Friday, September 19, 2014

HI-TEA DI THUMBS CAFE IPOH

Assalammualaikum dan salam ceria....kemain pepagi dah cerita bab makan2 nih.....

Ok..selain daripada Cekodok Reggae [ Klik Disini] dan Restoran Mat Periuk [ Klik Disini ], kalau ke Ipoh...kome2 semua jangan lupe singgah jugak di Thumbs Cafe. Sebenonya dah banyak dah cafe2 mcm ni dah bukak di Ipoh... bile teman berkesempatan terjah ke cafe tu nanti teman kongsikan di dalam blog teman ni okeh.... [ehehehehe..tetiba berloghat peghak pulak dahhh......]

Tajuk tu kemain ber hi-tea...[sebab pegi waktu petang kan....] padahal..makan kemain stock sampai esok pagi....ahahaha... kiranya mcm early dinner la nihhh....sesaja je gateiii tulis Hi-tea tu.... [suke hatilah kannn.....muehehehee]

Lepas en suami ambik saya dari kerja...kami terus je melencong ke sini....

Ramai yang recommend cafe nih...dengar2 orang kata dia punya special kat sini meatball dia sebab meatball tu homemade by pemilik cafe nih....so...saya pun menggedik nak cuba jugak jugak...

Nak tahu dimana letaknya Tumbs Cafe ni...

Alamat:

133 Jalan Sultan Abdul Jalil, 30450 Ipoh, Perak, Malaysia.

Waktu beroperasi :

6.00 ptg – 1.00 pagi.


Selasa - Ahad

Tutup pada hari Isnin

Cafe ni letaknya berdekatan dengan Greentown Business Centre... kalau nak senang... trademark dia... cafe ni dalam kawasan Asrama Anak Yatim Badan Khidmat Islam Perak (Bakip) [sekarang asrama anak2 yatim tu dah berpindah] kalau jalan terus lagiii memang boleh sampai ke Parkson...so..pepandai la guna papago ke waze ke...apa2 kee... mesti boleh jumpa punya..sebab cafe ni tersenarai antara cafe makanan halal terkenal di Ipoh ni kome weiiii....ehehehe...

Bila tengok dari luar..memang kedainya macam klasik je...macam rumah kampung dulu2...langsir pun dolu2 punya...tingkap ditahan dengan paku...wah....best jugak dia punya suasana...disebabkan masa kami sampai tu dah petang dan cuaca pun hujan renyai2...jadinya..tak sempat nak ambik gambar cafe nih....seriously memang menarik dan unik jugak...

Kalau nak tahu...masa kitaorang sampai tu.... elok je duduk dan makan.... tak henti2 orang datang..sampai tak cukup meja.......

Jom tengok gambar dalam cafe nih yang sempat saya ambik..



Macam rumah lama..siap dengan atap zink nye....

Masa kitaorang pergi ni elok2 masa makan tu...tetiba hujan lebat sangat2..siap dengan ribut petirnya sekali.....so..kitaorang nak balik pun tak boleh sebab hujan tersangat2 lebat....nak ke parking tu agak kejauhan.... memang kalau redah...confirm basah kuyup... saya dan en suami sama-sama suke main hujan okeh....tapiiii yang menakutkn saya sebab ada kilat sabung menyabung..... dah tu tetiba dengar bunyi satu letupan kuat.....kilat tu sambar ada satu bangunan betul2 seberang jalan bertentangan dengan cafe nih...habis black out satu cafe.....ehehehe...nasib masa tu hari terang lagi....

Mungkin dah biasa terjadi mcm tu....staff di cafe tu nyalakan lilin dari satu meja ke satu meja.....terus feeling rasa mcm candle light dinner pulak....tapiii masa tu makanan dah habis.....huhuhuhuu.... tak pe..sembang2 dalam kesuraman je lah ekkk sambil habis2 kan air yang ada.....ehehehe....

tapiiii jujurnya...masa perkara2 tu berlaku....terus saya teringat ketika zaman2 dolu2 masa kecik di rumah almarhum atok dan opah.... bila hujan.... zink bocor....kami duduk setempat....ambik baldi dan tahan bocor tu.....

itulah yang terjadi di cafe tu..... Ya Allah....feeling zaman dahulu kala okeh....



Di satu sudut di dalam cafe nih...



syok sendiri ala ala macam zaman dolu dolu.....ehehehe....



Saya order homemade meatballs.... dengan apple cocktail juice [memang suka2 hati je nih letak nama....kalau tak silap saya lah kan.....ahahahaaa.....sabo je la kome yeee...].

Tetiba ada kepala orang tua tu kan......saja suke nak bergambo lah tu...layankan aje....baby beso saya tu okeh...



Ni lah cara presentation nya....menarik kann...

Meatballs tu...pada lidah saya..ok ok je...... [jujur nih....] tapiii saya tak tahu lidah dan rasa org lain....ehehee... mungkin lepas ni kalau pegi lagiii...saya akan order menu yang lain...goreng2 pulak....tak cuba tak tahu kannn.... menu dia ada banyak dan mungkin lebih sedap lagi.... harus cuba...



yang ni en suami saya punya... beef steak... rasa dia..boleh boleh je laaa....tapiii
sos dia sedap....... boleh je kalau nak mencuba kelainan dalam makanan kita seharian....

Hari yang kitaorang pergi tu sesaja nak test western...mungkin lepas2 nih nak cuba kampung pulak okeh.... kemain nak makan western....hi-tea la kengkonon kan......... ahahaha..

Ok kat cafe ni ada jugak jual dessert... seperti pavlova...macaroon...dan kek...tapiiii saya tak rasa pun...pasalnya....kalau saya tak habis...mmg tak la en suami nak tolong habiskan dessert tu.... sebab orang tua tu tak suke benda2 manis macam tu...lainlah kalau ada anok sedara saya...confirm dia boleh tolong habiskan..... better jangan membazir kan....

Apalagi...moh le mencube kome.....ehehehee....




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



2 comments:

  1. tak ler teman ni tau ada cafe ni kat celah2 ipoh tu...hungtung jahhh akak baca blog ko ni..bole gak bw famili makan2 kat sanun...nnt jemput ler lawat blog setahun jagung hakak ek..

    ReplyDelete
  2. Sy cadangkan juga cafe di pekan ipoh perak.cakchibow cafe di Jalan sultan iskandar ipoh

    ReplyDelete