Friday, April 28, 2017

CERITA HUJUNG MINGGU SUKASUKI

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
Last week cuti 3 hari dan minggu ni pun akan ada cuti 3 hari lagii.....bestnyaa....
Boleh rehat2 dan manjakan diri kat rumah.....

Memang tak ada plan nak kemana2 pun....tambahan cuti 3 hari ni....
Kita duduk rumah sesambil bawa mak abah jejalan makan2 dekat2 je lah....

Sebenarnya ada plan nak gathering keluarga....tapiii dah kakak saya pulak tak boleh nak join...so... kita plan lain lah.....tak complete semua.... rasa macam tak best pulak kan......kalau tak ada semua.....bukan family gathering lah namanya......=)))
Tapi kan....ada je sejenis yang tak suka jalan reramai ni......suka dengan family dia je......[sekali sekala tu boleh lah kan......] tapiii untuk saya dan kakak2 saya....kitaorang suka jalan reramai.....tak best kalau asyik dengan anak beranak sendiri je.....macam saya.....asyik berduaan je.....sesekali nak la jugak dengan family.......baru meriah......ehh...dah melalut ke lain pulak......

So...cuti 3 hari ni...banyak benda saya boleh buat.....

Sabtu 22/4/2017

Bawa mak saya appoinment Dr di Pantai Putri Hospital.
Ceriteranya.........Hari Khamis minggu tu tetiba kaki mak saya bengkak......

Pagi tu jugak terus mak ajak saya ke Klinik Kesihatan.....bila saya ajak terus ke Hospital Pantai....mak kata nak ke klinik kesihatan jugak...so ikutkan aja.... lepas tu Dr kata mak kena Gout....pulakkkk dahh.....
Dr Klinik kesihatan bagi ubat tahan sakit dengan ubat sapu....

Dah balik tu.....kat rumah.....kemain sakit katanya..... terus ajak ke Pantai Putri pulak....
Gamaknya tak tahan sangat le tu....
So... petang tu terus ke Pantai jumpa sendiri dengan pakar tulang dan sendi.....terus ke klinik dia....

Memula Dr suspect gout......then ambil darah...dapat ubat dari Dr...baru ok katanya.....

Sabtu tu keluar result darah mak...alhamdulillah..... semuanya ok.... jadinya....Dr just monitor uric asid dalam darah mak sahaja.....sebab mak saya tak kena gout pun.....cuma Dr takut terkena....harap2 tak kena......aminnn.....Bengkak dan sakit tu disebabkan oleh radang otot dan sendi....

Lepas settlekan urusan mak....... saya dan suami settlekan urusan kucing2 kesayangan.

Pergi pet shop dan cari shampoo untuk fungus.... dapat yang recommended by the Dr punya...kemain mahal...tapiiii nak beli jugak...sebab rimas tengok bulu2 depe banyak yang gugur.......rasa macam nak botakkan aje....ahahahaa....

Dalam pukul 3.00 pm......Dapat mandikan 4 daripada 5 ekor kucing2 kesayangan dengan jayanya.....[sambil kesat peluh]

Kemain mandikan sekali 4 ekor....tinggal seekor je lagi tak mandi sebab kitty kurang sihat....so...makcik tu akan dimandikan minggu ni pulak....hehehe...

Dah dimandikan....macam2 peel pulak......Si Hideo tak nak jilat bulu dia....dia redha je bulu dia basah sampai kering sendiri...dah la hari tetiba mendung pulak.......terjerit jerit makcik suruh dia jilat...nak di hair dryer..... dia lari habis bergegar kandang tu......[sekeh sekor2 baru tau....]. Lantak......demam bawak klinik.......tu je yang saya cakap kat depe...macam paham takut nak ke klinik....baru gigih menjilat bulu [tu pun macam nak tak nak je...]......Hoshi pulak terlebih rajin mejilat bulu.....sampai termuntah2 bulu tu balik....ahahahaa.....

