Friday, December 5, 2014

SKETCH BOOK SAYA

Assalammualaikum dan salam kasih sayang....salam jum'ah mubarakah...

Ya Allah....bestnye cuaca....sejuk dan nyaman...masa on the way nak ke opis nih....rasa nyaman je disepanjang jalan.... tetiba banyak kabus tebal....ehhh...dah mcm duduk kat oversea pulak.... ehehehe...

Lepas tu mulalah buat perangai....keluarkan tangan...rasa udara...lepas tu sengih sensorang....orang kete sebelah tengok..terus rasa pelik....[mesti dia cakap...sewel ke hapa minah nih.....ehhhh sukahati kakak lahhh.....ahahaha....... -sambil memandu...sambil menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi..... syukur padaNya....]

Okey hari ni saya nak share tentang hobi saya.

Sebelum Quilling muncul dalam hidup saya....saya ada satu minat...iaitu melukis. Bukan melukis gambar permandangan bagai..... tetapi suke sangat melukis cartoon.

Beberapa minggu lepas...saya mengemas almari buku dirumah.... tetiba saya terjumpa balik sketch book yang memang dah lama saya cari selama ni... Bila dah jumpa balik....rasa happy sangat-sangat....[tak tahu nak gambarkan happy nya tu....]. Ehhhh....kenapa happy sangat..... haruslah happy....sebab dalam tu penuh dengan lukisan hasil tangan saya sendiri.......Biasalah kan....mokcik kalau dah simpan barang..... memang selalu terlupa letak kat mana..... yang tu tebiat namanya.....ahahaa....adoyaiiii..... banyak jugaklah barang2 yang saya cari jumpa kat satu tempat dalam almari tu....memang cantik je letak dalam kotak.... alhamdulillah..... benda yang saya cari akhirnya terjumpa jugak........ [rasa nak lompat lompat keliling rumah......ahahahaa....sengal kan...]

Bila selak satu persatu terus senyum sensorang.....seronok tengok hasil jari jemari saya...... setiap satu helaian mempunyai memori tersendiri ketika stress.....

Ok..untuk pengetahuan.... saya kalau stress...saya suka melukis....... ntah kenapa..bila saya melukis....segala tok nenek stress semua hilang..... tambah pulak bila tgk hasil lukisan saya tu cantik...[dimata saya lah kannn....]. Lepas tu terus senyum sensorang.....sambung kerja balik..... soo...lepas tu mood pun terus ok.... pelik..tapii itulah cara saya release kan stress saya. Sekarang...bila dah ada hobi baru iaitu buat quilling.... saya terus lupakan lukisan2 saya tu...... hmmmm....

Disebabkan setiap kali saya melukis kat kertas.... saya buang..... lukis lagiii....buang..... so... satu hari... en suami belikan saya sketch book... [sebab saya pernah lukiskan untuk dia gambar orang lidi....ehehehe.....en suami kata comel sangat......] En suami suruh saya lukis dalam sketch book tu dan simpan hasil lukisan saya sebagai satu koleksi stress saya....ahahahaa...melampau sangat tau...... Tapiii...saya sukeee.....

Ada setengah dari lukisan tu saya ambil dari en google dan lukiskan semula dalam versi lukisan tangan saya lah kan..... yang penting saya mendapat kepuasan saya sendiri tanpa kacau orang lain ok.... bila anak2 saudara saya tengok hasil lukisan saya dalam sketch book ni...dah pulak depe nak.....memang tak lah kan..... ehehee.....

Jom tengok hasil lukisan2 saya dalam sketch book saya nih.





saya + awak = KAMI.
Ni lukisan pertama saya...berangan angan le kan......ehehehe....



Yang ni sebab saya minat sangat kat kucing.....



Lagi gambar kucing.......ehehehe



Telur ayam...dan mak ayam.....



ayam lagiiiii...



burung



ni memang ikut suka hati tok nenek kucing saya nak lukis apa kan.....



teringat kat tabby kat rumah masa lukis gambar kucing nih.....



saja-saja cuba melukis gambar nih



step by step dari youtube....



Yang ni saya ikut step by step dari tutorial blogger mana ntah...dah lupeee.....tapii alhamdulillah menjadi....

Bila saya tunjuk kat en suami.... dia kata apa tau....kalau dah habis semua page tu....bagitau saya..nanti saya belikan sketch book yang lain pulak......stock untuk stress versi kedua...... memang sangat melampauuuuuu tahap apa je tauuuu...lepas tu gelak sama-sama..... saya cakap kat dia....cuba bayangkan kalau dah tua...[kalau sempat tua lah kannn....] kita bukak balik satu per satu koleksi hasil kerja tangan saya.....mesti gelak2 sambil tutup mulut....en suami tanya kenapa tutup mulut pulak....saya kata..sebab takut nanti gigi palsu tercabut keluar...gelak kuat sangat...... ahahaaa...terus kena penampo manja dari en suami......[sabaq jelah kan....ehehehe]

Nanti kalau ada kesempatan saya nak share satu lagi hobi saya..kali ni mengenai tulisan.... ehehehe...macam-macam kan.... ;)))

InshaaAllah kita jumpa di next entry ok.....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



3 comments:

  1. kreatif la Alia ni... cantik2 semua..buleh buat komik ni ... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ieda....

      kretif masa stress je nih.....ehehehe.... :))

      Delete