Friday, February 3, 2017

CUTI CUTI MALAYSIA AVILLION WATER CHALET PD [PART 1]

Assalammualaikum dan salam kasih sayang.

Alhamdulillah.... sempena cuti Tahun Baru Cina.... abang saya dan kakak ipar saya plan nak bercuti cuti Malaysia ke Port Dickson sambil nak bawa mak dan abah.....
Saya dan suami pun ikut sekali..... ni namanya adhoc punya plan.....

Hari Jumaat nak pergi....hari Selasa dalam minggu yang sama.....baru abang saya confirm dengan saya...so....terpaksa ambik cuti jugaklah.......alhamdulillah...Allah mudahkan segala2nya urusan kami....segala hal2 hotel...booking semua tu.....kakak ipar saya yang handle.....kami2 ni bawak diri je....hehehe...dah confirm semua.....barulah abang saya bagi info dekat saya...

Kitaorang semua akan bermalam di Avillion Water Chalet Port Dickson selama 3 hari 2 malam.....jenuh kakak google....baca review dari blogger yang pernah bercuti ke sana.....semuanya tak lari dari cerita lah......dan bila saya sendiri sampai........memang apa yang di ceritakan tu sama.......so...jom kita enjoy......=)))

Jumaat 27.01.2017

Yang di Ipoh gerak ke KL lepas breakfast dalam pukul 11.00 pagi macam tu. Alhamdulillah...sepanjang jalan....highway utara Selatan...jalan sangat2 clear..... tak seperti yang digembar gemburkan oleh media sosial...mengatakan jalan arah Utara ke Selatan jem teruk.....masa tu memang tawakal je lah.....dan Allah mudahkan segalanya....jalan sangat clear...dari Ipoh sampai la ke KL....Tapii...dari arah Selatan ke Utara...memang jammed teruk...... sepanjang jalan memang sesak......banyak yang dah start balik ke kampung masa tu.

Kitaorang sampai KL dalam lebih kurang pukul 2.00 petang macam tu.....rehat sekejap...solat semua tuuu.......lebih kurang dalam pukul 3.00 petang......kitaorang sama2 gerak dari KL ke PD....tapiiii......abang saya akan ke Kuala Klawang...ambik anak kedua nya di MRSM sana......manakala kami beserta sekali dengan anak abang yang sulung gerak terus ke PD....So..kitaorang akan jumpa di Hotel.... Alhamdulillah.....Allah mudahkan lagi perjalanan kami...jalan sangat2 clear....dari Highway KL - Seremban....sampailah highway Seremban - Port Dickson....semuanya berjalan lancar. Check in hotel pkl 4.00 petang.....kitaorang sempat lunch kat salah satu restoran yang berhampiran dengan hotel. Lepas makan...terus gerak ke Hotel semula sambil tunggu abang saya sampai.....sambil menunggu...sambil melihat sekeliling hotel......memang cantik...dan nyaman........

Dalam jam 5.00pm macam tu......semua dah berkumpul kat lobby hotel....

Sesampai sahaja kami di depan lobby hotel.... penyambut tetamu tolong bukakan pintu kete dan mengangkat bag dari dalam bonet kereta dan di kumpulkan ke satu tempat....... Bila dia tgk ada warga emas dalam kete.....terus je tolong ambilkan wheelchair dan menolak abah ke lobby......wahh....dia punya layanan memang 5 star.......tabik spring toing toing......

Selesai urusan check in.....staff hotel menolak abah ke Bilik.....Kami diberi sorang satu payung sebab nak jalan dari lobby ke hotel tu agak jauh jugaklah dalam hujan yang agak renyai2 tuuuu (tapiii tak guna pun....spare siap2 dalam bilik jeee....) buggy memang tidak disediakan.....nasib sediakan wheelchair untuk warga emas......

Abang saya tempah 4 bilik....semuanya premium water chalet. Kami punya bilik yang paling hujunggggg sekali.......tak la rasa penat sangat berjalan sebab masa tu cuaca pun sejukkkk je kannn........... bilik kami terus nampak laut.....buka2 je pintu...balkoni semuanya mengadap ke laut....bukan mengadap bilik2 orang lain....sangat mempesonakan.....

Tengok suasana kiri dan kanan.....terasa kita balik semula ke desa....tenang dan nyaman......bestnya tuhan yang tahu.......

Jom tgk apa yang ada kat hotel ni ok....InshaaAllah...saya akan ceritakan di setiap gambar yang saya share.....ni kes kakak banyak masa terluang ok...sebab tu rajin beno ambik gambar.....hehehe.....


Dari lobby hotel


Sementara menunggu abang saya dengan keluarga dia sampai....kita melepak kat lobby hotel nih


Antara tarikan yang ada di luar lobby sementara menunggu urusan di kaunter.
Masa kitaorang sampai ni..... tak ada apa2 persembahan di sini....just kosong macam nih...... so...sempat jugaklah bergambar gambar nak habiskan masa menunggu.....


