Wednesday, September 17, 2014

KUCING KUCING COMEL SAYA

Assalammualaikum dan salam ceria...

Hari ni terlebih rajin nak update blog...dan terlebih excited nak cerita tentang kucing-kucing kesayangan saya.
Ada 5 ekor kesemuanya dan semuanya saya dan suami sayang bagai menatang minyak yang penuh.

Budak2 berbulus tu nak notty ke apa ke...semuanya dengan kami je... sangat manja dengan kami tetapi sangat sombong dengan orang yang depe tak kenal.

Bila bawak je ke klinik....bukan sahaja Doktor..malahan sesiapa saja yang tengok mesti akan rasa pelik tang telinga kucing2 saya. Semuanya akan tanya... "kenapa telinga dia macam tu"

ehehehe...kiranya saya ni kalau ke klinik tu...sementara nak tunggu no giliran....akan bersembang2 dengan patient yang lain yang bawak bersama haiwan peliharaan mereka. Sambil bersembang sambil bertukar2 pendapat. Tak kira bangsa dan agama...kami berkenalan antara satu sama lain...dapatkan tips dan sebagaikan untuk bagi haiwan kesayangan kami ni sihat dan membesar bagai johan....[macam mak mak sangat.......mak kucing......ehehehe...]

Jom tengok gambar-gambar kucing-kucing kesayangan saya..... ;)))



Yang handsome lagi bergaya ni namanya Tabby......

Pure Baka American Curl Short hair...dan disebabkan baka dia tu..telinga dia macam tu [saya panggil telinga minangkabau.....ehehehee..... ssyyyhhh jgn bagitahu dia.... nanti dia cakar saya.....hahaha].....

Mula-mula abang saya hantar ke rumah...dia tersangat sangat dan sangat garang...masa tu umur dia baru setahun setengah [tak silap saya]... kerjanya asyik nak mencakar orang je.... tak boleh silap sikit pegang tang area badan dia.....tapi alhamdulillah.... lepas dimanjakan...di bawa masuk ke rumah setiap malam....main dengan dia...belajar apa yang dia suka dan apa yang dia tak suka....akhirnya...Tabby menjadi kucing yang sangat manja dan mahu dengar kata.... dia tahu kalau saya suruh dia "sit down"... dia akan duduk.... dan kalau "bomm bomm...." dia akan baring dan kalau time untuk dia tido.... kami akan bgtahu dia..."tabby...sleep okeh...." dia akan baring dan try jugak2 utk tido walaupun hakikatnya dia tak nak tido masa tu....ekekekeke...tapiii selalu masukkan dia waktu siang [weekend] dan dia akan tido lena selena-lenanya....

Okeh...dia sangat pandai panggil saya "makkkkk" [ni betul tak tipu...] dan panggil en suami saya "uncle..."

Tersangat cerdik dan mahu mendengar kata. Sekarang umurnya dah mencecah ke 4 tahun....tapiii masih main lagi okeh.... dan paling suke membuli anak2nya.....dalam membuli tu....dia sebenarnya sayang kat anak dia.... macam mana saya tahu.....bila makanan anak2 dia habis...dialah hero yang akan mengiawww ngiawww panggil kami.....ehehehe...



Dah penat bermain2...terus tertidur dengan toys dia......



Bila setiap kali tidur...kaki depan dia mmg automatik jadi mcm tu....ehehehe....comel!!!





Masa ni...dia nampak tumbler saya...terus berdiri seolah2 mcm nak ambil tumbler tu sambil mengiowww ngioww pandang uncle dia....

Memang tahu dia nak minum atas tapak tangan....en suami tuang atas tapak tangan dia terus je minum.....



Yang si cantik lagi ayu ni namanya Kitty.

Baka mainecoon mix persian......nak kata jadi mainecoon pun tak.....lebih kepada persian....saiz badan dia kecik....dan kakinya pendekkk.....hahahaaaa...

Saya ambil dia dari rumah abang ketika dia buntingkan anak2 Tabby. Terus abang saya suruh saya bela je dia kat rumah sebab kawasan rumah luas untuk kucing2 nih bergerak bebas di waktu petang..[tapiii atas pemerhatian saya dan en suami lah kann....]

Mula-mula datang....dia agak sombong....dan pendiam.... Lama jugaklah nak bagi dia rasa selesa.
Sehinggalah dia nak beranak...saya yang sambut anak2 dia...lepas tu emosi dia turun dan naik....

Dekat setahun jaga dia.... dia memang tak banyak kisah....cumanya selang 2 bulan...dia mula macam tak tentu hala....nak menggatai dengan kucing jantan...soo...saya bawak dia pergi ke klinik dan mintak nasihat doktor...nak mandulkan dia memang tak sampai hati dan memang tak akan buatlah kan....akhirnya...doktor bagi satu lagi option....bagi dia makan pil perancang 2 minggu sekali. Disebabkan Kitty duduk kandang yang berasingan dari Tabby....saya bagi dia makan pil perancang 2 bulan sekali.

Dan kini...hari-hari kami bawa dia tidur bersama kami sampai pagi.

Sangat-sangat baik dan tak banyak kira. Sangat suka duduk kat dalam rumah...boleh katakan...tiga bulan sekali baru dia nak jejak kaki dia ke rumput atau tanah.....[ko ingat ko diva sangat kannnn....] dan oleh sebab Kitty ni langsung tak reti nak makan rumput...jadi kami kena belikan dia satu gel untuk mengeluarkan hairball dia.

Dann...dia adalah kawan gaduh saya...hari-hari gaduh dengan dia sebelum tido...ehehehe.... sukeee tgk dia marah..lepas tu pujuk2 balikk..... lepas tu bagi dia geram balik....sampai lah saya rasa mengantuk....ahahaha....[aunty ko ni mmg nakal sikit je okeh kitty.....ehehehee...]. Tapi...kalau dia kesejukkan.... dia akan datang cari saya......kalau nak mengada-ngada...dia akan pergi kat uncle dia....kalau saya kacau dia dgn uncle dia....dia akan marahkan saya......[gigit kuat-kuat baru tauuuu....]



Beginilah cara mem besar ni tido kat dalam bilik..... tilam tu mmg beli khas utk anak2 berbulus saya...ada dua....satu cotton satu polyester....haruslah mereka suka yang cotton.... ehehehe....



Masa ni mmg hari kemalasan dia....ambik je dia dari cage...dia masuk je bilik terus melepek macam nih....
[hai lah kitty....sampai juling2 mata ko ekkk.....lawak pun ada......dah macam katak je....]



Inilah hobby dia setiap pagi....kacau uncle nye solat.....siap menggaru2 lagi kat depan tu...adoyaiii...sabar je lah...bila uncle dia sujud....dia sibuk jilat2 kepala uncle dia..... manja sangat2 dengan pakcik tu...jeles makcik nih tauuuu.....

Okeh...hasil percantuman kitty dan jugak tabby....maka dapatlah anak2 berbulus ni 4 ekor....selang sekor...belang...hitam...belang.... hitam....tapiii Hurairah yang sulung dah mati....

Jom tengok 3 ekor anak2 berbulus yang comei nih....



Yang ni my kicap cat.... atau awang senandung saya.....namanya Sakura...

Mix pure American Curl dgn baka campur2 mak dia.....tapiiii badan jadi big saiz mcm nih...sekarang umur dah setahun empat bulan ....tapiii berat dah capai ke 6.5 kilo.....

Dia kucing jantan...kenapa nama Sakura..sebab masa kecik...saya dgn en suami confuse...dia ni jantan ke betina..sebab ada sekor lagi yang sebijik kicap hitam mcm dia jugak tapii sangat2 hyper active....dia ni mcm slow sikit....Bila panggil je nama Sakura....dia sukeee...selalu je datang.....ehehehe.... tak pelah....yang penting dia tetap my kicap cat yang sangat sangat manja dan macho okeh....

Sangat pendiam.....susah betul nak dengar suara dia.... dan tak banyak kira.... paling manja dengan uncle dia.....dan kalau nak tahu....bila bawak je pg klinik.....[selalu bawak 3 ekor sekali.... 2 kena duduk dalam cat cage tu....dan dia saya pegang......]

Bestnya....dia mmg akan duduk diam atas riba saya....saya akan peluk2 dia..usik2 telinga dia....ehehehe...macam baby okehhhh.... bila tiba kat traffic light...mcm jakun je..tgk luar sambil berdiri.....orang kat kete sebelah gelak2 tgk dia..... aunty buat muka mcm bagusss je kannnn sambil senyum2.......[panggg sekali baru tauuu...ehehehee]





Kami memang selalu lepaskan depe2 nih.... dan alhamdulillah...setakat ni memang tak main sampai keluar pintu pagar lagiii...cuma mereka2 ni akan jenguk2 je dari pintu pagar rumah...kalau nampak je lori ke bas ke lalu....dia punya lari mcm tak cukup tanah.....ahahaha...sabauuuuu je lahhhh.....apa nak buat...kucing2 saya nih kucing yang jakunnn...tak didedahkan pada dunia luar.....ehehehe...



Tengoklah tu....betapa manjanya dia dgn uncle dia tuuu..sebenarnya dia tgh marah masa nih...saya kacau dia...nak ambil gambar...masa ni dia tgh landing dengan uncle dia...aunty sebokk nak ambil gambar....ehhh..haruslah...awak kan kicapppp hitam auntyyy.....hahahaa....



Yang terlebih kacak lagi muka mcm nak makan orang nih....namanya Hideo...

Dalam bahasa Jepun Hideo maksudnya Hebat. Memang dari kecik dia sangat hebat...lari sana sini sampai benjol2 kepala.....adik beradik tak benjol...dia yang banyak benjol sana sini.....

Sebijik ikut baka mak dia....cuma perangai je ikut Tabby. Saiz badannya besar...berat dia lebih kurang Sakura 6.5kg....

Dia ni panas baran.... tapii manja....sangat fussy....tapiii sangat peramah....suka sembang2 dengan saya ikut bahasa dia...kalau balik je dari keje..saya akan jenguk depa2 nih dalam cage....nampak je muka saya.....ada je benda dia cakap....tapiii saya buat2 faham je lah kan...... ehehehee....

Pernah satu hari tu...hari hujan lebat.... depe2 ni terkena tempias sikit la...... seperti biasa..bila balik je...saya dan en suami mesti akan jenguk depe2 nih.....dia punya mengiawwww...cerita tak henti2.... saya pun mcm..."ooooo...ye ker.......ok...ok..."

Bila masuk rumah....mak bgtahu kata tempat depe kena tempias dan basah sikit....ehehehee....saya cakap..."patutlah bising semacam je....." sabar jelah kannnn.....

Dia ni sangat2 notty.....lari sana sini..panjat sana sini...sebab tu lah ada gambar dia duduk atas almari mak saya nihhh....kalau lah opah tu nampak...confirm bising ko tau tak Hideo...... dia boleh buat muka relax je duduk kat atas tu...lepas ni tolong anty sapu semua sawang2 dalam rumah tu guna ko punya ekor okeh..... mueheheheheee....



Sangat gebus gedebus...... rasa nak pelokkkk kuat2...





Memang suka menjahanamkan benda....tgk tu...boleh berdiri kat situuuu ..lepas tu gigit nak tarik keluar menatang tu....hadoyaiiii....



play time !!!



dalam kenakalan dia....satu benda dia paling suka...bila telinga dia kena cuci....dia akan duduk diam dan layan perasaan...suka sangat orang adun dia...sikat bulussss dia....

tapiiiiii part bila lepas mandi......dia mmg ada masalah...dia tak nak jilat langsung bulu dia.....bila guna hair dryer...dia punya lari mcm tak cukup tanah.....terpaksa saya bedung dan balut dia macam baby sampailah bulu dia tu kering sikit......peluk2...dan lap2 bulu dia...lepas tu baru dia nak jilat......haiyoooo...mcm2 hal.... kalau saya biarkan..dia tak nak jilat bulu dia yang basah tu....nanti demam la pulakkk....... so...layan kan aje perangai ngada2 dia tu.....



Sangat takut dengan uncle dia...sebab selalu kena marah dgn en suami.....bila dah marah sekali...mahu dengar kata..... ehehehe....Bila time dia masuk....en suami solat....dia akan duduk diam dan sedia menunggu uncle dia....peliknya...dia tak pernah kacau pun......

Hideo ni manja saya....dari kecik sampai dan besar ni...dia mmg akan cari saya kalau turn dia keluar....kalau nampak saya...mcm tergedik2 sikit.... pernah satu hari...saya tgk depe2 ni main sambil baca majalah kat atas bangku....dia tgh lari2..nampak saya...terus panjat dan duduk atas riba saya....lama jugak dia duduk...masa tu mcm terkejut....ehhh....saya usap2 dia....bila dia dah puas kena usap...dia terjun balik ke bawah dan main...

Yang paling tak boleh saya lupa..... masa saya demam panas...memang saya tak larat masa tu...dengan kepala pening nya....soo..mmg saya tak layan dia lah.....time tu turn dia masuk..... dia mcm tahu saya tak sihat.... saya baring atas katil....tiba2 dia naik...dan terus tarik2 rambut saya guna gigi dia...banyak2 kali dia buat...[macam cara orang urut kepala sambil tarik2 rambut...] masa tu saya mcm jerit2 sikit...sebab kaki dia tekan kepala saya jgn bagi bergerak....[pandai ko Hideo ye....] lebih kruang 10 minit lepas tu.....terus rasa ok....tak pening dah...dan mula rasa nak berpeluh....Ya Allah......cium Hideo beratus2 kali....tq sayang.....[terus sihat okeh....sakit + bestttt!!!!]



Hoshi [nama jepun] bermaksud Bintang... dia memang bintang hati saya dan suami. She's act like a star..... [macam comel je...macam perasan je.....eheheheh] Sebijik ikut baka campur2 emak dia tapiiii telinga ikut Tabby. Saiz badan dia ikut mak dia..kecikkkk..... dan berat dalam 4kg jee....

Sangat hyper active......suka mencuba nak panjat sana sini...nak tengok itu dan ini....

Paling senang kalau nak makan vitamin ke ubat ke....Part paling best..kalau panggil nama dia...dia duduk jauh mcm mana sekalipun...dia akan berlari mendapatkan kita....masa tu terus peluk cium bagai hapa je...sebab cerdik sangat....Paling kuat makan....[tapii badan kecikkkkk].... suka tido dalam buai.....mmg buai tu dah jadi hak milik dia selepas Hurairah tak ada okeh.....



Bila uncle basuh kandang je.... dia yang paling suke teman uncle dia...sebab dia suke sangat main dengan air....kalau nampak je air paip..dia akan lari kat air yang mengalir tu dan main2 dengan kaki dia......



Hoshi dengan toys dia...memang dari kecik suka sangat main dengan toys mouse dia tu....sampai dah besar dia suke mouse yang ada bulu2 tu..kalau mouse tali...dia boo layan je okeh..... gigit baru tau.....



Oleh kerana Hoshi kucing betina dan duduk sekali dengan abang2 dia.... saya terpaksa juga bagi dia makan pil perancang [atas nasihat dr kalau tak nak mandulkan dia....]. Memang tak sampai hati nak mandulkan...so...saya ambik option lain...itu lebih selamat.

Memang siap ada planner utk Hoshi. En suami siap pasang reminder lagiii...takut terlepas tarikh makan ubat tu kannn....selalu pun kalau terlepas pun sehari je....setakat ni paling careless pun lewat dua hari je......ehehehee....[saya lah tu kannn...]

[kemain nak ada timetable okeh utk mkn pil perancang...ayoyoyooo....sabar je lahh...]



Dia ni antara yang tersangat rajin menjilat abang2 dia.... termasuklah uncle dia sekali.... kalau masuk je....pantang tgk uncle dia baring....mesti dia nak jilat kepala uncle dia....soo..orang tua tu pun....sampai terlena-lena okeh......sabar je lah.....dengan saya dia tak nak...langsung tak nak.....

Saya nak share sikit pasal pemakanan kucing2 saya ni...
[gambar-gambar tu semua ehsan dari en google okeh....]

Ok...masa anak2 berbulus saya yang 4 ekor ni masih baby.....dan ketika Kitty preggy...kami bagi makan Royal Canin baby cat... yang ini memang elok utk mak dan anak2 dia....khasiat utk ibu dia tu...cepat bagi pulih lepas beranak....dan banyakkan susu dia...untuk anak....makanan ni complete...dengan nutrisi dan dha dia....sebab tu kucing2 saya masa kecik sampai usia 4 bulan depe mmg aktif dan sampai jemu2 lah makan makanan tu....ahahaha....



Kami bagi kitty makan ni semasa dia tgh bunting lagii sampai lah 4 bulan selepas beranak..dia masih makan baby cat nih.... sangat elok dan recommended!!!



Dari umur 4 bulan ke atas.... kami bagi makan yang kitten sampai lah depe berumur setahun. Lepas tu baru berani nak bagi makan yang adult punya.



Seminggu sekali kami akan bagi makan yang liquid punya [bila dah anak2 berbulus tu capai umur setahun lebih]. Yang part ni..kucing saya agak memilih sikit....ada brand yang depe tak suke nak makan....

Macam2 brand dan perasa kami cuba....akhirnya yang jenama Royale jugak yang depe suka bagai nak rakkkkk.....ehehehe..



Tabby cepat jemu kalau bagi satu perasa je setiap masa....so..kami pelbagaikan setiap bulan tukar2 perasa..sama lah macam kitty dan anak2 yang lain...cumanya....Tabby kadang2 en suami bagi dia makan Royal Canin fit 32....[bini dgn anak2 dia tak bg makan...]





Kitty dan anak-anak dia akan makan indoor atau hairball nih..sebab bulu depe panjang kan... dan Tabby jugak makan yang nih....suke tak suke...kena makan jugakkkk.....ehehee




Selain Royal canin...kami selalu selang2kan dengan makanan jenama Equalibrio.

Saya tanya pendapat tokeh kedai...[dia pun pencinta kucing dan banyak bagi cadangan dan pandangan pada saya ttg kesihatan kucing dan sebagainya....]

Equalibrio ni lebih kurang mcm Royal Canin....bila makan kuih muih dia tak terlalu busuk.... dan kucing suke...

So..kami try beli dan bagi Tabby rasa dulu....sebab suruh dia rasa dulu.....Tabby adalah kucing yang terpalinggggg fussy dalam memilih makanan...dah banyak beli macam2 brand...setakat ni yang dia suke....brand2 yang kami belikan utk dia ni sajalah termasuklah Equilibrio nih okeh....




Dan last sekali..yang paling depe suka....kami belikan makanan jenama Wellness... yang ni memang paling suke.... so...setiap bulan akan rotate makanan2 nih....jadi tak lah depe jemu....



Untuk vitamin...sebelum ni banyak vitamin yang saya bagi tapiii macam tak berkesan je kan....bulu masih gugur dan penuh hama atau kutu...saya cuba spry Frontline nih..memang berkesan..tapii selang 2 minggu datang balik menatang tu.... so..penyudahnya..saya beli brand yang sama..tapii dalam bentuk tube dan cecair yg hanya letak kat tgh2 belakang mereka...satu tube utk seekor... dalam satu kotak ada 3 tube... satu tube harga rm20...memang berkesan....bulu tak gugur dan parasit2 tu pun hilang..... legaaa....





Selain daripada tu....Brewers Yeast ni mmg sangat elok utk kucing..tapii jangan bagi overdose pulakkk.... suke tak suke....saya akan bagi jugak2 depe2 tu makan.... Tabby dan Hoshi paling senang kalau nak makan apa-apa ubat atau vitamin....2 ekor nih akan makan sendiri kalau suaa kat mulut depe....lagi 3 ekor termasuk emak depe tu.....Ya Allah....macam kan nak bagi mkn racun pulakkkk.... hari2 kena paksa....sabar je lahhhh.....

Dah banyak saya menulis...memang hilang bosan...sakit semua jari jemari...kita stop dulu disini...ada masa boleh share lagi pasal kucing2 saya.....

salam sayang dari saya dan anak2 berbulus saya.... ;)))))


Terima kasih kerana membaca entry ini =)))


22 comments:

  1. Alia , kemain lagi anak2 bulus ni cantik2, Tabby macho betul. Sakura bulu sangat cantik, sikitty kemain cute lagi terutama yg tgh tido melepek tuuu.Byk info utk penjagaan kepada yg menjaga kuching ni. Hee kalau anak akak dapat salah sekor ni memang tak lepas le asik diulit nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak hanem...masa depe memula lahir...mmg tak comel langsung...[tapii sayanggg...hehehe...]...tetiba dah besar....lia pun terkejut...mmg comel sangat....sayang kat semuanya......
      tu la......jangan kata budak2 kak...orang dewasa mcm kita ni pun bila nampak kucing comel geram jugak kan....lia pun geram jugak dengan button si kucing comel akak tuu...
      sharing is caring.... :))))

      Delete
  2. salam..saya tgh google pasal kucing american curl terjumpa lak blog u.Nak tanya la pasal pill perancang kucing tu.Kat mana ada jual ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...