Bila dah kering memasing tunjuk muka bangga.....[Tampooo sekali baru tauuu......masa mandi dah macam nak kena hukum bunuh pulak gayanya.....terjerit jerit......ahahaha...].... bestnya...bau depe harum semerbak....dan fungus tu mati........memang tekad lepas ni mandi 2 bulan sekali......si Tabby pulak...air mandiannya keruh kemain macam basuh kain buruk.......adoiyaiii...nak kata main selut bagaiii...elok je duduk dalam kandang....makcik dan pakcik pun pening.....ahahahaa.....lantaklah..janji semuanya dah mandi dan harum semerbak.....


Makcik baru suruh jadi model shampoo tu sekejap...
Tabby dah buat muka cemas macam tu....hahahaaa....
[dia takut kena mandi lagiiii....dok cium2 bau shampoo yang menyebabkan dia kena mandi tuu.....hahahaaaa]

Kami guna shampoo Zap nih...
Baru pertama kali guna...
Sebelum2 ni guna yang biasa2 punya....
Fungus dia tak hilang.....harapkan bau je wangi.......
Tapiii try guna yang ni.....
Semua fungus dia mati.......Bila sikat bulu2 depe....habis jatuh semua fungus yang dah mati tu.....terus makcik pakcik jadi lega....
Boleh la try.....bau dia pun wangiii.....dan bulu jadi lembut dan berkilat....

Ahad 23/4/2017

Bawa mak dan abah keluar makan2 sesambil jalan2 mencari barang.
Pepagi mak dah call.....katanya nak gantung periuk semua....nak makan keluar....
Ikutkan aje lah....
Lepas makan....bawa mak abah ronda2.....
Hari ahad tu...kemain panas litlit....
Lepas hantar mak dan abah balik....kitaorang terus balik ke my baiti jannati....lepak2 sekejap.....

Petang tu balik rumah mak hi tea kat sana sambil sembang2 dengan kakak saya yang kebetulan balik juga.....

Sesambil tu reward kan kucing2 kesayangan...bagi depe lepas sambil main2 dan makan rumput [dah macam kambing hehehee....]

Sebelum maghrib balik ke rumah kitaorang......saya tolong en suami cuci kereta saya......kerajinan datang tetiba......


Isnin 24/4/2017

Hari ni hari kemalasan melampau....
Pepagi bangun dok mengadap TV...
Breakfast pun...en suami yang buatkan...kemain mengada ngada.....kalau boleh nak en suami bawa makanan sampai ke katil.....[takut nanti kena siku pulakkk......melampau lampau pulak.......hehehe......]
Lepas zohor baru keluar katanya.....

Nak lunch kat tempat biasa......rasanya lauk pauk pun dah habis....nak makan nasi ayam pun restoran tu penuh kemain.....kitaorang round kat Meru tu.....sekali nampak ada kedai makan baru dibuka....berkonsepkan rumah kampung....[memang ada lalu disitu dan tertanya2 purposely rumah2 kampung tu dibina untuk apa sebenarnya....rupanya nak buat restoran...] Terus en suami ajak cuba....pusing roundabout yang besarrrr tu untuk cari parking....jalan kaki sikit untuk ke restoran tu....



Elok je sampai...hujan pun turun.....terus rasa best.....terasa macam duduk di rumah kampung. Kitaorang tak naik atas pun....ambik tempat kat bawah je....

Kelihatan pondok2 yang diperbuat dari buluh dan beratapkan daun nipah..... nak duduk kat dalam pondok buluh tu......hujanlah pulak....suami takut tempias....

saya ceritakan disini:
Restoran Berkonsepkan Melayu Klasik Di Bulatan Amanjaya Meru, Perak

Isnin....sepanjang petang sampai ke malam hujan tak berhenti...memang sejuk ya amat.....mybaiti jannati ni memang kalau tak hujan pun sejuk.....apatah lagi hujan.......alhamdulillah...... so...sepanjang hari lah melepak kat mybaiti jannati.....bestnyaaaaa......

Itulah kisah nya cuti rehat2 3 hari..... minggu ni kita repeat balik rehat2 kita....sebab memang tak plan nak kemana mana pun.......1hb Mei tu...en suami sekali lagi ada tournament.......[harus tahu....sebab saya kan PA dia.....ahahahaaa...] =))))


Terima kasih kerana membaca entry ini!!

Thursday, April 27, 2017

RESTORAN BERKONSEPKAN MELAYU KLASIK DI BULATAN AMANJAYA MERU,PERAK

Hye uolls...

Baru2 ni saya dan suami ronda2 sambil mencari tempat makan yang best untuk lunch kami yang agak lewat pada hari tu.

Kitaorang ronda2 di Bulatan Amanjaya Meru.

Memang selalu je lalu kat situ....ada nampak rumah2 klasik yang dibina...tak silap ada dalam 3 buah rumah klasik di situ. Masa tu tertanya tanya lah jugak....apa tujuan rumah2 tu dibina.....memacam andaian.....sekali bila kami lalu ke situ...nampak ada banner Restoran baru dibuka.....
Masa tu baru tahu....rupanya nak buka restoran.....
Terus je en suami ajak cuba....

Kitaorang parking kat bulatan Amanjaya tu dan jalan kaki sikit untuk ke rumah klasik tu.


cantik dan sangat klasik......


Kebetulan kami sampai pun dalam pukul 2.15pm macam tu....

Kami ambil tempat di bawah rumah tu....[kat atas rumah pun boleh makan.....ada susunan meja seperti di bawah juga....tapiii kami nak ambik angin sepoi2 kat bawah....hehehe]

Ikutkan hati nak je duduk kat pondok yang di perbuat daripada buluh dan beratapkan daun nipah...kebetulan elok je sampai...hujan pun turun dengan lebatnya......so..lupakan saja nak duduk di situ....lenkali lah......kalau tak...... boleh bersila.....sambil makan....kan ke lagiiii best....ehehehe....


color kegemaran dan keceriaan saya adalah pink....
sampai payung pun pilih color pink.....ahahahaa

Menu yang di beri adalah menu makan tengah hari yang menyediakan set set untuk 2, 4, 6 orang makan.

Kami pilih set untuk 2 orang.
Antara menu yang disediakan untuk set 2 orang makan ni
yang menjadi pilihan kami


Pinggan ala-ala orang dolu2....sekarang pun masih ada je lagi orang guna pinggan nih.....tapii duluuu....memang pinggan ni lah yang diguna selain pinggan yang ada bunga2 tuu....



2 nasi putih
ayam masak merah
asam pedas ikan bawal
ulaman [di beri]
sayuran [sayur of the day]
masa kami tu...sayur kubis gulai lemak
2 minuman kordial

Hidangan nya memang ala-ala kampung betul.....
Pinggan pun guna pinggan dedulu......
[rumah arwah opah saya...melambak pinggan mangkuk macam gitu....hehehe.....]
Sambil makan...sambil di hiburkan dengan lagu2 melayu klasik dedulu......[dia pasang radio lahhhh......]
Memang layan betul....dan berselera je dedua orang ni makan..... ehhh sedap jugak lah.....
Habis licin pinggan kee sebenarnya memang lapar....hehehe.......terbaiklahhh....

Lepas makan....baru lah tergedik gedik ambik gambar....

Macam biasa...en suami memang suka melayan kerenah isteri.....so...dia lah jadi cameramen nyaa...hehehee....


terjenguk kepala kat situuuu....=))


Betul2 di tepi bulatan Amanjaya Meru


Ada beberapa pondok di perbuat dari buluh nih......
makan bersila......memang best....

Kat KL pun ada.......kat Istana Bamboo tak silap saya......
pernah jugak makan kat situ.....dah lama la tapiii.....


Perasan cantik pulak posing kat sini.....sebenonya bukan saya yang cantik.....tangga kayu tu yang nampak cantik.....[nampak takk....tangga lebih cantik dari kakak.......hahahaaaa]


Bestnya lahhh kalau rumah mak abah saya macam gini.....nyaman dan tenang je rasanya......memalam mesti sejuk....sebab rumah kayu kannn.....terus cakap kat suami...kalau lah ada tanah.....kita buat rumah macam gini pulak...... lepas tu dia cakap.....nanti awak nak kemana2 dalam rumah tu.....sibukkk ajak dia temannn.....ahahahaaa.....[terus gelak tutup mulut....]

Bila buka je FB...ada sahabat saya share tentang restoran ni di page dia......
Bukan satu restoran sahaja yang akan dibuka....ada 2 lagi yang akan dibuka...tapiii tak pasti bila.....
Barulah tahu...tujuan rumah2 klasik itu di bina di situ....

Pendapat saya...
memang menarik dan lain dari yang lain....

Minggu ni...InshaaAllah...kita bawa mak dan abah pulak makan2 ke situ......

So...pada sesiapa yang nak mencuba rasa suasana desa dan klasik ala ala zaman P.Ramlee [sebab diaorang pasang lagu2 klasik P.Ramlee....hehehee...]....boleh la berkunjung ke Restoran Tok Nan nih........dan restoran2 yang bakal di buka nanti.....

Nama Restoran: Restoran Tok Nan
Alamat: Bulatan Amanjaya Meru, Perak
[Rumah2 Klasik - Berdekatan dengan Casuarina @ Meru]


Terima kasih kerana membaca entry ini!!

Thursday, April 20, 2017

GATHERING SEKELUARGA DI PAKEEZA RESTAURANT

Hye semuaaa...
Ceritera awal bulan April.

8 April 2017 - Sabtu
Selain berkumpul di majlis perkahwinan sepupu belah mak saya....
kami jugak berkumpul sekeluarga.

Memang jarang jugak kami ni dapat berkumpul adik beradik kesemuanya....
Tambahan pula...masing2 dah sibuk dengan commitment masing2....

Kali ni pun masih tak cukup korum....sebab abang ipar saya ke outstation... 
anak sedara lelaki saya kat MRSM...tak boleh nak balik minggu tu.....

Yang paling best....anak2 sedara perempuan......
dapat keluar bersama sambil tengok2 movie. 
So diaorang tak de masa kitaorang berkumpul makan2 nih......

Kebetulan mak sedara saya [anak angkat opah merangkap adik angkat mak.....
dan dah macam adik beradik sendiri] dan anak menantu dia singgah di rumah mak.... nak solat sesambil nak bersembang2 dengan mak...al maklumlah dah lama tak jumpa..... so..inilah peluang nak bersembang sembang......

Kebetulan memang setiap kali kami adik beradik berkumpul...kitaorang akan pergi makan2 bersama....without failed.... kalau tak makan malam....makan pagi pun jadi jugak......hehehe....

Plan asal...nak ke rumah mak sedara saya nak berkumpul dengan mak2 dan pak2 sedara semuanya....sebab ada majlis di sebelah malam........tapiii untuk meraikan mak sedara saya dan sepupu....abang saya decide nak makan keluar sekeluarga.....sebab memang kami jarang2 sangat berjumpa...

Kakak saya booked di Restoran Pakeeza untuk 21 orang. Sebab staff restoran tu dah biasa deal dengan kakak saya nih.......susah jugak kat Ipoh ni nak cari restoran yang macam privacy sikit selain kat hotel.... harapkan kat Pakeeza je lah.... yang lelain semuanya hipster cafe...yang ni tak sesuai untuk orang2 veteran macam mak abah & makcik saya......hahahaaa....dan jiwa abang saya pun jiwa veteran jugak....so...better kita cari yang betul2 mengikut citarasa orang2 veteran nih ok.........dulu pernah saya ajak makan2 kat restoran kampung....sekali spoiled sangat bila apa yang kita nak makan tu tak ada....lepas tu service dia sangat2 lembap....... byk2 kali kena jeling dengan abang saya.........ahahahaaa.........tak payah nak sakit2 kepala fikir.....jom je lah ke Pakeeza nih........ lagipun roti puri dia memang terbaik..........selalu pun kalau saya dgn suami ke sini.....semata-mata nak makan nasi briyani tandoori dengan puri...kali ni memang abang saya yang belanja......
 
Ehhh tapiii kekadang kitaorang adik beradik buat collection jugak......untuk tujuan nak kenduri ke nak buat jamuan ke....open house ke...iftar jemaie ke.....iftar sekeluarga ke.......dan memacam aktiviti kekeluargaan lah...sebab....sama2 nak happy....sama2 nak dapat pahala....so....kena sama2 balance lah.....

