Tuesday, January 27, 2015

RESEPI CHEESEKUT

Assalammualaikum dan selamat hari selasa.

Hari ni nak share resepi lagi....

Entah meroyan apakah beberapa hari ni asyik nak share resepi je =))
Biarkan...tengah rajin nak update blog kan....

Nanti dah sibuk kemain susah nak jenguk blog pun....tau tau dah berhabuk..... ok... bertabah je lah ekkk....tapiii kalau saja suka suka nak buat....boleh la guna resepi ni...

Sebenarnya terniat nak buat cheesekut ni pun atas permintaan anak sedara.

Dia kata selalu dengar kawan2 dia kata makan cheesekut...sedappp....cheesekut senang buat....siap kawan dia ada up video buat cheesekut dengan mak dia dalam insta.....hahahaa....memang nak tergelak kalau layan cerita bebudak nih....tapiii tak pe lahhhhh kan....kita dengar kan aje.....bezanya budak sekarang dengan budak dedulu..... budak sekarang layan insta...budak dulu main masak-masak kat luar rumah...kutip segala mak nenek daun...macam2....tapiii dedulu jugak best.....

Masa dengar dia cerita terus saya cakap......ehhh....tak ada topik lain ke nak sembang....sembang pasal makan pulakkk....sabar jelah tauuu.....

Rupanya emak kawan dia pembuat kek yang terhandal....so... mmg selalu bercerita mak dia masak itu dan ini..... hahahaa....ok...ok... terus rasa gigih nak buatkan untuk si anak sedara nih..... nasib mintak cheesekut...kalau mintak cheese cake....harus suruh tempah je..tak pun ajak dia ke kedai kek je lah ekkk......hahaha

Jom tengok resepi dan cara penyediaannya.

Bahan-bahannya:

1 paket biskut Deluxe Crackers [saya guna biskut cream cracker biasa je]
Sedikit fresh milk [saya guna goodday]
1/2 tin susu pekat manis [ikut suka..kalau suka manis, boleh taruh 1 tin terus]
250gm cream cheese



sengaja beli fresh milk gooddday tu sampai dua...tamak haloba kan...penyudahnya guna sikit je pun....selebihnya masuk ke mulut anok sedara....miahahahaa....

Ok..ni je bahan2nya....memang sangat simple.... sekejapan je dah siap.....

Cara penyediaannya:

Pukul creamcheese sehingga kembang [creamcheese tu akan jadi lembut dan color cream cheese tu bertukar jadi cerah sikit]

Masukkan 1/2 tin susu pekat manis. Tuang sedikit demi sedikit. Kalau rasa kurang manis baru tambah lagi susu tu.....ikut pada selera memasing ok....macam saya...saya tak suka manis2 sangat....just nice je lah 1/2 tin tu.... Pukul lagi.

Tambah sedikit fresh milk anggaran 1-2 sudu. Tengok kepekatan bancuhan tu. Jangan cair sangat dan jangan pekat sangat. Kalau cair sangat nanti adunan jadik lembik susah nak potong dan kalau pekat sangat nanti bancuhan jadi sikit . So ikut memasing punya pendirian lah ok...[ehhh nak buat nih pun kena ada pendirian jugak tauuu.....ahahahaa....].

Bancuhan tu dah siap.... soo..sekarang kita pegi ke part susun menyusun pulak...

Sediakan bekas... terpulanglah nak letak dalam bekas apa.... ikut senang koranglah nak makan macam mana. Kalau kebiasaan orang letak baking paper dalam tupperware atau tipuware kannn then baru susun biskut tu..... saya.... susun terus je dalam bekas yang senang saya nak potong dan makan...ehehehe...
 
Step seterusnya, ambik biskut dan celup dalam fresh milk. Celup dalam sesaat je sudeh. Jangan pegi rendam lelama pulak biskut tu....Dah celup tu terus susun dalam mulut bekas....nak masuk ke mulut pun bolehhh....seketul dua je.....macam saya yg kureng dgn susu susu nih...harus terus susun je kan dengan gigih nya.... tu pun memang suruh anok sedara tolong sekali sebab dia yang nak kan....pun ada ngelat masuk ke mulut dia....ehehehe...

Then lapiskan dengan bancuhan creamcheese tadi. Selapis demi selapis. Maksudnya....susun biskut satu layer....then lapiskan dengan adunan cheese tadi.... lepas tu buat layer seterusnya sampailah biskut dan cream cheese tu habis....

Time lapis biskut tu tekan2 bagi dia mampat sket.

Atas sekali mesti lapisan creamcheese.

Dah habis...masukkan ke dalam peti sejuk.

Biarkan semalaman....

Dan sedia untuk nyum nyum nyum.....





Inilah hasil cheesekutnya....

Anak sedara bukan main suke lagiii....sebab dia peminat cheese...mak sedara hanya tengok je lahhh...janji dia makan...kalau tak makan langsung nanti membazir pulak kan.... nasiblah habis.....

Dia kata sedap.... ok lah.... nanti teringin lagii boleh mokcik buat lagiii...

Selamat mencuba resepi simple nih.... =))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))

No comments:

Post a Comment