Tuesday, March 28, 2017

CUTI CUTI MALAYSIA CAMERON HIGHLAND [PART 1]

Hye guys...

Hari ni nak cerita ttg cuti2 Malaysia ke Cameron Highland.

Plan asal....saya dan suami nak bercuti berduaan je ke Cameron Highland pada 16 & 17 Mac 2017. Last minit abang saya mintak tolong saya dan suami untuk hantar dia ke KLIA pada 18hb tu.....so.... nak ke KL hari Jumaat tu.... macam terdesak desak pulak...sebab flight abang saya awal pagi....so....kami decide untuk postpone ke minggu berikutnya....sebab hotel kami dah booking awal2. Ni semua nak mengelak dari pergi time cuti sekolah lah nih.......sekali...terkena jugak time cuti sekolah.....sabar je lah...

Kebetulan bibik abang saya ada....so...boleh lah dia tgk2kan abah saya...masa tu fikir2 balik.....terus terniat nak bawak mak dengan abah sekali......lupa terus nak cuti berduaan....En suami pun setuju nak bawak mak dan abah sekali....Best jugak kalau bercuti reramai nih........lagipun...lately ni kitaorang pun sibuk dengan memacam hal.........terus malam yang kitaorang decide tu.....terus lah booking lagi satu bilik...nasib baiklah ada........Allah mudahkan segalanya.....

Fikir balik....sebab nak ambik abang saya hari Sabtu petang....so...sempatlah kitaorang turun dari Cameron...esoknya terus ke KL pulak....[kemain plan tu macam tu....]

23 & 24 Mac 2017 [Khamis & Jumaat]


Kabus tebal....dan masa datang ni hujan renyai renyai....

Seawal jam 10.30 pagi kitaorang dah gerak ke Cameron melalui Simpang Pulai. Cuaca pun mendung dan ada tempat2 yang hujan. Kabusnya kemain tebal...rasa best dan nyaman. Masa ni....memang plan nak terus lunch kat atas je......tak terfikir pulak time nak naik tu....jalan jammed ke apa ke.....


Singgah Sekejap di Avant Chocolate & Ice Cream nih.... tak makan pun....dan x beli apa-apa pun....mmg setiap kali datang sini...mesti singgah.....sesaja....hehehe...


Nampak sangat kakak dah lamaa tak sampai.....memacam dah ada kat dalam nih.....


Try kat Cameron dulu ok.....ahahahahaa....


Nampak tak berderet deret kereta kiri dan kanan.....

So..on the way nak sampai ke Brinchang tu......jalan dah jem....kemain sangatlah jem nya....sampai ke pukul 1 pm baru sampai ke Brinchang...kalau tak...... nak lunch kat Tanah Rata....so nak tak nak....disebabkan kesian kat mak dan abah....kitaorang pg lunch kat Brinchang....kat dia punya Medan Selera.....nak naik atas lagiii takut jem lagi....
So...kami lunch kat Medan Selera kat Brinchang.

Ni nak cerita sikit lah pasal Medan Selera Brinchang ni....

Dia punya style.....kat mana kita punya tempat duduk.....kat mana kita order makanan...kat kedai itulah kita akan basuh tangan....sebab kecuali saya......diaorang semua makan nasi...so....memang terpaksa mencari2 pulak tempat nak basuh tangan....kalau bukan beli makanan dari kedai mereka....mereka tak akan bagi kita basuh tangan pun [macam tu pulak] dan....kalau elok pulak tu sinki2 diaorang tak pe lahhh......ni semuanya berdaki ok.....tak tahu mana satu sinki...mana satu besi karat.....dah sama.....

Lagi satu....makanan kat sini semuanya mahal2.....ok..kita faham...sebab tu tpt pelancong datang....memang mahal la.....tak pe lagiii.....
Lepas tu.... masa mak saya makan ikan goreng dia....masa ni saya kesian kat mak saya.....sebab ikan tu ikan dah lama....orang tua yang makan...haruslah tahu...ikan tu elok ke tidak.......mungkin sebab masa tu...saya pun macam ter blur blur lagi....sebab jem tu kot......saya macam terdiam diam je...bila dah kat hotel baru teringat kenapalah saya tak pulangkan balik ikan tu pada kedai tu.........sabar je lah....tapii dah terlambat lah tapiii......masa tu suami terus order makanan lain untuk mak saya...Rasa bersalah pulak pergi makan kat tempat2 macam tu.....adoiyaiii.....

Dan..pelase.....janganlah singgah ke Medan Selera kat Brinchang tu.....complete pakej...kotor + sombong...... diaorang demand sangat.....sampaikan....bila nak beli makanan pun....dia suruh kita tunggu kat situ [kalau duduk kat tempat lain dan order di gerai lain].......diaorang boleh kata...kalau nak..... tunggu........kalau tak....saya tak akan hantar punya....boleh macam tu awak meniaga......adoiyaiii....kalau kita cakap...macam mana bangsa kita nak maju dan berjaya...diaorang marah...tapiii hakikatnya......[istighfar banyak2.....]. Sekarang pun masih terngiang2 lagiii perkataan2 mereka.....diaorang tak tahu.....tempat diaorang tu kecil je kat situ....so...dah buat perangai begitu......sebab tu tempat tu pun sendu je.....baik cari yang lebih baik ye dakkk....


Semalam 27.3.2017 [Isnin] baca paper Utusan.... terjumpa ni....

Mungkin saya tak sehabis explore..... sebenarnya ada je tempat makan yang elok dan menarik....tapiii kebanyakkannya kat Tanah Rata... kadang2....biar kita bayar lebih pun tak pe...asalkan selesa, bersih dan sempoi......

So....pada sesiapa yang plan nak ke sana.... ni kakak nak bgtahu...... Anda semua boleh ke Restoran Abang Strawberry yang ada terletak di tanah rata dan banyak juga restoran makanan melayu yang lebih selesa dan bersih di Kampung Sedia [Perkampungan Melayu pertama di Cameron]

Boleh refer di sini : Abang Strawberry FB
[product abang strawberry ni banyak di jual di sini]

Lepas lunch yang tak sedap.....tak sempoi....semuanya tak lah..... kitaorang terus gerak nak check in hotel....en suami naik ke Tanah Rata.....masa ni baru nampak kedai2 melayu yang bersih dan tersusun....

Nak sampai ke hotel pun berjam jam...kemain sangat....dari pukul 2.30 pm....kitaorang sampai ke hotel pukul 4.00pm.....nampak tak....... lamanyaaa kat situ...padahal...dekat je kot.....

Masa ni memang saya serik teramat sangat nak pergi time cuti sekolah....kesian kat mak dan abah...tak pasal2 je kena tempuh jem macam gitu......sabar je lah......



Urusan check in tu teramatlah mudahnya.....cepat dan senang je....sebab saya dah booking online.....dan kebetulan masa check in tu memang tak ramai orang......so..disebabkan kami minta 2 bilik dan saya ada request untuk letakkan bilik kami tu pada floor yang sama.....sebab saya minta dia note kat situ....ayah saya warga emas..... alhamdulillah....kami dapat bilik sebelah menyebelah dan sangat dekat dengan pintu lift....so..abah tak la berjalan jauh2 nak ke lift......syukur sangat2.....tq to Copthorne hotel sebab bagi kemudahan begitu pada kami....

Nanti saya bagi review pasal hotel nih....

Petang tu....dah solat semua....saya ajak mak turun untuk ke Kea Farm.....sebab hotel kami dekat sangat dengan Kea Farm [sebelah je...tapii kalau jalan kaki berpeluh jugaklah.....]....tapiii disebabkan mak ikut....en suami bawak kete dan parking di tempat yang berhampiran...idaklah jauh sangat mak nak berjalan......kitaorang ronda2 di Kea Farm sesambil beli sayur dan ubi madu.....best pulak jalan di waktu2 cuaca nyaman dan dingin tuuu.....

Kitaorang sempatlah beli ubi goreng dan cendawan goreng....makan di waktu sejuk macam tu....memang sangat2 terbaiklah........banyak jugaklah jual jagung....tapiii bila difikirkan....kat rumah saya dekat je dengan ladang jagung....dan jagungnya lagi helokkk dari kat atas tu....better simpan je lah keinginan tu nak membeli....buat berat kereta je.....muehahahaa.....


Mak tengah pilih sayur...