Tak banyak sangat ambil gambar.... saya banyak ambil video....tapiiiii sampai sekarang tak reti macam mana nak masuk kan video dalam blog nih....ehh lantak lah.....
buat simpanan peribadi je lahh......


Semua muka2 dah penat sebenarnya nih.... sebab siang tadinya kenduri kawin sepupu.....panas lit lit.....lepas tu non stop.... tak rehat....sebab balik je rumah....kita sembang2.....ye lah..jarang berkumpul reramai.....kat sini pun bersembang lagi.......hehehee...

Baru nampak muka en suami..... dia pun penat jugak sebenarnya..... 
tapiii syukur sangat2....berbaloi lah dia ke tournament tuuu.....dapat no 4 daripada ratusan participant.......alhamdulillah...


gambar ni je yang ada......hehehe.... mak cik yah saya dan anak menantunya....
[sepupu kitaorang].




Sebahagian daripada menu yang kami pilih....dan kari kepala ikan dia sangat2 marbeles....setiap kali pegi dan order menu nih....setiap kali rasa dia sama je....tak berubah ok....dan dia punya puri pun sangat sedap...selalu puri banyak minyak kan...yang ni...puri dia just nice je......tak banyak minyak.....dan yang penting sedap....

Alhamdulillah.....jam 10.00 malam...kitaorag gerak balik.....mak sedara dan sepupu terus balik ke Teluk Intan katanya...... kebetulan anak kakak sulung saya...yang sulung sekali tu tetiba penat....terpaksa bergegas bawak ke hospital perubatan berdekatan......

Nasib tak admitted.....bila balik ke rumah...elok je dia tersenyum2..... 
tetiba ada asma pulak......mama babah dia tak ada asma pun....

Tu je lah ceritera gathering adik beradik saya....

Esok paginya...sekali lagi....kitaorang gathering adik beradik kat kopi bean [kecuali abang saya....dia tak join....] bestnya....kali ni kakak saya pulak yang belanja kitaorang adik beradik......alhamdulillah.....sebelum2 ni kakak saya yang lagi sorang......kita ambik turn pulak [ni penjelasan pada orang yang suka menyibuk ttg perihal kami adik beradik...yang selalu kata.....abang saya yang selalu payung kitaorang....excuse me].

Tapiii tak kisah lah....yang penting kitaorang adik beradik ni sangat rapat....dan geng gosip jugakkkk [baik kakak baik abang....sama je....] ahahahaa.... =))))


Belanja satu gambar kami [gambar ni je yang ada]....kebetulan tgh breakfast kat sini...terjumpa dengan sahabat sepermainan masa kecik2 dulu......sekarang dah tak kecik dah......dia dah ada family dan anak dia pun dah besarr sebaya anak sulung abang saya....
sooo...kakak saya ni jemput sahabat kitaorang ni breakfast sekali.....rezeki kann....sesambil sembang sesambil makan sama2...

 
 
 
Terima kasih kerana membaca entry ini!

Monday, April 17, 2017

KENDURI KAWIN SEPUPU

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni nak cerita tentang kenduri sepupu belah mak saya.
[Baru ada kesempatan nak buat entry nih]

8 April 2017 - Sabtu - Tarikh yang dipilih oleh sepupu saya untuk majlis perkahwinan dia dan isteri.

Masa ni kami berkumpul adik beradik sekeluarga dan saudara mara yang dekat dan yang jauh. Cumanya abang ipar saya sorang je yang tak dapat nak join sebab ke Philippine... dan pada hari majlis diadakan...en suami saya pulak ada tournament di UTP. Jadinya saya sensoranglah......tak kisahlahhh....boleh je join kakak2 saya....=)))

Dalam kegembiraan untuk meraikan pengantin baru... berita sedih hadir menyelubungi keluarga sebelah isterinya....dimana....bapanya meninggal pada hari Jumaat tu [sehari sebelum majlis]...Sesungguhnya janji Allah itu pasti..... Pada awal majlis.... setelah pengantin tiba.... memang agak sayu sebab ada tangisan dari keluarga pengantin perempuan [saudara mara beliau] mengucapkan takziah kepada pengantin perempuan dan keluarganya..... [tetiba mata kakak pun masuk habuk].