Ada banyak ikan koi...


Masa ni dah petang...so tak ada persembahan minangkabau caklempong.


Ok.....kalau awak2 semua nak tahuuu....... dari jam berapa saya pun tak pasti......ada persembahan muzik minangkabau caklempong ni......masa ambik gambar nih.....dalam tghari macam tu.....sepanjang orang nak check in atau check out....sambil tu dihiburkan dengan persembahan caklempong nih...... hari biasa...saya tak pasti lah ada ke tidak......

Ok....bila segala urusan di kaunter dah selesai..... kami gerak beriringan ke bilik kami..... jom mulakan perjalanan...hehehe....


Lets go babe


Berjalan kaki lebih kurang dalam 10 minit macam tu la lebih kurang....sebab chalet kami yang terpaling hujung...... nama chalet kami ialah...Tumasek


Di setiap laluan masuk ke chalet ada diletakkan tempayan nih.....kekampungan sangat.....bukan anak sedara yang jakun....mak sedara pun kemain turut serta jakunnya......hahahaaa...


Jom jalan lagiiii.....nasib mak kuat berjalan........bertabah je lah ea.....kat rumah kurang berjalan......kita jalan seolah ronda2 kampung kat sini.....hehehee...


Ok tak jauh dah..... jalan lagiiiii......
best jugak....jalan dalam cuaca yang sejuk macam ni....kurang pulak terasa penatnya.....
Tapi tapi tapiiiiii....memang nasib lahhhhh ada wheelchair...... kalau tak naya......hahahaa


Tak sampai sampai lagiiii.....ahahaaa....tapiiii suasana dia cantik......sambil berjalan sambil tgk2 suasana.....dari jauh dah dengar bunyi deruan ombak...



Pemandangan dari luar bilik....terus hilang penat kakak bila tgk pemandangan ini.......



Alhamdulillah....setelah gigih berjalan pandang sana sini.....akhirnya kami sampai ke bilik......

Bilik kitaorang start dari 920 hingga 923 Abah dan mak satu bilik.....anak2 sedara satu bilik...abang dan kakak ipar satu bilik dan saya dan suami dapat satu bilik.....semuanya sederet dan sebelah menyebelah.....cuti2 keluarga sambil berhoney moon......best sangat....heheeee......

Jom jom tengok gambar bilik kitaorang......


Ada katil saiz king.


Yang ni namanya pangkin daybed...
Sesambil baring....sesambil tengok laut.....mungkin ini antara keunikan yang ada kat sini.....rasanya kebanyakkan bilik ada pangkin daybed nih.....

Jom terjah bilik air dia pulak....


saya tak mandi pun dalam bath tab tu.......tapiiii ada si dugong besauuuu yang mandi kat dalam bath tab tuuuu...adoiyaiiii......ahahaaaa...


Yang ni namanya open sky bathroom.....sambil mandi....sambil boleh tgk kapal terbang lalu lalang.
Oh yaaa...... kat sini kita akan kerap dengar bunyi kapal terbang lalu....sebab ini antara laluan kapal terbang untuk mendarat........ terus terasa malu pulak nak mandi kat sini......=))))

Ok...kat sebelah tingkap tu..... bawah tu kita boleh tgk laut......haruslah ada palang besi untuk keselamatan....tapiiiii saya tak tgk pun........pandang sipi2 je.......tak de apa pun....tgk air laut je kat bawah tuuu.......heheheee.. nampak tak tingkap tuu....kemain boleh bukak....apa dia punya purpose bertingkap kat situ saya pun tak tahu lahhhh.........


Bath tab.....tempat si dugong besar berendam sambil baca paper.....ahahaaa....terkejut kakak ok.....kemain dengan shower cap diaaa........terus gelak bagai nak terguling2........dah macam iklan carrie junior pulak kakak tengok.......ahahahaaaa....


Dia bagi sekali 2 set semuanya....paseiii tu banyak kann....hehehe






Yang ni letaknya di dalam laci sebelah peti sejuk.....ada air mineral disediakan di dalam peti sejuk......


Dari tingkap pangkin daybed


Mengintai laut dari tingkap kamarku......


Balcony di bilik kitaorang.
Boleh hoi hoi dengan orang sebelah.....so...kalau nak melepak kat balcony ni......sila jaga aurat ok....kekadang tgh dok leka tgk orang mandi manda kat laut tu......tau2 ada je mata2 dok tgh tgk kita dari balcony bilik dia.......sederet kannn.....hehehee.....kes saya....anak2 sedara laaaa......sapa lagiiii.....heheheheee.....tak sapa hingin aiiii nak tgk kita nihhhh...jangan nak dok perasan lahhhh.....tapiiii apa2 pun tetap kena jaga aurat ok.......=))))

Hotel ni bertaraf 5 bintang.....tetapiiii.....saya nak katakan disini.....hotel ni agak lama.....adalah kekurangannya disana sini.......macam toilet tuuu....... semacam ada bau sikit....dah macam rumah kampung kannn....bukan bau busuk hancing semua tu....bau air laut kat bawah tuuuu....hehehee.....mungkin itu je lah yang saya kurang selesa sikit....lagi.....chalet ni berkonsepkan kayu semuanya....so...mungkin jarang orang yang duduk kat pangkin tu buka tingkap....takut bila buka.....tak tahan daulat....takut terjunam jatuh terus dalam laut kann.......ahahahaaaa........so...mungkin sebab jarang dibuka......semacam ada habuk2 sikitlah kat kayu2 tuuuu........

Ok...sekarang jom tgk apa pulak yang ada kat area hotel nih....kakak sekali harung je lah update kat sini.......hehehee....


Diluar bilik....sambil2 tgk orang memancing dari dalam bilik mereka je.....


Ada macam2 aktiviti best kat sini....tapiii kakak tak sempat nak terjah semua......memula ingat pagi esoknya nak jungle tracking......sekali my dugong........... kaki nya sakit....memacam sangat.......kita memang dibenarkan untuk memancing pun......dan ada disediakan mata kail.....tapiii kena bayo la ye..... kakak dan suami serta semua jemaah tak minat memancing......so...kita tgk macam2 gitu je org memancing.......dapat ikan fresh dari laut ok.......kemain sangat........hehehe

Apa yang saya tahu....swimming pool dia besar......ada yang buka 24 jam untuk adult....yang tu kat bhgn lain....ada yang utk kanak2 dan campur2 mak pak sekali.......ada playground.....ada tempat utk berkaraoke [kena bayarlah tapiiiii]...ada spa utk kanak2 dan org dewasa...[kemain anak sedara saya berspa ok...] dan memacam lagi lahhh.......tapiiii yang penting.....kakak tak mandi swimming pool pun...anak2 sedara yang swimming sebab semuanya memang pandai berenang.....








Ok...disebabkan kakak ni pecinta binatang kecuali amfibia dan binatang berbisa.........termasuklah anak2 sedara sekali....jadi......banyak habiskan masa kat sini........binatang2 yang ada dalam ni semuanya jinak mak jemah......hehehee......... ikut time yang di tetapkan....setengah jam sebelum......makhluk2 comel ni dah ready tunggu kita bagi depa makan........memang besttt........nanti kakak cerita kat entry lain ok....


Bagi yang suka sangat dengan bunga.......kat sini memang banyak sangat pokok2 bunga.....lain chalet lain tema bunga dia......yang ni mak saya sukaaa


Ada taman2 herba....






orkid dia bukan musim nak berbunga kot....


antara tarikan yang ada disini....so..boleh refer kat sini je lah ea....




Disebabkan ni private beach......so...kalau korang nak mandi manda kat laut ke apa ke....boleh je.....memang ada security yang jaga untuk memastikan tiada orang luar yang boleh masuk ke kawasan hotel.....Tapiii kakak tak mandi laut pun......saya kurang suka mandi laut ke nak berendam ke........saya cuma suka menikmati keindahan ciptaan Ilahi ini jeee......


dan khemah2 ni disediakan untuk wedding on the beach....kemain sangat kannnn.....terus cakap kat abang....nanti buat kenduri kawin anak dia kat sini....terus dia jeling saya........ahahahaaaa........


Dalam pkl 3-4pm macam tu....kumpulan tadi main muzik caklempong kat area depan pet farm tadi....so...lalu lalang kat situ sambil berhenti kejap tgk diaorang main muzik nih.

Disebabkan Gong xi fa cai kan...diaorang mainkan muzik gong xi gong xi gong xi nee versi caklempong.....heheheeee.......menarik....


swimming pool untuk anak dan parents..


Ada kedai cenderahati Pak Saleh... =)))


Ada gym...sesapa nak exercise boleh je dtg ke gym ni.....sampai malam pun ada bukak lagiii...


Dapat tiket percuma untuk tgk movie.......tapiiii kami tak pergi pun.....hehehe...


Yang akan dapat evening cocktail ni untuk bilik Premium water chalet dan Villa sahaja....

Satu bilik dia akan bagi 2 kupon untuk premium water chalet dan lebih lagi untuk yang duduk kat villa.....disebabkan kami duduk kat sini 3 hari 2 malam...so..kami dapat 2 cocktail setiap sorang.........nanti kakak cerita ok.....

Harap dapat membantu bagi sesiapa yang nak berkunjung ke hotel nih...



Jumpa di entry seterusnya......



Terima kasih kerana membaca entry ini !!

No comments:

Post a Comment