Ginseng....
Berkali kali tanya kat owner kedai nih.....ni nak masak macam mana....dia buat tak tahu je....kemain sangat awak......sentap terus kakak...dah macam tak wujud pulak kat situ.....


ubi goreng dengan cendawan goreng yang sangat awesome.....
Ubi dia manis dan rangup.....makan pulak di cuaca yang sejuk dan nyaman tu......memang berselera dibuatnya...


Tetiba buat perangai pulak orang tua ni....hahaha....
sebab kena angkut barang banyak....manakala isteri elok je tolong ambik gambar....
lepas tu jalan melenggang mak inang sambil niat nak beli sayur lagi dan lagi.....ahahahaa.....
masa saya pergi ni....pucuk labu tgh banyak....2 ikat besar rm5 je....disebabkan owner kedai tu baik dan sangat friendly......so..kakak beli je lah....

Tapiii.....kat Kea Farm tu.....kebanyakkan peniaga dia semacam demand....ye lah...sebab ramai pengunjung.....ramai yang datang ke gerai2 mereka..... bila orang tanya harga....berkali2 tanya baru jawab.........kemain sangat......demand sesangatnya mereka.....manusia oh manusia....tapiii tak semua lah....ada je yang baik....kalau awak layan saya baik.....saya beli la kat kedai awak....sebab.....awak meniaga.....duit dan hak membeli tu pada saya....so...jangan nak sombong sangat.......diaorang ni sangat2 demand...sebab time begini memang ramai orang naik ke cameron ni...so...apa di kisah sangat sebab bukan kita sorang je pelanggan dia....so..dia boleh cakap...kalau ko nak...ko beli lah...tak nak sudah......macam gitulah.....

Kalau dulu...masa saya pg time bukan cuti sekolah...kemain diaorang memanggil2.....datang kedai saya.....12 bungkus rm10....[time tu lah....] sekarang 4 bungkus rm10 untuk sayur yang elok2 punya....ada je yang 7 paket rm10...ada je....tapii yang kecik2 la...terung seketoi....macam tu lah.....tapiii saya cuma beli.... pucuk labu......[memang fresh dari ladang] dengan asparagus [yang ni beli masa pagi sebelum kitaorang balik]

Malam tu...kitaorang dinner di Tanah Rata....Gerai2 yang betul2 depan Marry Brown dan Starbuck....memang ramai sesangat orang....Ramai yang bgtahu....kat sana paling famous dia punya steamboat....tapiiii suami mak dan abah tak makan steamboat....so...kita pilih je lah kedai makanan goreng2 macam gitu.....ok jugaklah....sebab saya dan suami pernah makan kat gerai2 kat situ masa kitaorang bercuti ke situ dan tido di Heritage Hotel....dari Heritage tu...boleh jalan kaki je.....sebab dekat sangat....malam tu...barulah terasa puas sikit dapat makanan yang agak proper lah dari siang tadi.....

Tapiiii nak naik ke Tanah Rata tu....dari hotel....pun jem jugak.....adoiyai.... hmmmm......sabar je lah ea...dah kita yang pilih nak pg time tu...so..hadap kan je lah....tapiii lepas lepas nih tak dah kot......masa nak balik...jalan dah clear....dengan mudah dah boleh sampai ke Hotel...bukan nye jauh......hehehe...



Lepas hantar mak abah dan bibik balik ke hotel..... en suami ajak saya keluar melepak di Starbuck..... nak pujuk isteri...sebab.....sepatutnya...siang tadi....banyak tempat isteri nak pergi...[saya nak pg ladang teh boh / nak makan scone / nak pg naik ATV tu / time tunnel ] tapii semuanya punah disebabkan jem yang memanjang manjang.......sabar je lah.....

So...kitaorang sesaja duduk di Starbuck sambil bersembang2... terasa release lah jugak......dari tak suka minum hot coklat...tetiba terus terjebak jugak......terus terasa sedap pulak...tapiii banyak2 minum terasa muak la pulak.....=))))

Lewat jam 11 malam baru balik ke hotel balik....kitaorang jalan2 kat area Tanah Rata tu.....sambil menikmati kedinginan malam di Cameron....sejuk dan nyaman.....sesambil tu imbau kembali....masa first time datang berdua lepas beberapa bulan je sah jadi suami isteri..... ehehee...

Selamat malam Cameron.....semoga esok akan jadi lebih indah.....InshaaAllah....

Jumpa di next entry.


Terima kasih kerana membaca entry ini!!

1 comment: