Wednesday, January 14, 2015

KEK CHIFFON PANDAN

Nak share resepi kek chiffon pandan simple dari saya.
Ada setengah buat kek chiffon guna santan. Tapiii saya tak pernah cuba pun.
Disebabkan saya suka mencuba sesuatu yang mudah....makanya...kita ambil yang mudah sahaja....hehehe...
senang buat dan rasanya pun sedap.

Mana-mana resepi yang saya share...semuanya simple dan mudah dibuat...bahan2 yang mudah dicari.... dan yang penting semuanya menjadi dan orang2 sekeliling puji.....[saya....senyum senyum kambing.....ahahahaa...sabaq je lah kan....]

Jom kita tengok cara nak buat kek chiffon nih....

Bahan bahannya:

120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A
130g tepung kek ]
1 sudu teh serbuk penaik ] diayak
40g air
60g minyak masak/mentega cair [saya guna mentega]
1 sudu teh esen vanila
3 sudu kecil perasa pandan atau emulco pandan [saya guna emulco pandan]


Cara cara membuat:

Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dgn kertas serap minyak.
Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.

Satukan gula kastor.ovalette,telur dan bahan yang diayak iaitu tepung dan baking powder tadi ke dalam mangkuk pengadun. Pukul dgn kelajuan perlahan untuk sebatikannya.
[kenapa kena pukul dengan kelajuan perlahan.....sebab ada tepung dalam adunan tuuuu...kalau nak jadik hantu tepung domookkk....sila la try terus dengan kelajuan maximum.........hehehehe...]

Kemudian tukar kelajuan tinggi dan pukul lagi hingga kembang
selama 5 minit.

Kemudian perlahankan kelajuan dan tuangkan air dan esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi
selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.

Masukkan minyak atau mentega yang dicairkan tadi dan dikacau sebati. Kemudian masukkan emulco pandan.
Kali ni tak payah guna mixer...guna spatula sahaja okeyy.... kaup balikkan adunan sehingga sebati...

Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar selama 45 minit.

Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.

Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek.

Biarkan ia sejuk.







Ini percubaan pertama yang saya buat. Lepas tu dah banyak kali jugak saya buat.....hasilnya memang membanggakan diri sendiri laa..... ahahaa...[sila tepuk tangan......haishhhh mengarut jelah....hehe]



Ok...yang ni saya buat 4 color.... selang seli....maka jadilah color2 yang cantik nih......
upppsss terhangus sikit....terlebih masak...nasib isi dalam okeyy...hihihi





Ni percubaan kali kedua....sengaja buat color2...

Motip buat color2 ni....sebab saya try buat apam susu...memang sangat cantik okeyyy......tapiii apam tu rasa sangat plain.....terus jadi tak seronok...nak makan pun macam...ehhh...kenapa ko rasa mcm nih ha apam susu......kerr saya yang salah bancuhan......huhuhuu [meroyan sensorang...].

Bila masuk keje...orang opis bawak apam susu jugak.....bila rasa...ehhh sama je macam yang saya buat...... aaaaaaaaaa....[jerit kuat2....tak nak buat dahhhh.....] ahahahahaaa.....sabar je lahh... Bagi yang suka apam susu tu....saya mohon maaf yea.....lidah saya ni yg ngada2 tak nakkk...huhuhuu... tapiii nak cuba tak salah kannn....


ni gambar saya post kat instagram.....hahaha...kemain yang kat bawah tu.....tengah2 malam dah siap masak...sambil tgk tv...sambil makan kek.....menghayati betoiii laki saya nih....sabar je lahhh

Kalau nak rasa kena cuba buat ok.....

Selamat mencuba.... ;)))




Terima kasih kerana membaca entry ini =)))



4 comments: