Monday, June 5, 2017

KUIH NONA MANIS TANPA TELUR

Hye uolls

Hari ni nak share resepi Kuih Nona Manis Tanpa Telur.


First time buat...memang nampak sangat kehodohannya ituuu......kat mana nampak manisnya pun entahlahh......hehehe...
saya mengaku....saya memang failed buat kuih muih lembut2 nih.....
tapii masih mahu mencuba....=)))


dah nampak dah di mana silapnya.....yang bancuhan putih tu dah terlebih masak....berketul2 pulak dia kat dalam acuan tu......hahahahaaa...

Sebelum tu nak cerita dulu.

First time buat....memang hodoh sangatlah rupa kuih nona manis saya nih....nak tergelak pun ada....tapiii boleh dimaafkanlah...sebab baru pertama kali cuba kann...... ada je orang yang sekali cuba dah cantik kejadiannya......tapiii tidaklah saya....untuk kuih yang lembut2 macam gitu.....memang bukan kemahiran saya lah....

Disebabkan mendapat pujian sedappppp walaupun hodoh rupanyaaa.....terus rasa teruja nak buat lagi. Kali ni buat sekali 2 bancuhan....dan akhirnyaaa menjadi dengan jayanya......
Tapiiiii agak pucat sikit...sebab saya tak guna pewarna untuk naikkan seri dia....=)))

Actually saya kurang suka nak taruh telur untuk kuih2 yang lembut2 macam gitu...

Tapiiii kebanyakkan nya elok je guna telur.....sedap je rasa dia....cuma saya ni tak pandai bab2 macam tu.......kebetulan dalam adik beradik saya....ada sorang yang pelik...tak makan telur.....so..kita layan kan aje kepelikkan dia dengan buat kuih muih basah macam ni tanpa telur...ada sorang lagi peliknya tak makan susu....so....terpaksa melayan kerenah 2 orang pelik2 dalam adik beradik saya......ahahahaaa....kuih ni tak taruh susu....dia taruh santan je...

Ni resepinya
Resepi daripada : masam manis
[saya olah tak taruh telur ok]

Bahan A

1/2 cawan gula halus
1 cawan santan.
[Saya guna santan kotak jenama KARA- campur air sikit jadikan 1 cawan]
1 cawan tepung gandum

Satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
Bila dah siap ketepikan


Campuran tu akan jadi macam dalam gambar ni.


Bahan B

1/2 cawan santan pekat
[saya guna santan kotak jenama KARA]
1/2 cawan air pandan
[5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis]
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple (saya tak guna pun)
sedikit emalco pandan (optional)

Ambil 5 helai daun pandan yang sederhana besar dan kisar dalam blender bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
Satukan air pandan dan santan
Kemudian campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam, emulco pandan ( optional ) dan sedikit pewarna hijau apple jika warna hijau pandan kurang menyerlah.
Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil. Dalam kes ni...saya tak guna pewarna....mmg originally perahan pati pandan sahaja.


Campuran bahan2 tadi akan jadi begini....

Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat


Campuran tu akan jadi berkilat macam ni.... nampak macam jem kaya pulak....roti mana roti.....hahahaa


Satukan Adunan bahan A dan juga adunan bahan B
Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih

 
Bila dah di campur, bancuhan akan jadi seperti nih.
Kalau nak senang guna blander jerr....



Bahan C

1 cawan santan pekat
[saya guna 1 kotak santan KARA campur sedikit air untuk dapatkan 1 cawan]
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam


Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat


Bancuhan yang dikacau atas api sederhana tadi akan jadi pekat begini.


Tunggu dia suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )

Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
Sediakan acuan lompang yang kecil, oleskan acuan lompang dengan minyak jagung.
Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan acuan lompang
Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh cawan lompang
Susun dalam kukusan
Kukus selama 7 ~ 10 minit
Angkat dan biarkan sejuk sebelum di kluarkan
Sedia di hidangkan untuk minum petang anda.


Sebelum di kukus


Selepas di kukus.

Rasa kuih ni memang sangat sedap... tak caya......boleh cuba ok...

Selamat mencuba!!!

P/S: Tq pada makcik [sahabat saya] yang memula bagi saya rasa kuih yang sedap nih.... makcik buat pakai telur....tapii saya makan rasa ok je......sedap jugakkk......hehehe...




Terima kasih kerana membaca entry ini!

4 comments: