Wednesday, March 11, 2015

WALL ART MURAL / STREET ART DI IPOH

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Hari ni saya nak share pasal street art atau wall art mural painting yang sangat cantik kat Ipoh ni.

Actually ada beberapa tempat di bandaraya Ipoh ni yang terdapat wall painting ni....antara lokasinya adalah Jalan Panglima, Market Street, Jalan Bijeh Timah, Concubine Lane 3, Jalan Tun Sambanthan dan Jalan Padang.

Tapiiii yang paling banyak lukisan mural ni dekat Jalan Panglima. Tempat lukisan2 ni agak tersorok sikit. Lokasi yang saya pergi ni kat Jalan Panglima berhampiran dengan Masjid Panglima Pekan Baru Ipoh. Nak senang [pada sayalah kan]... nampak je Ayamas kat UTC ipoh tu.... jalan depan lagi...ada nampak Wah Seng [kedai jual barang2 buat kek dan kuih]...jalan depan sikit nampak ada sederet kedai emas kat seberang jalan tu....lukisan2 mural ni ada kat celah celah bedah bangunan2 kat situ.....

Masa saya memula nak pergi dulu...memang ntah kemana-mana hala kitaorang pergi....at last.... jumpa jugak..... nak senang ingat masjid panglima tu je la kan.... [yang tu orang Ipoh yang biasa dengan selok belok jalan kat sini...] kalau orang luar tu...harus kena guna waze...

Yang bestnya dapat tgk lukisan2 yang dilukis cantik kat dinding2 bangunan2 lama [sebab tu dipanggil mural art kan....]...yang tak bestnya sebab kena lalu belakang2 rumah orang. Bila tengah dok seronok tengok...sekali dengar ada nyonya tu jerit kat anak dia....terkejut makcik tau..... lepas tu boleh dengar orang mandi sambil nyanyi lagu klasik cina.....terhibur makcik sekejap...... jalan depan lagi.... dengar bunyi tong tang tong tang sudip dan kuali....... terus orang tua tu ajak balik....sabar je lah......

Tapiiii...orang yang suka art dan yg suka tgk hasil2 seni macam saya nih.....rasanya tak kisah pun benda2 macam tu.....bukan nak tgk depe yang ada dlm rumah tu....kita nak tgk hasil lukisan yang cantik2 tu.......

Tapiii walaumacam mana pun....lukisan2 tu adalah tarikan yang istimewa disini. Ia dilukis di bangunan-bangunan lama yang terdapat di badaraya Ipoh nih.

Jom tengok gambar2 yang sempat saya ambil.

























hehehe...sesaja gatal je posing mcm nih....tak ada skill langsung kan...

Sebenarnya ada lagi lukisan2 yang lain........tapiii dah orang tua tu ajak balik.....terus saya ikut tanpa bantah..... sabar je lah orang tua tu......kalau nak tengok hasil2 lukisan mural nih....boleh lah datang sendiri ke tempat nih...




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



4 comments:

  1. Replies
    1. cantik sekarang lukisan mural mmg jd tarikan!

      Delete
    2. haah... dah banyak tempat diaorang buat lukisan nih.... =))

      Delete