Ok...tak mo sedih2....
Jom tengok gambar2 yang sempat saya ambil di sekitar majlis....


Mak sedara tumpang anak sedara....
Kitaorang sampai agak lewat jugaklah....sebab jalan masa tu jem teruk....[sabar je lah....] tapiii kakak tetap buat muka maintain..hehehe.... Biar lambat asalkan selamat.


Tuan besar ni siap tido lagiiii...


Kemain lenaa.....nasib dia tido...jalan pulak jem.....


Goodies dari pihak pengantin lelaki...Botol2 ni pun saya tak ambik.....


Ni untuk budak2.. tak tahu apa isi dalam sebab tak ambik pun goodies2 nih....Untuk kali ni memang tak sempat nak membantu mak sedara saya....sebabnya memasing sibuk dengan urusan.


Perasan pengantin sangat....padahal dah pengantin purba kot....ahahahaa....
Eh....en suami tak de....so...sensorang je lah....


Posing dengan kakak saya....suami dia pun tak de.....ke Philippine


Kami bertiga.... Kebetulan baju nak sama color....
ada yang tanya...mana lagi sorang..... 
ok jap lagi kakak jawab ok....hehehe...


kakak saya dengan anak dia dan anak sedara....
ehhh dah besooo anak2 sedara...




Kitaorang ambik kesempatan bergambar dengan salah sorang pemain import PKNP
Dia ni je yang sempat kitaorang tahan....semua yang lain dah beredar....nasib lah dia ni sporting....
Apa nama dia...saya pun tak tahu....
Sebenarnya bukan minat sangat kat bola pun....sesaja gatei je nak bergambar....ahahaa...
Sepupu saya pemain simpanan untuk pasukan PKNP....so...masa nih...satu team PKNP datang memeriahkan majlis dia.....kemain ramaiii....


Anak2 sedara yang rapat dengan sepupu saya nih


Depe sibuk nak bergambar...tetiba mak sedara datang menyibuk kat situ....ahahaa..


Kami adik beradik dan sorang sepupu


Antara kaum keluarga saya yang sempat bergambar...yang lain ntah ke mana....


sebahagian dari family abang saya.


Dengan sepupu


Sepupu lagiii...kat pelamin pulak....nampak tak..kitaorang kat area pelamin je....hahahaa....sebab apa tauu...sebab ada kipas besauuu kat situ....panas lit lit masa nih.......


Dan ini jawapan kenapa...bila kami bergambar asyik bertiga sahaja....
selalu orang akan tanya....sorang lagi mana...[sebab kami berempat beradik perempuan...]
ni lah dia sorang lagi nyaaa.....
Sibuk dengan anak kiri kanan ok...hehehee...
Dua2 anak mama.......

memang banyak gambar kitaorang je lah....sila jangan jemu ok....hehehe...

Alhamdulillah...majlis berjalan lancar.....Memang ramai sangat tetamu yang datang.

Ada majlis makan2 di sebelah malam....selalunya.... memang adik beradik mak dan sepupu sepapat yang ada akan berkumpul reramai seperti kebiasaannya di rumah kenduri tu pada sebelah malamnya.....
Sebab masa nilah kitaorang nak bersembang2 banyak perkara....sebab di sebelah siang sibuk layan tetamu [sedara mara yang datang dari jauh]...so..sebelah malam...kita sembang sambil gelak2... memang selalunya kami sekeluarga harus akan join....tapiii tapiii tapiiii.....malam tu...kitaorang sekeluarga tak dapat nak join......
Sebab kami gathering sekeluarga di Pakeeza Restaurant bersama keluarga mak cik saya....yang ni nanti saya ceritakan di next entry.


Last but not least...
To my cousin Nasrul & Isteri..
Barakallahulakuma wa baraka 'alaikuma wa jama'a bainakuma fi khair
Semoga Allah memberkati, merahmati buat kalian berdua dan semoga kekal bahagia hingga ke jannah...

