Tuesday, September 20, 2016

KENDURI KAWIN SEPUPU

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Cerita hujung minggu lepas.

Alhamdulillah, cuti 3 hari sempena hari Malaysia dan sambung sabtu dan ahad.
Puas betul dapat rehat2 di rumah hehehe....

17 September 2016 - Sabtu

Sepupu saya belah emak melangsungkan perkahwinan dengan pasangan pilihan hatinya.

Masa majlis kenduri kendara tu.......Kalau dah berjumpa sepupu2 yang sekepala....memang banyak benda yang nak di sembangkan...maka perangai original tu terkeluar juga....hehehe....tu pun ramai jugak sepupu yang tak dapat balik.....kalau tak...pasti lagi meriah dan best...sebab boleh dikatakan.....yang tak balik tu...semuanya sekepala dan sekapal masa zaman2 kecik dulu.....=))))



Haruslah ada gambar berdua.
Encik ni akan setia menemani saya kemana-mana pun.....=)))



Dengan sepupu kitaorang yang sangat2 sporting.



Dengan sepupu sepermainan di waktu kecil.



Mak2 dan pak2 sedara sibuk kenduri....kitaorang sibuk berposing kat rumah peninggalan arwah opah.
Rumah ni dijaga rapi oleh emak dan bapa saudara saya.
Banyak kenangan2 yang manis yang kami ukirkan disini.
Sambil berposing....sambil kami mengimbau kembali kenangan2 indah waktu kecil....
kenakalan yang tak terbuat dek mak dan bapa memasing....
pelbagai cerita lucu yang di kongsi bersama......sehingga kini...ianya menjadi kenangan indah buat kami semua.....



Menjenguk dari jendela....

Disini...
kalau kami sampai je ke rumah opah....pasti arwah opah akan menjenguk kami dari tingkap ini...untuk memastikan siapakah gerangan yang datang ke rumahnya......bila dilihatnya anak2 cucu yang pulang ke kampung.....wajahnya akan tersenyum dan dengan pantas akan membukakan pintu untuk kami.......

Dari kejauhan.....kalau datang dengan tujuan nak mengaji al-quran dengan opah.....
terdengar suara2 kecil kami....
"opahhhhh.....kami datang nak mengaji nihhh...." hehehehe...
kadang2 kalau dah basah lenjun mandi sungai..... mesti transit kat rumah opah....lepas tu opah mesti akan buatkan kami kopi panas.....cicah dengan biskut kapal..........marbeles okeh...
kalau nasib baik.....dapat lah makan cucur bawang ke.....arwah opah memang terbaik......rindu opah....huhuhu



Macam-macam perangai...



Di dapur rumah opah



Dengan sepupu2 generasi "y"...
kiranya kami ni yang terawal menunjuk perangai kat arwah opah....hehehe.....



dengan mak mak sedara dan sepupu sepapat yang lain....masa ni banyak sangat cameranya...sana sini....so..mata tak tahu nak pandang dan focus kat mana......hahahaha



Last but not least...ni lah satu2nya gambar bersama pengantin....
Sebab terlalu sibuk sangat mengimbau kenangan.....hehehe...
 
Untuk pengantin...

بارك الله لكما وبارك عليكما وجمع بينكما في خير 

Semoga Allah memberi barakah kepada kamu dan pernikahan kamu serta mengumpulkan kalian berdua dalam kebaikkan....

Semoga ikatan perkahwinan kalian berdua kekal hingga ke jannah...





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

Thursday, September 15, 2016

SALAM AIDILADHA 1437H

Sesungguhnya kami (Allah) telah memberi engkau (Ya Muhammad)
akan kebajikan yang banyak.
Oleh itu, dirikanlah solat kerana tuhanmu (pada hari raya haji)
dan sembelihlah (binatang) korbanmu
(sebagai ibadah dan mensyukuri nikmat tuhanmu)

Surah Al-Kauthar: ayat 1-2

Tahun ni, cuti raya panjang sikit. Tapi saya tak sambung cuti pun. Ramai yang sambung cuti sampai hari khamis...sebab Jumaat tu cuti lagiii...Hari Malaysia...tambahan cuti persekolahan seminggu....mesti ramai yang plan nak bawa anak2 bercuti kann...... =)))

Plan asal nak beraya di Enstek...tapiii last minit tak jadi....so...kita beraya je la di Ipoh.
Kakak2 dan abang saya di KL pun tak balik....diaorang berkumpul di KL (rumah abang saya).
Kami berhubung dan share hidangan kami dalam wasap family je sambil menjadi juri dalam alam maya....hehehe...
 
Kat rumah, mak sediakan hidangan wajib kami daging masak hitam yang sangat sangat marbeles!
lepas maghrib, saya, suami dan sorang kakak saya yang duduk di Ipoh, kitaorang pegi cari lemang. Dapatlah 2 batang....sedap dan cukup dengan lemak santannya....

Lepas mak masak daging tu..... sempat lagi mak masak kan kami ayam masak merah.... sebab plannya hari raya tu nak masak nasi tomato.

Maka malam tu jugaklah kami merasmikan daging masak hitam yang dimakan dengan lemang serta ayam masak merah mak yang sangat2 lazat....kemain berselera makan....hehehe....macam lupa yang badan dah semakin membesar......=))))

Malam tu jugak...saya sediakan hidangan pencuci mulut untuk hari raya...iaitu puding cendol.



Daging masak hitam dari air tangan emak saya yang sangat marbeles!!



Ayam masak merah juga air tangan emak saya yang tak pernah mengecewakan....



Puding cendol yang saya sediakan untuk hidangan pencuci mulut.....pun sedap jugak.....[puji diri sendiri....hehehe....]

Lepas solat sunat hari raya aidiladha..... en suami dan mak terus pergi tolong orang buat korban di kawasan perumahan kami tu.....manakala saya dan kakak sibuk dok buat itu ini di rumah.

Memang tak plan nak kemana mana pun.....saya pun tak pergi tengok orang buat korban.....cuma sempat hantar puding cendol saya kat dewan tu untuk hidangan sampingan jiran tetangga yang nak bergotong royong melakukan korban.....(sambil tgk2 lembu2 yang nak dikorbankan...sempat lah buat flying kiss kat lembu tu......ahahahaa...)

Jam 2.00 petang, lepas en suami balik dari tolong orang buat korban tu.....saya dan kakak plan nak ber hi tea kat excelsior hotel pulak dah..... mak dan abah tak nak ikut lah pulak...sebab mak masih nak tolong kawan2 dia di dewan tu....manakala abah saya tak berapa sihat pulak...maka kami2 ni jelah keluar....

Saja suka suki ber hi tea sempena raya haji nih....Tapii kami ambil yang hidangan dessert punya untuk 4 orang.







Dessert kami



kopi dan fresh milk pilihan saya



Suka suki 3 orang =)))

Lepas hi tea, kami jalan2 ke Shopping mall aeon klebang....makan2 lagi......ehhh....kemain lah berseleranyaa....

Malam...barulah sama-sama menjamu selera makan2 sekeluarga nasi tomato, ayam masak merah dan jelatah yang sangat marbeles..... sangat2 kekenyangan.....

Kisahnya....cuma nak bagitahu.....raya ni asyik makan makan makan dan makan.....hehehee......sekian.....


 
Salam aidiladha dari kami.....
semoga Allah memberkati dan merahmati kita semua...Aminnn....





Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



Tuesday, September 13, 2016

HAPPY ANNIVERSARY YANG KE 8

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Kali ni lambat buat entry tentang anniversary =))

22 Ogos 2008 - 22 Ogos 2016
Alhamdulillah kerana Allah memberi peluang dan ruang kepada saya untuk bersama dengan suami sehingga ke hari ini. Hanya dengan rahmatNya, kami dapat membina kehidupan bersama sehingga ke angka 8 tahun.

Dalam sedar atau tidak, seakan tidak percaya, kami dah melayari bahtera perkahwinan berdua selama ini. Dan selama ini juga masih berdua....alhamdulillah.... walau apa jua takdir Ilahi, saya redha. Ini ketetapanNya...Dan kerana itu.....saya masih boleh bermanja2 dan boleh mengada ngada lagi dengan suami saya....hehehe....

Namun atas permintaan dan persetujuan kami berdua...maka tiada bunga....tiada hadiah....tiada candle light dinner dan tiada nak bercuti kemana-mana untuk celebrate anniversary ini sehingga ke satu waktu yang sesuai untuk kita celebrate bersama-sama. InshaaAllah [demi menghormati insan yang tersayang yang sedang di uji Ilahi.....Semoga Allah tiupkan semangat dan kekuatan kepadanya.....doa kami senantiasa bersama2nya...]

Tahun ini adalah tahun ujian buat kami. Pelbagai rentak ujian dan dugaan Ilahi yang perlu kami tempuhi... alhamdulillah...berkat kesabaran dan keyakinan sepenuhnya kepada Ilahi....kami berjaya menempuhi jalan2 berduri dan berliku sehingga sedikit demi sedikit...kami menemui jalan yang lurus namun tidak selurus yang disangka......ianya masih mempunyai selekoh yang tajam. Ujian Ilahi akan hadir tanpa henti.... benar...syurgaNya itu mahal.....kesabaran yang tinggi perlu ada dalam diri setiap insan jika ingin mencapai sesuatu yang diimpikan..... Dalam ujian ada rahmatNya yang tidak terhingga.... bagaikan suatu mimpi.....namun itulah realiti.....syukur padaNya.

8 tahun, kami melakarkan suka duka hidup bersama-sama.....dalam diary kehidupan yang penuh dengan coretan yang indah sebenarnya...walau kami diduga dengan ujian demi ujian tanpa henti...namun....kami bersyukur kerana...di setiap ujian2 yang diberikan......ada kebaikkan2 yang Allah iringkan untuk kami menikmatinya bersama-sama.

Maka nikmat tuhan yang manakah yang ingin engkau dustakan....

Hanya perkataan syukur yang mampu diungkapkan atas pertemuan yang tidak disangka...namun...diakhirnya....Allah kurniakan kemanisan dalam kehidupan bersama dengan dia. Alhamdulillah....Allah sebaik2 perancang.



Happy anniversary to my dearest husband, my love, my soulmate, my best friend, my roommate and my diary.....8 tahun bersama dan inshaaAllah ingin bersamanya di dunia dan diakhirat selama-lamanya....dengan izinNya.
Semoga jiwa2 kami bersatu dalam rahmat dan kasih sayangNya....
Allahumma Amin...




Terima kasih kerana membaca entry ini =))))