Thursday, May 25, 2017

SELAMAT BERPUASA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Lately ni agak sibuk
Kerja dah tentu lah kannnn......tempahan quilling utk hari guru.... dengan tak sihatnya....suami isteri tak sihat termasuk dengan Tabby [my cat] pun tak sihat sama...macam jangkit berjangkit pulak........kursus lagi dan dengan urusan nak cantikkan rumah lagi [yang ni kakak sukaaa] dan memacam lahhh.....

Nanti kalau ada peluang saya akan cerita satu per satu...
Lebih excited...nak share pasal quilling dan mybaiti jannati serta sedikit info mengenai lelah.

InshaaAllah...ada masa nanti saya update lagi...


[ehsan Google]

“Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kalian agar kamu bertakwa” (QS. Al Baqarah: 183)


Dengan izin Allah....moga kita dapat berjumpa dengan Ramadhan dan memperbanyakkan amalan kita di bulan yang mulia ini..... =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini!!

Tuesday, May 9, 2017

HELLO MEI



Hari ni kakak belanja gambar yang kakak lukis sendiri
lukis gambar2 kucing [kegemaran] kat atas tisu starbuck....
Sebab...lately ni....kerap jugak ke starbuck ni....=)))


Assalammualaikum dan salam kasih sayang.
ehhhh dah Mei la.... tinggal lagi beberapa hari je nak puasa....
Ya Allah..... kelam kabut kakak nak ganti puasa....
Bukan tak nak ganti awal2.....
Lepas sahaja raya....sibuk dengan macam2 kerja....
Dah hujung2 tahun...tetiba dah tak sihat pulak dah...terkena gastrik....
Hampir beberapa bulan baru nak sihat sepenuhnya.
[banyak alasan pulakkk.....heheheee]

Alhamdulillah....bulan ni ada kekuatan berpuasa.....sebelum2 ni ada puasa beberapa hari....so...nak ganti yang balance tu tak banyak dah.....=)))

Cuti hari buruh tu....saya tak kemana mana pun....
Kebetulan 1 Mei tu en suami ada tournament....alhamdulillah......dia dapat no 2.
Hadiah kali ni hamper.... jarang pulak dapat hamper.....hehehe.....tetiba macam teruja pulak nak bukak hamper...orang lain yang menang...orang lain yang teruja.....ahahahaa....


Hamper tajaan Pasaraya Giant
Memacam pulak jajan ada kat dalam hamper ni...
Dah macam seluk poket doraemon pulak....memacam dia sumbat kat dalam tu......ahahahaaa...

Minggu cuti 3 hari tu...
Penuhi permintaan mak dan abah...
Mak dan abah dah susun jadual nak kemana mana.....
Selesaikan urusan2 mereka nak cari barang.......memacam....
Kita layan kan aje lah....
Lain yang kitaorang plan...lain pulak yang mak dan abah plan....
last last nyaaa....kita ikut je lah plan mak dan abah....
Mungkin boleh penuhi plan yang kitaorang buat tu lenkali...

Kengkonon nak bawak mak dan abah ke Penang...
Tapiii confirm jalan jem masa tu....so....kita decide ikut plan mak dan abah nak mencari2 barang...
Lagipun banyak kenduri kendara kat area rumah mak saya tu.....

Bila en suami tak ada...
tetiba mood kerajinan datang
so...1 Mei tu
Saya bosan tak kemana....
kita buat kuih nona manis tanpa telur....
Nanti kakak share resepi yang mudah lagi simple....
 
Alhamdulillah menjadi walaupun rupanya hodoh ya amat.....ahahahaaa....
janji kakak dah bersemangat mencuba.....demi mengisi perut sendiri.....[hahahahahaaaa...]
Tapiii tapii tapiii....yang penting....
mak abah dan suami kata sedapp...
[terus berbunga bunga hati.....]


Sebelum di kukus....
Dah tau penyebab kepada kehodohan kuih nih....
Sebab yang tengah tu dah terlebih masak.....=))))))

Kejadian yang agak tak berapa cantik...tapi rasa dia tak sama macam rupa......hehehehee....
Sedap katanya......


Bulan April tak ada apa kejadian pelik2 berlaku...dan tak jalan kemana mana pun...
Cuma ada kenduri sepupu kawin.... time tu jumpa sepupu sepapat...tak de lah ramai mana pun dapat jumpa sebab kebanyakkannya tak balik.....

Bestnyaaa dapat berkumpul sekeluarga...tu yang penting....

Hello Mei....
Beberapa hari lagi je dah nak puasa...
Jom cecepat habiskan ganti puasa....Ataupun...
pada yang dah habis ganti puasa....
cuba2 buat puasa sunat.....sebagai persediaan sebelum puasa nih....tak de lah perut tu terkejut toing toing toing......

Semoga kebaikkan mengiringi kita di bulan2 akan datang....
Ada masa kakak menulis lagi....



Terima kasih kerana membaca entry ini !!