Allahumma Amin....



Terima kasih kerana membaca entry ini !!

Tuesday, April 4, 2017

SUKA SUKI MENGOMEL

Assalammualaikum dan salam kasih sayang....

Alhamdulillah....dah masuk bulan April dan dah masuk Bulan Rejab.....Kurang 2 bulan je lagi kita akan bertemu dengan bulan yang penuh dengan kemuliaan iaitu bulan Ramadhan....

Semoga Allah panjangkan umur kita dan memberi peluang untuk kita bertemu dan memperbanyakkan amalan di bulan yang penuh rahmat...bulan Ramadhan....Allahumma Aminn...

Hari ni kakak sukasuki nak mengomel sikit kisah yang terjadi di bulan Mac.

Mac dah berlalu dengan pelbagai kenangan...
Dalam bulan ni...rasanya agak kepenatan jugaklah...sebab dalam bulan Mac ni....ada seminggu cuti persekolahan....tetiba kakak pun terjebak sama.....hehehe....

Memula hantar abang saya sekeluarga ke airport sebab dia dan family nak melancong....masa tu awal cuti persekolahan....so... memang masa on the way nak balik Ipoh...tempuh jem........pengalaman baru bagi saya dan suami [kereta bergerak perlahan di sepanjang perjalanan].... 6 jam berada di atas jalan raya [highway utara selatan]....dari KL ke Ipoh.....ya ampun...... serik pulak rasanya.....macam manalah yang duduk kat KL tu ya...hari2 tempuh jem sebegitu...... tabik spring toing toing kat korang.....sebab tahap kesabaran korang melebihi tahap kakak yang sekali sekala tempuh jem sebegitu..... kakak surrender ok.....

Minggu cuti sekolah jugaklah....kakak ke Cameron Highland....niat nak bawak mak dan abah dan Allah mudahkan segala-galanya.....alhamdulillah.....walaupun....memang terus serik nak pergi time cuti sekolah dah..... jalan nya jem......berjam jam pulak nak sampai ke satu satu destinasi......kami pulak menyibuk di kalangan family2 yang nak bawak anak2 mereka berjalan sempena cuti sekolah....hehehee.....ok..lepas ni....kakak tak ganggu dah ok....kecuali tetiba adik beradik pulak nak buat gathering...[yang tu harus menyibuk jugak.....=)))].

[ni kakak sengaja nak cerita...=)))]
Dalam pada saya berniat bawa mak dan abah cuti2 Malaysia je pun.....ada je suara2 sumbang yang bercakap......[kalau sekali dua kakak ok la lagii.....ni dah berkali2....] saya ni tukang bawak je....kos semua abang yang payung [motif cakap begitu????]............. excuse me [cameron je kot].......... macam2 manusia ni kannn.....[senyum je lahhh......]

Tarik nafas pepanjang.......positifkan diri.....sekurang2nya saya ada jugak tolong bawakkan mak & abah saya [seperti yg awak cakap lah....] Perkara tu macam boleh jadi bahan ketawa pulak.....

Agak keterlaluan jika semua benda yang kami ni ada.....nak di kaitkan dengan abang saya....dia pun ada isteri dan 5 orang anak yang bermacam2 peel dan permintaan ok......kalau bagai apa yang dikatakan tuuu.....bestlah....kitaorang semua tak payah kerja......tau2 setiap bulan duit masyuk je......[kalaulah semudah itu.......kan best.....]. Saya ada 5 orang adik beradik.....kekadang...kakak2 saya bawa mak abah jalan...kadang2 saya dan kadang2 abang saya...Rasanya perkara tu normal je pada setiap keluarga kan..... dan paling best....kadang2 kami gathering sama-sama...... tu pun still kata abang saya yang sponsor.....mungkin ada.........tapiii not always la awak............

Awak2 yang nak cakap begitu dan nak sibuk2 sangat pasal hal kami ni....sila berfikir dahulu sebelum bercakap ok........[ehhh tetiba jadi isu besar pulak pada orang lain....kenapa dan mengapa.....saya pun tak tahu lahhh........hahahaa]

Tapiiii saya syukur sangat2...sebab ada suami dan abang2 ipar serta kakak ipar yang memang rapat dan baik je dengan mak dan abah saya......=)))

Pesanan kakak pada mereka yang bercakap tuuuu..........tolong jangan underestimate orang......saya doakan semoga awak2 tu semua.... diluaskan lagi rezeki olehNya.....Allahumma Aminnn = ))))

Kita sambung cerita lagi.....penghujung cuti persekolahan.....kakak ke KL lagi....mujur pergi dan balik tak banyak kereta..... tujuan...nak hantar bibik dan ambil abang saya sekeluarga dari KLIA....dengar dia bercerita tentang negara Jepun....pengalaman dia dengan pengalaman orang lain haruslah berbeza...... tak reti pulak saya nak cerita.......yang pasti.....kami adik beradik dapat souvenir special daripada abang dan kakak ipar.....utk anak2 sedara yg lain...anak2 abang saya yang pilihkan......kebanyakkan anak2 sedara yang lain dapat souvenir dari Universal Studio Japan. Untuk orang lain.....rasanya abang saya tak beli kot.....katanyalah.....

Tapiii tapiii tapiii...kami2 ni...kalau ke mana2 pun....mak dan abah saya tak pernah walau sekali pun.....pesan apa2 suruh beli itu dan ini....never....[saja nak bgtahu je......=))))]

Tersuka dengan kata2 di bawah nih.....[untuk orang yang bagi saya annoying sangat dengan sikap2 mereka nih......] sebab annoying.....sebab dah terkena kat batang hidung sendiri.......

If you want to know the true state of a person's heart,
look at how he treats the rich & the poor.
That in itself speaks volumes!

- Mufti Ismail Menk


Pengajarannya..... jangan nampak2 kan sangat sikap dan perangai tu...kalaupun ada kepentingan untuk diri sendiri....sorok2 sikit ok...jangan sampai orang sekeliling perasan dengan sikap dan sifat awak tu.....[tanam gula batu kat atas bibir....ehhhh....]

Jangan underestimate orang...kalaupun pendapatan dia lebih rendah dari awak......kalau pun awak rasa dia tidak mampu menandingi awak........walaupun awak rasa dia tidak layak berada di sisi awakkkk dan awak rasa dia tak layak pun berada kat tempat awak......sila hormat dia sebagai manusia yang ada disekeliling awak.... dan sila sedar diri.....dunia ini tidak akan selalu adil dengan kita....dan nasib pula tidak akan selalu menyebelahi kita.........=)))

[saya tak pernah kisah pun benda2 macam nih....tapiii tolong jangan pandang rendah pada orang.....dan jangan kerana kita mahu dihormati...kita mahu diangkat2 sebagai manusia hebat....kita sanggup menggadaikan apa yang kita ada semata2 nak kejar nama di dunia.......Allahu....sedih saya dengan manusia yang begini....moga di beri hidayah Allah.....aminnn....]

Last but not least....Semoga kita mengambil iktibar dari pengalaman lepas.....harap dengan pengajaran yang ditujukkan kepada kita......mengajar kita untuk lebih menjadi yang terbaik.......Moga Allah menjaga hati2 kita dari terus alpa dan lalai dengan godaan harta dunia yang hanya sementara......yang pasti....bekalan yang kekal harus di jaga dan dipertingkatkan.....

Tinggalkan perkara buruk yang kita dah buat sebelum ni.....jom buka lembaran baru...supaya catatan kita di bulan Rejab ini dicatat dengan catatan kebaikkan......

Hello April.....

Dalam bulan April ni.....ada kenduri besar saudara mara iaitu kenduri kawin sepupu saya...
InshaaAllah.... akan berjumpa dengan sepupu sepapat dan saudara mara yang dekat dan yang jauh.......ada yang balik dan ada juga yang tak dapat balik.....Apa-apa pun...semoga majlis berjalan lancar.......Allahumma Aminn....ehhh....mak saudara yang buat kenduri saya pulak yang sibuk mencari baju bagai....ahahaha...


Semoga April lebih indah =))))


ehsan dari en google...tq





Terima kasih kerana membaca entry ini!!!