...time macam tu.... memang akan ramai yang akan pulang ke kampung....tu pun kira nasiblah ada tiket kannn...kalau tak ada...memang naya sangat lahh.....hehehee...



Sukasuki kacau en suami yang tengah lena terlentok lentok sana sini....ahahahaa.....sabar je lah....mentang2 puasa....travel pulak tu.....memang syiokk sangat tido kannn......=)))


Alhamdulillah....kitaorang ingatkan jalan jammed tapiii sebenarnya tak...sampai awal dari jangkaan kitaorang.....

Turun kat terminal Aman Jaya....dan balik naik boipren saya tu...yang ditinggalkan semalaman di parking lot terminal tu.....mujurlah masih handsome kan.......heheheee....

Yang pasti.... ni lah pertama kali saya merasa naik bas dari terminal TBS tu....plus pulak tuuu...naik bas 2 tingkat dari KL ke Ipoh.......[nasib sangat tak rasa pening ke apa ke.....kalau tak naya lagiiii......heheheee...] dan merasa perasaan pulang ke desa untuk beraya...[yang ni memang ngengada.....hehehee].

Alhamdulillah....Allah mudahkan urusan kami untuk 2 hari tu.....syukur sangat2....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Thursday, July 21, 2016

IFTAR 2016 - IMPIANA HOTEL 2

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Last entry mengenai Iftar untuk Ramadhan 2016.

Memory yang indah untuk dikenang bersama keluarga tersayang.... saya share setiap memory itu untuk tatapan saya sendiri dan mungkin buat anak2 sedara yang selalu jugak menjenguk blog mak sedara depe nih.....so...ni kenangan indah keluarga kami....InshaaAllah. Kalau saya tak de....tinggallah penulisan ini sebagai kenangan buat anak2 sedara saya......=)))



Sehari sebelum raya...abang dan kakak saya [kak ida] plan untuk berbuka di luar...memandangkan mak hanya masak rendang ayam sahaja....dan untuk masakan raya....semuanya dah di tempah siap....bagi memudahkan mak...... Lemang dah di tempah dan ketupat dah siap di rebus....alaa...kita guna ketupat segera je...hehehe...

Sekali lagi kami memilih Impian Hotel sebagai tempat untuk berbuka puasa.

Sepatutnya kakak yang sulung serta suaminya turut serta bersama kami berbuka sekali...last minit cancelled atas sebab yang tak dapat dielakkan.....kami jemput mak saudara [adik mak] dan sepupu untuk iftar bersama kami bagi menggantikan tempat kakak dan abang ipar yang tak dapat nak join tu.

Ehhh...last puasa pun masih ramai jugak orang yang berbuka kat luar....hehehe...memula rasa macam pelik....[tetiba kan....] lepas tu bila suami saya cakap....yang kita ni sekeluarga pun berbuka kat luar.....apa yang nak pelik sangat kann.......betul jugak......sabar je lah..... =)))

Hidangannya sama je seperti entry saya sebelum ni...
Iftar 2016 - Impiana Hotel 1

Yang membezakannya.....ada abang saya sekeluarga dengan anak2 sedara yang semuanya menceriakan suasana....dan ada mak sedara dan sepupu.....

Ni je gambar2 yang sempat saya ambil.





yang ni yang paling saya sukeee....ehhhh......tetiba jadi bebudak sekejap....hehehe



Try nasi briyani ayam dia dengan kambing panggang...



Adik beradik lagi 2 orang tak ada....abang ipar pun tak sampai lagi masa nih.....huhuhu

Alhamdulillah.......seperti yang pernah saya katakan......dalam bulan Ramadhan...penuh dengan kerahmatan.....selain kita menggandakan amal kebajikan dan kebaikkan.....kita jugak boleh mengeratkan lagi tali silaturrahim sesama kita...

Walaupun di sepanjang ramadhan ini....masa saya terlalu limited....namun....syukur yang tidak terhingga kerana Allah mudahkan segala2nya urusan kami semua....dari bab kereta...sampailah menghantar kereta...menguruskan urusan iftar jamaie yang ambik masa separuh bulan.....dan banyak jugak urusan2 yang dapat diselesaikan mengikut plan kami....syukur sangat2...

Syukur selalu..... next entry baru nak masuk tentang raya kan...tapiii sebelum tu ada lagi ceritera sebelum raya tuuu nak diceritakan........ hmmm.....tak pe...raya kan sebulan......hehehehehe....


Jumpa di next entry ok....=)))







Terima kasih kerana membaca entry ini =)))