      First of all thank you Yuzie Amir sebab sudi menjenguk ke entry ni ;))

      Okey pil perancang tu hanya ada dijual di klinik2 haiwan.
      Harga untuk sebiji pil perancang ialah RM5 [ditempat saya di Ipoh]
      cara pemakanan...2 minggu sekali dan kena ada jadual pemakanan ;))





      Delete
  3. Replies
    1. tq Muji Anto...saya sudah tengok gambar2 kucing2 yang comel itu!! =))

      Delete
    2. Assalamualaikum, brewer yeast tu bg brp biji utk setiap kucing? Jadualnye pulak..hehe sbb saya cmpurkn dlm mkanan sbb diorg susah nk mkn, ksemuanya 4 ekor (4-5 bulan)

      Delete
    3. Waalaikumsalam...
      Saya selalu bg sebiji sehari...malam... Setakat ni... Dua ekor senang je makan... Dtg sendiri makan... Yg lebih tu.. Kena suap... =)))
      Rasanya sesuai bg sebiji sekali sehari utk sekor....

      Delete
    4. salam sy nak tye.. kat mana ada jual equlibrio area ipoh ni ? saya cari xjumpe....

      Delete
    5. salam sy nak tye.. kat mana ada jual equlibrio area ipoh ni ? saya cari xjumpe....

      Delete
    6. W'salam.... maaf lambat reply komen awak annes...
      Kat area Ipoh... yang ada equilibrio kat area Ipoh
      kat pet shop kat deretan kedai sebelah Klinik Kesihatan Greentown tu...
      Tapiii kedai dia kat belakang...bukan yang depan tu.....
      Kalau dari Tower Regency Hotel....boleh nampak pet shop tu....
      dapat tak.....=))

      Delete
  4. tau x cara elak kucing hamil..petua tradisional pn takpe..i kesian lah nak mmandulkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak tahu cara tradisional....kucing saya...saya bagi makan pil perancang....
      saya beli dekat klinik...sebiji rm5....kena ada jadual pemakanan dia.... 2 minggu sekali....
      Kalau tak yakin...boleh refer pada Doctor ya....sebab lain Doctor lain pendapatnya.... =))

      Delete
  5. Hi Ucing Singgah di sini tengok blog anda ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi pigak kucing2 saya: terima kasih LYRA lilyrayme =)))

      Delete
  6. Replies
    1. Really... Kiss kiss for your tabby... 😘😘

      Delete
  7. mandulkan aja sis nnti byk sgt klau kita dh tkde agak2 kemana mereka akan pergi? pasar? kedai makan? sis pernah tgk tak kucing kena potong kaki? kena siram minyak dan air panas? ditendang sampai lumpuh..tp itulah realiti dunia kita..

    sbnrye apabila kucing dimandulkan byk benefits dia contohnya ssh nk dpt batu karang / urinary iffection, bulu kurang gugur, etc.
    sya bkn nk condemm tp sya slalu nmpk bila kucing dorang dh byk tk larat nk jaga dorang akan cakap " ada sesiapa nk tak? tk mampu nk jaga dh/ anak allergic / ssh nk pregnant, klau tkde sesiapa nk sya akan lepaskan ke pasar..sya bkn nk condem tp hanya hanya berkongsi pendapat..Salam ukwah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhwah amar hazirin...

      Terima kasih di atas pandangan, pendapat dan nasihat... =))

      InshaaAllah... saya dah tahu dimana tempat kucing2 saya andai ditakdirkan saya dan suami tak ada nanti....
      Setiap perkara yang kita lakukan harus ada perancangan especially pada makhluk yang bernyawa ini.

      Sekarang ni pun...ada 3 ekor kucing datang ke rumah saya utk menumpang kasih.... dan tak sampai hati utk menempatkan kucing2 tu dimana-mana...biarlah mereka menumpang di rumah saya....asalkan mereka tidak dicederakan....dan dapat makan setiap hari...

      Harap saya dan saudara tidak tergolong dalam segelintir golongan mereka yang kejam itu... jom kita bantu mana yang termampu....sebab saya adalah salah seorang pecinta haiwan especially kucing....

      Terima kasih sekali lagi... =)))


      Delete
  8. klu ade yg berminat bleh follow blog sy..Terima kasih.
    https://jronlineshop.wordpress.com

    ReplyDelete
  9. klu ade yg berminat bleh follow blog sy..Terima kasih.
    https://jronlineshop.wordpress.com

    ReplyDelete