Friday, March 7, 2014

NASI KANDAR PANTAI, PANTAI REMIS PERAK

Okey...sebenarnya..post ni dah lama dah bersawang dalam draft. Sebabnya... cable handphone saya ada masalah...almaklumlah...apa2 gambar dalam blog ni kebanyakkannya dari camera handphone cap ayam  saya....Nasib la en suami tolong belikan cable baru...hehee...soo...pn isteri dia dah boleh dah upload gambar2 untuk di kongsikan di dalam blog nih....

20.01.2014 - Isnin

Assalammualaikum dan salam hari isnin...salam 18 Rabiul Awal 1435 Hijrah. Setelah 3 hari bercuti sakan..akhirnya hari ni kena kerja dengan terpaksanya. hehehe...[owhhh positifkan diri... kerjalah dengan seikhlas hati supaya rezeki yang kita perolehi itu diberkati oleh Allah]..

Selama 3 hari bercuti.... abang dan geng serta kakak saya balik ke teratak bonda saya. Suasana agak riuh rendah bagaikan ada kenduri kendara dirumah... hehehee... rasa happy dan gembira la pulak.. So.. banyak perkara yang kitaorang buat tanpa ada apa2 plan pun... terus je pergi... 
Hari Jumaat malam Sabtu...dalam kata nak pg minum2 kopi...boleh pulak pg supper lewat jam 12 tgh malam. Sembang sembang dan sembang bagaikan 100 tahun tak jumpa... sampailah lewat malam baru lah kami semua balik semula ke rumah.

Hari Sabtu pulak secara tiba-tiba..abang saya ajak saya dengan kakak dan abg ipar saya pg ke Pantai Remis, Perak. Katanya nak ambil ikan dan udang fresh. Ok.. kami pun pergilah...bergerak dari rumah pun dah jam 1 tgh hari dan sampai ke Pantai Remis dalam jam 2.00 petang. Pertama sekali..kami terus mencari ikan2.. udang kerang dan ketam fresh. Masa melihat ikan2 yang fresh..hati rasa sangat teruja... bila suruh pilih...mmg macam2 hidupan laut tu kami pilih...sedar tak sedar... banyak jugaklah abang saya terkena... ayoyoyoyooo....

Bila melalui Pekan Pantai Remis..tiba-tiba abang ipar saya yang sememangnya berasal dari sana mengajak kami semua untuk menjamu selera di Restoran Nasi Kandar Pantai. Tapii malangnya..kedai itu masih tutup dan hanya akan buka pukul 5.00 petang...aduhaiii.... perut dah mula berkeroncong rancak lepas lagu irama malaysia..dia main lagu keroncong rock pulakkkk.... hahahaa... Akhirnya..kami singgah ke satu gerai makanan di tepi jalan untuk menikmati kuewtiau goreng dan laksa... walamak...sangatlah yummy..terasa kesegaran ikan dan kerang yang di campurkan di dalam masakan.... oleh kerana tersangatlah sedap...maka dengan perasaan tamaknya..kami ni membungkuslah laksa yang sangat sedap itu.... 

Selepas itu..barulah abang saya membawa kami ke tempat untuk mengambil hasil laut yang telah ditempah oleh sahabatnya untuknya. Punyalah lama nak tunggu tuan empunya hasil tangkapan untuk datang ke kedainya. Dan hasil yang diperolehi..satu lagii kotak polisterin yang penuh berisi ikan dan udang dimuatkan didalam bonet keretanya. Confirm mmg penuhlah protein dan asid uric kat dalam badan kami nanti...hahahaaa....

Selesai semuanya..jam pun dah menunjukkan ke angkat 4.45petang. Sekali lagi kami berhenti di satu gerai yang menjual roti kelapa dan butter. Dah pulak borong roti..melambak2......adoyaiiii...

Last sekali...kerana tersangat teringin nak makan nasi kandar tadii....sekali lagii kami singgah ke kedai Nasi Kandar Pantai...dan masih tutup..Ya Allah..tepat-tepat pukul 5.00 petang terus je depe bukak kedai tu... beberapa saat je pintu dibuka... berderu2 orang datang dan beratur... kami ni yang datang awal...terus kebelakang.... macam terpinga-pinga la...dari mana la pulak datangnya manusia2 itu.... sooo..dengan penuh perasaan sabarnya... saya dan abang saya beratur dulu...sementara kakak dan abang ipar saya menunggu di tempat duduk..ambik giliran la..sebab orang tiba2 ramai la pulak....

So...tibalah sudah giliran saya dan abang saya... dengan penuh senyum simpul kami bawa makanan ke meja.... [hahahaa...sebenarnya agak geram..sebab kena beratur agak lama....] Bila dah rasa sesuap...masyaAllah.... sangatlah sedap.... saya ambil ayam dan kuah kari campur2.... walamak..mmg terangkat...dan ni tak tipuuu...seriously....memang kalah la line clear penang tu haaa... apa lagii..nasi lambai kat ipoh tu.....mmg kalah okeyyyy.....

Dah rasa sesuap..sedapp..maka bersuap2 lah nasi yang masuk ke dalam mulut dan perut saya... Rasa mcm tak percaya la pulak.... boleh habiskan nasi penuh..selalunya saya akan ambil setengah nasi je tauuu....soo..maksudnya sedap la...bukan lapar sangat pun..sebab baru je lepas makan kannn.... oleh kerana sedap ni tadi..agak lupa daratan la pulak kannn..... hahahaaa... simple je saya ambik....ayam seketul...[yang di potong2] dengan kuah kari campur2.... mmg terbaikkkk....

Highly recommended....  so..pada sesiapa yang rasa2 agak teringin nak makan nasi kandar pantai nih... hangpa boleh la ke Pekan Pantai Remis..kedainya buka dari jam 5.00petang sampailah ke pukul 9.00malam je.... kenapa kejap sangat bukak..sebab mmg ramai yang macam apa je singgah makan kat situ...termasuklah kami2 ni kannn.... hangpa jangan dok kalut sangat tak tau mana..mana... ni nak habaq mai niii... restoran ni betoiii2 sebelah kedai perabot besaq noo...betoi2 kat pekan pantai remis tu...alahaii...pekan tu bukannya besaq sangat...mesti jumpa laa....tak jumpa..tanya orang naaa... sebab restoran tu famous kat sana.... memang ramai orang datang beratuq panjang. [ehhhhh tetiba cakap loghat utara pulak dahhhhh..... hahaha...]
Yang paling penting..kedainya sangat bersih.... saya tengok pekerja yang tolong isikan nasi dan kuah tu...ntah berapa ratus kali lap kuah2 yang tumpah terkena kat tudung periuk kari tu.... nak tergelak pun ada..tapii masih yakin..memang sangat bersih.....

Ni saya sertakan alamat dan no phonenya...[hasil google saya...tak tahu boleh pakai lagi ke tak no phone tu...yang pasti alamat tu betoiii okehh]

Alamat: No.18 Jalan Besar, 34900 Pantai Remis Perak
No. Tel: 05-6772375

 Restoran ni memang betui2 kat sebelah kedai perabot besaq... 


kena beratuq dulu naa.... pelayan akan melayan kita dengan sabarnya...hehehe

Yang menjadi pelanggannya tidak kira bangsa...melayu..cina dan india pun ada..... hehehe.... dan yang bestnya... kami dan mereka setia menunggu sehingga kedai ni dibuka tepat2 jam 5.00 petang....
 Menunya simple tetapi..sangat terbaikkk

 yang terbaik tu adalah karinya.... mungkin menggunakan ikan yang fresh dari laut...sooo..memang terasa kemanisan kesegaran ikan itu dan kuah karinya yang memang terangkat....WAJIB cuba bagi mereka yang suka nasi kandar nih..... Highly recomanded....

Ni lah hidangan abang saya... terbaik habaq hangg...... kalau perut tengah lapar..mahu tambah sampai 2 kali... tapii disebabkan perut dah kenyang....nasi sebanyak nih pun boleh habis.....


Selamat mencuba naaa...

Soo...hari ahad tu pulak..hari kami ni masak memasak macamkan esok dah tak sempat nak makan dahh... hehehe.... dari pagi kerjakan ikan dan udang...kerang...sampai ke tengah hari  baru siap masak...
Memang minggu ni minggu untuk menggemukkan badan okeyyy... nasi satu sudu..ikan kerang dan udang penuh keliling pinggan..hambik kauuuu...... makan mcm tak sedar diri... yang penting rasa kemanisan ikan dan fresh kerang dan udang tu sangat mempesonakan bila masuk sahaja ke dalam mulut..... hehehehe....

Apa yang penting...walau apa cara dan keadaannya pun... bila kami berkumpul...pasti akan senantiasa terasa indah.... syukur padaMu Ya Allah...







6 comments: