Tuesday, May 26, 2015

SARDINE ROLLS

Assalammualaikum...
Hari ni nak share tentang resepi sardin roll.

Bila dah duduk rumah....apalagi....jom kita mencari cara utk gemokkan badan....ehehehe....

Hari minggu lepas......terlebih rajin nak mencuba resepi sardin roll nih.
Gigih lah saya suruh en suami masakkan sardin untuk saya sebab dia pakar dalam masak sardin nih.... sebenarnya dia buat ringkas je.......mungkin air tangan dia sedap kot....masak apa pun sedap.....hehehe........dan bancuhan tepung tu di bancuh sendiri.....nak en suami bancuhkan....memang tak lah kannnn....=))

Ok..jom tengok resepinya...

Bahan Pastry

4 cawan tepung gandum
1/2 cawan marjerin - saya guna kurang dari 1/2 cawan
1/4 minyak - saya guna sunflower oil
Sedikit garam + sedikit air [lebih kurang 100 - 200ml - kalau adunan keras...tambahkan air lagi]


Cara membuat pastry

Panaskan minyak dan marjerin
Masukkan minyak dan marjerin yang telah dicairkan dan dipanaskan ke dalam tepung dan gaulkan sebati
Masukkan air + garam ke dalam adunan tepung tadi sedikit demi sedikit
Uli adunan sehingga menjadi sebuku doh.
Pecahkan kepada doh2 yang kecil
[bancuhan ni sama seperti bancuhan utk buat kulit karipap]

 
Bahan Sardin [resepi en suami saya]

1 tin besar sardin [pakailah apa2 brand pun ya]
Bawang besar
Bawang putih
Cili merah
Cili padi
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit air

 
Cara membuat sardin

Bawang putih dan bawang merah di hiris halus kemudian ditumis sehingga ke perangan kemudian angkat dan diketepikan.
Lepas tu tumis sardin
Bila sardin dah agak agak nak masak, terus masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumis tadi beserta dengan hirisan cili merah dan cili padi.
Last sekali, masukkan garam dan gula serta sedikit air
Kacaukan sebati dan sedia untuk dilenyek lenyekkan [macam nak buat sandwich tu ok] di dalam mangkuk atau pinggan.

[nota kaki: bahan2 dan cara masakan en suami saya ni simple je...ada setengah orang suka nak guna air asam jawa atau perahan limau....ikut suka hatilahkan....yang penting....jangan lari dari rasa sardin tu dah la yaa...ehehehe... apa2 pun....sardin yang en suami masak sangat marbelessss..... ada teknik dan cara dia tersendiri....ahahaha...ehhh sardin je pun......beria ko puji laki ko ye makcikkk..... =)))]



Doh2 kecil tadi di lepekkan seperti dalam gambar nih....dan dpotong bawahnya dengan pisau ke sudu ke garfu ke parang ke...ikut suka lah kan...asalkan jadi macam dalam gambar saya nih.....

Letakkan sardin tu di bahagian atas bukan kat tempat yang di belah2 tu yaaa......



dan gulunglah menjadi roll seperti gambar diatas......
Kalau nak buat panjang lagiii...maka dohnya kenalah besar....
sebab saya baru first time cuba....saya buat kecik2....



Lepas tu dah boleh goreng dah....

Sebenarnya....kena taruh dulu dalam beberapa jam...barulah digoreng....motip supaya yang jalur2 tu boleh lekat dengan jayanya.....


Disebabkan makcik dah tak sabar....maka lepas roll roll kan dia....makanya terus dicampakkan dimasukkan ke dalam kuali...dan nampak tak potongan2 tu macam terbuka sikit.....hehehe....

Yang penting makcik dah berjaya......semua yang makan kata sedap.....sebab kulit dia sangat rangup dan isi dalamnya yang sangat enak.....[perasan kan.....] ehhh...kalau tak percaya cuba lah.....ehehehehe...



Selamat mencuba =)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


4 comments:

  1. Ni bagi idea untuk buat petang2 minggu.Rajin nya en asben tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kak hanem...senang je kann....
      en asben rajin masak yang berat2....
      yang isteri suka masak yg ringan2 je...
      seimbang =))))

      Delete
  2. Replies
    1. nanti boleh la anum try ok... =))))

      Delete